25 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Sel, Pakistan’ı 50 yıl geriye götürdü

Türk Kızılay’ı Âfet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, sel ve muson yağmurlarının Pakistan’daki hayatı felç ettiğini belirterek, “Sel felâketi; Pakistan’ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkileyerek 50 yıl geriye götürmüştür’’ yorumunda bulundu.

Sel 50 yıl geriye götürdü Türk Kızılay’ı Afet Yönetim Danışmanı Hakkı Ersoy, Sel ve muson yağmurlarının Pakistan’daki hayatı felç ettiğini belirterek, ‘’sel felaketi; Pakistan’ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür’’ dedi. Pakistan’da 2005 yılında meydana gelen deprem sırasında bölgede görev yapan Afet Yönetim Danışmanı Ersoy, soruları cevapladı. 2005 yılındaki depremin merkezini Pakistan’ın Muzafferebad Bölgesi’nde etkili olduğunu ifade ederek, 33.5 milyon insanın evsiz, 75 binden fazla insanında öldüğünü hatırlattı. Ersoy, Kızılay’ın Pakistan'da 4 yıl boyunca afet bilinci oluşturulması konusunda eğitim faaliyetlerinde bulunduğunu belirterek, sel felaketi sonrasında bölgeye ilk gelen yardım kuruluşunun Türk Kızılay’ı olduğunu kaydetti. Pakistan’da her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında muson yağmurlarının etkili olduğunu ifade eden Ersoy, Küresel iklim değişikliği etkisi sebebiyle Muson yağmurlarının nitelik değiştirdiğini ve yağmurların afete dönüştüğünü söyledi. Ersoy şöyle devam etti: ‘’Sel felaketi; Pakistan’ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür. 2005 yılındaki depremde elde edilen dersler ışığında gerek hükümet gerekse Pakistan Kızılay’ı nezrinde sel felaketine müdahale faaliyetleri yakından takip edilmiştir. Selin meydana geldiği 21 Temmuz’dan itibaren Türk Kızılayı’nın Pakistan Kızılayı’na kazandırdığı Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi’nde Kriz masası oluşturarak çalışmalarına başlamıştır. Bütün gelişmeleri bu merkezde takip eden Türk Kızılay’ı Muson yağmurlarının meydana getireceği kayıpları öngörerek 2005 yılında olduğu gibi felakete ilk müdahalede bulunan en son alandan ayrılan kurum olmuştur. Pakistan’a en çok ihtiyaç duyulan gıda, sağlık malzemesi, temiz su, barınma ve barınma malzemelerini 7 uçakla bölgeye gönderildi.’’

Ersoy kuzeyden güneye ülkeyi etkisine alan yüzde 70’ini sular altında bırakan sele müdahale kapsamında bütün uluslararası yardım kuruluşlarının dikkatini Pakistan’a çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, ‘’Türk Kızılay’ı tarihindeki en büyük insanı yardım operasyonlarından birini daha gerçekleştiriyor’’ dedi.

ZERDARİ: SELİN YARALARI EN AZ ÜÇ YILDA SARILIR

Pakİstan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari, ülkenin beşte birini sular altında bırakan sel felaketinin yol açtığı zararların giderilmesinin en az 3 yıl alacağını söyledi. Zerdari, bir grup yabancı basın mensubuna açıklamasında, Pakistan’da bugüne kadar yaşanan eşi görülmemiş büyüklükteki sel felaketi karşısında eleştirilere uğrayan hükümetin icraatını savundu. Asıf Ali Zerdari, felaketin yol açtığı zararların giderilmesinin çok uzun bir süre alacağını belirtti ve “en az 3 yıl” süreceği öngörüsünde bulundu. Sel felaketinin Pakistan’ı militanlara karşı yürüttüğü mücadeleden alıkoymayacağını söyleyen Zerdari, militanların, sellerin etkisinin en çok hissedildiği bölgelerde yeni militanlar kazanarak bu durumdan fayda sağlayabileceğine işaret etti. Zerdari, “Savaş tüm cephelerde devam ediyor. Bir dava için savaşıyorsanız ve durum güçleşiyorsa teslim olmazsınız. Masaya yeni çözüm getirirsiniz” dedi. BM’ye göre, Pakistan’ın kuzeybatısında Muson yağmurlarıyla birlikte bir ay önce başlayan seller ülkedeki 17 milyondan fazla insanı etkilemiş durumda. Milyonlarca insanı evsiz ve milyonlarca hektarlık ekili alanı sular altında bırakan, 2000 kadar kişinin ölümüne yol açan sellerin Pakistan’da meydana getirdiği insani kriz devam ediyor. Sellerle ortaya çıkan büyük çaplı yoksulluğun, sosyal huzursuzluklara, yiyecek için başkaldırılara yol açacağı, hatta görev süresi 2013’te dolacak hükümetin iktidarda kalmasını zorlaştıracağı yönünde kaygılar bulunuyor.

25.08.2010


 

Abbas: İnşaatlar başlarsa görüşmelere devam edemeyiz

Filistİn Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İsrail’in yerleşim birimleri inşaatlarıyla ilgili politikasına yeniden başlaması durumunda doğrudan görüşmelerin devam edemeyeceğini bildirdi.

Abbas, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a cuma günü yazdığı ve bir kopyası AFP’ye dün ulaşan mektubunda, “Eğer İsrail, Doğu Kudüs de dahil yerleşim birimleri inşaatı faaliyetlerine yeniden başlarsa, görüşmelere devam edemeyiz” dedi. Gelecekteki bir Filistin devleti, Filistinli mültecilerin ve Kudüs’ün statüleri gibi hassas dosyaların görüşmelerin gündeminde olmasını isteyen Filistin Devlet Başkanı Abbas, görüşmelerin bir sonuca ulaşması için adil ve iyi niyetle yürütülmesi gerektiğini belirtti. Abbas, “geçici sınırlara sahip bir Filistin devletinin Filistinliler için bir seçenek olmadığını” söyledi. En büyük umudunun, İsrail’le, çatışmalara son vermek için belirleyici görüşmelere yeniden başlamak olduğunu ifade eden Abbas, bununla birlikte, özellikle Doğu Küdüs’tekiler olmak üzere yerleşim birimleri inşaatlarıyla ilgili faaliyetlerin, Filistin halkının gözünde görüşmelerin inanılırlığının zarar göreceği kaygısını taşıdığını yazdı.

25.08.2010


 

Doğrudan görüşmeler 2 Eylül’de

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan görüşmelerin 2 Eylülde Washington’da başlayacak olması yönündeki karardan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban’ın, Ortadoğu’da iki tarafın nihai statüye ilişkin tüm meseleleri çözmek için müzakereler yürütmelerinin tek yol olduğunu belirterek. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’tan “halklarının isteklerini gerçekleştirmek için liderlik cesareti ve sorumluluk göstermelerini” istediği bildirildi. “Bu boşa gitmemesi gereken bir fırsat” diyen Ban, görüşmelerin başarılı geçmesi ve kapsamlı bir barış anlaşmasının kabul edilebilmesi için uluslararası toplumun doğrudan görüşmelere vereceği desteğin de hayati önem taşıdığını vurguladı. Ban, “Bölgedeki insanların barış, güvenlik ve özgürlük içinde yaşayabilmeleri yönündeki umutlarının gerçekleşebilmesi için bu fırsat yakalanmalıdır” diye konuştu. 2008 yılının sonlarından beri doğrudan görüşmeler yapmayan iki taraf, bu yılın mayıs ayından beri ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in arabuluculuğunda toplam 7 dolaylı görüşme yaptı. ABD, BM, Rusya ve AB’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü, cuma günü yaptığı açıklamada, dolaylı görüşmelerin 2 Eylülde Washington’da başlayacağını bildirmişti.

25.08.2010


 

İsrail işbirliği yapmıyor

İsrail’in Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskın için bir soruşturma komisyonu kuran Birleşmiş Milletler, İsrail’in işbirliği yapmadığını açıkladı. İsrail heyete dâvetiye göndermedi.

BM: İsrail, ‘Mavi Marmara’ için işbirliğine yanaşmıyor Gazze’ye yardım götüren “Mavi Marmara” gemisine düzenlenen baskınla ilgili BM İnsan Hakları Konseyi’nin yürüttüğü soruşturmada İsrail’in, “işbirliği göstermediği” bildirildi. Baskınla ilgili yürütülen uluslararası soruşturma ekibine eşlik etmek üzere atanan BM yetkilisi Juan Carlos Monge, Türkiye ve Ürdün’den hükümet görevlileri ve görgü tanıklarıyla görüştüğünü ancak İsrail’in soruşturma ekibine davet göndermediğini söyledi. Ekibin, baskınla ilgili soruşturma raporunu, BM İnsan Hakları Konseyi’ne 27 Eylülde sunulması bekleniyor. “Mavi Marmara” baskınıyla ilgili, Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer ve Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin üyesi olduğu bir başka BM paneli daha bulunuyor.

25.08.2010


 

Irak'ta maaş gasbı: 7 ölü

Irak’In Selahaddin vilayetinde, rafineri çalışanlarının maaşlarını taşıyan bir araca pusu kuran soyguncular, 7 kişiyi öldürdükten sonra araçtaki parayı alarak kaçtı.

Biyci rafinerisinde çalışanların maaşlarını taşıyan aracı pusuya düşüren soyguncular, 7 kişiyi öldürdükten sonra 750 milyon Irak dinarını (yaklaşık 981 bin 185 TL) çaldığı belirtildi. Bağdat’ta da önceki gün bir araç, silâhlı kişilerce soyulmuştu. bu soygunda 762 bin dolar çalınmıştı.

25.08.2010


 

İşgalci askeri 50 binin altında

Pentagon yetkilileri, ABD’nin Irak’tan geri çekilme planı dahilinde, Başkan Barack Obama’nın talimatıyla Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının 50 binin altına indirildiğini kaydettiler.

İşgalci asker 50 binin altında Amerİkan ordusu, ABD Başkanı Barack Obama’nın talimatıyla Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının 50 binin altına indirildiğini kaydetti. ABD’nin 2003 yılında Irak’a girmesinden bu yana Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı ilk defa 50 binin altına düşürüldü. ABD’nin Irak’taki muharip misyonu 31 Ağustos 2010 tarihinde sona eriyor.

25.08.2010


 

Zorunlu askerlik askıya

Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, silahlı kuvvetleri üçte bir oranında küçülteceğini ve zorunlu askerliği askıya alacağını söyledi.

Guttenberg, Berlin’de yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerde görev yapan asker sayısını gelecek yıllarda 252 binden 163 bin 500’e düşürmeyi planladığını, yeni şekillendirilecek silahlı kuvvetlerde 156 bin muvazzaf, yaklaşık 7 bin 500 gönüllü askerin görev yapmasının düşünüldüğünü ifade etti. Guttenberg, zorunlu askerliğe ilişkin yasa maddesinin anayasadan çıkartılmasının düşünülmediğini, ancak gençlerin zorunlu olarak askere çağrılmayacağını belirtti.

25.08.2010


 

Somali’de otele saldırı: 15 ölü

Somalİ’de hükümet yetkilileri ve milletvekillerinin kaldığı Mogadişu Oteli’ne düzenlenen saldırıda 15 kişi öldü. Afrika Birliği sözcüsü Barigye Bahoku, otele bir intihar bombacısı ve silahlı bir kişinin saldırı düzenlediğini söyledi.

Binadan dışarı fırlayan bir otel görevlisi de saldırganlardan birinin intihar bombacısı olduğunu ve kendini havaya uçurduğunu söyledi.

25.08.2010


 

Taliban’a operasyon: 40 ölü

Afganİstan ve NATO yönetimindeki uluslararası güç askerlerinin düzenlediği operasyonda 40 Taliban askeri öldürüldü.

Afganistan’da görev yapan Uluslararası Güvenliğe Destek Gücü’nden (ISAF) yapılan açıklamada, Afganistan ve uluslararası güç askerlerinin, ülkede bir ay sonra yapılacak seçimler öncesinde güvenliği sağlamak amacıyla Afganistan’ın doğusunda sürdürdüğü ortak operasyon hakkında bilgi verildi. Açıklamada, 21 ağustosta, hava gücü desteğinde başlatılan operasyonda 40 kadar Taliban askerinin öldürüldüğü, Talibanla işbirliği yapan 8 kişinin yakalandığı ve Taliban’a ait çok sayıda silahla intihar yeleğinin ele geçirildiği belirtildi.

25.08.2010


 

Eyjafjallajokull fizik kurallarını da alt üst etti

Geçtİğİmİz Mart ayında patlayan İzlanda’daki Eyjafjallajokull yanardağının sadece Avrupa’daki hava trafiğini felç etmediği aynı zamanda fizik kanunlarını da alt üst ettiği ortaya çıktı.

Sofppedia.com isimli sitenin haberine göre uzun süreden beri volkanik patlamadan sonra yaşananları analiz etmekle uğraşan bir grup Alman bilim adamı, patlamadan sonra partiküllerin fizik kanunlarına göre gidebileceklerinden çok daha uzak noktalara ulaştığını açıkladı. Ünlü Leibzig Üniversitesi’nin Fizik Araştırma Enstitüsünde görev yapan bilim adamları küllerin Grönland’a kadar ulaştığını ifade ediyor. Grönlad’ın İzlanda’dan yaklaşık olarak 2400 km uzakta olduğunun altını çizen araştırmacılar, bilinen fizik kanunlarına göre küllerin o kadar uzağa gitmesinin imkânsız olduğunu ifade ediyor. Volkandan yükselen partiküllerin yarı çaplarının yaklaşık olarak 10 mikrometre olduğunu ifade eden araştırmacılar söz konusu hacim ve ağırlıklarıyla 2400 km boyunca havada kalmalarının imkânsız olduğunu ifade etti. Hesaplamalara göre kül bulutlarının en fazla 800 kilometre uzağa gitmesi gerekiyordu. Söz konusu araştırma iklim değişikliğiyle mücadelede oldukça önemli olduğu ifade ediliyor.

25.08.2010


 

Pakistan’da ikinci sel korkusu

PAKİSTAN’DA yaşanan sel felaketinin yaraları sarılmadan, yeni sel korkusuyla bazı bölgelerde evler boşaltılıyor.

Pakistan İHH görevlisi Nalan Dal, yaşanan son durumu anlatırken çarpıcı rakamlar verdi. 600 bin ton tohumluk buğday sel sularında gitti. 7 bin 820 okul zarar gördü. 4 bin 935 okul geçici kamp olarak kullanılıyor. Sel bölgesinde 960 bin hamile ve emzikli bayan bulunuyor. Son yüzyılın en büyük felaketinin yaşandığı Pakistan’da sel suları çekilmeden, geniş bir bölgeyi etkileyecek ikinci bir selin gelmesi bekleniyor. Selin ikinci defa gelmesi beklenen bölgelerde insanlar evlerinden uzaklaştırılıyor. Shahdadkot, Jamshoro, Matiari, Thatta ve Haydarabad şehirleri ve etrafındaki köyler yeni bir sel riski ile karşı karşıya kalmış durumdalar. Önümüzdeki hafta boyunca Pakistan’ın bazı bölgelerinde Muson yağmurlarının yeniden etkili olması bekleniyor. Uluslararası yardımın yetersiz kaldığı Pakistan’da yaşanan sel felaketinin boyutları her geçen gün artıyor. Pakistan’da çoğu çocuk 56 kişi salgın hastalıklardan dolayı öldüğü gelen gelenler arasında. İHH ekipleri, Kyher Pakhtunkhwa ve Pencap eyaletlerinde 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtımına devam ediyor.

25.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.