04 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Serender kültürü maketle yaşıyor

Orta ve Doğu Karadeniz’de yıllarca tahılların korunması için ambar olarak kullanılan ve günümüzde sayıları azalan yöresel yapı serenderler artık maketlerle yaşatılıyor. Yörede, buğday, mısır, fasulye, patates, meyve kuruları, turşular, baklagiller, fındık ile diğer kışlık yiyeceklerin saklanması için evin yakınına ahşaptan yapılan, haşere ve böceklerin ulaşmaması için yerden yaklaşık 5-6 metre yükseklikte inşa edilen yapıların gün geçtikçe azaldığı görülüyor.

Bölgeye özgü yapı olan serenderlerin bir bölümü günümüzde oda şeklinde değerlendirilerek turizmin hizmetine sunulurken, maketleri de hediyelik eşya olarak ilgi görüyor. Giresunlu marangoz Mehmet Özgen, serender kültürünün yok olmaması için Batlama mevkiindeki atölyesinde serender maketleri yaptığını söyledi. 2 yıldır serender maketi yaparak sattığını anlatan Özgen, geçmiş yıllarda yöre insanının kullanımı için son derece önemli olan serenderlerin artık işlevini kaybettiğini ifade etti.

Yaptığı maketlerle bu coğrafyaya ait yok olmak üzere olan bir kültürü yaşatmak istediğini belirten Özgen, 3 farklı serender modeli yaptığını ve maketleri hediyelik olarak sattığını kaydetti. Bu eserleri özellikle batıya yaymak istediğini, ancak bu anlamda pazar sıkıntısı yaşadığını ifade eden Özgen, ‘’Yöre kültürüne ciddî katkı sağlayacağına inandığımız bu eserlerin daha da gelişmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, turizm dernekleri, ticaret odaları ve sivil toplum kuruluşlarından katkı bekliyoruz. Ayrıca eserlerin sergilenmesi için şehir merkezinde bir mağaza açılmasını ümit ediyoruz. Böylece daha iyi tanıtım yapılacağını düşünüyoruz’’ dedi.

Özgen, yaptığı serender maketleri ebatlarına göre 100 ile 200 TL arasında sattığını bildirdi.

04.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Serender kültürü maketle yaşıyor

  Taş ev, sanat evi oldu

  Kültür A.Ş. bir marka haline geldi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.