01 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Sa’d b. EbÎ Vakkas’In İmtİhanI

Peygamberimiz (asm) “İşte dayım Sa’d! Böyle bir dayısı olan var mı?” diyerek iltifatta bulunurdu.

Sa’d b. Ebi Vakkas’ın Müslüman olması, annesinin hoşuna gitmiyordu. Sa’d ise, annesine çok bağlı ve saygılı idi. Annesi, bunu bildiği için oğluna nazlanmak istedi ve ona: “Allah’ın sana, hısım ve akraba ile ilgilenmeyi, ana babaya karşı iyiliği emrettiğini söyleyen, sen değil misin?” dedi. Sa’d “Evet!” deyince, Hamne:

“Vallahi, sen, Muhammed’in getirdiklerini inkâr etmedikçe, ben ne bir şey yerim, ne de bir şey içerim! Sen de bu yüzden anne katili olarak insanlarca ayıplanacaksın!” dedi.

Aç susuz durdu. Sa’d b. Ebi Vakkas, annesinin bu inadını görünce:

“Vallahi! Ana iyi bil ki, senin yüz canın olsa da, onlar birer birer çıksa; ben yine o Peygamberin dinini bırakmam! Artık ister ye, ister yeme!” dedi.

Çaresiz kalarak yemeğini yedi. İman bir kere daha küfre galip gelmişti. Bunun üzerine şu âyet nazil olarak Müslümanlara ebedî bir ölçü verildi:

“Biz, insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Eğer onlar, seni, hakkında bilgin olmayan bir şeyi (körü körüne) Bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak Banadır. O zaman size yapmış olduklarınızı haber vereceğim.” (Ankebut Sûresi, 8)

Bir gün Hz. Sa’d evde namaz kılarken annesi komşularını çağırdı. Oğlunu eve hapsettiler. Ciğerparesine eziyet çektirmekten çekinmeyen katı kalbli anne, şirkin verdiği zulüm duygusuyla “Ya o burada girdiği yeni dini terk eder veya ölür gider!” diyordu.

Olaylar Hamne’nin aleyhine cereyan etmeye devam ediyordu. Çünkü İslâmiyet’ten vazgeçirmek için çırpınıp durduğu Hz. Sa’d’ın peşini diğer oğlu Amir takip etti ve o da Müslüman olmuştu…

Ne yapacağını şaşırmış anne, divaneler gibi Amir’in yakasına yapıştı ve onu dininden vazgeçirmeye çalıştı. Sa’d, annesinin yaptığı yemini duyunca yanına vardı ve:

“Ey anne! Cehennem ateşi durağın oluncaya kadar sakın ‘Gölgeleneyim, yiyip içeyim’ deme!” dedi.

Bu harika iman, sarsılmaz azim ve irade karşısında anne Hamne, pes etmek zorunda kaldı. Çünkü bütün yolları denemiş ve boş çıkmıştı.

AHMET ÖZDEMİR

01.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  DUÂ İBADETİN ÖZÜDÜR, İLİĞİDİR

  Sa’d b. EbÎ Vakkas’In İmtİhanI

  OKUL MASRAFLARI

  İTİKÂF NEDİR?

  “ÇOCUKLARINIZIN MEDRESEME GELMESİ DAHA MÜNASİPTİR”

  SEVGİ’NİN DÜNYASINDAKİ SEVGİ

  YÂ CEBBAR!

  EL HABÎR

  Bütün âlemlerİn Rabbİ’nİn kelâmI

  HATALARIN FARKINDA OLMAK

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.