22 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Irak’ta boşanmalar arttı

IRAK'TA savaş, ambargo ve işgalle yaşanan gelişmeler, boşanma vak'alarında artışa sebep oldu. Irak Yüksek Yargı Konseyinden edinilen bilgiye göre, kuzeydeki özerk bölge hariç, ülkede 1995’ten 2009’un sonuna kadar olan 15 yıllık süre içinde boşananların sayısı, evlenenlerin sayısına yaklaştı. Yüksek Yargı Konseyinin rakamları, bugün nüfusu 26 milyon olduğu tahmin edilen Arap bölgesinde bu sürede 1 milyon 569 bin 591 çiftin boşandığını, 1 milyon 732 bin 946 çiftin ise evlendiğini gösteriyor.

Verilere göre, boşanma vak'aları en çok ambargonun uygulandığı yıllarda yaşandı. Boşanmaların en fazla görüldüğü yıl ise ABD işgaliyle Baas rejiminin devrildiği 2003 yılı oldu. Bu yıl 175 bin 579 çift boşanırken, sonraki yıllarda görülen göreceli azalma geçen yıl yerini yeniden artışa bıraktı.

Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Hakim Abdüssettar Bayrakdar, merkezi yönetime bağlı illerde boşanan çift sayısının çok yüksek olduğunu ve bunun altında savaş, ambargo ve 2003’ten sonra yaşanan gelişmelerin yattığını söyledi. Bayrakdar, “2003’ten sonra dış dünyaya açılmamız neticesinde insanların kişiliklerinde, hal ve hareketlerinde olumsuz değişimler oldu. Boşanmalar daha çok genç çiftlerde oluyor” dedi. Boşanma sayısındaki artışı dizginlemek için çeşitli yöntemlere başvurduklarını, bunlardan bazılarının başarılı olduğunu belirten Bayrakdar, “Mahkemelerde sosyal araştırma uzmanı bulundurmaya başladık. Uzmanlar dâvâ açan çiftlerle duruşmalardan önce ilgilendi, böylece çiftlerin barışmasında önemli başarı elde ettik. Bu deneyimimizden sonra mahkemelerde uzman bulundurmayı yaygınlaştırdık” dedi. Yüksek Yargı Konseyi Sosyal Araştırmalar Birimi Müdürü Asala Mehdi de mahkemelerde çalışan sosyal araştırmacıların boşanmak isteyen çiftlerle yaptıkları temaslara dayanarak hazırladıkları raporlarda, cep telefonu ve internetin de boşanan çiftlerin sayısının artmasında önemli rol oynadığını belirlediğini söyledi. Mehdi, “Cep telefonunun aileler içinde büyük sorunlara yol açtığını gördük. İnternet aynı şekilde kullanıldı. Ülkede yaşanan mezhep çatışmaları da boşanmaları tetikledi” dedi. Uzmanlarının çabaları sonucu, 2008 yılında boşanma dâvâsı açan 26 bin 240 çiftten 15 bin 248 çifti ve 2009 yılında dâvâ açan 42 bin 192 çiftten 10 bin 617 çifti boşanmaktan vazgeçirebildiklerini kaydeden Mehdi, son yıllarda ekonomik durumun düzelmesiyle evliliklerin arttığını, bununla birlikte yeni evliler arasında boşanma vak'alarının yaygın olduğunu belirtti.

22.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sağlık sistemi çöktü

  Irak’ta boşanmalar arttı

  İran’ın ilk nükleer reaktörü yakıt yüklemeye başladı

  NATO yine çocuk vurdu

  Clinton: Doğrudangörüşmeler 2 Eylül’de

  Lübnan’dan Gazze’ye giden gemi durduruldu

  İKT: İslâm ülkeleri işbirliği yapmalı

  Mevlânâ evlerinden mahalle kurulacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.