13 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Yunanistan’da cami tartışması büyüyor

Yunan basını, Yunanistan’ın başşehri Atina’da cami olmaması dolayısıyla, Müslümanların kamuya açık meydanda bayram namazı kılmak zorunda kalmalarının bu konuda yaşanan sıkıntıyı bir kez daha gündeme getirdiğini belirtti.

Atina’da yayınlanan “Ta Nea” gazetesi, “Camide duâ etmek istiyoruz” başlığı ile yer verdiği haberinde, başşehir merkezindeki Atina Belediyesi binasının da yer aldığı Kocia meydanının, bayram namazı dolayısıyla yaklaşık 2 saat süresince ibadede ayrıldığını kaydetti. Haberde, Atina ile Pire şehirlerinin de içinde yer aldığı Atika bölgesinde yaşayan 4 bin kadar Müslümanın Atina Belediyesi’nin izniyle, bayram namazını bu meydanda kılmak zorunda kalmalarının Atina’da cami inşasının gerekliliğini ortaya koyduğu belirtildi. Haberde ayrıca, Müslümanların bugüne kadar mescide dönüştürülen bodrum katları, garaj ve dairelerde ibadet ettiklerine işaret edildi.

Öte yandan, Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghadour, gazeteye yaptığı açıklamada, “Atina’da cami olsaydı, ibadetimizi Kocia meydanında yapmayacaktık. Çoğu kişi bize meydanda ne olduğunu, niçin bu kadar insanın toplandığını soruyordu. Ne yolları kapatmayı ne de kimseyi rahatsız etmeyi istiyoruz. Bu sebeple de ibadet edenlerin meydan içinde kalmaları için çaba gösterdik” diye konuştu. Kocia meydanının ücretsiz olması dolayısıyla tercih edildiğini vurgulayan başkan, geçen yıllarda ibadet için Olimpiyat Stadı ve salonunun kullanıldığını ancak bunun için ödenen kiranın bin 700 avro olduğunu, yaşanan ekonomik kriz ve zorluklar dolayısıyla Atina Belediyesi ile anlaşmaya varıldığını belirtti. Bu arada, Pire Mitropoliti Serafim ise Müslümanların kamuya açık alanda ibadet etmelerini sert bir dille eleştirirken, Kocia meydanının ibadet için kullanılmasına izin verilmesini “sorumsuzluk” olarak niteledi. Yunanistan’da son 12 yıldır başşehir ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami inşası ve mezarlık yapımı konusu tartışılıyor. Parlamentonun karar alması ve Kilisenin de desteklemesine rağmen, şu ana kadar bu konuda ilerleme kaydedilmedi. Diğer yandan, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, başşehir Atina’da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söylemişti. Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin, şehrin “Votanikos” semtinde inşa edileceğini, Deniz Kuvvetlerinin mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak olan cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağı belirtmişti. Cami inşası projesinin ayrıntılarının, Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos’un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği Bakanlarının katılacağı bir heyet tarafından belirleneceği kaydedilmişti. Atina’da cami yapımı işlemlerinin hızlandırıldığına işaret edilen haberlerde, söz konusu proje tamamlandığında caminin, Müslümanlara ait iki asır sonra faaliyete geçecek başşehirdeki ilk resmî ibadet yeri olacağını kaydetmişti.

Hükümetin amacının, ister Yunan vatandaşı isterse göçmen olsun, binlerce Müslüman ile ilgili toplumsal bir sorunu ele almak olduğu değerlendirmesinde bulunulan haberlerde, bu çerçevede son dönemde ilgili makamların konuyu daha sık ele aldıkları ve cami için ayrılan alanla alâkalı hukukî konuları inceledikleri belirtilmişti.

13.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  ATİNA CAMİİ DENİZ KUVVETLERİ ARAZİSİNE YAPILACAK

  Yunanistan’da cami tartışması büyüyor

  Fitneci camiye de karşı

  Afganistan’da operasyon: 5 ölü

  ABD Pakistan’da füze saldırısı: 4 ölü, 3 yaralı

  ABD’nin çekilmekten başka seçeneği yok

  İran, üç Amerikalıdan birini serbest bırakmaya hazır

  HÖH liderine para cezası

  Brezilya’da çiftlik köleleri kurtarıldı

  Korsanlar Japon mürettebatı soydu

  Hollanda’da belediyeden göçmenlere iyi haber

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.