28 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Gizli gerçekler şok ettİ

Afganİstan hükümeti, Wikileaks internet sitesinin ABD ordusunun Afganistan savaşıyla ilgili yaklaşık 90 bin belgesini yayınlaması karşısında “şok olduğunu”, ancak bunların çoğunun yeni olmadığını bildirdi.

Afganistan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Vahid Ömer, hükümet yetkililerinin, sivil kayıplar ve Pakistan istihbarat servisinin, Afganistan’daki istikrarsızlaştırma faaliyetlerindeki rolüyle ilgili olanlar başta olmak üzere sözkonusu belgeleri incelediklerini söyledi. Olayın kendilerinde şok etkisi yaptığını belirten Ömer, belgelerdeki çoğu bilginin yeni olmadığını ve geçmişte üzerinde tartışıldığını kaydetti.

Hükümetlerin ve diğer kuruluşların görev suiistimallerine ilişkin sızan belgeleri kamuoyuna duyuran Wikileaks internet sitesi, ABD ordusunun Afganistan savaşına ilişkin yaklaşık 90 bin belgeyi yayımlamıştı. Afganistan’da sivil ölümlere yol açan bildirilmeyen olaylardan, Taliban isimlerine yönelik gizli operasyonlara kadar çok sayıda bilginin yer aldığı gizli belgelerin yayımlanmasına Beyaz Saray tepki göstermişti.

ROKET SALDISINDA 52 SİVİL ÖLDÜ

Afganİstan Devlet Başkanı Hamid Karzai, geçen hafta güneydeki Helmand vilayetinin Sangin bölgesinde düzenlenen roket saldırısından NATO’nun sorumlu olduğunu ve saldırıda 52 sivilin öldüğünü açıkladı. Karzai, yaptığı yazılı açıklamada, Afgan gizli servisinin, NATO’ya ait bir roketin Sangin’deki Regi köyünü vurduğunu belirlediğini kaydederek, aralarında çocuklar ve kadınlar da bulunan 52 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti ve saldırıyı kınadı. NATO Sözcüsü Albay Wayne Shanks ise, olayla ilgili ilk raporlarda sivil kayıpları ya da roketlerin rotasından saptığını teyit eden bir bilgi olmadığını söyledi. Militanlarla NATO askerleri arasında Cuma günü olay yerine 7-8 kilometre uzaklıktaki bir bölgede çatışma çıktığını ifade eden Shanks, ancak raporlarda bu çatışmanın, Regi’deki roket saldırısıyla ilişkili olduğunu gösteren bir bilgi bulunmadığını savundu.

AFGAN SAVAŞINA TEKPİLER BÜYÜYOR

Londra’da Savaşı Durdurma Koalisyonu tarafından düzenlenen panele yüzlerce kişi katıldı. Afganistan savaşını ‘kazanılması imkansız’ bir savaş olarak niteleyen savaş karşıtları, İngiliz hükümetine askerlerin geri çekilmesi için çağrıda bulundu. Savaş karşıtı aktivistlerce düzenlenen faaliyet, Afganistan savaşı ile ilgili on binlerce gizli ibareli belgenin ortaya çıktığı güne denk geldi. Panelde konuşmacılar, sık sık İngiliz hükümetini eleştirerek, askerlerin bir an önce geri getirilmelerini talep etti.

PAKİSTAN’DAN BELGELERE TEPKİ

Pakİstan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abdul Basid, Wikileaks internet sitesinde yayımlanan Amerikan ordusunun Afganistan savaşına ilişkin belgelerde yer alan ülkesiyle ilgili iddiaların ‘’gerçeği yansıtmadığını ve çarpıtıldığını’’ söyledi. Basid, Pakistan’ın Afganistan’da yapıcı ve olumlu rol oynadığını belirterek, Pakistan hakkındaki iddiaları ‘’gerçeğe aykırı ve çarpıtılmış ifadeler’’ olarak değerlendirdi. Pakistan’ın ABD Büyükelçisi Hüseyin Hakkani de, gizli belgelerdeki bilgilerin ‘’şu andaki durumu yansıtmadığını’’ ifade etti. Hakkani, belgelerin sızdırılmasını ‘’sorumsuzluk’’ olarak niteledi.

28.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Gizli gerçekler şok ettİ

  Bosna’da peçe yasağına hayır

  Kanada da yaptırımları kabul etti

  AB, İran’a karşı temkinli

  BP’de görev değişimi tamam

  Romanya’da helikopter düştü

  Bulgaristan’da kicamileri TİKA restore edecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.