19 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Zenginliklerimizi yitiriyoruz

TARİHİ Kentler Birliği (TKB) Başkanı Mehmet Özhaseki, ‘’Yaşadığımız şehirlerde sadece tarihî dokumuzu kaybetmekle kalmadık, yüzyılların getirmiş olduğu birikimi, yaşam kültürümüzü, kendimize ait o iç dünyamızın zenginliğini de beraberinde yitirdik’’ dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Polat Otel’deki Tarihi Kentler Birliği Erzurum Buluşması’nın ikinci gününde, ‘’Tarihî Kentlerde Planlama: Eski-Yeni Buluşması’’ konulu toplantı düzenlendi. TKB Başkanı Mehmet Özhaseki, toplantıda yaptığı konuşmada, şehircilik tarihinde son 80 yıllık süreçte yapılan birçok hata bulunduğunu söyledi. Şehircilikle ilgili yapılan hatalardan ders alınması gerektiğini ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti: ‘’Yaşadığımız şehirlerde sadece tarihî dokumuzu kaybetmekle kalmadık, yüzyılların getirmiş olduğu birikimi, yaşam kültürümüzü, kendimize ait o iç dünyamızın zenginliğini de beraberinde yitirdik. Sadece konutlarımızda değil, mahallelerimizde değil çarşılarımızda da aynı sonuca gittik. Geçmişe ağıt yakarak vakit geçirmek yerine bundan sonra neler yapabileceğimizi tartışmak bizim için en doğru olanı gibi geliyor. Bunların başında kent kimliği var.’’ TKB Danışma Kurulu Üyesi Oktay Ekinci de konuşmasında, Avrupa ve Türkiye’deki mimarî yapıları anlattı. Anadolu evlerinin şehirlerin kurgusu olduğunu belirten Ekinci, ‘’Anadolu evleri, kentlerin alaşımıdır. Anadolu evleri, iç içedir, yan yana yaslanmıştır. Birçok kentimizde havuzlardaki sular, bir evden alt kattaki diğer eve geçer. Bu sular tertemizdir. Böyle bir şey dünyada yoktur’’ diye konuştu. Erzurum / aa

19.07.2010


 

“100 Fotoğrafla Türkiye’nin Yüz Haritası’’ Sergisi Lüleburgaz’da

TÜRKİYE'NİN çeşitli illerinden portrelerden oluşan ‘’100 Fotoğrafla Türkiye’nin Yüz Haritası’’ sergisi Lüleburgaz’da açıldı.

Lüleburgaz Amatör Fotoğrafçılar Derneği Başkanı Özcan Çeltikli, serginin Lüleburgaz’a gelmesinin ilçe için önemli olduğunu belirtti. Bu tür kültürel ve sanatsal faaliyetlerin önemli olduğunu vurgulayan Çeltikli, ‘’Sonuçta ulusal bir fotoğraf sergisi Lüleburgaz’a geldi. Kente ayrı bir bakış açısı kattığını düşünüyorum. Lüleburgaz kültürel faaliyetlere önem veren bu şehir. Vatandaşlardan da çok güzel ve olumlu tepkiler alıyorum’’ dedi. 100 fotoğraf sanatçısının ülkenin çeşitli bölgelerinde çektikleri portre fotoğraflarının yer aldığı sergi Lüleburgazlılar tarafından büyük ilgi görüyor.

19.07.2010


 

Saatler artık aksesuar

OSMANİYE'DE 15 yıldır saat tamirciliği yapan Abdullah İlkutlu (41), cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte saatlere ilginin de azaldığını söylüyor.

Artık duvar saatlerine pil ve kol saatlerinin kayışını değiştirmekle yetindiklerini ifade eden İlkutlu, duvar saati dışında satış yapmadıklarını ifade ediyor. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte kimsenin kol saati kullanmadığını aktaran İlkutlu, önceleri Osmaniye’nin her caddesinde bir saat tamircisi varken şu anda 5 kişi kaldıklarının kaydetti.

19.07.2010


 

Beş dakika inceliyor,üç günde yapıyor

Kayserİ’nİn Talas ilçesinde bir mobilya dekorasyon ustası, 5 dakika bakarak hafızasına kaydettiği tarihî yapıların maketini 3 günde yapıyor.

Mobilya ustası Eyüp Akkaya (55), 43 yıldır mobilya dekorasyonu ile ilgilendiğini, camilerin kapı, minber ve müezzinlik gibi ahşap işlerini yaptığını söyledi. Kiçiköy mahallesindeki babadan kalma evini atölyeye dönüştürdükten sonra hobi olarak maket yapımına başladığını ve yaklaşık 3 yıldır bu işi keyifle sürdürdüğünü ifade eden Akkaya, özellikle beğendiği tarihî yapıların maketini yaptığını belirtti. Akkaya, maketleri birebir aslına uygun olarak yapmaya çalıştığını ifade ederek, ‘’Bunu yaparken tamamen hafızamdan yararlanıyorum. Bir esere yaklaşık 5 dakika bakmam yeterli. Çalışırken fotoğraf ya da resim kullanmıyorum. Boş zamanlarda maketle uğraştığım için küçük bir maketi yaklaşık 3 günde yapıyorum. Bu sabır isteyen bir iş’’ diye konuştu.

19.07.2010


 

10 bin yıllık köy turizmin hizmetinde

Kapadokya’dakİ Orta Anadolu’nun en eski yerleşimi Aşıklı Höyük, milattan önce 8 binli yıllara uzanan eserleri ile ziyaretçilerini adeta 10 bin yıl öncesine götürüyor.

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, Aşıklı Höyük’ün, ilk yerleşme, ilk tarım, ilk madencilik, ilk beyin ameliyatı ve otopsi gibi bir dizi ilkleri bünyesinde barındırdığını ifade etti.

Bu yıl çalışmalara başladıkları kazı alanını aynı zamanda kültür turizmine de açtıklarını bildiren Özbaşaran, höyükteki zengin mirası kazı ekibi olarak ziyaretçilere aktardıklarını ifade etti.

Kapadokya’ya gelen turistlerin Aşıklı Höyük’te duydukları ve gördükleri karşısında adeta 10 bin yıl geçmişe gittiklerini kaydeden Özbaşaran, şunları söyledi: ‘’Arkeo-parkta 2008 ve 2009 yılında yaptığımız 12 kerpiç evle 10 bin yıllık köyün bir modelini oluşturduk. 10 bin yıl önceki gibi evlere çatıdan girilirken, odalar arası geçişler, ocaklar, öğütme taşları, hasırlar ve sepetler var. Bir odamızda kazı alanını ortaya çıkaran ve kazı tarihçesini anlatan fotoğraflar bulunuyor. Evlerin bir tanesinde Aşıklı’yı tanıtıcı video filmi göstermeye başladık. 15 dakikalık bu filmi isteyenler izleyerek, Aşıklı Höyük hakkında daha detaylı bilgi alabiliyorlar.’’ Özbaşaran turistlerin daha sonra kazı alanını ziyaret ederek, arkeologları izlediklerini ve çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını ifade etti. Gülağaç / aa

19.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.