28 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Yunus Emre Kültür Merkezleri açılacak

YUNUS Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Kudüs ve Yafa’da vakfa bağlı merkez açmak üzere uygun bina aradıklarını söyledi.

Prof. Dr. Bilkan, Kudüs’te ve Yafa’da Yunus Emre Kültür Merkezi açmak üzere çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Yafa’da Türkiye tarafından daha önce restore ettirilmiş bir Osmanlı Konağı var. Kudüs’te ise, Özbekler Tekkesi’nin bulunduğu yer merkez olarak kullanılmaya müsait. Buraları, merkez binaları olarak kullanılmak üzere gündeme getirebiliriz” dedi.

“Kültür ilişkileri ile diplomatik ilişkilerin birbirinden ayrı tutulması gerektiğini” vurgulayan Prof. Dr. Bilkan, bu yıl sonuna kadar Kazakistan’ın Almatı, İngiltere’nin Londra, Almanya’nın Köln ve Berlin, Suriye’nin Şam, Kosova’nın Prizren ve Rusya’nın Moskova şehirlerinde Yunus Emre Kültür Merkezi açmayı planladıklarını söyledi.

Herhangi bir ülkede kültür merkezi açma kararı alınmadan önce, o ülkenin dilini konuşan ve ülkeye ilişkin çalışmaları olan uzmanların rapor hazırladıklarını belirten Bilkan, rapor çerçevesinde bir ülke portresi çıkardıklarını ve her ülkedeki mevcut Türkiye ilgisine, ihtiyaçlara göre politika belirlediklerini ifade etti.

Türkoloji bölümlerinin açılması ve yeni Türkologlar yetiştirilmesinin teşviki konusuna özel önem verdiklerini anlatan Bilkan, dünyadaki Türkologların yaşlandıklarını ve yeni nesil Türkolog sayısının az olduğunu söyledi.

Bu çerçevede çeşitli ülkelerdeki Türk Dili ve Edebiyatı ile Türkoloji bölümleri öğrencilerine yönelik Türkiye’de 1 yıl öğrenim görmelerine imkân tanıyacak Erasmus benzeri sistemlerin oluşturulması gerektiğini kaydeden Bilkan, “Biz (vakıf olarak), Yunus Emre Vakıfları bünyesinde Türkçe kurslarına devam eden ve ödüllendirilmesi gereken öğrencileri yaz aylarında 3 aylığına, akademisyen olacak kişileri de toplamda 15 kişiyi geçmemek kaydıyla, 3 aylık araştırma bursları veya staj için Türkiye’ye çağırabiliriz” dedi. Bilkan, ayrıca “Ne yazık ki Türkiye’de en büyük sıkıntımız, kültür adamı bulamamamız. O ülkeyi rahatsız etmeden kültür diplomasisi yürütecek, Türk kültürünü anlatacak nitelikte kişi sayısı az” diye konuştu.

Prof. Dr. Bilkan, Şam’da Yunus Emre Kültür Merkezi açmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini ve yıl sonuna kadar merkezi açmayı planladıklarını kaydetti.

28.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Yunus Emre Kültür Merkezleri açılacak

  Divriği Ulu Camii dünyaya tanıtılıyor

  Can Kardeş Şirinevler okuyucuları ‘Berat’larını aldı

  Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd’de estetik

  Azertac haberleri Anadolu medyasında

  ‘Altın eller’ İstanbul’da buluşacak

  SERGİYİ 10 BİN KİŞİ GEZDi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.