22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Sağlık sistemi çöktü

PAKİSTAN'DA selzedelere yardım güçlükle ulaştırılırken, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı kurumlar da çabalarını artırdı. Cenevre’deki BM merkezinden yapılan açıklamada yeni sel tehdidi altındaki ülkede durum kötüye gidiyor. Dünya Meteoroloji Kurumu Sözcüsü Richard-Van Meale, yağışlar nedeniyle İndus ve Kutri Nehirlerinin seviyesinde yeniden yükselme beklediklerini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Daniel Eduardo Lopez Acuna, selin vurduğu bölgelerde sağlık sisteminin çöktüğüne dikkat çekti. Acuna, yıkılan ya da hasar gören 200 hastane ve sağlık ocağının acilen hizmete hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Fakat DSÖ’nün birinci önceliği salgın hastalıklara karşı önlem almak. DSÖ Sözcüsü, 7 milyondan fazla insanın temel sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Dünya Gıda Programı Sözcüsü Emilia Casella ise sahada durumun günlük olarak değişmesi dolayısıyla gıda yardımlarını ulaştırmada zorluk yaşadıklarını söyledi. Yolların bir gün açık bir gün kapalı olduğunu, helikopterlerin bugün havalanabilirken ertesi gün kalkamadığını dile getiren Casella, “Bu durum, sadece gıda değil; diğer hayatî maddelerin selzedelere ulaştırılmasını güçleştiriyor.” ifadelerini kullandı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Adrian Edwards, sel bölgelerindeki 1,5 milyon Afgan mültecinin durumundan endişe ettiklerini dile getirdi.

BM İnsanî Yardımlar Koordinasyon Bürosu Sözcüsü Elizabeth Byrs ise acil yardım için gerekli paranın yüzde 55’inin taahhüt edildiğini açıkladı. Byrs, yardım kampanyalarının kendilerini umutlandırdığını kaydetti.

Sel tehdidi sürüyor

PAKİSTAN'DA 20 milyon kişiyi olumsuz etkileyen sel, ülkenin güneyindeki Sindh eyaletinde yaşayanları tehdit etmeye devam ediyor. Yetkililer, İndus Nehri’nin yükselmesiyle bölgede onlarca köy ve kasabanın sular altında kaldığını belirtti. Son 24 saat içerisinde 150 bin Pakistanlı ise canlarını kurtarmak için yüksek kesimlere doğru kaçtı. Sindh eyaletinde şimdiden 600 bin kişi kamplara sığındı. Yetkililer, sel sularının Arap Denizi’ne ulaşmasıyla birkaç gün içerisinde su seviyesinin düşeceğini tahmin ediyor. Fakat evlerini, hayvanlarını ve ekinlerini kaybeden halk her şeye muhtaç. En az 6 milyon insanın evsiz kaldığı felâketin milyarlarca dolarlık hasara sebep olduğu belirtiliyor. BM, Pakistan’a 460 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. 1 milyon insanın kalabileceği çadırlar dağıtıldı, 2,5 milyon kişinin de yakında çadırlarına kavuşacağı bildirildi. Şimdiye kadar 38 bin kişinin ishal hastalığına yakalandığı ve en az 1 kişinin koleraya yakalandığı belirtildi. Salgın hastalıkların yayılması halinde bin 600 kişinin vefat ettiği felâketteki can kayıplarının da artmasından endişe ediliyor.

KIZILAY’DAN MEVLÂNÂ EVİ

TÜRK Kızılayı, sel felâketi yaşanan Pakistan’a yaptığı yardımlar çerçevesinde, bugün uçakla Mevlânâ Evi, konteynır-banyo-wc, battaniye, yatak, gıda rasyosu ve sudan oluşan insanî yardım malzemesini bu ülkeye gönderecek. Türk Kızılay’ından yapılan yazılı açıklamada, Muson yağmurlarının sebep olduğu sellerin vurduğu ‘’Dost ve Kardeş Ülke’’ Pakistan’ı Türk Kızılayı’nın yalnız bırakmadığı ve Kızılay’ın yardım uçaklarını aralıksız bölgeye göndermeye devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, Türk Kızılayı tarafından gönderilen insanî yardım malzemelerini taşıyan DC-10 tipi kargo uçağı ile 5. sevkiyat olarak yollanan 61 ton ağırlığında ve içeriği 2.800 adet gıda rasyosu olan insanî yardım malzemelerinin dün Karaçi Havaalanı’na ulaştığı belirtildi. Açıklamada, ‘’Son olarak ise 6. sevkiyat kapsamında, 41 ton ağırlığında içeriği 700 adet gıda rasyosu, 1.125 adet battaniye, 176 adet çadır ve 3.000 adet uyku tulumundan oluşan insanî yardım malzemelerini taşıyan IL-76 tipi kargo uçağı ile Karaçi Havaalanı’na indi’’ denildi.

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sağlık sistemi çöktü

  Irak’ta boşanmalar arttı

  İran’ın ilk nükleer reaktörü yakıt yüklemeye başladı

  NATO yine çocuk vurdu

  Clinton: Doğrudangörüşmeler 2 Eylül’de

  Lübnan’dan Gazze’ye giden gemi durduruldu

  İKT: İslâm ülkeleri işbirliği yapmalı

  Mevlânâ evlerinden mahalle kurulacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.