15 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Şam’da Osmanlı geleneği

Surİye’de sıcak havalar dolayısıyla Ramazan rehaveti ve iftar coşkusu bir arada yaşanıyor. Okulların tatil olmasıyla Şamlıların bir bölümünün Ramazanı Şam’a göre daha serin yerlerde geçirmeleriyle tenhalaşan başşehir Şam, mesainin 15.00’te bitmesinin ardından “hayalet şehir” görünümüne bürünüyor.

Dükkânlarını 13.00’ten itibaren kapatan esnaf ve mesaisi biten çalışanların öğle uykusu için evlerine çekilmesiyle iyice sessizleşen şehir sokaklarında, turistler ve iftar öncesi son alışverişlerini yapan Suriyeliler kalıyor. Birkaç yıl öncesine kadar aileleriyle birlikte çoğunlukla restoranlarda oruç açmayı tercih eden Suriyelilerin, ekonomik kriz ve fiyat artışları yüzünden son yıllarda evlerinde iftar sofrası kurmayı yeğlediği belirtiliyor. Oruçlarını meyan kökü şerbetiyle açan Suriyeliler, iftardan kısa bir süre önce neredeyse her sokak başında ve seyyar tablalar üzerinde satılan şerbetleri satın alıyor. Meyan kökü şerbetinin Osmanlı döneminden kalma bir gelenek olduğu ve uzun zaman sadece zengin ve saygın ailelerin evlerinde bulunduğu söyleniyor. Zamanla halk içinde Ramazan vazgeçilmezine dönüşen meyan kökü şerbetinin asabiyet ve kan şekerinin düzenlenmesi gibi onlarca sıkıntıya iyi geldiğine inanılıyor.

Akşam karanlığının çökmesiyle birlikte evlerin balkonlarında, binaların dış cephelerinde, işyerlerinin girişlerinde bulunan Ramazan mahyaları dikkat çekiyor. Çeşitli renk ve şekillerde hazırlanan mahyalarda, genellikle tekbir getiriliyor, “Mübarek Ramazan” gibi ifadelerle birlikte hilâl ve yıldız gibi şekiller kullanılıyor. Suriye’de Ramazanda camilere mahya asılması geleneği bulunmuyor, ancak Suriyelilerin evlerine ve işyerlerine astıkları mahyalar arasında, çok gösterişli olanlarından sadesine kadar birçok çeşide rastlamak mümkün.

15.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  11 Eylül Camiine Obama’dan destek

  MEKKE, EN GÜZEL ŞEHİR OLACAK

  Şam’da Osmanlı geleneği

  Kanada'da Cuma İzdihamı: Namaz üç defa kılındı

  Berlİn’deRamazan gecelerİ

  New Jersey’de Sakal-ı Şerif ziyareti

  SELZEDELER İÇİN ACİL YARDIM ÇAĞRISI

  Pakistan’da buruk kutlama

  İngiltere, generallerin sayısını azaltıyor

  Hizbullah’tan Hariri dâvâsına yeni deliller

  İran'ın, ilk nükleer santrali hazır

  Bulgaristan’da başmüftülük krizi

  Guam adası 7,2 ile sallandı

  Clinton, doğrudan görüşmeler için çabalıyor

  Yunanistan’da şimdi de mezarlık provokasyonu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.