02 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Atina dört gözle camii bekliyor

Yunanİstan’In en çok satan gazeteleri Ta Nea, To Vima ve Avgi, Atina’ya cami konusunda ileri adımlar atılmamasını eleştiren haberlere geniş yer verdi.

88 yıl sonra Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasının önemine dikkat çekilen haberlerde, Atina’ya cami ve mezarlık konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilemediğine dikkat çekildi. Bürokratik engellere vurgu yapılan haberlerde, Atina’ya cami yapılmasının şart olduğu bir kez daha dile getirildi. Ramazan ayında Müslümanların daha çok mağdur edildiği belirtildi.

ATİNA: SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ

Sümela Manastırı’nda ayin yapılmasının ardından Atina’ya cami konusuna ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, Yunan hükümetinin bu konudaki tutumunu geçen hafta KANAL 1 radyosuna değerlendirdi. Atina’ya cami yapılması için bakanlar kurulunda karar verildiğini söyleyen Druças, ilk kazmanın ne zaman vurulacağına ilişkin net tarih vermekten kaçındı. “Papandreu hükümeti, 4 yılı tamamladığında geride bir cami bırakacak mı?” sorusuna şu cevabı verdi: “Karar alındı. Bu kararı uygulama aşamasındayız. Bunun gerçekleşmesi için zaman gerekiyor.”

Atina’da duâlar cami için

Dünya Müslümanları gibi Yunanistan’ın başşehri Atina’da yaşayan 200 bini aşkın Müslüman, on bir ayın sultanı, rahmet ve bereket mevsimi Ramazan’ı uğurlamaya hazırlanıyor. Ülkede etkili olan ekonomik krizin tetiklediği işsizlik derdi bir yana bu kutlu ayda Müslümanlar, Yunan devletinin bir türlü icraata dökemediği “Atina’ya cami yapılacak” sözünün gerçekleşmesi ile mezarlık yerinin tahsis edilmesi için duâ ediyor. Başta Arap ülkeleri olmak üzere Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu coğrafyasından gelerek Atina’da ikamet eden Müslümanlar, Ramazan ayının sonuna yaklaştıkça toplu iftar sofraları ile yardımlaşma ve kardeşlik duygularının daha yoğun yaşandığı faaliyetlere ağırlık vermenin heyecanını yaşıyor.

YERALTI MESCİTLERİ

Ramazan ayının son on gününe girdiğimiz bir dönemde Müslümanlar, Atina semtlerine yayılan 100 civarında mescitte ibadetlerini eda ediyor. Ramazan’ın yaz ayına denk gelmesine rağmen, çoğu penceresiz, havalandırma sistemi ile klima kullanılması mümkün olmayan bodrum katlardaki yeraltı mescitleri dolup taşıyor. Atina’da bu ayın dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma ruhunu yansıtan güzel örnekler veriliyor. Oruç ayının başında başlayan toplu iftar sofraları, bugünlerde hemen hemen bütün mescitlerde kuruluyor. Oruçlar hurma ve su ile açılıyor. Daha sonra hep birlikte akşam namazı kılınıyor. Namazın ardından yemekler afiyetle yeniyor. Dinlenme ve sohbet faslından sonra yatsı ve teravih namazı kılınıyor. Teravih namazlarına, çocukların da iştirak etmesi yeraltı mescitlerine ayrı bir güzellik katıyor. Atina’daki Müslümanların Ramazan ayından olabildiğince istifade edebilmesi için Arap ülkelerinden imam ve vaizler bu mescitlerde görev yapıyor.

KALDIRIMDA NAMAZ

Ramazan gecelerinde 37 dereceye varan bunaltıcı sıcaklar, bodrumlarda ibadet yapmak zorunda kalan Müslümanları alternatif çözümler bulmaya itiyor. Atina’nın liman şehri Pire’de bulunan ve 17 yıldır hizmet veren ‘El-Endülüs Mescidi’nde ilginç bir uygulama yapılıyor. Pire Belediyesi’nden alınan izinle cemaat, dükkânların kapalı olduğu Pazar günleri kaldırımda namaz kılıyor. Teravih namazından önce kaldırımı güzelce yıkayan cemaat, mescitte yayılı olan halıları kaldırıma çıkarıyor. Okunan ezan ile birlikte ferah ve havadar bir ortamda ibadet yapılıyor. CAMİ PROJESİ HAYATA GEÇMEDİ Bu kutlu ayda Müslümanların Allah’tan en büyük dilekleri arasında, defalarca söz verildiği halde bir türlü hayata geçirilemeyen cami taleplerinin karşılanması geliyor. Avrupa’da ibadete açık camisi olmayan tek başşehir Atina’ya cami yapılmasına ilişkin tartışmalar çok eski yıllara dayanıyor. Cami tartışmalarının odağını ise siyasî irade eksikliği, yer konusu, kilise ile bazı aşırı çevrelerin tepkileri şeklinde özetlemek mümkün. Atina’ya cami yapılmasına ilişkin ilk yasa tasarısı 1939 yılında hazırlanmıştı. 2000 yılında dönemin PASOK hükümeti, 2004 Olimpiyat Oyunları için uygulanmayan cami kararını ikinci defa meclisten geçirmişti. Temmuz 2006 yılında dönemin Yeni Demokrasi hükümeti, Atina’ya cami yapılmasına ilişkin son kararı kabul etmişti. Kilisenin de onay verdiği bu karara göre, Votanikos semtine yapılması planlanan cami, 2009 yılı sonunda bitirilecekti. Atina merkezine yakın ve ulaşımın kolay olduğu cami arazisi için 2006 yılında 56 dönüm arazi tahsis edilmişti. Daha sonra yapılan ikinci toplantıda 42’ye, üçüncü toplantıda 25’e, son yapılan toplantıda ise 16 dönüme kadar indirilmişti. Deniz Kuvvetleri’nin boşaltması gereken araziye Eğitim, Ömür Boyu Öğrenim ve Dinişleri Bakanlığı, 500 kişilik ve minaresiz bir cami yapmayı düşünüldüğünü duyurmuştu. Daha önce cami ile birlikte gündeme gelen ve Müslümanların ısrarla istedikleri kültür merkezinden ise hiç bahsedilmemesi dikkat çekmişti. Bu projeden pek memnun kalmayan Müslümanlar, ya daha büyük ya da iki katlı, minareli ve bölgenin mimari özelliklerinin de dikkate alındığı bir dosyayı yetkililere ulaştırmıştı. Proje hâlâ beklemede.

02.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Atina dört gözle camii bekliyor

  Komşuda yasak başladı

  İsveç muhalefetinden Müslümanlara iftar

  Irak’ta büyük bedel ödedik

  Barak: Kudüs’ün bazı bölümlerini Filistinlilere bırakmaya hazırız

  ABD, Afgan bataklığında

  Filistin için yeni gemiler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.