25 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ette fiyat bilmecesi

DAHA önce ithal edilen hayvanların etlerinin toptan kilosunun 13 liradan verildiği kasapların kıymayı ve kırmızı eti yüksek fiyattan satması, tüketiciler ile Et ve Balık Kurumu yetkililerinin tepkisini çekti.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, et fiyatlarındaki hızlı tırmanışı sonlandırmak için siyasi iktidarın canlı hayvan ve karkas ithalinin yolunu açtığını söyledi. Nisan ayında yapılan yasal düzenlemeye rağmen tüketicinin beklediği ucuzluğun sağlanamadığını halen kıymanın kilosunun ortalama fiyatlarla 22-25 arasında satıldığını belirten Kaya, büyük şehirlerde kıymanın daha pahalı olduğunu anlattı. Kaya, canlı hayvan ithalatıyla kasaplara ucuza verilen etlerin tüketiciye pahalıya ulaştığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Et ve Balık Kurumunun 13 lira fiyatla toptan satışa sunduğu etin kasap reyonunda yerli et ile aynı fiyata satılıyor olması, kasap esnafının fahiş kar arzusu beslediğini göstermiştir. Et fiyatlarının yükselmesi nedeniyle sadece tüketicinin değil esnafın dertlerini de paylaşmaya çalışırken esnaf kesiminin ilk fırsatta tüketiciyi avlamaya çalışması, bazı kasapların iki günlüğüne veya iki danada dahi dürüst davranmaması, tüketicinin et krizini artırmıştır. Kasaplara ucuz fiyattan ve ithal hayvan olduğunu beyan etmesi şartıyla verilen etler karşılığında imzalatılan taahhütnamenin de işe yaramaması kamu otoritesinin ve Et ve Balık Kurumunun her şeyi kağıt üzerinde çözmeye çalışmasının başarısız sonucudur.’’ Kaya, 13 liraya alınan et ile 17 liraya mal edilen etin aynı fiyattan satılmaması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda acilen düzenleme yapılmasını istedi.

FİYATLARIN

DÜŞMESİ GEREKİYOR

ET ve Balık Kurumu ise ithal hayvan etlerinin yüksek fiyattan halka ulaştırılmasını önlemek için yeni bir uygulamaya gitti. Federasyonlar aracılığıyla kasap ve marketlere eti ulaştıracak kurum, alacağı taahhütle kıymanın 18, kuşbaşının ise 20 liradan satılmasını sağlayacak. Bu uygulama ile kasap ve marketler, Et ve Balık Kurumundan doğrudan et alamayacak, bağlı oldukları federasyonlara talep formu doldurarak başvuruda bulunacak. Federasyon aracılığıyla ithal hayvan eti alacak kasap ve marketler, zorunlu olarak kıymayı 18, kuşbaşını ise 20 liradan satacak. Bu uygulamanın, fiyatları daha da düşürmesi bekleniyor.

İKİ FARKLI

FİYAT OLMAZ

BURSA Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, daha önceki dağıtımlarda kasapların bir ya da iki dana güçlükle alabildiğini belirterek, şöyle konuştu: ‘’Kasap 40 günde bir dana mı satacak? Aynı vitrinde şunun fiyatı 19, bunun 25 lira diye gösterilmesi ve satılması mümkün değil. Daha fazla getirirler ve kasaplara fazla dağıtırlarsa fiyat düşer. Kasap başına bir iki danayla çözülecek iş değil. Kasap, bir iki gün 18 liradan kıyma satıp, ithali bitince fiyatı 25 liraya çıkarırsa vatandaş ne düşünür?’’

25.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Ette fiyat bilmecesi

  SIRBİSTAN’DAN KASAPLIK HAYVAN ALINACAK

  Sebze meyve ihracatı sevindiriyor

  Sıcaklar, fiyatları arttırdı

  Kaçakçılık hız kazandı

  Tekstil ihracatı 3,7 milyar dolara ulaştı

  Maden suyu satışlarında Ramazan bereketi

  Otomotiv, 600 bin kişiye istihdam sağlayacak

  Tatlılarınız Kenton’dan

  Sabancı Holding, 100 süpermarket açacak

  Mekke’ye 27 milyar dolarlık yatırım

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.