25 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

44 derecede çiçek açan ağaç

Hİndİstan’da, sıcaklığın 50 dereceye kadar yükseldiği Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında sıcaklardan bunalan Hintliler, 44 derecede çiçek açan Amaltas ağacının gölgesinde serinliyor. Tropikal iklimlere özgü bir ağaç olan Amaltas ağacı, hava sıcaklığı 44 derecenin üzerine çıktığı zaman çiçek açıyor.

Yıldıza benzeyen şekli ve limoni rengi ile dikkat çeken Amaltas ağacı, başkent Yeni Delhi’nin hemen hemen bütün büyük parkında bulunuyor.

25.07.2010


 

Olumsuz kelimelere yasak

Eskİşehİr Gençlik ve Spor İl Müdürü Süleyman Arduç, kurum bünyesindeki personelin kaliteli hizmet vermesini sağlamak için spor tesislerinde ‘’yok’’, ‘’hayır’’, ‘’bilmiyorum’’, ‘’kalmadı’’, ‘’yapamam’’ ve ‘’veremem’’ gibi olumsuz kelimelerin kullanılmasını yasakladı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Arduç, kamu dairelerinde işe girenlerin asaleti tasdik edildikten sonra yeterli verim vermediğini belirterek, personelin ‘’kadroya geçtim kimse bana bir şey yapamaz’’ düşüncesiyle yeterince çalışmadığını kaydetti. Yeterince çalışmayan personelin kurumlarda hizmet aksamasına sebep olduğunu ifade eden Arduç, şöyle konuştu: ‘’Hizmetlerin aksaması büyük olumsuzluklar doğruyor. Geleceğe sağlıklı nesillere yetiştirmek için tesislerimizden faydalanmak isteyen vatandaşlar ve çocukları, tesislere geldiğinde geri dönmemeli. Böyle bir kutsal vazifeyle bize gelen vatandaşları asla geri çeviremeyiz. Personelimizi daha iyi bir şekilde azim ve gayretle çalışmasını teşvik etmek, bilinç kazandırmak için bütün birim ve tesislerimize geliştirdiğim duyuruları yazdım. Bu yazıları herkesin masasının baş ucuna astırdım. Çünkü, bir kez tebliğ ettiğimiz yazılar bir gün okunuyor, ertesi gün unutuluyor. Baş uçlarını astığım yazılarla, personelimizin sabah geldiğinde o duyuruyu okuyup akşam evine rahat bir vicdanla gitmesini amaçlıyorum.’’

25.07.2010


 

Poşetteki suyla sinek kovuyorlar

Trabzon’da bazı köylüler ve esnaf, yaz aylarında artan, insanlara büyük rahatsızlık veren sinekleri, lambanın yakınına astıkları şeffaf poşet içindeki su ile uzaklaştırmayı başardı.

Trabzon merkeze bağlı Akoluk beldesine bağlı köylerde yaşayan bazı vatandaşlar ile belde esnafı, bir süre önce şeffaf bir poşet içine doldurulan suyun lambanın yanına asılması halinde sineklerin ortamdan uzaklaştığını fark etti. Karadenizlinin kıvrak zekâsının ürünü olarak gösterilen metod, işe yaradığını fark eden diğer köylülerin de kullanmaya başlamasıyla yaygınlık kazandı. Böylece köylüler, sineklerin su dolu poşetten neden uzaklaştıklarını tam olarak çözemeseler de ilâç ve sinek kovucu parası vermekten kurtuldular. Beldede sineklerden kurtulmak için tabiata zarar verdiği belirtilen ilâçlar, kimyasal spreyler ya da bazı cihazların kullanımı azaldı. Bu ilginç sineksavarla evlerinde, iş yerlerinde rahat rahat oturma, uyuma imkânı bulduklarını belirten belde sakinleri hallerinden son derece memnun olduklarını dile getirdi.

25.07.2010


 

Baharatçıya gelenleri yeniçeriler karşılıyor

Antalya’nIn Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde bir baharatçı dükkânına gelen turistler mehter marşı müziği ve iki yeniçeri askerinin selamıyla karşılanıyor.

Turistlere ilginç gelen karşılama yöntemi, baharat dükkânına ilgiyi artırıyor. Side Sultan Baharat ortaklarından Ayhan Ertekin, dükkanlarına gelen turistleri Türk ve Osmanlı müziği eşliğinde karşıladıklarını belirtti. Ertekin, 2 yeniçeri askerî giyimli kişinin de saat 19.00’dan gece işyeri kapanıncaya kadar işyerinde beklediklerini ifade etti. Dükkân önündeki Osmanlı askerî giyimli kişinin turistlerin büyük ilgisini çektiğini belirten Ayhan Ertekin, yabancı misafirlerin alışveriş yapmasa da yeniçerilerle hatıra fotoğrafı çektirdiklerini söyledi.

25.07.2010


 

Katsayı engelini de aştı

İmam hatip lisesi mezunu Fatma Türker, okulda görmediği derslerden oluşan sayısal bölümden girdiği Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) Türkiye ve il derecesi elde etti.

Meslek liselerinin önünde bir engel olarak duran katsayı uygulaması, imam hatip lisesi mezunu Sivaslı Fatma Türker için engel olamadı. Türker’in, LYS’de elde ettiği başarı, istenilince neler başarılabileceğinin de adeta göstergesi. Fatma Türker, mezun olduğu imam hatip lisesinde fizik, kimya ve biyoloji dersleri görmediği halde LYS’ye sayısal bölümde girmeyi tercih etti. İlk senede tıp fakültesini tutturacak puanı alamayan Türker, o sene tercih yapmayarak ikinci defa LYS’ye hazırlandı. Türker, bu sene girdiği sınavda ise duyanları şaşırtacak şekilde puan alarak Türkiye ve Sivas dereceleri elde etti. Türker, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’nda 565,150 puan alarak Türkiye 27’incisi oldu. YGS 3 ve 4 dalında da 461,379 puan toplayan Türker, Sivas birincisi oldu. Az sayıda öğrencinin elde ettiği başarı nedeniyle Türker, bazı kuruluşlar tarafından da çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. Türker’e, İmam

“POZİTİF İLİMLERİN YANI SIRA DİNİ İLİMLERİ DE ÖĞRENMEK İSTEDİM”

Hedefler karşısında engellerin küçük kaldığını ifade eden Fatma Türker, ortaokul sonrası fen lisesini kazandığını, ancak pozitif ilimlerin yanı sıra dini ilimleri de görmek için imam hatip lisesini tercih ettiğini söyledi. Çocukluğundan beri doktor olmayı hayal ettiğini belirten Türker, liseye giderken arkadaşlarına bunu söylediğinde kendisiyle ‘GATA’ya mı gireceksin’ diye dalga geçtiklerini aktardı. Türker, “İmam hatip lisesi mezunu olmakla gurur duyuyorum. YGS’ye ise tıp fakültesini istediğim için alan dışından hazırlandım. Okulda görmediğimiz sayısal dersleri gittiğim dershanede öğretmenlerimin yardımıyla sıfırdan öğrendim. Elde ettiğim başarıyı duyanlar şaşkınlığını gizleyemiyor” diye konuştu. Türker, aldığı puanın kat sayı engeline rağmen tıp fakültesine girmeye yettiğini söyledi. Önlerine kat sayı engeli çıkarılan İHL ve meslek lisesi öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Türker, “Engeller gözlerini korkutmasın. Çevrenin söylediklerine dikkat etmesinler. İnsanlara hayalî gelen şeyler gerçekte olabiliyor. Kendi bildikleri yolda azimle çalışırlarsa çok büyük yol kat edebilirler” şeklinde konuştu. Çocuğunu imam hatip lisesine kaydettirirken İHL’lerin önünün kapalı olduğunu hatırlatan baba Mehmet Türker, imam hatiplerin önündeki engelin kaldırılacağına inandığını söyledi. Baba Türker, “Kızımı imam hatip lisesine kaydettirdiğimde bize psikoloğa gitmeyi tavsiye edenler, kızımın elde ettiği derece sonrası boynumuza sarılıp tebrik ediyor” dedi.

25.07.2010


 

Okul müdürlerinin zorunlu yer değiştirilmesine dâvâ

Türk Eğitim-Sen, 5 yılını dolduran okul müdürlerine zorunlu yer değiştirme uygulaması getiren Millî Eğitim Bakanlığı genelgesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştaya dâvâ açtı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığın 23 Haziran tarihinde yayımladığı zorunlu yer değiştirmeyle ilgili bir de genelgenin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştaya dâvâ açtıklarını bildirdi. Koncuk, açıklamasında, ‘’Okul müdürlerinin bilgisayar kurası ile atanması kariyer ve liyakat ilkelerinin çiğnenmesi anlamına da gelmektedir. Bugün okul müdürlerine yapılan haksızlık, yarın öğretmenlere ve diğer idarecilere yapılacaktır’’ ifadesine yer verdi. Yer değiştirmenin, isteğe bağlı bir tayin olmadığını, yönetmelik gereği resen yapılan bir işlem olduğunu belirten Koncuk, genelgedeki ‘’zorunlu yer değiştirmeler il içinde yapılacaktır’’ hükmünün kazanılmış haklara saygı ilkesine aykırı olduğunu savundu. Koncuk, şunları kaydetti: ‘’Millî Eğitim Bakanlığı, 5 yıllık süre hesabında müdürlerin aleyhine uygulama getirmektedir. Sendikamız, rotasyon uygulamasını yargıya taşımıştır. Birçok yönüyle yanlış bir anlayışın ürünü olan bu uygulama mutlaka iptal edilmelidir.”

25.07.2010


 

Kart faizi intihar sebebi

Kredİ kartı borcunu ödeyemeyince bunalıma giren ceza infaz memuru intihar etmek isterken ağır yaralandı.

Ankara’nın Elmadağ ilçesinde yaşayan Ceza infaz memuru Ayhan G. (43) kredi kartı borcunu ödeyemeyince bunalıma girdi. Kargalı bölgesindeki mezarlık alana gelen Ayhan G. beylik tabancasıyla ateş ederek intihar etmek istedi. Çevreden geçen vatandaşlar başından ağır yaralanan Ayhan G.’nin hareketsiz halini görünce polis ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen ekipler Ankara Numune Hastanesi Mahkûm Servisi’nde ceza infaz memuru olarak çalışan Ayhan G. için ambulans çağırdı ve görev yaptığı hastaneye kaldırıldı. Ayhan G.’nin üzerinden çıkan ve kızına yazdığı notta, “Canım kızım seni çok seviyorum. Başıma gelen musibetten, faiz belasından kurtulamadım. Beni affedin ne olur” diyor. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği, Ayhan G.’nin sağlık durumunun ise ciddiyeti koruduğu öğrenildi

25.07.2010


 

Dereköy Sınır Kapısı’ndan geçişler azaldı, gelir düştü

Kırklareli Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğu, ‘’Edirne’nin Hamzabeyli Sınır Kapısı’nın açılmasıyla Dereköy Sınır Kapısı’ndan geçişler yarıya düştü’’ dedi

. Canbazoğlu, Kırklareli’nin Dereköy Sınır Kapısı’nı yoğun olarak Bulgaristan, Romanya, Polonya uyrukluların kullandığını söyledi. Dereköy Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapanların büyük çoğunluğunun İstanbul’a gittiğini ve günü birlik gidip gelenlerin ise alışverişlerinde Kırklareli’ni tercih ettiklerini ifade eden Canbazoğlu, bu alışverişlerin esnafı rahatlattığını belirtti. Hamzabeyli Sınır Kapısı’nın açılmasıyla, Dereköy Sınır Kapısı’ndaki yolcu trafiğinin yarı yarıya azaldığını bildiren Canbazoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Geçişlerin yarıya düşmesi demek Kırklareli’ne daha az para bırakılması anlamına geliyor. Dereköy gümrüğünden geçenlerin hepsi Kırklareli’ne alışverişe gelmese de buradan gelip geçerken, yemeleri, içmeleri ve konaklamak suretiyle bırakacakları paranın düşmüş olduğunu düşünüyorum.’’

25.07.2010


 

Yabancı öğrenciler,Türkçe öğreniyor

Antalya’nIn Alanya ilçesine yerleşen yabancı uyruklu vatandaşlar, çocuklarını buradaki okullara kaydettiriyor.

Yabancı uyruklu öğrenciler, okullarda Türkçe öğreniyor. Okullarda yabancı uyruklu öğrencilerin Türk öğrencilerle daha iyi tanışabilmeleri için özel sınıf açılmadığı kaydedildi. Öğrencilerin Türkçe eksikliğini kendi çabalarıyla giderdiğini söyleyen Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, şu ana kadar 53 öğrencinin kayıt yaptırdığını dile getirdi.

25.07.2010


 

Tekne kayalıklara çarptı:200 yolcu ölümden döndü

Adalar - Bostancı seferini yapan tekne kayalıklara çarptı.

Olay dün gece saat 01.00 sıralarında meydana geldi. Adalar’dan yaklaşık 200 yolcu alan Caner Kaptan 2 isimli tekne Bostancı Vapur İskelesi’ne hareket ettikten bir süre sonra kayalıklara çarptı. Kazadan sonra su alan tekne Bostancı Vapur İskelesi’ne yanaşmayı başardı. Yolcular tahliye edilirken yaralandıkları belirtilen 3 yolcu ise hastaneye kaldırıldı. Teknenin 3 kaptanı ise yolcuların şikâyeti üzerine gözaltına alındı. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

25.07.2010


 

Düğüne iki polis gidince, silâhlar sustu

KIrşehİr Emniyet Müdürlüğü, ilginç bir uygulamaya imza attı. ‘Mutlu Düğünler’ projesi kapsamında, her düğünde 1 emniyet amiri ile 1 polis memuru görevlendiriliyor. Böylece, silâhla ateş edilmesi ve izinsiz havai fişek atılması engelleniyor.

Proje hayata geçtikten sonra düğünlerde kurusıkı tabancalarla ateş eden 3 kişiye 560’ar TL ceza yazıldı.

25.07.2010


 

Basın özgürlüğünün içi boşaltıldı

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Turgut Özdemir, ‘’Bugün ne yazık ki, aradan yüzyılı aşkın bir süre geçmesine karşın basın özgürlüğü adına hiç de iyi bir noktada bulunmamaktayız’’ dedi.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, 103 yıl önce, 24 Temmuz günü bir grup gazetecinin, sansür memurlarını gazetelerine sokmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Gazeteciler, sabaha kadar nöbet bekleyerek direnişlerini sürdürdü. Eylem sayesinde, 25 Temmuz 1908 tarihli gazeteler sansürsüz çıktı. İşte bu eylemin yapıldığı gün olan 24 Temmuz, yüzyılı aşkın süredir, Sansürün Kaldırılışının Yıl Dönümü ve dolayısıyla Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Aradan yüzyılı aşkın bir süre geçmesine karşın basın özgürlüğü adına hiç de iyi bir noktada bulunmamaktayız. Dahası, elde edilen haklar teker teker ortadan kaldırılmaktadır. İnsan hak ve özgürlüklerinin, anayasal haklarımızın en önemli güvencelerinden biri olan basın özgürlüğünün içi boşaltılmıştır.”

Sermayenin yoğun ilgisi nedeniyle ciddi bir tekelleşme meydana getirilerek demokrasi açısından büyük handikaplara yol açıldığını ifade eden Turgut Özdemir, “Yabancı sermayenin giderek artan etkisi ile de toplumsal ve ulusal çıkarların zarar göreceği bir ortam oluşturulmuştur. Medya kuruluşları ve gazeteciler, yoğun bir baskı ortamında bırakılmış, sorumlu gazetecilik neredeyse ortadan kaldırılmıştır. Medya, yandaş olup olmama gibi bir değerlendirmeye tabi tutulmuş, bağımsız, özgür, sorumlu bir yayıncılık değil, yandaşlık ölçü alınır hale gelmiştir’’ diye konuştu.

Özdemir, medya sektörünün en önemli aktörleri olan gazetecilerin, iş güvencesinden yoksun, ekonomik ve sosyal haklar bakımından çok kötü şartlarda çalışır halde olduğunu, gazetecilerin çalışma koşullarını düzenleyen 212 sayılı yasanın anlamsızlaştırıldığını da savundu.

ANADOLU BASINI ZORDA

Öte yandan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, Anadolu basınının özgürlük ve ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Esendemir, basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü dolayısıyla bir grup gazeteci ile yaptığı açıklamada, 24 Temmuz’un basın bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak, çeşitli kısıtlamalar, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller nedeniyle bugünün bayram niteliğini kaybettiğini savundu.

Anadolu basınının özgürlük ve ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Esendemir, şöyle devam etti:’’Türkiye’de, cezaevlerinde bugün kırkın üzerinde gazeteci yazdıkları yazılar ve fikirlerinden dolayı tutuklu ve hükümlü olarak bulunuyor. Yüzlerce gazeteci de aynı suçlardan mahkemelerde yargılanıyor. Bu nedenle bugün basın bayramı olarak kutlanır mı? Bugün basını anma veya özgürlük arayışı günü olur. Gazetecilerin yıpranma hakları ellerinden alındı. Emeklilik gazeteciler için hayal oldu. Ayrıca, gazetecilerin çoğunluğu sendikal haklardan mahrum, zor şartlar altında ve gelecekleri patronların iki dudağı arasında çalışıyor. Dolayısıyla bugün bizler basın özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, düşüncenin suç olmaktan çıkarılmasını, gazetecilerin yıpranma ve diğer haklarının geri verilmesini bekliyoruz.’’ Trabzon-Adana/aa

ŞAHİN: BASIN ÖZGÜR

VE TARAFSIZ OLABİLMELİ

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ‘’Basının toplum adına üstlendiği görevleri yerine getirebilmesinin vazgeçilmez koşulu, özgür ve tarafsız olabilmesidir’’ dedi. Şahin, Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, 24 Temmuz 1908 tarihinde ‘’Gazeteler hürdür, sansür yasaktır’’ sözleriyle Türk basınında sansürün kaldırıldığını hatırlattı. Şahin, düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumunda olan basının demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından olduğunu belirterek,’’Basının sansürlendiği, sınırlama ve baskılara maruz kaldığı, özgürce görevini yapamadığı ülkelerde demokrasi ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir’’ dedi.

25.07.2010


 

BASIN ÇOĞULCU REJİMİN YAPI TAŞLARINDANDIR

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, basının kısıtlamalara maruz kalmadan çalışmalarını özgür bir ortamda sürdürmesinin, demokrasiyi güçlendirirken kamuoyu duyarlılığını da artırdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, demokratik çoğulcu bir rejimin işleyebilmesinin en önemli yapı taşlarından birinin de, tarafsız ve özgür basının varlığı olduğunu ifade etti. Bu yanıyla basının kamu yararını gözeterek, halkın doğru haber alma hakkını ve açık toplum olmanın gereklerini yerine getirdiğine işaret eden Gül, mesajında şunları kaydetti:’’Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, basınımız özel hayata saygı göstermeli, kişi hak ve özgürlüklerini korumalı, mesnetsiz haber ve iddialardan kaçınmalı, evrensel meslek ilke ve standartlardan sapanlara prim vermemelidir.’’

25.07.2010


 

Erdoğan: 35. Madde için ortak komisyon kuralım

Başbakan Erdoğan, Bingöl'de 35. maddeyle ilgili olarak, “Bir komisyon kuralım, meseleyi tüm boyutlarıyla ele alalım. Komisyon çalışsın, gerekirse Meclisi olağanüstü toplarız. Gerekirse yeni yasama yılı açılışında gündeme alırız. 35. maddeyle ilgili yeni bir düzenleme yaparız” dedi.

35. madde için komisyon kuralım AKP, İlk referandummitingini Bingöl’de yaptı Erdoğan, 12 Eylül’deki referandumla ilgili ilk mitingini Bingöl’de yaptı. Erdoğan, Bingöl PTT Kavşağındaki mitingde, ‘’Siz bunların milletin hayrına olan herhangi bir konuda bir araya geldiklerini gördünüz mü? Siz bunların milletin derdine derman olacak herhangi bir çözümde buluştuklarını gördünüz mü? Hayır. Göremezsiniz’’ diye konuştu. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 35. maddeyle ilgili olarak, ‘’Bir komisyon kuralım meseleyi tüm boyutlarıyla ele alalım. Komisyon çalışsın, gerekirse Meclis’i olağanüstü toplarız. Gerekirse yeni yasama yılı açılışında gündeme alırız. 35. maddeyle ilgili yeni bir düzenleme yaparız. Biz hazırız siz hazır mısınız?’’ dedi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı muhalefet partilerinin Anayasa değişikliklerine ilişkin tavrını eleştirerek, ‘’Aylardır Anayasa değişikliklerine neden ‘hayır’ dediklerinin gerekçesini bile bulamıyorlar. Çaldıkları minareye kılıf bulmaya çalışıyorlar’’ dedi.

“Bunlar, statükonun, vesayetçi anlayışın devamı için aynı noktada buluşuyorlar. Aynı safta AK Parti’yi taşa tutuyorlar” diyen Erdoğan, “Bu partilere önceki dönemlerde destek veren kardeşlerimizin bu birliktelikten, bu tablodan rahatsızlık duyduğunu biliyorlar. Aylardır Anayasa değişikliklerine neden ‘hayır’ dediklerinin gerekçesini bile bulamıyorlar. Çaldıkları minareye kılıf bulmaya çalışıyorlar. Şu ana kadar milleti tatmin edecek, bırakın milleti kendi arkadaşlarını tatmin edecek, kendilerini tatmin edecek tek bir gerekçe bile üretebilmiş değiller.’’

25.07.2010


 

Terörle Mücadeleye dizüstü bilgisayar

ADANA Emniyet Müdürülüğü tarafından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine ‘’netbook’’ adı verilen, küçük dizüstü bilgisayarlar dağıtıldı.

Alınan bilgiye göre, Van’dan Adana’ya yaklaşık 1 yıl önce gelen Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez’in göreve başlamasının ardından teknolojik olarak gerek yurt gerekse kentteki ‘’ilk’’leri gerçekleştiren Adana Emniyet Müdürlüğü, personelin daha hızlı hizmet vermesi amacıyla donanım yenileme çalışmalarını sürdürüyor.

25.07.2010


 

Yarımağan: Herkes kendine uygun program bulabilir

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adaylara tercih yaparken, hangi kentte, hangi üniversitede okumak istiyorlarsa ayağı yere basarak gönüllerince tercih yapmalarını önererek, ‘’Adaylar, istedikleri yerden başlasınlar tercihe. Bir yükseköğretim programına girmek istiyorlarsa kendi başarı sıralarının en az yüzde 50 daha ilerisinden öğrenci almış programlara da yer vermeye çalışsınlar’’ dedi.

Yarımağan, Okan Üniversitesi’nin Tuzla Akfırat Yerleşkesi’nde düzenlenen ‘’2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları’’ ile ilgili bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, tercih döneminin yarın başlayacağını ve 6 Ağustosa kadar adayların tercihlerini yapabileceklerini hatırlattı. Adayların tercih yaparken eline bir kağıt kalem alarak, okumak istediği programları ve bölümleri ailesiyle, rehber öğretmenleriyle, üniversitelerle konuşarak oluşturmalarını tavsiye eden Yarımağan, şöyle konuştu: ‘’Adaylar kılavuzu karıştırsınlar şu dönemde. İstedikleri yerden başlasınlar tercihe. Bir yükseköğretim programına girmek istiyorlarsa kendi başarı sıralarının en az yüzde 50 daha ilerisinden öğrenci almış programlara da yer vermeye çalışsınlar. Ne kadar ileri giderlerse yerleşme şansları o kadar yüksek olur.’’

25.07.2010


 

BM’de ‘yasak yok’ diyen bürokrata tepki

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformunun 254. hafta özgürlük eyleminde, BM'de başörtüsü yasağı için “Yok” diyen bürokrat eleştirildi.

BM’de ‘yasak yok’ diyen bürokrata tepki Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu, 5. yıldır her Cumartesi günü yaptığı başörtüsüne özgürlük eylemlerinde 254. haftayı geride bıraktı.

BBu haftaki başörtüsü eyleminde BM toplantısında Birleşmiş Milletler’in Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında yapılan toplantıda bir CEDAW üyesinin Türkiye’de kadının giyimkuşamına yönelik bir kısıtlamanın olup olmadığı sorusunu, “Türkiye demokratik bir ülkedir, böyle bir kısıtlama yok” diye cevaplayan Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Leyla Coşkun ile başörtüsü sorununun Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf tarafından yok sayılması eleştirilirdi. Platform adına İlim ve Hikmet Vakfı’ndan Behzat Ay’ın okuduğu açıklamada Avrupa ülkelerinde çarşaflı ve peçeli Müslüman kadınları hedef alan yasaklar ve cezalar eleştirilirken; geçtiğimiz hafta Başbakan’ın STK’ların kadın temsilcileriyle yaptığı toplantıda başörtüsü yasağına hiç değinmediğine dikkat çekildi. Sözkonusu toplantıda AKDER’den Avukat Fatma Benli’nin “Türkiye’de kadınlara giyimkuşam noktasında baskı yok” diyen resmi rapora itiraz ederek başörtüsü yasağını eleştirmesi üzerine Bakan Kavaf’ın resmi bir yasak bulunmadığını itiraf etmek zorunda kaldığı ve uygulamada sorunların yaşandığını söylediği hatırlatıldı.

25.07.2010


 

Gül’den Lozan'a övgü

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 87. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Gül, “Bugün, modern Türkiye’nin temel taşlarından biri olan Lozan Barış Antlaşması’nın 87. yıl dönümünü kutluyoruz. Lozan Barış Antlaşması, Türkiye’ye Birinci Dünya Savaşı’nın mağlubu gözüyle bakanlara karşı ve dönemin tüm olumsuz koşullarına rağmen kazandığımız bir diplomasi zaferidir. Bu antlaşmayla atılan temel üzerinde, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan modern Türkiye Cumhuriyeti yükselmiştir. Lozan Barışı’nın arka planında, aziz milletimizin canıyla, kanıyla, emeğiyle ve kararlılığıyla fedakârca zafere taşıdığı milli kurtuluş mücadelemiz bulunmaktadır. İstiklal mücadelemizi taçlandıran Lozan Antlaşması, aynı zamanda köklü diplomasi tarihimizin kilometre taşlarından biridir” dedi. Gül, Lozan Barış Antlaşması’nın, ülkenin çok boyutlu coğrafyasında barış, huzur, güvenlik ve refah içinde yaşama arzusunun tarihi bir vesika olduğunu kaydetti.

25.07.2010


 

Balyoz tutukluları yarını bekliyor

Balyoz darbe planı dâvâsına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin, ikisi eski kuvvet komutanı, 27’si muvazzaf general ve amiral olmak üzere 102 üst rütbeli subay için çıkardığı yakalama emri için yarın bekleniyor. Hakkında yakalama emri çıkartılan 12 general ve amiral, 1 Ağustos’ta toplanacak YAŞ'ta terfî bekliyor.

12 GENERAL VE AMİRAL TERFî SIRASINDA Balyoz davası kapsamında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklarında yakalama kararı çıkarılan 102 sanıkla ilgili olarak emniyet müdürlüklerine henüz resmî yazı gitmediği belirtildi. Balyoz darbe planıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edilmişti. Mahkeme ayrıca, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gerekçe göstererek, aralarında emekli ve muvazzaf çok sayıda generalin de bulunduğu 102 kişi hakkında yakalama kararı verdi. Bunlar arasında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Mehmet Fatih İlğar da bulunuyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Sağdıç ve İlğar ile ilgili olarak kendilerine henüz resmî yazı ulaşmadığını, ulaşmasının ardından gerekli girişimlerin yapılacağını bildirdi.

25.07.2010


 

Jandarmaya mayın tuzağı: 4 asker yaralı

AğrI’nIn Doğubayazıt ilçesi Sarıbıyık köyü kırsalında askeri aracın döşenen mayına çarpması sonucu Binbaşı Zekeriya Beğendi, Yüzbaşı Ufuk Gökmen, Uzman Çavuş Neşat Fidan, er Samet Kara, er Ali Şahin, er Kadri Yaşar yaralandı.

Durumu hafif olan iki er Ağrı’da tedavi edilirken durumu ağır olan 4 yaralı askeri helikopterle Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Askeri Hastanesi’ne getirildi. Durumu ağır iki rütbeli, ambulans ile Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Askeri yetkililer, Aziziye Araştırma Hastanesi’ne gelerek yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı. Öte yandan Binbaşı Zekeriya Beğendi’nin bölgeye tayinle yeni geldiği öğrenildi. Yüzbaşı Ufuk Gökmen’in Beğendi’ye bölgeyi tanıtmak için geziye çıktıkları, geri dönüş sırasında patlamanın meydana geldiği iddia edildi. Ağrı Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden Bezirhane Jandarma Karakol Komutanlığına görevlendirilen ve 2 araçtan oluşan Jandarma devriyesinin saat 10.05 sıralarında dönüşü sırasında, Sarıbıyık köyü civarında terör örgütü mensuplarınca yola döşenen mayın patladı. Şüphelilerin yakalanması güvenlik güçleri bölgede geniş çaplı operasyon başlattı.

25.07.2010


 

Bağış: Türkiye’de hukuk uygulanıyor

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Balyoz soruşturması kapsamında mahkeme heyetinin aralarında eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu 102 sanığa yakalama kararı çıkarmasını ‘hukuk uygulanıyor’ diye yorumladı.

Türkiye’nin laik, sosyal ve hukuk devleti olduğunu hatırlatan Bağış, herkesin yargı kararlarına saygı ile yaklaşması gerektiğini belirtti. Kumkapı’da bulunan Türkiye Ermenileri Patrikliği’ni ziyaret eden ve Mesrob Mutafyan’a geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Bağış, patrikhane girişinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Balyoz soruşturması kapsamında aralarında bazı generallerin de bulunduğu 102 sanığa yakalama kararı çıkması ile ilgili soruya Bağış, zaman zaman kendileri hakkında da davalar açıldığını hatırlatarak, herkesin hukuka saygılı olmasını istedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti olduğuna dikkat çeken Bağış, “Hukukun kuralları uygulanmaktadır. Bu ülkede her iki seçmenden birinin oyunu almış iktidar partisine bile kapatma davaları açılabilmiştir. Bu ülkede hepimiz ile ilgili yargı kararları olmuştur. Hepimizin bu süreci takip etmesi ve yargı sürecine saygı ile yaklaşması gerekmektedir. Bazen bizim de hoşumuza gitmeyen yargı kararları oluyor"

25.07.2010


 

Şehit yüzbaşı toprağa verildi

Hakkarİ’nİn Yüksekova ilçesinde 18 Temmuz’da meydana gelen patlamada yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan Piyade Yüzbaşı Barış İbrahim Yurtseven toprağa verildi.

Şehit Yüzbaşı Yurtseven için Kocatepe Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, kuvvet komutanları katıldı. Orgeneral Başbuğ, Babacan ve diğer yetkililer, Yurtseven’in eşi Gamze Yurtseven ile anne ve babasına başsağlığı dileklerini iletti. Daha sonra Yurtseven için cenaze namazı kılındı. Namaz öncesinde din görevlisi yaptığı konuşmada, Yurtseven’e Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diledi. Yurtseven’in cenazesi bir süre top arabasında taşındıktan sonra cenaze aracına konularak Cebeci Askeri Şehitliğine götürüldü. Şehit Yüzbaşı Yurtseven, şehitlikte dualar arasında toprağa verildi.

25.07.2010


 

Kavganın olduğu yerde rahmet ve bereket olmaz

Türkİye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, insanların birbirine şucu-bucu diye bakmaya başlayınca rahmet ve bereketin kaybolduğunu belirtti.

İşadamları olarak hiçbir zaman kavgaların tarafı olmayacaklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Çünkü kavganın olduğu yerde üretim ve ticaret olmaz. Rahmet ve bereket de kaybolur.” ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki (MTSO) “Mersin İli Genişletilmiş Oda- Borsa Ortak Toplantısı”na katıldı. Hisarcıklıoğlu, oda başkanlarının ve işadamlarının sorunlarını dinledi. Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ali Doğan’ın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TOBB üyelerinin bir işçi alması halinde işsizliğin azalacağı şeklindeki sözlerine bir cevap verilmediğini söylemesi üzerine Hisarcıklıoğlu, “Başbakan’la bizim işimiz kavga değil. Biz iş alemi olarak kavganın tarafı olamayız” diye konuştu. Huzur olmazsa ticaret, ticaret olmaz ise de zenginliğin olmayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ülke zenginliğe ulaşmak istiyorsa ticareti teşvik etmeliyiz. Bunu teşvik edecek birinci husus ise huzur ortamıdır. Kavganın olduğu yerde ticaret ve üretim olmaz. Rahmet ve bereket de kaybolur.”

25.07.2010


 

Amerika ile görüş farklılıkları geçici

ürkİye’nİn Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye ve ABD arasındaki görüş farklılıklarının geçici olduğunu, bunların iki ülke arasındaki ittifakın temellerine gölge düşürmediğini belirterek “Yöntem ve yaklaşımlardaki farklılıkların, bu değerli ilişkiyi gölgede bırakmasına izin verilmemeli” dedi.

ABD’deki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Projesi tarafından düzenlenen “Değişen Dünyada Türk-Amerikan İlişkileri” başlıklı konferansta konuşan Tan, Türkiye ve ABD’nin birbirine ihtiyacı olduğunu, geçmişten önyargılar miras almadıklarını, iyi ve sağlam anılara sahip oldukların kaydetti. Tan, Ortadoğu, Afganistan, Kafkaslar gibi dünyanın birçok bölgesindeki ve birçok konudaki hedeflerinin örtüştüğünü ifade etti. Türk-Amerikan ilişkilerinin stratejik dokusunun zaman içinde daha da çeşitlendiğini ve zenginleştiğini ifade eden Tan, “(Türkiye ile ABD arasındaki) görüş farklılıkları sadece geçici ve ittifakımızın temellerine gölge düşürmez. Belli konulardaki metodolojik farklılıklar, ortak ilkelerimize baskın çıkmaz” dedi.

25.07.2010


 

Erbakan: Kongre için gerekli çoğunluk var

Milli Görüş lideri ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, yaptığı yazılı açıklamada, internet sitelerinde çıkan “Kongre için yeterli delege imzası toplayamadı, Numan Kurtulmuş’a bırakması için baskı uyguluyor” şeklinde çıkan haberleri yalanladı.

Özel Kalem Müdürü Mehmet Karaman aracılığı ile kamuoyuna duyurulan Erbakan’ın yazılı açıklamasında “Bugün bazı internet sitelerinde yayınlanan ‘Erbakan kongre için delegelerden yeterli imza toplayamadı, Kurtulmuş’a bırakması ieçin baskı uyguluyor’ şeklindeki haberler tamamen gerçek dışıdır. Numan Kurtulmuş’a bırakması için baskı yapıldığı ya da delegelerin yeterli desteğinin alınamaması gibi bir durum söz konusu değildir. 1 hafta gibi kısa bir sürede yeterli çoğunluğun da ötesinde delegelerin kongre için yeterli olacak imzası toplanmış bulunmaktadır. Çıkan haberler maksatlıdır” denildi.

25.07.2010


 

Terfi beklerken yakalama emri

1 Ağustos’da toplanacak Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) terfi bekleyen 12 general ve amiral, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, “Balyoz Planı” dâvâsına ilişkin olarak çıkardığı yakalama listesinde yer aldı.

Listede orgeneral olmayı bekleyen Nejat Bek ile oramiral olmayı bekleyen Mehmet Otuzbiroğlu da bulunuyor. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, “Balyoz Planı” dâvâsına ilişkin olarak 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Yakalama emri çıkarılan sanıklar arasında 1 Ağustos’da toplanacak YAŞ’ta terfi bekleyen 12 general ve amiral de yer alıyor. Listede orgeneral olmayı bekleyen Korgeneral Nejat Bek ile oramiral olmayı bekleyen Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun da olduğu görüldü. Bunların dışında Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tümgenaral Gürbüz Kaya Korgenerallik; Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tuğgeneral Ali Aydın ise Tümgenerallik bekliyordu. Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğamiral Mustafa Karasabun, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun da Tümamiralliğe terfi etmesi bekleniyordu.

25.07.2010


 

“OYAK’a kıyak” hesabı bozuldu

Bir şirketinin kamu ihalesine girme girişimi yargı engeline takılan OYAK'ın, Genelkurmay Başkanlığını devreye sokarak Millî Savunma Bakanlığı kanalıyla gündeme getirdiği “kamu ihale mevzuatının dışında tutulma” çabası, AKP'nin başlangıçtaki olumlu tavrına rağmen, nihaî aşamada sonuçsuz kaldı.

ÖNCE “OYAK HAKLI” DEMİŞTİ “Torba kanunu”na, OYAK'ın talebine uygun bir madde eklemeyi düşünen AKP, sonra vazgeçti. Önce “OYAK haklı” diyen AKP, bilâhare talebin karşılanmasını, holdinge tanınan vergi imtiyazının kaldırılması şartına bağladı. OYAK reddedince düzenleme yapılamadı. OYAK’a kıyak hesabı bozuldu

YaklaşIk 60 şirket ve iştiraki bulunan Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK), şirketlerinin, kamu ihale kanunu kapsamı dışında tutulması için yaptığı girişimler sonuç vermedi. Sabah’ın haberine göre Meclis’in son gün mesaisinde OYAK pazarlığı yaşandı. Askerlerin, vergi ayrıcalığı olan OYAK’ın ihale mevzuatından da çıkartılması yönündeki girişimi sonuçsuz kaldı. Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Başkanlığı’nın OYAK’a ihale ayrıcalığı tanınmasına yönelik teklifi, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’ye iletildi. Meclis çalışmaları sürerken öğle saatlerinde kulise gelerek OYAK’ın talebini ileten askerler, Canikli’den, “OYAK’ın vergi ayrıcalığı var. Vergi ayrıcalığını kaldırmayı kabul ederseniz ihale mevzuatı kapsamından çıkartabiliriz” yanıtı aldı. Canikli’nin önerisini Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmek için geri dönen askerler akşam saatlerinde yeniden Meclis’e geldi. Ancak askerlerin yanıtı, “OYAK’ın hem vergi ayrıcalıklarının korunması, hem de ihale ayrıcalığı tanınması” yönünde oldu. Canikli de bu talebi reddedince, OYAK’a ihale ayrıcalığı tanıyan düzenleme yapılamadı.

OYAK, 3 Ocak 1961’de 205 sayılı yasa ile kuruldu. Türk Silâhlı Kuvvetleri mensupları için yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulan OYAK’ın hemen her sektörde iştiraki ve şirketi var. Yaklaşık 60 şirket ve iştiraki olan OYAK’ın 241 bini aşkın üyesi, 9 milyar lirayı aşkın nakit varlığı bulunuyor. Şirketleri arasında, ERDEMİR, İSDEMİR, OYAK Renault ve MAİS Otomotiv, Bolu Çimento, Ünye Çimento ve Adana Çimento yer alıyor.

25.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.