15 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Pakistan’da buruk kutlama

Pakistan, 64. Bağımsızlık Gününü muson yağmurlarının sebep olduğu seller nedeniyle karşı karşıya olduğu tarihinin en büyük tabiî afetinin gölgesinde kutluyor. Resmî rakamlara göre, sellerden 20 milyona yakın kişi etkilendi.

Sel sularI altInda bağImsIzlIk günü Pakİstan’da önceki yıllara göre sönük geçen bağımsızlık kutlamaları kapsamında, ülkenin kurucusu Muhammed Ali Cinnah’ın Karaçi’deki ve Pakistan’ın fikri mimarı olarak bilinen millî şair Muhammed İkbal’in Lahor’daki mezarlarında tören düzenlendi. Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani, yayımladıkları mesajlarla Pakistan halkının ‘’Bağımsızlık Günü’’nü kutladı. Devlet Başkanlığı sarayında ve Başbakanlık konutunda askeri tören düzenlenerek, bayraklar göndere çekildi.

Pakistan halkı da sokaklarda düzenledikleri törenlerle Pakistan’ın 64. yaşını kutladı. Başşehir İslamabad, Lahor, Karaçi, Peşaver ve Ravalpindi gibi büyük şehirlerde kutlamalar bir gün önce başladı. Bayraklarla süslenmiş otomobil ve motosikletler uzun konvoylar oluşturarak kutlamalara katıldı. Bazı şehirlerin meydanlarına toplanan binlerce Pakistanlı, gecenin ilerleyen saatlerine kadar millî marşlarını okuyarak, şarkılar söyleyerek ve havai fişekler atarak ‘’Bağımsızlık Günü’’nü kutladı. Güvenlik güçlerinin kutlamalar sebebiyle yüksek alarm seviyesine geçtiği görüldü. Pakistan, millî lideri Muhammed Ali Cinnah öncülüğünde uzun yıllar süren siyasî mücadele ve kanlı çatışmalar sonrasında, 14 Ağustos 1947’de İngiliz sömürgesi altında bulunan Hindistan’dan ayrılarak bağımsızlığına kavuşmuştu.

TARİHİNİN EN BÜYÜK

TABİÎ AFETİYLE BOĞUŞUYOR

Pakİstan, resmî rakamlara göre 20 milyona yakın kişinin etkilendiği tarihinin en büyük tabiî felâketiyle boğuşuyor. Ulusal ve uluslar arası yardım kuruluşlarının ortak çağrısı olan ‘’çok miktarda yardımın çok kısa zamanda’’ sel mağdurlarına ulaşması gerekiyor. Binlerce köyün, yüzlerce şehrin sular altında kaldığı Pakistan’da, sellerden canlarını kurtarmak için kaçan milyonlarca kişi cami, okul ve kamu binalarının bahçelerine sığınmış durumda. Pakistan Ulusal Sağlık Kuruluşu, temiz içme suyu ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalınması sebebiyle kolera, tifo, ishal ve ateşli hastalıkların sayısında ciddî artışlar olduğunu açıkladı. Kuruluş, felâketzedelerin kısa zamanda barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanamaması durumda, salgın hastalıkların baş göstereceğinden endişe ediyor.

TÜRKİYE’DEN 3. UÇAK GİTTİ

Türkİye’nİn sel felâketi yaşanan Pakistan’a insanî yardımları devam ediyor. THY tarafından tahsis edilen kargo uçağı ile gönderilen 35 ton yardım malzemesi daha başşehir İslamabad’a ulaştı. Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen ilâç, tıbbî malzemeler, gıda, çadır, mutfak malzemeleri, battaniye, sinek ve böcek ilacından oluşan yardım, İslamabad askerî havaalanında Pakistanlı yetkililere teslim edildi. Yardımların teslim alınması münasebetiyle düzenlenen törene Türk ve Pakistan Kızılayı yetkililerinin yanı sıra Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliği yetkilileri de katıldı. Daha önce de insanî ve nakdî yardımda bulunan Türkiye’nin önümüzdeki günlerde yardımlarının devam etmesi bekleniyor. Sellerin ülke ekonomisine verdiği zarar henüz tesbit edilemiyor.

15.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  11 Eylül Camiine Obama’dan destek

  MEKKE, EN GÜZEL ŞEHİR OLACAK

  Şam’da Osmanlı geleneği

  Kanada'da Cuma İzdihamı: Namaz üç defa kılındı

  Berlİn’deRamazan gecelerİ

  New Jersey’de Sakal-ı Şerif ziyareti

  SELZEDELER İÇİN ACİL YARDIM ÇAĞRISI

  Pakistan’da buruk kutlama

  İngiltere, generallerin sayısını azaltıyor

  Hizbullah’tan Hariri dâvâsına yeni deliller

  İran'ın, ilk nükleer santrali hazır

  Bulgaristan’da başmüftülük krizi

  Guam adası 7,2 ile sallandı

  Clinton, doğrudan görüşmeler için çabalıyor

  Yunanistan’da şimdi de mezarlık provokasyonu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.