30 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Fiyat artışı kaçakçılığın artmasına sebeb oldu

KIrmIzI et, artan fiyatları fırsata dönüştürmek isteyen kaçakçılar için ‘’gözde mal’’ haline geldi. Gümrüklerde bu yılın ilk 6 ayında ele geçirilen kaçak et ve et ürünleri, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kattan fazla arttı.

Geçen yılın ilk yarısında 1,8 ton kaçak et ele geçirilirken, bu yıl bu rakam 9,7 tona yükseldi. Gümrük Müsteşarlığı’ndan alınan bilgiye göre, bu yılın ilk 6 ayında ele geçirilen kaçak eşya ve uyuşturucu miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. Bu dönemde Gümrük Muhafaza ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 268,8 milyon lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi. Bu rakamın 61 milyon lirasını gemi, TIR, kamyon gibi kaçakçılıkta kullanılan araçlar oluştururken, bunu 30 milyon lira ile gıda ürünleri, 28 milyon lira ile tekstil ürünleri, 27,5 milyon lira ile uyuşturucu, 18 milyon lira ile akaryakıt ürünleri izledi. Gümrüklerde ele geçirilen kaçak akaryakıt, et, sigara ve içkinin geçen yılın aynı dönemine göre büyük oranda artması ise dikkati çekti. Bu yıl kırmızı et fiyatlarındaki artışı fırsata dönüştürmek isteyen kaçakçılar, et ve et ürünlerine yöneldi. İstatistiklere göre yılın ilk yarısında ele geçirilen et ve et ürünleri, geçen yılın aynı dönemine göre 5 kattan fazla arttı. Geçen yılın ilk 6 ayında 30 bin lira değerinde 1,8 ton kaçak ete el konulurken, bu yıl 290 bin liralık 9,7 ton et ele geçirildi. Kaçak etlerin daha çok Suriye, Irak, İran ve Romanya üzerinden ülkeye sokuluyor. Söz konusu dönemde ele geçirilen kaçak akaryakıtın tutarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 350 oranında artarak 18,1 milyon lira oldu. Ankara / aa

Vizeler kalktı, turizm geliri 4,5 milyar dolara çıktı

nTürkİye’nİn 63 ülkeyle vizeleri karşılıklı olarak kaldırması turizm gelirlerine de yansıdı. Turizm gelirleri Nisan, Mayıs, ve Haziran aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak, 4,5 milyar dolara çıktı. Gelirlerin 3,6 milyar doları yabancı ziyaretçilerden, 891,4 milyon doları ise gurbetçilerden sağlandı. Suriye, Libya, Sırbistan, Tanzanya başta olmak üzere Rusya ile Ürdün gibi ülkelerle vizelerin kaldırılması turizmi hareketlendirdi. Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 arttı. Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’den çıkış yayan yapan ziyaretçi sayısı 8 milyon 373 bin 407 kişi. Bunun 7 milyon 637 bin 702’si yabancı turistlerden, 735 bin 705 kişisini ise gurbetçi vatandaşlardan oluştu. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile gerçekleştiriyor. Bu dönemde yapılan harcamaların 3,5 milyar dolarını kişisel, 1 milyar 21 milyon dolarını ise paket tur oluşturdu. Yabancıların Türkiye’de ortalama kalış süresi 7,9 gece, kişi başı yaptıkları harcamaları ise 480 dolar. Yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerin Türkiye’de ortalama kalış süresi 22 gece, kişi başı ortalama harcaması ise bin 212 dolar. Türkiye’de ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,8 artarak 1,1 milyar dolar oldu. Bunun 1 milyar 52 milyon doları kişisel, 116 milyon doları ise paket tur harcamalarından oluştu. Yurt dışını ziyaret eden 1 milyon 712 bin 72 vatandaşın kişi başı ortalama harcaması 683 dolar.

MB piyasadan 719 milyon dolar çekecek

nMerkez Bankası, Türk parası yükümlülüklerde yüzde 5 olan zorunlu karşılık oranını değiştirmezken, yabancı para yükümlülüklerinde yüzde 9,5 olan oranı yüzde 10’a çıkardı. Merkez Bankası’nın, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğe göre, zorunlu karşılık oranları, Türk parası yükümlülüklerde yüzde 5, yabancı para yükümlülüklerde yüzde 10 olarak belirlendi. Tebliğ 6 Ağustos 2010 tarihli zorunlu karşılık cetvelinden geçerli olmak üzere dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan bu artışla piyasadan yaklaşık 719.6 milyon dolar döviz likiditesi çekilmiş olacak.

30.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Gelir uçurumu değişmedi

  FIndık İşçilerinin zorlu yolculuğu başladı

  Azerbaycan’la da vizelerin kaldırılmasını istiyoruz

  Fiyat artışı kaçakçılığın artmasına sebeb oldu

  Fatura çalışanlara kesildi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.