18 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Üsküp’te Ramazan,kardeşliği pekiştirdi

MAKEDONYA'DA farklı etnik gruplardan Müslümanlar, Ramazan ayında birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu daha da pekiştiriyor.

Balkanlar’ın 2 milyon 200 bin nüfuslu bu güzel ülkesinde bir zamanlar çoğunluğun neredeyse yarısını oluşturan, bugün ise sayısı ancak 80 bini bulan Türkler, diğer etnik kimliklerden Müslümanlarla birlikte eski kültür ve gelenekleriyle Ramazan ayını tam bir dini şenliğe çeviriyor. Osmanlı’dan kalan camileri, hanları, hamamları ve Türk Çarşısı ile ünlü başşehir Üsküp’te fırınlardan yayılan pide kokusu kebapçıların iftar hazırlıklarına hız verirken, çay bahçeleri de iftar sonrası buluşmalara ev sahipliği yapıyor. Akşam ezanı Türk Çarşısı’nın dar sokaklarında yan yana dizilmiş iki veya üçer katlı, buram buram Osmanlı kokan tarihi taş ve tahta binaların duvarlarında yankılanırken, iftar sofralarının kurulu olduğu evlerde de tatlı bir telaş başlıyor. Ramazanın bir numaralı buluşma yerleri camiler. Üsküp’te başta Osmanlı mirası Murat Paşa Camii olmak üzere tüm camilerde Ramazan ayının önemi anlatılıyor, yalnızca on bir ayın sultanında değil, bir ömür boyu Allah’a iyi kulluk edebilmenin yolları paylaşılıyor. Eski Türk Çarşısı içindeki Murat Paşa Camii Ramazan ayında teravih namazı kılmaya gelenlerle dolup taşıyor. Ramazan coşkusu, sadece Şar Dağı eteklerine kurulu, Rumeli diyarının merkez şehri Üsküp’te değil, Kalkandelen, Gostivar, Kırçova, gölüyle güzelliğine doyum olmayan Ohri ve “Elveda Rumeli” dizisine ev sahipliği yapan Manastır gibi Makedonya’da Türk soydaşlar ile Arnavut, Torbeş, Boşnak ve Pomak Müslümanlarının yaşadığı tüm şehir ve kasabalarda yaşanıyor. Türk Diyanet İşleri Başkanlığı, Makedonya’daki Türk soydaşların hizmetine gönderdiği yedi daimi din görevlisine destek olarak Ramazan boyunca üç din adamı daha görevlendirdi. Ramazan için gönderilenler İştip, Ustrumca ve Viniza kentlerinde Müslümanlara hizmet veriyor. Üsküp/aa

Mülteci kampına havan ateşi: 9 ölü, 53 yaralı

nAFRİKA ülkesi Somali’nin başşehri Mogadişu’da, bir mülteci kampına atılan havan topunun 9 sivilin ölümüne, 53 sivilin de yaralanmasına yol açtığı bildirildi. Mogadişu acil yardım hizmeti şefi Ali Musa Mahmud AFP’ye yaptığı açıklamada, önceki gün başşehrin güneyinde militanlarla Afrika Birliğinin desteklediği hükümet güçleri arasında meydana gelen çatışmalar sırasında, bir mülteci kampına da havan topu atıldığını belirtti. Mahmud, iftara hazırlanan kamptaki mültecilerin böyle bir saldırıyı beklemediklerini, dolayısıyla gafil avlandıklarını kaydetti.

18.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’ın, İsrail’den korkusu yok

  Müslüman, Sırp ve Hırvat fakir aileler aynı aşevinde

  Darfur’da Ramazan sevinci

  “HAYAT TÜNELİ’’ ŞİMDİ SAVAŞ MÜZESİ

  Üsküp’te Ramazan,kardeşliği pekiştirdi

  İsrail Ordusu’ndan kadın askere kınama

  Bağdat’ta kanlı gün

  Kolombiya’da mu’cizevî kurtuluş

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.