15 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

ULUSLARARASI OSMANLI SEMPOZYUMU

17 Eylül Cuma günü Söğüt’te başlayacak olan sempozyum, daha sonra Bilecik Üniversitesi Konferans Salonunda devam edecek.

Sempozyumun geleneksel Söğüt şenlikleri ile aynı tarihte gerçekleşiyor olması, yapılacak olan faaliyeti çok daha önemli hale getiriyor. Bilecik Üniversitesi, ORDAF, IRCICA, İstanbul Ticaret Üniversitesi gibi seçkin bilim ve kültür kurumlarının katılımı ile düzenlenen sempozyumun Bilim Kurulunda Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Prof. Dr. Mehmet İpşirli ve Prof. Dr. Ahmet Kavas gibi ünlü tarihçiler görev alıyor. Sempozyuma, yurt içinden ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda tanınmış akademisyen katılıyor. Sempozyumun Bilim Kurulu üyesi ve Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, bu konuda şunları söyledi: “Yurt içinden ve dışından çok değerli bilim adamları bu sempozyumda birbirinden önemli tebliğler sunacaklar, kendi tarih ve kültürlerinde Osmanlı döneminin ne ifade ettiğini ortaya koyacaklar. Bu yönüyle sempozyum yeni ve farklı bir alanı dikkatlere sunacak. Özellikle araştırmacıların ve tarih meraklılarının bu imkânı değerlendirmelerini bekliyoruz.” 17-20 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan sempozyumun Osmanlı Devletinin kurulduğu yer olan Söğüt’te gerçekleşmesi bu ulu çınar sembolünün yaşatılması açısından oldukça önem arz ediyor. Geniş bilgi için www.ordaf.org.tr ve www.bilecik.edu.tr internet sitelerine bakılabilir.

Seyhan Şentürk / İstanbul

15.09.2010


 

İstanbul’un 100 yıllık tarihî süreci belgelendi

İSTANBUL’UN 100 yıllık kentsel ve tarihsel süreci belgelendi. ‘1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi’ 15 Eylül’de santralistanbul’da açılıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi’ni hayata geçiriyor. Hızlı değişim temposu dolayısıyla birbirine karışmış yakın geçmiş tasavvurlarının berraklaşmasını amaçlayan sergi, 15 Eylül Çarşamba günü santralistanbul’da ziyarete açılıyor. Küratörlüğünü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı İhsan Bilgin ve Akademisyenler Günkut Akın, Burak Boysan, Sibel Bozdoğan, Murat Güvenç, Tansel Korkmaz ve Eda Yücesoy’un üstlendiği sergi, 20 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. İstanbul 1910-2010 Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü Sergisi, birçok Avrupa şehrine kıyasla çok daha hızlı bir büyüme ve dönüşüm yaşayan İstanbul’un bu süreç sonucunda oluşan durumunun gözler önüne serildiği ve şehrin gelecek vizyonunun tartışıldığı bir sergi olma özelliği taşıyor.

15.09.2010


 

NT, bin 200 kişiyle kalem açarak eğitim yılına başladı

NT Mağazaları 2010–2011 eğitim öğretim yılı öncesi öğrenci ve öğretmenlerin bütün ihtiyaçlarını karşılamak için 111 mağazasında sezon açılışını gerçekleştirdi.

Açılış sırasında öğrenci ve velilerden oluşan yaklaşık bin 200 kişi aynı anda kalem açarak ilginç görüntüler oluşturdu. NT Mağazaları kalem açma faaliyetiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor. 2010-2011 eğitim öğretim yılı 20 Eylül Pazartesi günü çalacak ders zili ile başlayacak. NT Mağazaları da sezon açılışını Sefaköy ArmoniPark Outlet Center’da bulunan şubesinde gerçekleştirdi. Yaklaşık bin 200 çocuğa dağıtılan kalemler aynı anda kalemtraşla açılarak gerçekleştirilen yarışma çocuklara neşeli anlar yaşattı. Ayrıca bin 200 kişinin aynı anda kalem açarak gerçekleştirdiği faaliyetin Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi için başvurular yapılacağı belirtildi. Sezon faaliyeti sonunda yapılan mini yarışmalarla da çocuklara NT’nin hazırladığı hediyeler verildi.

Recep Bozdağ / İstanbul

15.09.2010


 

Osmanlı sanatı ile büyüleneceksiniz

KOLEKSİYONERLERİN buluşma noktası koleksiyonerim.com, Eylül ayı konsepti ile koleksiyon tutkunlarını nadir rastlanan Osmanlı eserleri ile buluşturuyor.

koleksiyonerim.com Eylül ayı konseptinde yer alan eserlerin büyük çoğunluğu daha önce müzayedelerde sergilenmiş olan eserlerden oluşuyor. Özellikle koleksiyonerlerin oldukça ilgisini çeken ve nadir rastlanan birçok eseri barındıran Eylül ayı konseptinde, Kütahya ve Çanakkale koleksiyon eserleri, cüz ve para keseleri, biblolar, Osmanlı el yapımı saat gibi son derece nadir rastlanabilen eserler yer alıyor.

Sedat Serdar / İstanbul

15.09.2010


 

Dünyaca ünlü çini ustası adına sempozyum

DÜNYACA ünlü çini ustamız Sıtkı Olçar adına, KÜSAV (Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı) liderliğinde “Çini Ustası Sıtkı Olçar ve Kütahya Çiniciliğine Katkıları” başlıklı sergi, sempozyum ve panel düzenleniyor.

Sanat, akademi, siyaset, iş dünyası ve medyadan önemli isimlerin katılacağı bu çok özel faaliyet, 23–25 Eylül 2010 tarihleri arasında Kütahya’da gerçekleşecek. Organizasyon bir sergi, sempozyum ve panelden oluşuyor. UNESCO “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödüllü sıra dışı seramik sanatçısı Sıtkı Usta, farklı dokunuşlarıyla sanatında kendi tarzını oluştururken, kendisine ve sanatına ilham veren Kütahya’dan hiç kopmuyor. Kütahya çinilerini bütün dünyaya tanıtan, daima herkesin ilgisini buraya çekmeye çalışan Sıtkı Usta; çiniciliğe farklı bir boyut katarak bu geleneksel Türk el sanatının değerini ülke sınırlarının dışına taşıyor. Sıtkı Olçar (Sıtkı Usta) için, KÜSAV liderliğinde, Kosifler ana sponsorluğunda 23–25 Eylül 2010 tarihleri arasında Kütahya Hilton Oteli’nde düzenleniyor. Bilgi için: www.sitkiusta.com

Said Temur / İstanbul

15.09.2010


 

Topkapı Sarayı Müzesi kitabı BKG’den çıktı

TOPKAPI Sarayı’nın tarihi, mimarisi, bölümleri, el sanatları, silâhları, Sultan portreleri ve daha önce günyüzüne çıkmamış fotoğrafları ilk kez “Topkapı Palace Museum” kitabında bir araya geldi.

Bilkent Kültür Girişimi (BKG) Yayınları tarafından İngilizce olarak yayımlanan kitap BKG’nin Topkapı Sarayı’nda yer alan Müze Mağazası’ndaki raflarda yerini aldı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahlara ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı’nın geçmişten günümüze uzanan hikayesini anlatan ‘Topkapı Palace Museum’ kitabı Topkapı Sarayı’nda yer alan Müze Mağazaları’nda sanatseverlerle buluşuyor. BKG yayınları tarafından İngilizce olarak hazırlanan kitap devletin merkezi olarak görülen Topkapı Sarayı’nın Harem’den hazine odasına kadar sade mimarisinin altında yatan sırları ihtişamlı fotoğraflarla gözler önüne seriyor.

1460 ve 1478 yılları arasında İstanbul’un fatihi Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve yıllar içerisinde gelişen Topkapı Sarayı’nı en ince ayrıntıları ile anlatan ‘Topkapı Palace Museum’, Topkapı Sarayı’ndaki Müze Mağazası’nda satışa sunuluyor. Refik Durbaş, Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken, Prof. Dr. Selçuk Erez, Prof. Reşit Erzin, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Zeynep Sözen gibi farklı dallarda uzmanlıkları olan danışmanların desteği ile yayımlanan kitapta ayrıca daha önce günyüzüne hiç çıkmamış resimler de var. Sanatseverlerin Topkapı Sarayı Müze Mağazaları’ndan ulaşabilecekleri ‘Topkapı Palace Museum’ kitabı ayrıca http://www.bkg.com.tr/ adresinden de satışa sunuluyor.

15.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.