05 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

 

İnternet andıcı ‘rutin görev’miş

İnternet andıcı soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan Albay Dursun Çiçek’in avukatı Celal Ülgen, Genelkurmay Başkanlığının söz konusu sitelerin görev çerçevesinde hazırlandığını açıkladığını söyledi. TSK’nın rutin görevleri içindeki bir olayın sorgulanmasına anlam veremediğini söyleyen Ülgen, Çiçek’e çağrı yapıldığına dair bilgisi olmadığını ifade etti.

İnternet andıcı rutin görevmiş

İnternet andıcı soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan Albay Dursun Çiçek’in avukatı Celal Ülgen, Genelkurmay Başkanlığının söz konusu sitelerin görev çerçevesinde hazırlandığını açıkladığını savundu. TSK’nın rutin görevleri içindeki bir olayın sorgulanmasına anlam veremediğini söyleyen Ülgen, Çiçek’e çağrı yapıldığına dair bilgisi olmadığını ifade etti.

Balyoz davasında emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Albay Dursun Çiçek’in avukatı Celal Ülgen, internet andıcı soruşturması kapsamında müvekkili Çiçek’in de ifadeye çağrılmasına tepki gösterdi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Ülgen, Islak imzalı belge soruşturmasında Çiçek’in ifadesi alınırken internet andıcından da söz edildiğini belirtti. Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği tarafından bu andıcın 29 Nisan 2009 tarihinde TSK’nın görevi çerçevesinde hazırlandığını ileri süren Ülgen, “Bugüne kadar 1,5 yıl gibi bir zaman geçti. Bu kadar zaman içerisinde bu konuda herhangi bir soruşturma açılmadı. Ancak dün YAŞ toplantısı yapıldığı sırada muazzam bir zamanlama örneği gösterilerek bir açıklama yapıldı. Ev araması yapıldı ve sorgu için bazı komutanlar çağrıldı. İster istemez insan soruyor. Bunu neden 6 ay önce yapmadınız? Neden 10 gün sonra yapmıyorsunuz? Yani yargının üzerine gölge düşürülmesi için bazı görevliler ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyor. Bu Türkiye’nin dışarıdaki vizyonunu da bozuyor. Bu durum hukuksal bir durum değil. Başka ülkeler bizimle dalga geçiyor.” dedi.

Müvekkili Çiçek’in görevli olduğu bölümün Bilgi Destek Şube Müdürlüğü’nde dış ilişkilerle ilgili bölüm olduğunu söyleyen Ülgen, “Yani olası dış tehditlerle ve dış ilişkilerle ilgilidir. Bu bölüm, iç ilişkilerle ilgili bilgi destek şubesince anlatılmıştı ve kanıtları da o dosyanın içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle 19 ismin büyük çoğunluğu gördüğüm kadarıyla Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Şubesi’nde çalışan komutan veya sivil elemanlardır. Genelkurmayın o tarihte yaptığı açıklamaya göre bunlar TSK’nın rutin görevleri içindedir. TSK’nın rutin görevleri içerisindeki bir olayın bugün sorgulanmasına bir anlam veremedim.” diye konuştu. Ülgen, müvekkili Çiçek’e herhangi bir çağrı yapıldığı konusunda bilgisi bulunmadığını söyledi.

Balyoz dâvâsında ek klasörlere yeni ulaştıklarını söyleyen Ülgen, “Kanıtların savunmadan gizlenmesini anlayamıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız eylemlere bu nedenle savunma diyemeyiz kimse. Hiçbir hukukçu savurma yaptım diyemez. Savunma yapabilmek için müvekkilimizin lehine ve aleyhine tüm delilleri görmemiz lâzım” şeklinde konuştu. Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın sağlık durumu hakkında da bilgi veren Ülgen, safra kesesi ve böbreklerinde taş olduğunun belirlendiğini söyledi. Doğan’ın tedavisinin sürdüğünü ifade eden Ülgen, “Doktorların yetkisinde olmak üzere bugün ve yarın taburcu olacağını sanmıyoruz.” dedi.

05.08.2010


 

102’lerde ilk tutuklama

‘’Balyoz Planı’’ dâvâsı kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 102 kişi arasında bulunan ve Afyonkarahisar’da yakalanan emekli Kurmay Albay Ahmet Şentürk, hakkındaki ‘’yol tutuklaması’’ kararı normal tutukluluğa çevrilerek cezaevine gönderildi.

102’lerde İlk tutuklama

“Balyoz Planı’’ dâvâsı kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 102 sanık arasında bulunan ve Afyonkarahisar’da yakalanan emekli Kurmay Albay Ahmet Şentürk, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirildi. Metris Cezaevinde bulunan Şentürk, cezaevi ring aracıyla Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirilerek, güvenlik önlemi altında binaya alındı. Hakkındaki yakalama emrinin Şentürk’ün yüzüne karşı okunduğu bildirildi. Afyonkarahisar’da yakalanan Şentürk, ‘’yol tutuklaması’’ kararıyla burada bir cezaevine konulmuş ardından da Mertis Cezaevine nakledilmişti. Emekli kurmay albay Ahmet Şentürk, hakkındaki ‘’yol tutuklaması’’ kararı normal tutukluluğa çevrilerek cezaevine gönderildi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine getirilen Ahmet Şentürk, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarıldı. Mahkeme heyeti, Şentürk’ün avukatının redd-i hakim talebinin reddine karar verdi. Heyet, daha sonra, Ahmet Şentürk hakkında uygulanan ‘’yol tutuklaması’’ kararını normal tutukluluğa çevirdi. Şentürk, işlemlerin ardından jandarma eşliğinde cezaevi ring aracıyla Metris Cezaevine geri götürüldü.

05.08.2010


 

Gecikmenin sebebi redd-i hakim talepleri

102 Balyoz sanığı hakkındaki yakalama emrine yönelik itirazlarla ilgili olarak İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma savcısı Celal Kara’nın, redd-i hakim talepleri sebebiyle dosya üst mahkemeye gittiği için, görüşünü tamamlayamadığı belirtildi.

Dosya üst mahkemeye gitti, mütalâa gecikti

“Balyoz Planı’’ davası kapsamında 102 sanık hakkında çıkarılan yakalama emrine yönelik itirazlara ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma savcısı Celal Kara’nın hazırladığı mütalâanın henüz 6 sayfa olduğu kaydedildi. Edinilen bilgiye göre, 102 sanık hakkında çıkarılan yakalama emrine yönelik itirazlar nedeniyle dosyanın geçen perşembe günü akşam saatlerine İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinin savcısı Celal Kara’ya ulaştığı öğrenildi. Savcı Kara’nın, çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle ertesi gün öğlene kadar dosyaya bakabildiği, dün öğlen itibarıyla dosyanın reddi hakim talepleri nedeniyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiği kaydedilerek, savcının ancak 1,5-2 gün dosyayı inceleyebildiği dile getirildi. Kara’nın 6 sayfalık mütalaa hazırladığı, bir gün daha dosyayı incelemesi durumunda mütalaasını tamamlayabileceği ifade edilirken, savcının itirazlara konu olan kaçma şüphesi olup olmadığına yönelik sanıkların bireysel konumlarını incelemesi gerektiği vurgulandı. Yaklaşık bin sayfalık iddianamenin 102 sanıkla ilgili bölümün 600 sayfayı bulduğu, böyle bir dosya incelemek için 5 güne ihtiyaç duyulduğu öğrenilirken, savcıların mütalaayı hazırlaması için de makul bir süre olduğu belirtildi. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında Başsavcı Vekilliğine vekaleten bakan infaz savcısı Selim Berna Altay’ın soruşturmanın gözününde olması ve YAŞ nedeniyle spekülasyonlar yapıldığı gerekçesiyle savcı Kara’dan bugün itibarıyla mütalaasını tamamlamasını istediği, tamamlayamaması durumunda kendisinin mütalaayı vereceğini söylediği belirtildi. Savcı Kara’ya da buna ilişkin resmi bir talepte bulunulmadığı öğrenildi. Öte yandan, Savcı Altay tarafından İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen yazıda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 98. ve devamı maddelerine göre çıkarılan yakalama emrinin infazının, sanığın yakalanması sonrasında en kısa zamanda yetkili ve görevli mahkeme önüne çıkarılarak bu mahkemece sorgu ve savunmasının tespiti ile mevcut delil durumuna göre serbest bırakılması ya da tutuklanması suretiyle olacağı kaydedildi.

05.08.2010


 

Aytaç Durak'a 'Seçim Kanununa Muhalefet' dâvâsı

İçİşlerİ Bakanlığınca, hakkında açılan soruşturma dolayısıyla Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak hakkında ‘’seçim kanununa muhalefet’’ iddiasıyla 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Alınan bilgiye göre, Durak hakkında, yerel seçimlerden önce ‘’seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki kanuna muhalefet’’ iddiasıyla, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliğinin ihbarı üzerine, Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında iddianame hazırlandı. Adana 5. Sulh Ceza Mahkemesince kabul edilen ve Durak hakkında 6 ay ve 1 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor. Durak’ın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı bildirildi.

05.08.2010


 

İstanbul'da terör örgütü operasyonu

İstanbul’da terör örgütü PKK üyelerinin bombalı eylem hazırlığında olduğu duyumu üzerine düzenlenen operasyonda biri kadın 5 kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucu, terör örgütü PKK üyelerinin İstanbul’da bombalı eylem hazırlığında olduğu belirlendi. Bunun üzerine başlatılan çalışmada, terör örgütünün yurt dışındaki kamplarında bomba eğitimi alan ve kırsal alanda da faaliyet gösteren 3 kişi ile bunlara yardımcı olduğu belirlenen 2 kişi, Esenler’deki Büyük İstanbul Otogarı’nda yakalandı. Biri kadın olan zanlıların üzerlerinde ve kaldıkları yerlerde, eylem yapmayı planladıkları yerlerin krokileri ile örgütsel dokümanlar ele geçirildi. Zanlılardan M.M’nin yapılması planlanan eylem için bombayı hazırlayacak kişi olduğu bildirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlanan 5 zanlı, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine sevk edildi.

05.08.2010


 

Kore gazisi vefat etti

SİvaslI Kore Gazisi Sami Türüdü vefat etti.

Demircilerardı Mahallesindeki evinde vefat eden 78 yaşındaki Kore Gazisi Sami Türüdü’nün cenazesinin, Ulu Cami’de ikindi namazına müteakiben kılınan namazın ardından Yukarı Tekke Mezarlığında toprağa verildi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyesi Sami Türüdü’nün, nefes darlığı rahatsızlığı nedeniyle bir süre tedavi gördüğü bildirildi.

05.08.2010


 

CHP'li Erdem disipline verildi

CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem’in, ihraç istemiyle Disiplin Kurulu’na sevk edildiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre, CHP Parti Meclisi (PM) toplantısında, anayasa referandumunda ‘’evet’’ oyu kullanacağını açıklayan Erdem’in ihraç istemiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi kararı alındı.

05.08.2010


 

Hızlı Trenlerle konforlu yolculuk

Yüksek Hızlı Trenler (YHT), yollardaki asfaltı bile eriten sıcak havalarda, seferlerini sorunsuz sürdürüyor. Eksi 40 ile artı 40 derece arasındaki sıcaklıklardan etkilenmeyen raylarda sefer yapan YHT’ler, 250 kilometreyi aşan hızı ve klimalı konforuyla yolcusundan tam not alıyor.

Yolcu sayısı her geçen gün artan YHT’ler, 6 Ağustostan itibaren Eskişehir-Ankara arasında Cuma ve Pazar günleri saat 21.00’de de sefer yapmaya başlalayacak. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yaptığı açıklamada, Dünya Demiryolları Birliği standartlarına uygun döşenen YHT raylarının, (-) 40 ile (+) 40 derece arasındaki sıcaklıklardan etkilenmediğini söyledi. Ankara’da 40 dereceyi bulan sıcaklıkların, YHT’leri etkilemediğini ifade eden Karaman, ‘’Arkadaşlarımız sürekli ray sıcaklıklarını ölçüyorlar. Ayrıca her tren kendi hattını kendisi ölçüyor, bir sonraki tren de bir öncekinin olası hatalarını haber veriyor’’ dedi. İki ayrı klima sistemine sahip olan YHT’lerin iç sıcaklığının, dışarıdakinden 15 derece az olacak şekilde düzenlendiğini belirten Karaman, yolcu taleplerinde artış yaşandığı için Eskişehir-Ankara arasında 6 Ağustostan itibaren Cuma ve Pazar günleri saat 21.00’de yeni bir sefere başlanacağını kaydetti. Karaman, ‘’Yolcumuz çoğaldıkça eklemelere devam edeceğiz. Her şeyimiz hazır, trenimiz var, elemanımız var, yolumuz var. Her saat başı Ankara-Eskişehir arasında hızlı tren çalıştırıyoruz. Sefer sayısı arttığı için yer de bulunabiliyor’’ diye konuştu.

05.08.2010


 

SICAĞA RAY DAYANMIYOR

Türkiye’de etkili olan sıcak hava, demiryollarında bozulmalara yol açıyor, tren seferleri hatlar kontrol edildikten sonra yapılıyor.

TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü, yaptığı açıklamada, aşırı sıcaktan kaynaklanan genleşmenin raylarda bozulmalara yol açtığını, bunun da trenlerin raydan çıkmasına neden olduğunu ifade etti. Köprülü, tren seferlerinin kazasız sürdürülebilmesi için önlemler aldıklarını bildirerek, şöyle konuştu: ‘’Tren işletmeciliğinin en zor olduğu dönemi yaşıyoruz, personelimiz 45 derece sıcakta fedakarca görev yapıyor. Gerek yaya gerek mekanize ekiplerimiz tren yola çıkmadan önce rayları kontrol ediyor. Raylarda bozulma yoksa tren yola çıkıyor. Raylarda bozulma varsa onarım yapıldıktan sonra trenin sefere çıkmazına izin veriliyor. Kısacası bir çırpınış içindeyiz. Bir yandan 100 yıllık rayları yenileyerek diğer yandan gerekli bakım ve onarım çalışmalarını sürdürerek trenlerimizi yürütmeye çalışıyoruz.’’

05.08.2010


 

Duble yolda hız sınırı, yönetmeliği bekleyecek

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Osman Karakuş, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişiklik yapılıncaya kadar bölünmüş (duble) yollardaki hız sınırını 90 kilometreden 110 kilometreye çıkaran yasanın uygulanmayacağını söyledi.

Bölünmüş yollardaki hız sınırının 110 kilometre çıkarıldığını hatırlatan Karakuş, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde değişiklik yapmak için ortak bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Osman Karakuş, değişiklik yürürlüğe girinceye kadar, bölünmüş yollarda hız sınırını 110 kilometre çıkaran yasanın uygulanamayacağını belirtti.

05.08.2010


 

Yeryüzü Doktorları, Pakistan’a gidecek

Yeryüzü Doktorları, geçen hafta yaşanan sel felaketinden etkilenenlere sağlık hizmet vermek amacıyla Pakistan’a gidecek.

Yapılan yazılı açılamada, şiddetli muson yağmurları nedeniyle yaşanan sel felaketinin Pakistan’ın Khyber Pakhtoonkhwa eyaleti başta olmak üzere Charsadda, Nowshera ve Swat bölgelerini etkilediği ve binlerce insanın öldüğü, milyonlarca insanın da evlerini terk etmek zorunda kaldığı hatırlatıldı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Merkezinin (OCHA), verilerine göre, Sind ve Pencap bölgelerindeki yüz binlerce insanın sel tehlikesine karşı güvenli yerlere yerleştirildiği aktarılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün verdiği bilgilere göre, özellikle Nowshera’da sağlık altyapısının çökmüş durumda olduğu bildirildi. Açıklamada, su kaynaklı hastalıkların kalabalık kamp yerleşimlerinde artmasından endişe edildiği, kolera, tifo, ishal, dang ateşi ve kızamık salgınlarının şu an muhtemel tehditler arasında yer aldığı vurgulandı.

Yeryüzü Doktorları Pakistan Temsilcisi Abdulwahab Marwat’ın yaptığı ilk belirlemelere göre, kuru gıda, ilaç ve sağlık hizmeti ile içilebilir temiz suyun, bölgenin öncelikli ihtiyaçları olduğu kaydedilen açıklamada, bölgede sağlık hizmetlerinin sağlanması için Pakistan hükümeti ile koordinasyon içerisinde BM’ye bağlı kuruluşlar ile Kızılay ve Kızılhaç federasyonlarının çalıştığı belirtildi.

Açıklamada, yeterli sağlık çalışanı ve özellikle de ilaç kaynağı olmadığının öncelikli tespitler arasında yer aldığına işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:’’2’si doktor, 2’si acil arama kurtarma sorumlusu olmak üzere 4 kişi bu hafta sonuna kadar Nowshera bölgesinde olacaklar. Kliniklerde hizmet vermek üzere Türkiye’den gönüllü doktorlar ve sağlık çalışanları da bölgeye gönderilecek.’’

Yeryüzü Doktorlarının bundan önce de Pakistan’da birçok insani ve tıbbi yardım faaliyetinde bulunduğu hatırlatılan açıklamada, en son geçen yıl Haziran ayında Swat Vadisi’nde yaşanan mülteci krizi üzerine, mülteci kamplarında mobil kliniklerle sağlık hizmeti verildiği bildirildi.

05.08.2010


 

Şehit uzman çavuş toprağa verildi

Ordu’nun Akkuş ilçesinde devriye görevi yapan jandarma trafik timine yönelik silahlı saldırıda şehit olan jandarma uzman çavuş Hacı Emin Pişkin’in cenazesi Adana’da toprağa verildi.

Adana’daki Merkez Sabancı Camisi’nde düzenlenen törende, şehit uzman çavuşun eşi Tülin Pişkin, çocukları Emirhan (11) ve Emircan (3) ile annesi Emine Pişkin ve 10 kardeşi ile çok sayıda yakını gözyaşlarını tutamadı. Şehidin kardeşleri ‘’Direksiyonda diye ilk onu kalbinden vurmuşlar. Bu asker olduktan sonra bu bayrak inmez’’ diye ağıt yaktı. Şehidin eşi Tülin Pişkin ‘’Kurban olduğum, canım, nasıl dayanırım’’ diyerek tabuta sarıldı, oğlu Emirhan Pişkin tabutun başında gözyaşı döktü.Törene katılan vatandaşlar ‘’Askere, polise kalkan eller kırılsın’’ ve ‘’Kahrolsun PKK’’ diye slogan attı. Bazı vatandaşların sert tepkileri tartışmaya sebep oldu. Gerginliğin sone ermesinin ardından cenaze namazı kılındı ve dua okundu. Daha sonra, şehidin cenazesi, asri mezarlıktaki şehitlikte toprağa verildi.

05.08.2010


 

Jandarmadan açıklama

Jandarma Genel Komutanlığı Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde teröristlerce gerçekleştiren saldırı sonrasında yapılan ‘’jandarma personelini zan altında bırakacak yayınların üzüntü ile izlendiği’’, söz konusu basın yayın organları ve şahıslar hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi.

Açıklamada, ‘’26 Temmuzda Hatay’ın Dörtyol ilçe merkezinde bölücü terör örgütünce gerçekleştirilen saldırı sonucunda 4 polisin şehit edilmesi ve sonrasında meydana gelen üzücü olayları bahane ederek bazı basın yayın organlarında, bölgede özveri ile çalışan ve terörle mücadele eden jandarma personelini zan altında bırakacak ifadelere yer verilmesi üzüntü ile izlenmektedir’’ denildi. Saldırı olayında aracı teröristler tarafından gasp edilerek kullanılan Bestami Kılıç’ın, Jandarma istihbarat elemanı olmayıp, bölgede zaman zaman bilgisine başvurulan vatandaşlardan birisi olduğu bildirilen açıklamada, ‘’Söz konusu maksatlı ve gerçek dışı ifadeleri kullanan basın yayın organları ve şahıslar hakkında yasal işlem başlatılacaktır’’ ifadelerine yer verildi.

BİR UZMAN ÇAVUŞ İFADE VERDİ

Bu arada Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 4 polis memurunun şehit edilmesinden sonra çıkan olayları yönlendirdiği iddiasıyla 3 kişi daha gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, 26 Temmuzda Dörtyol’da 4 polis memurunun şehit edilmesinden sonra terör örgütü üyelerinin yakalanarak emniyete getirildiği haberlerinin yayılmasının ardından emniyet müdürlüğünün önünde toplanan gruptan zanlıları kendilerine vermelerini istediği, bu kişileri emniyet binasına girmeleri ve iş yerlerini tahrip etmeleri konusunda yönlendirdiği belirlenenlerle ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Kamera görüntülerinin incelenmesi sonucu, olayları yönlendirdiği iddia edilen H.G. (22), Y.K. (26) ve Ş.D. (24) de gözaltına alındı. Bu arada, vatandaşları yönlendirdiği ileri sürülen uzman çavuş A.B. de savcılıkta ifade verdi. Bingöl’deki 49. Motorlu Piyade Tugayı’nda görevli uzman çavuş A. B’nin, savcılıktaki ifadesinde, 19 Haziranda Dörtyol’a ailesinin yanına izne geldiğini, olaylar sırasında tesadüfen caddede bulunduğunu, yanlış anlaşılmadan dolayı adının olaya karıştığını söylediği öğrenildi.

05.08.2010


 

Bu çatışmanın kazananı olmayacak

Denızlı’de dört sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek İnegöl ve Dörtyol’da meydana gelen olaylara tepki gösterdi. Denizli Muşlular, Denizli Ağrılılar, Denizli Erzurumlular ve Denizli Siirtliler Derneği başkanları, Gazeteciler Cemiyetinde düzenledikleri ortak basın toplantısında, İnegöl ve Dörtyol’da yaşanan olayları kınadı.

Denizli Muşlular Derneği Başkanı Av. Gıyasettin Taşer, grup adına yaptığı açıklamada, İnegöl ve Dörtyol’da meydana gelen olaylardan dolayı üzüntülü ve kaygılı olduklarını belirtti. Basit adli vakaların etnik çatışmaya dönüşme riskini taşıması ve bu riskin giderek yaygınlaşıp güçlenmesinin, toplumsal barışı ciddi bir şekilde tehdit eder duruma geldiğini ifade eden Taşer, ‘’Böylesi yaygın bir etnik çatışmanın ülkemizde ortaya çıkması halinde güvenlik tedbirlerinin hiçbir anlamı kalmayacaktır ve bu güzel ülkemiz yangın yerine dönecektir. Allah göstermesin, bu ihtimalin ortaya çıkması halinde 2010 dünyasında bunun kazananı olmayacaktır’’ dedi. İnegöl ve Dörtyol’da adlî vak'aları gerekçe göstererek bazı iş yerinin yakılması ve linç girişimlerini nefretle kınadıklarını ifade eden Av. Taşer, ‘’Başbakan ile ana muhalefet liderinin İnegöl ile Dörtyol’daki mağdur vatandaşları ziyaret edip acılarını ve mağduriyetlerini paylaşmalarını isterdik. Bunun yapılmaması, gelecekte bu tür ırkçı saldırıların faillerini cesaretlendirecektir’’ şeklinde konuştu.

05.08.2010


 

Dışişlerine yeni sözcü

DIşışlerı Bakanlığının yeni sözcüsü, Selçuk Ünal oldu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Büyükelçi Burak Özügergin’in Zagrep’e atanmasının ardından yeni sözcü olacağı bir süredir kulislerde konuşulan Ünal, görevine bugün fiilen başladı.

1971 Ankara doğumlu olan Ünal, T.E.D. Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Ünal, Dışişleri Bakanlığına 1992’de Personel Dairesi Başkanlığı’nda aday meslek memuru olarak göreve başladı. 1993’de Batı Avrupa Dairesinde aday meslek memuru olarak görev yapan Ünal, 1995’de yine Batı Avrupa Dairesi’nde aday meslek memuru, ardından ataşe, 1995’de Doha Büyükelçiliğinde ataşe, üçüncü kâtip, 1997’de Dublin Büyükelçiliğinde üçüncü kâtip, ikinci katip, 2000’de Ortadoğu Dairesi’nde ikinci kâtip, başkatip, 2002’de BM Cenevre Daimi Temsilciliğinde başkatip, müsteşar, 2006’da Bakan Özel Müşavirliğinde şube müdürü ve daire başkanı olarak çalıştı. Selçuk Ünal son olarak 2008 yılında Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğine atandı. Sözcülük görevine gelmeden önce halen bu temsilcilikte müsteşar olarak görev yapmaktaydı. Evli olan Ünal, İngilizce ve Fransızca biliyor.

05.08.2010


 

NATO, yeni bir birim kurdu

NATO terörizm, kitle imha silahlarının yaygınlaşması, siber saldırılar ve enerji altyapısının güvenliği gibi yeni risk ve tehditler için “Yükselen Güvenlik Tehditleri Dairesi” adlı yeni bir birim kurdu.

NATO’dan yapılan açıklamada, artan postmodern tehditlerle mücadele edecek yeni birimin uluslararası gelişmeleri izleyerek ve öngörerek NATO’ya stratejik analiz kapasitesi kazandıracağı belirtildi. NATO karargahındaki mevcut birimlerde, ilgili konularda çalışan güvenlik uzmanlarının dahil edildiği yeni birim ağustos ayı başında faaliyete geçirildi.

05.08.2010


 

Savcı Öz’den Baykal’a inceleme

Eskı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da aralarında bulunduğu birçok hakkında ‘’Ergenekon’’soruşturması kapsamında ‘’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’’ iddiasına ilişkin inceleme başlatıldığı bildirildi.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne girişi sırasında bir basın mensubunun ‘’Baykal hakkında fezleke hazırladınız mı?’’ şeklinde soru yönelttiği İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, ‘’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etme’’ iddiasına ilişkin birçok kişi hakkında inceleme yapıldığını söyledi. Öz, Baykal’ın milletvekili olması nedeniyle bu konudaki yasal prosedür incelendikten sonra durumunun değerlendirileceğini, şu anda hazırlanmış bir fezlekenin söz konusu olmadığını bildirdi.

05.08.2010


 

Mavi Marmara’yı römorkör getirecek

Gazze’ye yardım götürürken İsrail tarafından düzenlenen kanlı saldırıda el konulan Mavi Marmara ile iki gemiyi getirmek için Mersin’den bir römorkör hareket etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıyı Emniyetine ait Söndüren-7 isimli römorkör eksikliklerinin tamamlanması için Mersin Limanı’na geldi. Burada eksikliklerine tamamlanan Söndüren-7 römorkörü sabah erken saatlerde hareket etti. Römorkörün İsrail’in 31 Mayıs’ta Gazze yardım filosuna düzenlediği operasyon sonrasında el konulan Türk gemilerini getireceği bildirildi. Hayfa’da bekleyen Mavi Marmara gemisi “Ocean Ergün”, Defne-Y gemisi “Doğan 20” ve Aşdod limanında bekleyen Gazze gemisinin “Söndüren 7” römorkörü tarafından çekilerek Türkiye’ye getirilmesi bekleniyor.

05.08.2010


 

Tunceli Belediyesi’nde şüpheli paket paniği

Tunceli Belediyesi hizmet binasında bulunan şüpheli paket fünyeyle patlatıldı. Alınan bilgiye göre, Moğoltay Mahallesi Okullar Caddesi üzerindeki Tunceli Belediyesi hizmet binasının 4. katında, bir belediye personeli tarafından şüpheli paket görülmesi üzerine emniyete haber verildi.

Belediye binasında güvenlik önlemleri alınmasının ardından, olay yerine gelen bomba imha uzmanı ekipler, fünyeyle şüpheli paketi patlattı. Polis, belediye binasında patlayıcı madde bulunup bulunmadığı ihtimaline karşı da ‘’reks’’ adlı dedektör köpek eşliğinde arama yapıyor.Bu arada, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, bulunan şüpheli paketin içerisinde patlayıcı madde bulunup bulunmadığının, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin ardından belirleneceğini ifade etti.

05.08.2010


 

Ordu’da geniş çaplı operasyon başlatıldı

Ordu Valisi Orhan Düzgün, Akkuş ilçesindeki görevli jandarma trafik timine yönelik terörist saldırıyla ilgili olarak bölgede operasyonların sürdürüldüğünü bildirdi.

Vali Düzgün, yaptığı açıklamada, Akkuş Jandarma Komutanlığında görevli jandarma timine yönelik terörist saldırı sonrasında bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığını söyledi. Bir askerin şehit edildiği, 2 askerin yaralandığı saldırıyla ilgili gözaltına alınan olmadığını ifade eden Vali Düzgün, ‘’Öncelikle olayla ilgili gözaltılar olduğu doğru değil. Saldırının ardından kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede operasyonlar devam ediyor. Bir gelişme olduğu takdirde kamuoyuyla paylaşacağız’’ dedi.

05.08.2010


 

Ömer Ulusoy Adlî Tıp'a sevk edildi

Akdenİz Üniversitesinde yerleşkesinde iki yıl önce yaşanan olaylarla ilgili bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen ve Antalya’da ‘’devlet büyüklerine hakaret ve meskun mahalde silahla ateş ettiği’’ iddiasıyla hakkında dava açılan Ömer Ulusoy’un yargılamasına devam edildi.

Ulusoy, cezai ehliyetinin tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edildi.Mayıs ayında Bahçeli Mahallesi 145 Sokak’ta, eski arkadaşı olduğu öne sürülen bir kadının evinin önünde ruhsatsız bir tabancayla havaya ateş ettiği gerekçesiyle gözaltına alınırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer aldığı devlet büyüklerine hakaret ederek, görevli polis memurlarına mukavemet gösterdiği iddiasıyla hakkında dava açılan ve olay sırasında alkollü olduğu tespit edilen Ulusoy’un yargılanmasına Antalya 15. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme Hakimi Melih Küçükarslan, ifadeler ve taleplerin dinlenmesinin ardından verdiği ara kararda, hakkındaki suçlamaların niteliği ve davada delillerin toplanmamış olması nedeniyle Ömer Ulusoy’un tutukluluğunun devamına hükmetti. Hakim Küçükarslan, Ömer ULusoy’un cezai ehliyetinin tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesine de sevk edilerek, üç hafta süreyle gözlem altına alınmasını kararlaştırdı.

05.08.2010


 

Sevdiğiniz alanı seçin

NAMIK Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, üniversite tercihi yapacak öğrencilere sevdikleri veya sevebilecek alanlarda tercih yapmalarını tavsiye etti.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’nı kazanan öğrencilerin tercih yapma süresine çok az bir süre kaldığını hatırlatan Prof. Dr. Şenköylü, öğrencilere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Mardin’deki öğrencilere diledikleri bölümlere yerleşmeleri temennisinde bulunan Prof. Dr. Şenköylü, üniversite olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelecek öğrencilerine kapılarının açık olduğunu ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Namık Kemal Üniversitesi ve Artuklu Üniversitesi ile kardeş üniversite olduğunu ifada eden Şenköylü, “Tercih yapacak öğrencilerin şimdiden mezun olacakları tarihi göz önünde bulundurarak tercih yapacakları bölümlerin özelliklerine bu yönde dikkat etmeleri gerekir. Her öğrencinin dershane ve okullardaki rehber öğretmenler ile ailelerin yönlendirmeleri yerine kendi eğilimleri doğrultusunda sevebilecekleri alanlarda tercih yapmaları çok önemlidir. Bu anlamda hangi bölüm seçilirse seçilsin muhakkak yabancı dil eğitimi verilen hazırlık sınıfları olan bölümler ile AR-GE imkânı olan bölümlerin tercih edilmesi gerekir” dedi.

ÖSYS’de tercih süresi Cuma günü sona eriyor

ÜNİVERSİTE tercihi yapan adayların tercih formunu teslim etme süresi 6 Ağustos 2010 Cuma günü sona erecek. Tercih işlemlerini tamamlayan adaylar, formları internetten veya başvuru merkezleri aracılığıyla ÖSYM’ye gönderebiliyor. Tercih formları 6 Ağustos’a kadar teslim edilebilecek. Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek adaylar, T.C. Kimlik numarası ve ÖSYS şifresi ile ÖSYM’nin ‘’http://www.osym.gov.tr’’ internet adresinden yapabilecek.

Tercihini başvuru merkezi aracılığıyla yapacak adayların tercih işlemini yaptıracağı başvuru merkezinden randevu alması gerekiyor. Bu adaylar tercih hizmeti olarak 3 TL ödeyecek. Adaylar, geçen seneden farklı olarak 30 yükseköğretim programını tercih edebilecek. Adaylar, yaptıkları tercihleri tercih süresinin bitimi olan 6 Ağustos 2010 tarihine kadar değiştirebilecek. İster okuldan, ister internetten bireysel başvuruda bulunmuş olsun her adayın internet üzerinden tercihlerinin sıralamasını değiştirme hakkı bulunuyor.

05.08.2010


 

Bezm-i Âlem’de eğitim başlıyor

VAKIFLAR Genel Müdürlüğü’nün, üç tarihî vakfı birleştirerek kurduğu Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi, eğitime başlıyor.

Türkiye’de devlet eliyle kurulan ilk vakıf üniversitesi olan Bezm-i Âlem; tıp, eczacılık, diş hekimliği ve sağlık bilimleri bölümlerine öğrenci alacak. Öğrenciler; eski adıyla Vakıf Gureba, yeni adıyla Bezm-i Âlem Valide Sultan Hastanesi’nde uygulamalı eğitim yapma şansına sahip olacak. Öğrencilerine geniş burs imkânları sunan üniversite, ilk 20 öğrenciye tam burs verecek. Bunu takip eden öğrencilerden ilk yüzde 20’sine ise yüzde 50 eğitim öğretim bursu sağlanacak. Mezun olduğu okulun ilk on sırasına giren öğrencilere de burs imkânı tanınacak. Ayrıca bu sene üniversiteye kayıt yaptıran bütün öğrencilere laptop hediye edilecek.

HEDEF İLK ÜÇE GİRMEK

Rektör Prof. Dr. Adnan Yüksel, alanında en iyi öğretim üyelerini akademik kadrolarına katacaklarını söyledi. Son 5 yılda uluslar arası hakemli dergilerde 5 yayın yapmış, İngilizcesi TOEFL düzeyinde en az 80 olan akademisyenleri tercih ettiklerini belirten Yüksel, hedeflerinin, Türkiye’nin en iyi 3 üniversitesi arasına girmek olduğunu söyledi. Yurtdışına giden akademisyenleri geri getirmek için çalışacaklarını da belirten Yüksel “Tersine beyin göçü ile ABD’den 22 akademisyenimiz bize başvurdu. Bu isimleri de bünyemize katarak, hedefimizde emin adımlarla ilerleyeceğiz. Türkiye’nin en kapsamlı acil servisini, yanık merkezini ve yoğun bakım ünitesini kuruyoruz” dedi. Türkiye’nin en iyi hazırlık sınıfına sahip olmak için yola çıktıklarını ve iddialı olduklarını anlatan Yüksel, “Yale Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği sonucunda, Türkiye’de vereceğimiz İngilizce hazırlık sınıfı eğitimi, Yale Üniversitesi hocaları tarafından denetlenecek. Hazırlık sınıfını en iyi dereceyle bitiren öğrencilerimizde yine Yale Üniversitesi’nin yaz okulunda eğitim hakkı kazanacaklar” diye konuştu.

05.08.2010


 

Eğitimde ‘elektronik yayıncılık’ dönemi

ZAMBAK ve Coşku yayınları, eğitimde ‘elektronik yayıncılık’ dönemini başlattı. Müfredattaki bütün kitaplar internet ortamına aktarılarak öğretmenden öğrenciye ulaştırılacak, böylece eğitim faaliyetinin kolaylaştırılması sağlanacak.

Zambak ve Coşku yayınları, bu kapsamda bayi ve bayi satış noktalarına eğitim semineri düzenledi. Özel Burç Eğitim Kurumları toplantı salonunda gerçekleşen programda konuşan Zambak İlköğretim ve Ortaöğretim Ürün Müdürü Erkan Yüksel, Türkiye de ilk defa Zambak Ve Coşku yayınlarında uygulanacak elektronik yayıncılığın büyük beğeni ve dikkatle izlendiğini söyledi. Eğitim sektöründe, müfredata uygun ürün hazırladıklarına dikkat çeken Yüksel, “Yaptığımız yeniliklerle yardımcı kaynak yayıncılığın öncülerinden biriyiz” dedi.

05.08.2010


 

Meteoroloji, geleceğin 10 mesleği arasında

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, meteorolojinin, ABD’de geleceğin ilk 10 mesleği arasında sayıldığını bildirdi.

Kadıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, tercih dönemi olan bugünlerde gençler, veliler ve öğretmenlerin işinin oldukça zor olduğunu ifade etti. Bu yaştaki gençlerin, hayatına yön verecek büyük bir karar vereceğini belirten Kadıoğlu, şunları kaydetti: ‘’Dershaneler ya da bazı kurum ve kuruluşların yıllar önce hazırladığı meslek tanıtım kılavuzları da yetersiz, eski ve eksik. Şu an Türkiye’nin hem özel hem de kamu sektöründe büyük bir meteoroloji mühendisi açığı var. Meteoroloji mühendisleri şu anda THY’de uçuş hareket uzmanı olarak çalışıyor ve THY’de pilot adayı olarak da kabul edilen birkaç mühendislik dalı arasında yer alıyor. Meteoroloji, ABD’de geleceğin ilk 10 mesleği arasında sayılıyor. Meteoroloji mühendisliği, yüksek teknolojiye ve bilgiye dayalı, çok temiz ve güvenli iş ortamlarına sahip. Meteoroloji mühendislerinin yaptığı hava öngörüsü, ölçüm ve gözlemler, iklim değişimi, hava kirliliği, güneş ve rüzgâr enerjisi, uzay havası, hidroloji, tarım ve orman, havacılık ve deniz meteorolojisi gibi konulardaki çalışmalar, insanlığın bugün karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardır.’’ Kadıoğlu, meteoroloji mühendisliği okuyanların iş konusunda sorun yaşamayacağını bildirdi.

05.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.