05 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Ahmedinejad’a bomba bilmecesi

Lübnan’daki Future TV, İran Devlet Başkanlığına dayanarak verdiği haberde, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bulunduğu konvoya saldırı düzenlendiğini duyururken, İran internet sitesi “khabaronline.ir” de, saldırganın ânında yakalandığını ve yaralananların olduğunu bildirdi. Ancak daha sonra İran devlet televizyonu Press TV, Ahmedinejad’ın makamının, saldırıyı yalanladığını duyurdu. AFP de, “bomba”nın sadece bir maytap olduğu haberini geçti.

Ahmedinejad’a suikast bilmecesi

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bulunduğu konvaya el bombasıyla saldırı düzenlendiği haberleri daha sonra yalanlandı.

Lübnan’daki Future TV, İran Devlet Başkanlığına dayanarak verdiği haberde, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bulunduğu konvoya saldırı düzenlendiğini duyurdu. Haberde, Ahmedinejad Hamedan şehrinde halka hitap etmek üzere kafilesiyle yol alırken, konvoya el bombası atıldığı bildirildi. Ahmedinejad’ın “yaralanmadığı” belirtildi. Ahmedinejad’ın ülkenin batı orta kesiminde Hamedanlılara hitaben konuşması, İran devlet televizyonunca canlı yayımlandı. Saldırgan yakalandı, olayda yaralananlar oldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI KAYNAĞI

SALDIRIYI DOĞRULADI

İran Cumhurbaşkanlığından bir kaynak, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bulunduğu konvoya saldırı düzenlendiğini doğruladı. Kaynak, saldırıda Ahmedinejad’ın yaralanmadığını, ancak konvoyda bulunan bazı kişilerin yaralandığını söyledi. İran devlet televizyonu da, saldırıdan sonra Ahmedinejad’ın, Hamedan stadyumunda halka hitap ettiğini ve saldırıya değinmediğini duyurdu. “El yapımı” el bombasının, İran liderinin 100 metre yakınında patladığı belirtildi. İran internet sitesi “khabaronline.ir”nin haberine göre, el bombasını atan saldırgan anında yakalanırken, yaralananların olduğu patlamadan sonra yoğun duman yükseldi.

SALDIRI YALANLANDI

Ardından Ahmedinejad’ın konvoyuna saldırı düzenlendiği yalanlandı. İran devlet televizyonu Press TV, Ahmedinejad’ın makamının, saldırıyı yalanladığını duyurdu. İran internet sitesi “khabaronline.ir”, İran Cumhurbaşkanı’nın konvoyuna Hamedan şehrine giderken el yapımı bomba atıldığını bildirmişti. Site daha sonra konuyla ilgili haberleri yayından kaldırdı. AFP’nin haberine göre de cumhurbaşkanlığı basın ve halkla ilişkiler yetkilisi, bunun sadece bir maytap olduğunu belirtti.

05.08.2010


 

Çin’de sellerin bilânçosu ağır

Çin’de yoğun yağışların yol açtığı seller sebebiyle bu yıl bin 072 kişinin öldüğü, 619 kişinin kaybolduğu bildirildi.

Devlet Sel Kontrol ve Kuraklıkla Mücadele Merkezi yetkililerinden Şu Çingpeng, 28 eyalet ve özerk bölgede 140 milyon kişinin hayatını olumsuz etkileyen sellerin yol açtığı maddî zararın 210 milyar yuan (31,3 milyar ABD Doları) civarında olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Sellerde 1 milyon 100 bin ev yıkılırken, 9,72 milyon hektar ekili alan zarar gördü. Çinli yetkili, hükümetin internet sitesinde yer alan açıklamasında, ülkenin Yangzte, Sarı Nehir ve Songhua gibi önemli nehirlerinde su seviyesinin yoğun yağışlardan sonra tehlikeli düzeye geldiğini ve taşmalar sonucu 160 şehrin sular altında kaldığını ifade etti. Şiddetli yağışlar ve seller sonucu bazı barajlar taşarken, 8 küçük baraj yıkıldı, yaklaşık 1000 barajda ise su seviyesi halen ciddi risk oluşturuyor.

05.08.2010


 

Kudüs’te konut işgalleri bitmiyor

İsraİl’in Kudüs’te yerleşimciler için yeni inşaat alanları açmasının hemen arkasından daha ileri provokasyonlar yaşanıyor.

İşgalci israil’in kolluk kuvvetleri öncülüğünde mahalle mahalle gezen yerleşimci fanatik Yahudiler gözlerine kestirdikleri evleri gasp ediyorlar. Geçen hafta ortasında Kudüs’te meydana gelen işgal olayı zihinlere durgunluk verecek cinsten.

Perşembe sabahı, işgal polisi öncülüğünde Yahudi yerleşimciler 50 kişilik bir ailenin yaşadığı eve baskın düzenledi. Evin kapı ve kilitlerini kırarak içeriye giren polis ve yerleşimciler zor kullanarak ev sahiplerini tahliye etmeye çalıştılar. Evden çıkmayı reddedenler ise dipçik ve sopalarla tartaklandı.

Görgü şahitlerinin verdiği bilgilere göre; sabah saatlerinde onlarca polis ve askerden oluşan özel harekât birliklerince askeri araçlar eşliğinde bina kuşatıldı ve işgal başladı. Sabah saatleri olduğu için uyurken saldırıya maruz kalan ev halkı ise ne yapacaklarını şaşırdılar. Evlerinin kapıları ve kilitleri balyozlarla kırılan ev sahipleri, direnmeye çalıştılarsa da bunda başarılı olamadılar. Çünkü tam donanımlı işgal kuvvetleri göz açtırmadan baskını gerçekleştirdiler. Direnmeye kalkışanları da tartaklayarak yerlerde sürüklediler.

SAHTE TAPU HAZIRLANMIŞ

1996 yılına ait sahte bir tapuya dayanarak evi gasp etmeye çalışan Yahudilerin, sahte tapu hazırlayarak bu işgale giriştiği belirlendi. Saldırıdan hemen sonra işgale konu olan tapunun sahte olduğu ortaya çıktı. İsrail makamları da tarihî evleri gasp etmek için ellerindeki bütün teknik imkânları kullanarak sahte tapu ve sicil kayıtları üretiyor ve Yahudi yerleşimcilere bu tapuları dağıtıyor. Yahudi yerleşimlerine izin veren işgal yönetimi, yıllardır bu sahte tapu numarasını uygulayarak Kudüs halkının evlerini gasp ediyor. Buna karşılık Kudüs sakinleri bu saldırıları bertaraf etmek için ellerinde bulunan tapu ve sicil kayıtlarını göstermelerine rağmen, İsrail bu tapu ve sicil kayıtlarının geçerli olmadığını ileri sürerek evlere el koyuyor.

Yahudi yerleşimcilerin bu saldırılar için gözlerine kestirdikleri ev profilleri ise çok manidar. Eski yapılara özellikle el koyan işgal yönetimi, Kudüs halkının tarihî hafızaları ile olan ilişkilerini ortadan kaldırmayı hedeflemekte. Tarihî Kudüs Evleri, Yahudi yerleşimcilerinin özellikle tercih ettikleri evler oluyor. Çünkü bölge halkının tarihî mirası ile ilişkilerini kesmek, can damarlarına giden pınarları kurutmak demek.

05.08.2010


 

New York’ta camİ İçİn engel kalmadI

New York Anıt Koruma Komisyonunun aldığı bir karar, 11 Eylül saldırısının düzenlendiği ve “Sıfır Noktası” olarak anılan bölge yakınında cami inşa edilmesine yönelik engelleri kaldırdı.

Caminin yapılacağı yerdeki 152 yıllık binanın tarihî bir değeri olması için gerekli kriterleri karşılamadığını belirleyen komisyonun 9 üyesi oybirliğiyle aldığı kararla, binaya koruma statüsü verilmesini reddetti. Böylece, binanın yıkılmasının ardından alanda, içinde cami de bulunacak bir İslami kültür merkezinin yapılması önünde engel kalmadı. Merkezin, “Sıfır Noktası”na bir kaç blok mesafede olacağı kaydedildi. Çeşitli çevrelerin camiye karşı çıkmalarına karşın, Belediye Başkanı Michael Bloomberg desteğini açıklamıştı.

Muhalifler, “Sıfır Noktası”na bu kadar yakın bir yerde cami inşa etmenin, 11 Eylül kurbanlarının hatırasına hakaret olduğunu ileri sürüyorlar. Projenin destekçileri, “Cordoba Evi” adı verilen merkezin Dünya Ticaret Merkezi’nin gökdelenlerine yönelik 3 bin kişinin öldüğü saldırılardan beri New York’un Müslüman toplumunun karşı karşıya kaldığı olumsuz tutum ve görüşleri aşmaya yardımcı olacağını dile getiriyorlar. Projenin organizatörleri, “Sıfır Noktası”ndan iki blok (800 metre) ötedeki merkeze 11 Eylül kurbanları için bir anıt ekleyecekleri sözünü de veriyorlar. Cami inşaatı, New York Belediye Meclisi tarafından Mayısta onaylanmıştı.

05.08.2010


 

UNIFIL’in açıklaması İsrail-Lübnan sınırındaki tansiyonu düşürdü

Güney Lübnan’da yerleşik BM Uluslararası Geçici Görev Gücünün (UNIFIL) eski sözcüsü Timur Göksel, İsrail ile Lübnan askerleri arasında meydana gelen ve 4 kişinin öldüğü çatışmanın bir defalık bir olay olduğunu ve UNIFIL’in devreye girerek durumu yatıştırdığını söyledi.

UNIFIL’in 26 yıl sözcülüğünü yapan Timur Göksel, 30 yıl içinde ilk kez Lübnan askeriyle İsrail askerinin karşı karşıya geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bölgede teknik anlamda bazı yanlış anlamalar oluyor. Hudut çizgisiyle İsrail’in sınır savunmaları bazen denk gelmiyor birbirine. İsrail sınırı, bölgenin topografik özelliklerine göre kendine göre yapmış. Belirlenen mavi hat, o hattın kuzeyine geliyor. Hudut hattını görüyorsun ama, İsrail devriyeleri onların kuzeyine geçtiği zaman, Lübnan’a geçmiş oluyor. Bundan önce de o bölgede buna benzer olaylar oldu ama UNIFIL devreye girerek durumu yatıştırdı.” Meydana gelen çatışmanın psikolojik boyutunun da bulunduğunu belirten Göksel, olayın arkasında o bölgede, İsrail askerlerinin Lübnan askerlerini hor görmesinin de etkisi olduğunu belirterek, “İsrail askerlerinin, Lübnan askerlerini psikolojik olarak hafife alma durumu var. O bölgede yaşayan halk da bunu biliyor ve görüyor. Ben Lübnan askerleri, acaba bu psikolojik durumla mı harekete geçtiler diye düşünüyorum” diye konuştu. Olayın bundan sonra fazla büyümesini beklememek gerektiğini belirten Göksel, “Bu, tek defalık bir olay. Herhangi bir şeye yol açmayacak” dedi.

05.08.2010


 

ABD: Doğrudan görüşme zamanı

ABD yönetimi, İsrail ile Filistinlilerin doğrudan şartsız görüşmelere başlamalarının zamanının geldiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’in arabuluculuğunda yapılan dolaysız görüşmelerin gidebileceği kadar ileri gittiğini söyledi. Crowley, artık sorunları dile getirmek için tarafların birlikte oturup konuşmaları gerektiğini belirtti. Sözcü, Mitchell’in bu konuda baskı yapmak için gelecek günlerde tekrar bölgeye gideceğini de bildirdi. ABD bir süredir doğrudan görüşmelerin başlamasını istediğini dile getiriyor. Filistin Kurtuluş Örgütü’nden (FKÖ) bir yetkili bir süre önce, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı, İsrail’le doğrudan görüşmeleri başlatmazsa ABD-Filistin ilişkilerinin zarar görebileceği konusunda bir mektupla uyardığını söylemişti.

05.08.2010


 

BP, nihayet kuyuyu kontrol altına aldı

İngİlİz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi’ndeki büyük petrol kirliliğinin kaynağı olan petrol kuyusunu tamamen kapatma operasyonunda “arzu edilen amaca” ulaşıldığını bildirdi.

BP’den yayımlanan bildiride, şu anda kuyunun basıncının basılan çamurun hidrostatik basıncı tarafından kontrol altında tutulduğu, bunun da “static kill” operasyonunda amaçlanan hedef olduğu belirtildi. BP, mühendislerin kuyuya sekiz saat boyunca çamur bastığını kaydederek, basıncın sabit olup olmadığını anlamak için kuyunun gözetim altında tutulduğunu, bu denetim süresinde gözlenecek sonuçlara göre yeniden çamur basma işleminin gerekli olup olmayacağının belli olacağını kaydetti. Kuyuyu tecrit etmeyi amaçlayan bu operasyonun, sızıntı yapan kuyunun yanındaki tahliye kuyularının faaliyete geçirilmesini sağlayacağı kaydedilmişti.

05.08.2010


 

İsveçli bakan okullarda peçe yasağı istiyor

İsveç’İn hükümette bulunan ortağı Liberal Parti’nin Genel Başkanı ve Eğitim Bakanı Jan Björklund, okullarda peçe gibi yüzü kapatan giysilerin yasaklanmasını istediğini açıkladı.

Björklund, orta öğretimde ya da üniversitede yönetimin, öğrenci ya da öğretmenin okula peçe ya da burka ile gelmesini yasaklayabilmesi gerektiğini kaydetti. Öğrencilerin peçe ya da burka ile okula gelmesinin engellenmesine karşı itirazların kurumlarca incelendiğini ve henüz sonuca bağlanmadığını hatırlatan Björklund, bu kararın okul yönetimine bırakılması için yasal düzenleme yapılması gerektiğini açıkladı.

05.08.2010


 

Moskova dumana teslim, ölü sayısı 48'e yükseldi

Rusya’nIn başşehri Moskova yangınlar sebebiyle oluşan duman ve sise teslim oldu. Bölgede devam eden yangınlardan dolayı ölenlerin sayısı ise 48’e ulaştı. Moskova’nın bazı bölgelerinde vatandaşlar nefes almakta bile zorlanıyor.

Özellikle sabaha karşı sis yoğunluğundan 50-100 metrenin ötesi görülmez hale geldi. Olağanüstü Hal Bakanlığı devam eden yangınlardan ölü sayısının 48’e ulaştığını açıkladı. 2 bine yakın aile evsiz kalırken, toplam zarar 4,6 milyar ruble (150 milyon dolar) olarak açıklandı. Başşehir yakınlarındaki bölgelerde toplam 648 bin hektar alan yanarak kül oldu. Yangınların söndürülmesi için Olağanüstü Hal Bakanlığı, ordu, İçişleri Bakanlığı ve gönüllü vatandaşlardan oluşan 155 bin kişi seferber edilmiş durumda. Gönüllülerin katılımı ile de sürdürülen mücadelelerde yangınların üçte ikisinin söndürüldüğü kaydedildi. Nijni Novgorod, Voronej ve Riazan bölgeleri başta olmak üzere Rusya’nın 14 ayrı bölgesinde yangınlar faaliyetini sürdürüyor.

05.08.2010


 

Hindistan’da 70 polis kayıp

Hİndİstan’da Maocu gerillaların bir devriye birliğine pusu kurduğu, yaklaşık 70 polisin kaybolduğu bildirildi.

Polis olayın, gerillaların kalesi konumundaki Çattangişarh eyaletinin güneyinde bulunan ormanlık alanda meydana geldiğini, bölgede güvenlik güçleriyle Maocu gerillalar arasında çatışmaların sürdüğünü açıkladı. Pusuyu 200 kadar Maocu gerillanın kurduğu, bölgede aşırı yağışlar sebebiyle iletişim kurmakta zorluk çekildiği belirtildi.

05.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.