02 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Barak: Kudüs’ün bazı bölümlerini Filistinlilere bırakmaya hazırız

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün yapılacak doğrudan barış görüşmelerinin öncesinde İsrail ve Filistin liderleriyle bir araya geldi.

Barış görüşmeleri başlıyor Clinton, önce Filistin lideri Mahmud Abbas, ardından da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile baş başa görüştü. Bakan Clinton Netanyanu’yla görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, “Terörist ve yıkıcı güçlerin böyle devam etmesine izin verilemez. Başbakanın bugün burada olmasının sebeplerinden biri de bu. Şiddet yerine barışı tercih eden Filistinlilerle doğrudan görüşmelere başlamak” dedi.

Netanyahu da Abbas’la baş başa görüşmesinde, yapılacak bir nihai barış anlaşmasındaki güvenlik düzenlemelerinin, İsrail’in terör ve diğer tehditlere karşı durmasını sağlaması gerektiğinde ısrar edeceğini söyledi. Başbakan Netanyahu, “İsraillilerin nerede yaşayacaklarına veya nihaî sınırlarımızın çizilmesine terörün karar vermesine izin vermeyeceğiz” dedi. ABD Başkanı Barack Obama’nın bugün Netanyahu ve Abbas’ın yanı sıra Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le bir araya gelmesi bekleniyor. Bunun ardından Abbas’la Netanyahu bugün Dışişleri Bakanlığında doğrudan görüşmelere başlayacaklar.

Hamas şiddetten vazgeçmeli

Hamas’In şiddetten vazgeçer ve demokratik ilkelere bağlı kalırsa İsrail’le görüşmelere katılabileceği bildirildi. ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Hamas’ın bu süreçte hemen bir rol oynamasını görmeyi beklemediklerini belirtirken, ‘’Ancak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve benim de birçok kereler söylediğim gibi demokratik ilkelere saygı göstermeleri ve bütün ciddî müzakerelerin tabiî ön şartı olan şiddeti reddetmesi durumunda Hamas veya ilgili bir başka tarafın görüşmelere katılmasını memnuniyetle karşılarız’’ dedi. Mitchell, ABD’nin ayrıca, İsrail ile Suriye ve Lübnan arasında da barış görüşmelerini başlatmak için çaba ve çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Doğrudan görüşmelerde ‘’aktif ve destekleyici bir şekilde bulunacağını’’ ifade eden Mitchell, bu konunun Başkan Barack Obama’nın ‘’büyük önceliği’’ olduğunun altını çizdi. Washington / aa

İnşaatlar sürecek!

nYahudİ yerleşimciler, Ortadoğu barış görüşmelerinin hemen öncesinde Batı Şeria’da dört İsraillinin öldürülmesini protesto etmek için inşaatlara devam edeceklerini duyurdu. Yerleşimciler, Filistinlilerin görüşmeler için koştuğu inşaatların durdurulması kararının uzatılması şartına rağmen, inşaatlara yeniden başlanacağını duyurdu. İsrailliler Batı Şeria’da bir araç içerisinde hareket halindeyken açılan ateş sonucu ölmüştü. Saldırıyı üstlenen Hamas yasadışı yerleşimcilere yönelik eylemlerin süreceği tehdidini yaptı. Yerleşimcileri temsil eden Yeşa Konseyi, hükümetin daha önce ilân ettiği ve süresi 26 Eylül’de dolacak olan inşaat moratoryumuna bugünden itibaren uymayacaklarını belirtti. Filistinliler, bu sürenin uzatılmaması durumunda görüşmelerden çekileceklerini açıklamıştı.

Barak: Kudüs’ün bir bölümünü

bırakabiliriz

İsraİl Savunma Bakanı Ehud Barak, yapılacak bir barış anlaşması çerçevesinde Kudüs’ün bazı bölümlerini Filistinlilere bırakmaya hazır olduklarını söyledi. Barak, barış görüşmelerinin arifesinde Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, Kudüs’teki bölünmenin, şehrin kutsal alanlarının “özel bir rejimle” idare edilmesini içermesi gerektiğini belirtti. “Batı Kudüs ile 200 bin kişinin barındığı 12 Yahudi yerleşimi bizim olacak. Çeyrek milyon Filistinlinin yaşadığı Arap semtleri onların olacak” diyen Barak, Eski Şehir, Zeytin Dağı ve Davud Şehri’nde özel bir rejimin olması gerektiğini söyledi. İsrail, şehrin doğusunu 1967 savaşında Ürdün’den almış ve uluslar arası camia onaylamadığı halde şehri ilhak etmişti. Filistinliler, Doğu Kudüs’ün, kurulacak bir Filistin devletinin başşehri olmasını istiyor. Barak’ın dile getirdiği çözümün, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından iki sene önce kesilen barış görüşmeleri sırasında tartışılan planı hatırlattığı belirtiliyor.

02.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Atina dört gözle camii bekliyor

  Komşuda yasak başladı

  İsveç muhalefetinden Müslümanlara iftar

  Irak’ta büyük bedel ödedik

  Barak: Kudüs’ün bazı bölümlerini Filistinlilere bırakmaya hazırız

  ABD, Afgan bataklığında

  Filistin için yeni gemiler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.