03 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Keşmir gergin

Hindistan yönetimindeki Keşmir’de sivillerle polis arasında yaşanan gerginlik, devam ediyor. 11 Haziran’da 17 yaşındaki Tufail Ahmed Matoo’nun polisin attığı gaz bombasının göğsüne isabet etmesi sonrası ölmesinden beri devam eden sokak çatışmalarında ölenlerin sayısı 32’ye çıktı.

Keşmir’de gerginlik

Hİndİstan yönetimindeki Keşmir’de sivillerle polis arasında yaşanan gerginlik, devam ediyor. 11 Haziran’da 17 yaşındaki Tufail Ahmed Matoo’nun polisin attığı gaz bombasının göğsüne isabet etmesi sonrası ölmesinden beri devam eden sokak çatışmalarında ölenlerin sayısı 32’ye çıktı. Cammu Keşmir Eyaleti Başbakanı Ömer Abdullah, Yeni Delhi’de Hindistan İçişleri Bakanı Palaippan Chidambaram ve Başbakan Manmohan Singh ile bir araya geldi. Eyaletteki son durumu ve basında uzun zamandır tartışılan Cammu Keşmir’in merkezi hükümet tarafından olağanüstü halle yönetilmesi meselelerinin görüşülmesi bekleniyor. Geçtiğimiz Cuma gününden beri devam eden protestolarda 14 kişi ölmüştü. Sokakları ateş alanına çeviren kızgın gençler ve kadınlar, kontrolsüz bir şekilde polis merkezlerine ve kamplarına saldırarak buraları ateşe verdi. Polisin açtığı ateş sonucu yaşları 17 ile 20 arasında değişen 3 Keşmirli öldü.

Keşmir’in Başşehri Srinagar’a 15 kilometre mesafedeki Pampore bölgesinde hafta sonu meydana gelen olaylarda polis ateşi sonucu 20 yaşındaki Nayeem Ahmed, 18 yaşındaki Rais Ahmed ve 17 yaşındaki Afroza adlı bir kız vefat etti. Polis protestocuların polis istasyonunu ateşe vererek 5 kişinin ölmesine sebep olduklarını duyurdu. Şehri Srinagar’a bağlayan otoyolu kapatan protestocular, polis kamplarına taşlarla saldırdı. Pulwana polis komiseri Muhammed Afzal protestoculardan birisinin polise tabanca salladığını bunun sonucunda polisin ateş açtığını bildirdi.

03.08.2010


 

Pakistan yardım bekliyor

Pakİstan’In kuzeybatı kesimini vuran muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde, 1,5 milyondan fazla kişinin etkilendiği bildirildi.

Hayber-Paktunva eyaletinin Enformasyon Bakanı Mian İftikar Hüseyin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uluslar arası topluma yardım çağrısını yeniledi. Yol ve köprülerde meydana gelen hasar dolayısıyla kara yoluyla yardım ulaştırmakta zorlandıklarını belirten Hüseyin, sellerin çekilmesi ve sıcakların artmasıyla salgın hastalıkların baş göstermeye başladığını, temiz su, gıda, ilâç ve çadıra ihtiyaç olduğunu söyledi. Hüseyin, 30 bine yakın kişiye hala ulaşamadıklarını kaydetti.

300 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Pakİstan’In doğusundaki Pencap eyaletinde İndus Nehrinin taşması sonucu 12 bin ev sular altında kaldı, 300 bin kişi tahliye edildi. Pencap eyaletinden bir yetkili, taşkınlar dolayısıyla 250 bin dönümlük tarım arazisinin sular altında kaldığını, binlerce hayvanın da telef olduğunu belirtti. Bu arada, Avrupa Birliği tarafından açıklanan 30 milyon avro değerindeki yardımın ardından Çin’in, sellerden etkilenen bölgelerde kullanılmak için 10 milyon yuan (1,5 milyon dolar) bağışta bulunacağı bildirildi. Ulusal Afet Yönetim Kurumu (NDMA), Temmuz ayı ortalarında başlayan muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde şimdiye kadar bin 400’den fazla kişinin öldüğü belirtildi.

KOLERA SALGINI ENDİŞESİ

Pakİstan’da sellerden en fazla etkilenen Hayber-Paktunva Eyaletinin Enformasyon Bakanı Mian İftikar Hüseyin, kolera salgınından endişe ettiklerini söyledi. Peşaver’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseyin, 3 bin 700 evin sellerde tamamen yıkıldığını ve binlerce mağdurun güvenli yerlerdeki okul binalarına yerleştirildiğini bildirdi. Kuzey kesimlerde 1500 turistin kurtarılmayı beklediğini belirten Hüseyin, mahsur kalan turistleri askeri helikopterlerle kurtarmak için çalışma başlatıldığını kaydetti.

03.08.2010


 

37 ülke, misket bombası yasağını onayladı

Sİvİllere büyük zarar veren misket bombalarının kullanımı yürürlüğe girerken, şimdiye kadar 37 ülke antlaşmayı onayladı. Misket bombasına karşı çıkan 200 eylemci grubun temsilcisi durumundaki merkezi Londra’da bulunan Cluster Munition Coalition, antlaşmayı şimdiye kadar aralarında eski üretici ve kullanıcılar ile kullanımından etkilenenlerin de bulunduğu 37 ülkenin onayladığını açıkladı. İnsan Hakları İzleme örgütünün Silâhlar Bölümü Direktörü ve koalisyonun başkan yardımcısı Steve Goose, bu antlaşmanın dışında kalan ülkelerin, son 10 yılın silâhsızlanma alanındaki en önemli gelişmesinin dışında kaldıklarını belirterek, “Eğer hükümetler, silâhlı çatışmaların öldürücü etkilerinden sivillerin korunması ve insanî yasalar konusunda yeterince duyarlı olsalar bu antlaşmayı derhal onaylarlar” dedi. Koalisyon, Moldova ve Norveç’in ellerindeki son misket bombası mühimmatını geçen haftalarda imha ettiğini bildirdi. Aralarında İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya’nın bulunduğu antlaşmayı onaylayan ülkelerin ilk toplantısı 9-12 Kasım tarihlerinde Laos’ta yapılacak. Amerika, Rusya ve İsrail gibi ülkeler ise antlaşmaya katılmıyor. Türkiye de antlaşmayı onaylamayan ülkeler arasında bulunuyor. Antlaşma, misket bombası üretimini, kullanımını, depolanmasını veya transfer edilmesini yasaklıyor. Havadan bırakılan veya karadan fırlatılan bombanın içinde misket büyüklüğünde patlayıcılar bulunuyor. Bombanın atılmasından sonra dağılan misketler daha sonra da infilak edebileceği için siviller için büyük tehlike oluşturuyor.

03.08.2010


 

Çin de sellere teslim oldu

Çİn’de son yılların en ciddi sel felâketiyle mücadele edilirken, bir şehirde 300 bin kişiye su verilemiyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki Jilin eyaletine bağlı sanayi şehri Tonghua’da su borularının yoğun yağışlardan zarar görmesinden dolayı 300 bin kişi iki gündür susuz kaldı. Şinhua haber ajansı, boruların onarımı için 300 işçinin çalıştığını bildirdi. Çin’i etkisi altına alan sellerden son etkilenen eyalet olan Jilin’de birkaç günde sellerden dolayı ölenlerin ve kaybolanların sayısı 100’ü geçti. Eyalette 37 bin ev yıkılırken, 125 bin ev hasar gördü. Yerel yetkililer, 592 bin kişinin güvenli yerlere tahliye edildiğini açıkladı.

03.08.2010


 

KKTC, 47 derece

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) son 60 yılın en yüksek sıcak günü yaşandı. Arabistan Yarımadası’ndan gelen sıcak hava dalgasının etkisi altına bulunan KKTC’de hava sıcaklığı 47 derece ulaştı. Yaşanan sıcaklık son 60 yılın ağustos değerlerinin en yükseği olarak kayıtlara geçti. Yakıcı hava dalgasının yarından itibaren bölgeyi terk etmesi ve sıcaklıkların 2-3 derece azalması bekleniyor. KKTC Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, Bayrak Televizyonu’na (BRT) yaptığı açıklamada, Lefkoşa’da sıcaklığın 47 dereceye kadar yükseldiğini ve bunun son 60 yılın Ağustos ayının en yüksek hava sıcaklığı olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

03.08.2010


 

ABD, kayıpları abartılı buldu

Amerİkan ordusu, Iraklı yetkililerin geçen ay ülkede ölenlere ilişkin verdiği sayıyı abartılı bulduğunu açıkladı. Ordu, ilk kez bu yönde yazılı bir açıklama yaparak, Irak’ta geçen ay 535 kişinin öldüğüne ilişkin bilgiyi kabul etmediğini ve geçen ayın 2008’den bu yana en kanlı ay olduğunu söylemenin yanlış olduğunu belirtti. Açıklamada saldırılarda geçen ay 161’i sivil 222 kişinin öldüğü, 526’sı sivil 782 kişinin yaralandığı, Iraklı güvenlik güçlerinden ise 55 kayıp verildiği, 201’inin yaralandığı kaydedildi. Saldırılarda geçen ay 6 askerin öldüğünü belirten Amerikan ordusu, 55 askerin yaralandığını açıkladı. Temmuzun ölen Iraklı sayısı açısından Ocak 2008’den bu yana 3., ölen Amerikan askerleri açısında da 14. en az kayıpla geçen ay olduğu bildirildi. Amerikan ordusunun bu açıklaması, Iraklı yetkililerin tepkisini çekti. Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Her ay yaptığımız gibi, ölen sivillerin sayısını Sağlık Bakanlığı’ndan, polislerin sayısını İçişleri Bakanlığı’ndan, askerlerin sayısını da Savunma Bakanlığı’ndan topluyoruz” dedi. Irak sağlık, savunma ve içişleri bakanlıkları, geçen ay Irak’ta düzenlenen saldırılarda 396’sı sivil 535 kişi öldüğünü açıklamıştı.

03.08.2010


 

İsrail, BM komisyonuna ‘prensipte evet’ dedi

İsraİl, Mavi Marmara baskınını araştırmak üzere Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bir komisyon kurulmasına razı oldu. İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre Savunma Bakanı Ehud Barak, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la yaptığı görüşmede böyle bir komisyonun kurulmasına prensipte ‘evet’ dedi. Başkanlığını Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer’in yapması beklenen komisyonda ABD, BM, Türkiye ve İsrail’den temsilciler görev alacak.

03.08.2010


 

Nejad’dan Obama’ya: Yüz yüze görüşelim

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama ile “yüz yüze ve erkek erkeğe” diyalog teklifinde bulundu. Devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında Ahmedinejad, “Eylülde BM Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere New York’a gideceğim. Obama ile en iyi çözümü medyanın önünde görmek ve dünya sorunlarını rahatça konuşmak için yüz yüze, erkek erkeğe masaya oturmaya hazırım” dedi.

03.08.2010


 

Uganda’da tekne kazası: 17 ölü, onlarca kayıp

Uganda’nIn Albert Gölü’nde bir tekneni alabora olması sonucu 60’tan fazla kişi vefat etti. Yetkililer, 40 kişi kapasiteli olmasına rağmen 70’ten fazla yolcu taşıyan teknenin Cumartesi gecesi alabora olduğunu açıkladı. Kazanın ardından 5 kişi sağ kurtulurken, 17 cesede ulaşıldı. Ülkedeki Viktorya Gölü’nde geçtiğimiz ay meydana gelen benzer bir kazada da 10 kişi vefat etmişti.

03.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.