25 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İskenderun’a saldıranlar İsrail askerleriydi

Öte yandan, ABD basının etkili haber sitelerinden World Net Daily'de de şok bir iddia yer aldı: “İskenderun’da deniz üssüne yapılan saldırı, PKK tarafından kiralanan İsrailli KUDO üyesi özel askerler tarafından yapıldı.”

31 MAYIS'TA, İskenderun’daki Deniz İkmal Komutanlığı’na saldırıyla ilişkin sorulara ABD’den cevap geldi. Bir internet sitesi, altı Mehmetçiği, İsrailli askerlerin şehit ettiğini öne sürdü

PKK, 31 Mayıs’ta İskenderun’daki Deniz İkmal Komutanlığı’na saldırı düzenlemişti. Verilen altı şehidin şoku geçmeden bu kez acı haber Akdeniz’den gelmişti. Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisi, İsrailli komandoların baskınına uğramış saldırıda 9 Türk vatandaşı öldürülmüştü. Üç saat arayla meydana gelen bu iki olay arasında bağ olduğu düşünülüyordu. Nitekim bu iddialar, ABD basınının etkin sitelerinden World Net Daily tarafından da dile getirildi. Sitede şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de, deniz üssüne düzenlenen saldırı PKK tarafından kiralanan İsrailli özel askerler tarafından gerçekleştirildi. Saldırıyı düzenleyen İsrailliler’in Kuzey Irak’ta PKK’lı teröristlere eğitim veren “Kudo” adlı şirketin üyesi olduğu sanılıyor. Kudo, eski MOSSAD Başkanı Danny Yatom’un ortağı Shlomi Michaels tarafından kurulan bir şirket.”

Sitenin sahibi olan askeri güvenlik uzmanı Joseph Farah tarafından kaleme alınan yazıda “Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve yardımcısı Aslan Güner de bu şüpheler üzerinde yoğunlaşıyor. İkili, iddiaları ciddî bir şekilde değerlendiriyor” iddialarına da yer verildi.

SİTEYİ TEKZİP EDEN YOK!

İskenderun saldırısıyla ilgili önemli iddialarda bulunan site, hiç yalanlanmadı. Sitede, yayınlanan haberlerin tamamı doğru çıktı. Site, İsrail`in İran`ı denizden vurmak amacıyla Basra Körfezi’ne nükleer kapasiteli üç denizaltı göndermeye hazırlandığını yazdı. İsrail, haberi doğruladı. World Net Daily’in bir diğer iddiası El Kaide’nin siyanür gazı püskürtmeyi amaçlayan bir cihaz geliştirdiği yönündeydi. FBI haberi doğruladı. Site ayrıca ABD yönetiminin direniş grubuyla pazarlık yaptığını ve 2 milyon doları vererek gazetecileri serbest bıraktırdığını yazdı. İnternet gazetesi ABD’deki seçimlerde oyun oynanacak tek eyaletin Florida olduğunu belirtti. Bu iddia da doğrulandı. Sitede Bob Unruh tarafından kaleme alınan yazıda Dubai’de Hamas lideri Mahmud El Mabhuh’a yönelik suikastin MOSSAD tarafından yapıldığı kaydedildi.

World Net Daily adlı sitenin, 600 bin abonesi var. Her bir abone yıllık 100 dolar ücret ödüyor. Bu arada Farah yayınladığı bir raporda “Türkiye, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya’da etkisini yeniden kabul ettiriyor ve Osmanlı’nın görkemini yeniden canlandırıyor” demişti.

25.07.2010


 

İsrail ordusu, hergün savaş suçu işliyor

MOSSAD’ın eski başkan yardımcılarından Naftali Granot’un kızı Omer Goldman, üç yıldır sürdürdüğü vicdanî ret mücadelesinde pes etmedi. Goldman ve grubunun çektikleri filmde Goldman, “17-18 yaşında Filistin gerçeğini görmeye başladım. İsrail ordusu her gün savaş suçu işliyor” diyor.

İsrail ordusu, hergün savaş suçu işliyor İSRAİL gizli servisi Mossad’ın eski başkan yardımcılarından Naftali Granot’un kızı Omer Goldman, üç yıldır sürdürdüğü vicdanî ret mücadelesinde pes etmedi. İlk kez 2008 yılında askere gitmeyi reddeden ve geçen süre içerisinde iki kez hapse atılan Goldman, kendisi gibi vicdanî reddi tercih eden gençlerle yürüttüğü kampanyasını genişletiyor. Goldman’ın liderlik ettiği diğer vicdani retçi İsrailli kadınlar ve eski İsrail askerleri, inisiyatiflerinin manifestosu niteliğinde bir kısa film çekerek internette yayınladılar. Goldman, filmde, “Kahraman asker hikâyeleriyle büyüdüm fakat 17-18 yaşında Filistin gerçeğini görmeye başladım. İsrail ordusu her gün savaş suçu işliyor” diyor.

25.07.2010


 

Irak'taki nüfus sayımına itiraz

IRAK'TA 24 Ekimde yapılacağı ilan edilen nüfus sayımına, Kerkük şehrinin nüfusunu oluşturan etnik gruplar arasında yer alan Araplar ve Türkmenler karşı çıktı.

Kerkük Vilayet Konseyindeki Türkmen Listesi grubunun üyesi Turhan El Müftü, Asvat El Irak haber ajansına yaptığı açıklamada, Irak’ta yapılacak nüfus sayımına “bazı belli etnik nedenlerden” değil, Irak halkının çıkarları açısından karşı olduklarını söyledi. Müftü, “Hala nüfusa ilaveler devam ediyor ve sadece Kerkük’te değil, tüm Irak’ta demografik oranlarda beklenmeyen artışlar var. Bu soruna etnik yapılarla ilgili kısımları da eklediğinizde, bu Kerkük’ün sadece ihtilaflı olarak bilinen bölgeler çerçevesindeki bir problemi olmakla kalmaz, bütün Irak’ta da daha fazla ayrışmalara yol açabilir” diye konuştu.

25.07.2010


 

Afganistan’da NATO askerleri azalınca, şiddet de azaldı

AFGANİSTAN'DA NATO liderliğindeki askerlere, sivil kayıplarının azaltılması amacıyla getirilen kısıtlamaların, militanların saldırılarının azalmasını da sağladığı bildirildi.

Merkezi Massachusetts’de bulunan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, Afganistan’da 4 binden fazla sivilin öldüğü ya da yaralandığı olayları inceledi. Araştırmayı yapan uzmanlar, geçen 1 Nisana kadar sivil kayıplarına yol açan olaylar ve askerlerle militanlar arasındaki çatışmalarla ilgili 15 aylık verileri incelediklerinde, sivil kayıplarının, buna tepki gösteren köylülerin militanların safına katıldığına işaret ettiğini belirtti. Araştırmada, NATO liderliğindeki Afganistan Güvenlik Destek Gücü (ISAF) askerleri, sivil kayıplarına yol açtığında bunun gönüllü savaşçıları artırdığı, dolayısıyla militan saldırılarının da arttığı sonucu elde edildi. ISAF askerlerinin saldırıları sonucu 2 sivilin ölmesi ya da yaralanması durumunda, bu bölgelerde militanlarla askerler arasında 6 haftalık dönemde ortalama 6 çatışma daha fazla çıktığı saptandı. Uzmanlar, ISAF’ın sivil kayıplarına yol açmasının bu artışta “öncelikli faktör” olduğunu kaydetti.

25.07.2010


 

Mübarek, Afrika’ya gitmiyor

SAĞLIK durumunun iyi olmadığı öne sürülen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Afrika zirvesine katılmayacağı açıklandı.

Mısır resmi basınının haberinde, Mübarek’in, Uganda’da yapılacak ve Nil sularının paylaşımı konusunun görüşülmesi beklenen zirvede Mısır’ı temsilen Başbakan Ahmed Nazif’i görevlendirdiği belirtildi. Hükümet yetkilileri, 14 Temmuzda yaptıkları açıklamada, sağlık durumunun kötü olduğu söylentilerine son vermek için 82 yaşındaki Mübarek’in Afrika zirvesine katılacağını ifade etmişti.

25.07.2010


 

Bosnalı kurbanların cesetleri aranıyor

Bosna-Hersek Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu, ülkedeki savaş yıllarında (1992-1995) öldürüldükten sonra cesetleri Drina nehrine atılan kurbanları bulmak için nehrin sularının oluşturduğu göllerde çalışma başlattı.

Toplu Mezarları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Maşoviç, Bosna-Hersek’in doğusunda yer alan Foça, Vişegrad, Bratunaç, Rogatiça gibi şehirlerden geçen ve Sırbistan’la tabiî sınırı oluşturan Drina nehrine savaş zamanında çok sayıda cesetin atıldığını söyledi. Maşoviç, 14 yıldır tüm ülke genelinde sürdürdükleri çalışmalar sonucu 20 bin kayıbın cesedine ulaşıldığına dikkati çekerek, ancak Drina nehrinin geçtiği şehirlerde katledilen insanların birçoğunun cesedine ulaşılamadığını bildirdi. Bunun en önemli sebebinin bu şehirlerde öldürülenlerin cesetlerinin Drina nehrine atılması olduğunu ifade eden Maşoviç, bu insanların yakınlarının talebi doğrultusunda Drina nehrinin sularından oluşan göllerde arama başlattıklarını kaydetti.

Maşoviç, ‘’Çamurlar arasında zor koşullarda sürdürdüğümüz çalışmalarda, şu ana kadar 1 kişinin cesedine ulaştık. Yaşlı bir kişiye ait olduğu belirlenen cesedin üzerindeki kıyafetlerde kurşun izleri bulunuyor. Bu çalışmalarımızı Drina’nın sularından oluşan diğer göllerin yataklarında da sürdüreceğiz. Çünkü Drina, Balkanlar’ın en büyük toplu mezarıdır. Çetnikler, Drina’yı hep ölüm çukuru olarak kullandı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ile son savaşta öldürülen Boşnakların önemli kısmı buraya atıldı’’ şeklinde konuştu.

25.07.2010


 

Gazze'ye giden yardım gemisine Obama’nın kitabının adı verildi

ABD Başkanı Barack Obama’nın ilk kitabı olan ‘The Audacity of Hope’ (Umudun Cesareti), ABD’den Gazze’ye gidecek olan yardım gemisinin isim babası oldu.

Obama’nın yakın arkadaşlarından olan ve Filistin dâvâsı aktivistlerinden akademisyen Raşid Halidi, Gazze’ye gidecek yardım gemisinde bulunacak gönüllüler arasında yer alacağını açıkladı. USTOGAZA isimli grup tarafından başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde, Amerika’dan Gazze’ye gidecek geminin isminin Umudun Cesareti olacağının açıklanması, bazı kesimlerin tepkisine sebep oldu. Yahudi kuruluşları ile aşırı muhafazakar ‘National Review’ gibi haber siteleri, geminin isminin politik bir anlam ifade ettiği gerekçesiyle Adalet Bakanlığı’na işlem yapması çağrısında bulundu. Yahudi ve aşırı muhafazakarların bu çağrılarına henüz Adalet Bakanlığı ile Beyaz Saray’dan bir karşılık gelmedi.

25.07.2010


 

K. Kore: Nükleer savaşa hazırız

KUZEY Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD’nin 25 Temmuz’da planladıkları ortak tatbikata sert tepki gösterdi.

Pyongyang yönetimi, bu iki ülkeyle nükleer savaşa her zaman hazır olduğunu duyurdu. Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, “ABD ve Güney Kore’ye karşı kutsal bir savaşa, gerektiği anda başlamaya hazırız” denildi. Bir Güney Kore savaş gemisinin batırılması olayından Kuzey Kore’nin sorumlu tutulduğu hatırlatılan açıklamada, bu iddia bir kez daha reddedildi. Pyongyang yönetimi, Pazar günü başlayacak olan tatbikata karşı ABD ve Güney Kore’yi “misillemede bulunmakla” tehdit etti. Açıklamada, “Kuzey Kore ordusu ve halkı, nükleer caydırıcılığa dayalı özgün bir kutsal misilleme savaşına, gerektiği zaman başlayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley ise, “Kuzey Kore’den provokatif açıklamalarını azaltmasını bekliyoruz” şeklinde cevap verdi.

25.07.2010


 

Meksika’da toplu mezar

MEKSİKA'NIN kuzeyindeki Nuevo Leon eyaletinde 38 cesedin bulunduğu toplu mezar ortaya çıkarıldı.

Yetkililer, Monterrey kenti yakınlarında bir ihbar üzerine bulunan alandan çıkarılan cesetlerden 36’sının erkek, 2’sinin kadına ait olduğunu belirtti. Eyalet başsavcılığından yapılan açıklamada, bazısı yanmış halde olan cesetlerin, kimlik tespitinin hemen yapılmasının mümkün olmadığı ifade edildi. Rakip uyuşturucu çeteleri arasındaki kanlı çatışmaların merkezi olan Nuevo Leon’da geçen haftalarda iki toplu mezar daha bulunmuştu. Sınırdaki eyalette son 3 yılda 200 kişinin kaybolduğu bildiriliyor. Meksika’da hükümetin uyuşturucu kartellerine karşı mücadele başlattığı 2006’dan bu yana uyuşturucuyla ilgili şiddet olaylarında 25 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

25.07.2010


 

Arabistan’da sel: 14 ölü

SUUDİ Arabistan’ın güneyinde meydana gelen sellerde 14 kişinin öldüğü bildirildi. Sivil savunma yetkililerinin “Saudi Gazette”ye yaptığı açıklamaya göre, aşırı yağışların yol açtığı seller Asir, Cizan ve Necran bölgelerinde hayatı etkiledi.

Sellerde 14 kişinin öldüğünü, bir kişinin de kaybolduğunu belirten yetkililer, helikopterlerin de kullanıldığı çalışmalarda 400 kişinin kurtarıldığını ifade etti. Karayoluyla ulaşılamayan bölgelere, helikopterlerle ilâç ve gıda yardımı yapıldığı bildirildi.

25.07.2010


 

Yunanistan, orman yangınlarına teslim

YUNANİSTAN'IN kuzeyindeki Thesprotia kenti ile Halkidiki yarımadasında orman yangınları çıktı.

Thesprotia’ya bağlı Paramithia yerleşim birimi yakınlarında çıkan yangının evleri tehdit etmediği, olay yerinde bir helikopter ile 2 itfaiye aracının görev yapmakta olduğu kaydedildi. Halkidiki’ye bağlı Sithonia adasında çıkan orman yangınının da söndürülmesi için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

25.07.2010


 

Filipinler’de büyük deprem

FİLİPİNLER'DE meydana gelen şiddetli deprem, yerin oldukça derininde olmasından dolayı yüzeyde hafif bir sarsıntıya yol açtı ve herhangi bir hasar oluşturmadı.

ABD Jeolojik Araştırmalar kurumu tarafından büyüklüğü 7,3 olarak açıklanan, ancak Filipin’in 6,9 büyüklüğünde olduğunu bildirdiği depremle ilgili bir radyo açıklamasıyla bilgi veren Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü Müdürü Renato Solidum Jr., depremin 606 kilometre derinlikte meydana gelmesinden dolayı yüzeyde çok az hissedildiğini, bu sebeple hasara da yol açmadığını söyledi. Depremden sonra tsunami alarmı da verilmedi.

25.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.