21 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

BM’den İsrail’e:Ambargoyu kaldır

Bİrleşmİş Milletler (BM) tarafından yapılan bir çalışmada, İsrail’in Gazze’de sivil halka kara ve denizde getirdiği kısıtlamaların etkileri ele alındı ve bu kısıtlamaların derhal kaldırılması istendi.

BM: Ambargoyu kaldır BM’nin internet sayfasında yer alan haberde, “BM’nin, Gazze’de sivillerin kara ve denize erişimleri üzerindeki İsrail askerî kısıtlamalarının derhal kalkması gerektiği, bu kısıtlamaların Filistinliler’in geçim kaynaklarını ellerinden aldığını ve zaten ekonomik abluka altında yaşayan halkın durumunu daha da kötüleştirdiği” belirtildi. BM’nin İnsanî İşler Koordinasyon Ofisi ve Dünya Gıda Programı tarafından ortaklaşa yapılan araştırmada, İsrail askerî güçlerinin son 10 yılda Gazze’de girilmesini yasakladığı arazilerin sayısını ve denizcilere getirdiği kısıtlamaları arttırdığını yazdı. Gazze’deki sivil halkla yapılan görüşmelere dayanılarak oluşturulan araştırmada, söz konusu fiziki kısıtlamaların, 1,5 milyon nüfusa sahip Gazze’de toplam 180 bin dolayında insanın geçim kaynakları üzerinde son derece yıkıcı etkiler oluşturduğu belirtildi. Fizikî kısıtlamaların 2007 yılında getirilen ablukayla birlikte Gazze’deki halkın onurunu son derece zedelediği ifade edilen araştırmada, bazı tarım arazilerini, getirilen kısıtlamalar dolayısıyla kullanamadıkları için çiftçilerin gelirlerinin 2008 yılından beri üçte bir oranında düştüğü, denize açılamayan balıkçıların ise daha büyük kayıplar yaşadıkları bildirildi. Araştırmada son 5 yılda balıkçılık sektöründeki gelir kaybının 26.5 milyon dolar civarında olduğu tahmin edildiği kaydedildi.

DAHA GENİŞ ÇAPLI VE ETKİLİ

İNSANÎ YARDIM GÖNDERİLMELİ

İsrail’in güvenlik dolayısıyla getirdiği fiziksel kısıtlamaların bölgede okullara ulaşımı da kötü yönde etkilediği, kısıtlama getirilen bölgelerdeki okulların bakımsızlığa mahkûm oldukları, ayrıca kısıtlamaların Gazze’de kanalizasyon ve elektrik altyapılarına zarar verdiği, bu yüzden hizmetlerin Gazze’deki halkın tamamına verilemediği vurgulandı. Çalışmada, yasak bölgelere girenlere İsrail askerleri tarafından açılan “uyarı ateşlerinde” ise 2009 yılından beri 22 Filistinlinin vefat ettiği belirtildi. Raporda Gazze’deki nüfusun yaşadığı sıkıntılarla mücadele etmede ilk yapılması gerekenin Gazze’deki halka kara ve denizde getirilen fiziki kısıtlamaların derhal kaldırılması olduğu vurgulandı. Ayrıca çalışmada Gazze’ye “daha geniş çaplı ve daha etkili” insanî yardım gönderilmesi gerektiği ifade edildi.

GÖRÜŞMELER

2 EYLÜL’DE

BAŞLAYACAK

ABD, AB, Rusya ve BM’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün, İsrail ve Filistin yönetimi arasında doğrudan görüşmelere geçilmesi için tarafları 2 Eylül’de Washington’a dâvet edeceği bildirildi. Diplomatik bir kaynak, Ortadoğu Dörtlüsü’nün konuya ilişkin detaylar üzerinde dün uzlaşı sağladığını belirtti. İsrail ve Filistinlilerin dâveti kabul etmesinin beklendiğini belirten yetkili, bugün konuya ilişkin resmî bir açıklama yapılmasının planlandığını söyledi. Görüşmelere ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlık yapması öngörülüyor.

21.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  BM’den İsrail’e:Ambargoyu kaldır

  Obama Hıristiyandır

  Pakistan için yardım seferberliği

  TÜRKİYE’NİN YARDIMLARI

  ABD, Irak’taki güvenlik personelini arttıracak

  ABD, İsrail’i ikna etti

  İsrail, hırsız askerleri serbest bıraktı

  Rus Bakan, yangınla mücadeleyi savaşa benzetti

  Rusya içki reklâmının yasaklanmasını istiyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.