05 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Oruç, kötülüklerden uzaklaştırır

Adana Müftü Vekili Cafer Erol, İslâm’ın beş temel esasından birinin, Ramazan ayında oruç tutmak olduğunu hatırlattı.

Erol, “Oruç, yememek, içmemek ve orucu bozan şeylerden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Başka bir ifade ile oruç; bizleri dünyada kötülüklerden sakındıran, ahirette cehennem ateşinden koruyan ve günahlarımızın bağışlanmasına vesile olan önemli bir ibadettir” dedi. “Kim inanarak ve mükâfatını Allahtan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” Hadisi Şerifi’ni hatırlatan Cafer Erol, “Oruç, belirli bir süre sadece aç kalma olayı değildir. Oruç; köklü bir irade terbiyesi, insanı kötü alışkanlıklardan temizleyen ve iyi huylar kazandıran bir ahlâk eğitimidir. Sevgili Peygamberimiz (asm) şöyle buyuruyor: ‘Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Allah onun yemesini ve içmesini bırakmasına değer vermez’. Bu hadisi şerif de orucun yüksek hedefi açıkça gösterilmiştir. Bu ibadetin sadece aç ve susuz kalmaktan ibaret olmadığı, esas gayenin insanı olgunlaştırdığı, ahlâk ve fazilet sahibi olarak yetiştirmek olduğu bildirilmiştir” şeklinde konuştu. “Allah Teâlâ her derde bir deva verdiği gibi, her kötülüğe karşı da bizlere bir korunma vasıtası vermiştir ki, oruç ibadeti bunların başında gelmektedir” diyen Erol, “Oruç, daima Allah’ı hatırlatır, sorumluluk duygusunu geliştirir. Bir ay boyunca oruca devam eden Müslüman, oruç tutmakla kazandığı manevî eğitimin olumlu tesiri ile davranışlarını kontrol altına alarak her türlü kötülükten uzaklaşır. Oruç, merhamet duygularını geliştirir, hayatında açlık nedir bilmeyen bir insan, yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı gereği gibi anlayamaz. Fakat oruç tutan bir Müslüman, açlığın ve yokluğun ne olduğunu, oruç sayesinde bizzat yaşamış olur. Bunun sayesinde oruç tutan bir zengin, fakirlere zekât, fitre ve sadaka ile yardım elini uzatarak sıkıntılarını giderir. Toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunur. İşte orucun toplumumuza verdiği sosyal adalet dersinin önemi burada daha fazla gözükmektedir. Bizim için en güzel örnek olan sevgili Peygamberimiz (asm), insanların en cömerdi idi, o açları doyurur, cömertliği Ramazan ayında doruk noktasına çıkardı. Oruç, toplumda kalpten kalbe yol açar. Birinde şefkat ve merhamet, diğerinde sevgi ve saygı meydana gelir. Oruç, sağlığı kurur. Sevgili Peygamberimiz (asm) sağlımız açısından orucun önemini, ‘Oruç tutunuz, sağlık bulursunuz’ diye vurguluyor.” ifadesini kullandı.

8 CAMİDE HATİMLE TERAVİH KILINACAK

10 Ağustos Salı günü yatsı namazından sonra ilk teravih namazının kılınması ve 11 Ağustos Çarşamba günü oruçlu olunması ile başlanacak Ramazan’da bütün camilerde mukabele okunacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 2010 yılı fitre miktarı ise 7 TL olarak duyuruldu. İlde hatimle teravih namazı kılınacak camiler de belirlendi. Seyhan’da Kaymakam Kalezade Camii, Tahtalı Camii, Hacı Cumali Camii, Alemdar Camii, Ağca Mescid Mahmudiye Külliyesi Camii ve Döşeme Camii Su Gediği camilerinde teravih namazlarının hatm-i şerifle kılınacağı açıklandı.

05.08.2010


 

Camiler Ramazan’a hazırlanıyor

Beykoz Belediyesi, Ramazan ayı öncesi ilçe müftülüğü işbirliği ile ilçe genelindeki bütün camilerde temizlik seferberliği başlattı.

Beykoz Belediyesi bir yandan her mahallede bin kişiye iftar vermek için hazırlıklarını tamamlarken diğer yandan, vatandaşların huzurlu bir Ramazan ayı yaşamaları için çalışmalarını sürdürüyor. Zabıta ve sağlık müdürlüğü ekipleri fırın, market, kasap, pastane ve gıda satışı yapan işyerlerini denetlerken, temizlik ekipleri de ilçedeki bütün camilerin halılarını, avizelerini ve avlularını temizliyor. Ramazan ayı öncesi bütün camilerin temizliğinin bitirileceğini belirten Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, vatandaşların temiz mekânlarda ibadet yapmaları için gayret gösterdiklerini, başta fırın ve pastane olmak üzere bütün işyerlerine yapılan denetimleri arttırdıklarını söyledi.

05.08.2010


 

4 bin aileye yardım yapacaklar

Eskışehır Gün Işığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Ramazan ayı boyunca 4 bin aileye gıda ve kıyafet yardımı yapacak.

Dernek Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Ender Uzunpınar, şunları söyledi: ‘’Ramazan ayının toplumumuzda ayrı bir önemi vardır. Bu ay, yardımlaşma duygusunun en üst düzeye çıktığı sevgi, saygı ve hoşgörünün hakim olduğu rahmet ayıdır. Derneğimiz, Ramazan ayı faaliyet programı kapsamında 4 bin aileye erzak ve kıyafet yardımında bulunmayı hedeflemektedir.’’ Amaçlarının, sadece erzak yardımı olmadığını, sevgi, saygı ve umutlarını da paylaşmak istediklerini ifade eden Uzunpınar, ‘’Aramızdaki kardeşlik duygularını geliştirerek hüzünlü yüzlerin gülmesini sağlamak en büyük hayalimizdir’’ şeklinde konuştu.

05.08.2010


 

Fırıncılar için zorlu mesai

Yüksek hava sıcaklığının yüksek nem oranıyla birlikte kendini hissettirdiği Hatay’da ateş karşısında çalışanlar zor günler geçiriyor.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin epey üzerinde seyretmesi, küçük büyük-genç yaşlı herkesi bunaltırken, özellikle bazı iş kollarında durum daha da bunaltıcı bir hal alabiliyor. Meslekleri gereği zaten sürekli ateş karşısında çalışmak zorunda kalan fırıncılar, günümüzde yaşanan aşırı sıcaklıklarla birlikte yılın en zorlu mesaisini yapmak zorunda kalıyor. Bu olumsuz durumdan bir nebze de olsa kurtulabilmek için günde en az beş defa soğuk duş aldıklarını söyleyen usta Mehmet Kara, hava sıcaklıklarının bir an önce mevsim normalleri düzeyine inmesini dört gözle beklediklerini söyledi. En keyifli çalışma şartlarının kış aylarında olduğuna değinen fırıncılar, yaz aylarını çok sevdiklerini ancak, fırın ateşi ile yaz aylarının çekilmez hale geldiğine dikkat çekti.

05.08.2010


 

Pide, Bursa’da yine 1 liradan satılacak

Bursa Fırıncılar Odası, Ramazan pidesinin fiyatını, geçen yıl olduğu gibi 1 lira olarak belirledi.

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Talip Andiç, fırıncıların Ramazan ayına yönelik hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. Bursa’da kaçak çalışanlarla birlikte 400’ün üzerinde fırının faaliyet gösterdiğini ifade eden Andiç, tüketime göre günde 1,5 milyonun üzerinde 300 gramlık ekmek üretimi olduğunu vurguladı. Andiç, Ramazan pidesini bu yıl da 1 liradan satma kararı aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘’3 yıldır pideye zam yapmadık. Bu yıl da, yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle 1 liradan satma konusunda karar aldık. Sadece tekli pidenin ağırlığını 350 gramdan 330 grama çektik. Gramajdaki bu düşüş çok önemli değil. İkili pide ise 680 gram olacak ve 2 liradan satılacak.’’

05.08.2010


 

Üniversiteli simitçiden ‘askıda simit’ kampanyası

Konya’da üniversite öğrencisi bir simitçi, başlattığı ‘’askıda simit’’ kampanyasıyla 2 yılda 2 bin 500 simidi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü birinci sınıf öğrencisi Mustafa Çelmeli, 3 yıldır simit sattığını belirtti. Müşterilerinin bazılarının bir simit alacak parasının bile olmadığını, bu duruma çok üzüldüğünü belirten Çelmeli, ihtiyaç sahibi bu kişilere yardım etmek için ‘’Askıda Simit’’ adında bir kampanya başlattığını söyledi. Belediye önünde açtığı tezgahta satış yaptığını ifade eden Çelmeli, kampanya hakkında şu bilgileri verdi: ‘’Simit tezgâhına yapıştırdığım afişle vatandaşları kampanya hakkında bilgilendiriyorum. Simit almaya gelen müşterilerimize 1 simit alıp iki simit parası ödeyerek kampanyaya destek olabileceklerini söylüyorum. Bir çok kişi kampanyamıza olumlu tepkiler göstererek destek oluyor. Daha sonra bu şekilde bağışlanan ve tezgâhta yer alan askıda biriktirdiğim simitleri ihtiyaç sahiplerine veriyorum. Bu şekilde 2 yılda 2 bin 500 simidi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdım. İhtiyaç sahiplerini ise kendi yöntemlerimle belirliyorum.’’ Çelmeli, ‘’Ben sadece para kazanmak için bu işi yapmıyorum. İnsanlara farklı bir hizmet sunmayı da amaçlıyorum. Her şey para kazanmak olmamalı. Verdiğim fıkralarla müşterilerin güldüğünü görünce daha da mutlu oluyorum’’ dedi.

05.08.2010


 

Pahalı et yerine, ucuz balık yiyin tavsiyesi

Mevsım balıkları, yüksek fiyatları dolayısıyla vatandaşların alım güçlüğü çektiği kırmızı ete alternatif oluşturuyor.

Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, et fiyatlarının yüksekliği dolayısıyla, vatandaşların kısmen de olsa balığa yöneldiğini söyledi. Av yasağı dolayısıyla yeterli ölçüde balığın bulunmadığını hatırlatan Uysal, Eylül ayında yasağın kalkmasının ardından, et fiyatlarının da bu şekilde gitmesi halinde balığa olan ilginin artacağını beklediklerini bildirdi. Uysal, ‘’Balık, kırmızı ete alternatif oluşturuyor. Vatandaşlarımıza, pahalı et yerine balık yemelerini tavsiye ediyoruz’’ dedi. Çanakkale Balık Halindeki satıcılardan Ferhat Batak da, kırmızı et fiyatlarındaki artışın balık satışlarını olumlu yönde etkilediğini kaydetti. Balığın ete göre daha uygun fiyatlarda satıldığını dile getiren Batak, avlanma yasakları dolayısıyla balıkların 5-13 lira arasında satıldığını ifade ederek, ‘’Balık, kırmızı ete göre fiyat açısından daha avantajlı. Etin kilosu yaklaşık 30 lira civarında bulunuyor. Bu fiyata buradan yaklaşık 2,5 kilo çipura alabilirsiniz. Bu da geniş bir aile için oldukça uygundur. Balık aynı zamanda sağlık açısından da oldukça yararlı’’ diye konuştu. Balıkçı Dinçer Açıkgöz ise bu dönemde özellikle sardalye ve diğer ince mevsim balıklarının satışında artış yaşandığını bildirdi. Açıkgöz, vatandaşlara, bol bol balık yemelerini tavsiye etti.

05.08.2010


 

İhlas Koleji’nin SBS başarısı

İlköğretım 6. ve 7. sınıfların katıldığı SBS sonuçlarına göre iki İhlas Koleji öğrencisi “500” tam puan aldı.

İlköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen SBS sonuçları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Özel Marmara Evleri İhlas İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencileri Ertuğrul Gazi Sarı ve Buse Dilara Çolakoğlu sınavda bütün soruları doğru cevaplayarak “500” tam puan aldılar. MEB’in sonuçları açıklamasıyla birlikte Özel Marmara Evleri İhlas İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencileri Ertuğrul Gazi Sarı ve Buse Dilara Çolakoğlu tam puan almanın sevincini öğretmenleri ve arkadaşlarıyla paylaştılar. Alınan başarılar ile ilgili bir açıklama yapan İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, “2007 ve 2008 yıllarında iki öğrencimiz OKS ve Özel Okullar sınavında Türkiye birincisi olurken 2010 yılında 6, 7 ve 8. sınıflar için düzenlenen SBS sınavında da öğrencilerimiz tam puan çıkardılar. Bu başarılar İhlas Koleji ailesinin başarısıdır”dedi. 2010 LYS yabancı dil bölümünde de bir İhlas Koleji öğrencisinin bütün soruları doğru cevapladığına değinen Koç, İhlas Koleji eğitim kadrosunun başarısının yadsınamayacağını söyledi.

05.08.2010


 

Baklavacılar satışta artış bekliyor

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan ayında baklava satışlarında 4-5 kat artış beklediğini bildirdi.

Yıldırım, genel olarak Ramazan ayında baklava satışlarında ciddî bir artış yaşandığını belirterek, ‘’Ramazan ayında baklava satışları, normal satışların 4-5 katı oluyor’’ dedi. Satışların ülke ekonomisiyle bağlantılı olduğunu belirten Yıldırım, ‘’Baklava, tüketilmesi zorunlu ihtiyaç olan bir yiyecek olmadığı için ekonomideki kötü gidişten ilk etkilenen baklavadır. Fıstıkta da yeni mahsul alındığından fiyatlarında düşüş var. Bu yıl ekonomide toparlanma var. Bu yıl satışlardan ümitliyiz’’ diye konuştu. Birçok baklavacının Ramazan ayında yurt dışına ihracat yaptığını ifade eden Yıldırım, ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sıraların Avrupa ülkelerine ait olduğunu bildirdi.

05.08.2010


 

Kurs öğrencileri öğrendiklerini sergiledi

Isparta’nin Şarkîkaraağaç ilçesine bağlı Çiçekpınar beldesinde, yaz döneminde Kur’ân eğitimi alan öğrenciler, öğrendikleri bilgileri düzenlenen programla izleyicilere sundu.

Çiçek Pınar Şehit Hüseyin Şeker İlköğretim Okulu’nda düzenlenen program, öğrencilerin Kur’ân-ı Kerim okumasıyla başladı. Kısa sürede öğrendiklerini sergileyen öğrencilerin ‘def’ eşliğindeki semazen gösterisi büyük ilgi topladı. Çiçek Pınar Camii imamı Emin Çiçek ve arkadaşları tarafından 78 öğrenciye Kur’ân eğitiminin yanı sıra hadis dersleri, ilmihal dersleri ve ahlâk edep dersleri gibi konular öğretildi. Programa katılan Şarkikaraağaç Kaymakamı Mehmet Akçay, öğrencileri çeşitli hediyelerle ödüllendirirken, kısa sürede 40 hadis ezberleyen bazı öğrencilere de altın hediye etti.

05.08.2010


 

Kur’ân'ı güzel okumak için yarışacaklar

Dıyanet İşleri Başkanlığı, Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlama faaliyetleri kapsamında, kadın vaizler ve Kur’ân kursu öğreticileri arasında ‘’Hafızlık’’ ve ‘’Kur’ân'ı Güzel Okuma’’ yarışmaları düzenliyor.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen yarışmaların ilçe, il ve bölge yarışmaları tamamlanırken, Hafızlık Yarışması’nın Türkiye finali bugün Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, Kur’ân'ı Güzel Okuma Yarışması’nın Türkiye finali ise 8 Ağustos Pazar günü Karabük’te yapılacak. Aralarında kadın müftü yardımcıları ve kadın Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlarının da bulunduğu seçici kurul, Hafızlık Yarışmasında 8, Kur’ân'ı Güzel Okuma yarışmasında 10 finalist arasından dereceye girenleri belirleyecek. Yarışmanın ödülleri, 1 Ekim’de Ankara’da yapılacak Camiler ve Din Görevlileri Haftası Açılış Töreni’nde verilecek.

05.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.