02 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Irak’ta büyük bedel ödedik

ABD Başkanı Barack Obama, ulusa sesleniş konuşmasında, ülkesinin Irak’taki savaş görevinin sona erdiğini, ABD’nin ülkelerinin geleceğini Iraklılara vermek amacıyla ağır bir bedel ödediğini belirterek, ‘’Bütçenin en sıkışık olduğu dönemde yurt dışında kaynaklarımızı harcadık’’ vurgusunu yaptı.

Başkan Obama, geçen on yılda kendi ekonomilerini sağlamlaştırmak için gerekenleri yapmadıklarını ve hep dışardan borç alarak Irak için 1 trilyon dolardan fazla harcadıklarını vurgulayarak, bundan böyle ekonominin canlandırılmasının öncelikli hedefleri olacağını kaydetti. GEREKENİ YAPMADIK b>Irak Savaşının bedeli ağır oldu Amerikan kuvvetlerinin muharip görevinin resmen sona erdiği Irak’ta, geçen ay meydana gelen şiddet olaylarında 426 Iraklının öldüğü bildirildi. Sağlık, savunma ve içişleri bakanlıklarının verilerine göre, geçen ay ülke çapında meydana gelen şiddet olaylarında vefat eden Iraklılardan 295’i sivil, 77’si polis ve 54’ü de asker. Irak’ta geçen ay, 508’i sivil, 180’i polis ve 150’si asker olmak üzere toplam 838 kişinin de yaralandığı, ayrıca 98 direnişçinin öldürüldüğü belirtildi. Ülkede aynı dönemde 3 Amerikan askerinin de öldüğü kaydedildi.

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin muharip görevinin resmen sona erdiğini bildirdi. Beyaz Saray’daki Oval Ofis’ten dağıtılan ve Başkan Obama’nın TSİ 03.00’te yapacağı ulusa sesleniş konuşmasının metnine göre, ülkesinin Irak’taki savaş görevinin sona erdiğini açıklayan Obama, ABD’nin Irak savaşında büyük bedel ödediğini belirtti. Obama, ‘’Bugün Irak’ta muharip görevin sona erdiğini ilân ediyorum. Irak’a özgürlük operasyonu bitti, bundan böyle ülkelerinin güvenliğinden Iraklılar sorumlu. Bu göreve adayken Amerikalılara verdiğim sözü yerine getiriyorum’’ ifadelerini kullandı. ABD ve Irak tarihi için bu çok önemli bölümde sorumluluklarını bildiklerini belirten Başkan Obama, ‘’şimdi yeni bir sayfa açma zamanın olduğuna’’ dikkati çekti.

Başkan Obama, savaşın başladığı 2003’ten bu yana ABD’nin ülkelerinin geleceğini Iraklılara vermek amacıyla ağır bir bedel ödediğini belirterek, ‘’Irak’ta büyük bir özveride bulunmaları için genç erkek ve kadınlarımızı gönderdik ve bütçenin en sıkışık olduğu dönemde yurt dışında kaynaklarımızı harcadık’’ vurgusunu yaptı. Şimdi en acil görevlerinin ekonomiyi düzeltmek ve kriz dolayısıyla işlerini kaybeden milyonlarca Amerikalıyı istihdam etmek olduğunu anlatan Başkan Barack Obama, ekonomiyi düzeltmenin zor olduğunu, ancak gelecek günlerde başkan olarak sorumluluğunun merkezini bunun oluşturacağını kaydetti. Obama’nın açıklayacağı takvime göre, Irak’ta şu anda bulunan 50 binden daha az Amerikan askeri 31 Aralık 2011’e kadar ülkeyi terk edecek.

GATES

IRAK’TA

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’taki Amerikan güçlerinin muharip görevinin resmen sona ermesinden bir gün sonra Irak’a geldi. Robert Gates’i getiren uçak, ABD Başkanı Barack Obama’nın Amerikan halkına Irak’taki ABD askerlerinin muharip görevinin sona erdiğini ilan etmesinden sadece birkaç saat sonra, Irak’ın başşehri Bağdat’ın 160 kilometre batısındaki El Esad hava üssüne indi. Gates, Irak’a gelmesinin hemen ardından, ABD ordusunun Irak’ta danışma görevi yapacak yeni askerî birliklerinin bulunduğu, Anbar vilayetinin Ramadi şehrindeki Camp Ramadi Amerikan askerî üssünü ziyaret etti. Amerikan askerleriyle biraraya gelerek bir konuşma yapan Gates, Sünnî direnişçilerin en yoğun bulunduğu Anbar vilayetinin ABD ordusu için ‘’özel ve akıldan çıkmayan bir öneminin’’ bulunduğunu belirtti. Kamptaki askerlerin sorularını da cevaplayan Gates, Amerikan askerlerinin, Irak’taki Amerikan askeri mevcudiyetinin sona ereceği tarih olarak ilân edilen 2012’den sonra da Irak’ta kalmaya devam edip etmeyeceği sorusunu, ‘’Bunun teklif edilmesi yeni Irak hükümetinin inisiyatifindedir. Biz tabiî buna bakmayı arzu ediyoruz’’ diye cevapladı. Robert Gates, ABD’nin, bu konunun herhangi bir şekilde açılabilmesi için bile yeni Irak hükümetinin kurulmasını beklediğini vurguladı.

02.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Atina dört gözle camii bekliyor

  Komşuda yasak başladı

  İsveç muhalefetinden Müslümanlara iftar

  Irak’ta büyük bedel ödedik

  Barak: Kudüs’ün bazı bölümlerini Filistinlilere bırakmaya hazırız

  ABD, Afgan bataklığında

  Filistin için yeni gemiler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.