17 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Doğru el yıkama yöntemi okullarda öğretilmeli

Sakarya Tabip Odası Başkanı Dursun Bostancı, iyi yıkanmayan ellerin her türlü mikrobun bulaşmasında bir taşıyıcı olduğunu belirterek, doğru el yıkama yönteminin okullarda mutlaka uygulamalı olarak gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bostancı, başta gribal ve diğer bulaşıcı hastalıkların büyük çoğunluğunun, iyi yıkanmayan eller sebebiyle yayıldığını ifade ederek, doğru el yıkamanın bir çok hastalığı başından engelleyebileceğini söyledi. Bunun çok kolay olduğunu, ancak hastalıkların tedavisinin ise zor olduğunu kaydeden Bostancı, “El yıkama hastalıklardan, en iyi ve en etkili ve en ucuz korunma yöntemidir. Tabiî ki bu doğru el yıkama ile mümkündür” dedi.

Özellikle okul çağındaki çocukların el yıkama konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Bostancı, okullarda el yıkamanın öneminin anlatılması yanında, mutlaka uygulamalı olarak da gösterilmesinin çok büyük önem taşıdığını vurguladı. Bunun bir Türkçe ve Matematik dersi kadar önemli olduğunun altını çizen Bostancı, şöyle konuştu: “Öğrencilerimizin sağlığı bizim için bütün derslerden daha önemli. Ne yazık ki okul çağındaki çocuklarımız doğru el yıkamayı bilmiyor. Eğer okulda öğretmenler doğru el yıkamayı uygulamalı olarak gösterirse, çocuklar da velilerine evde bu yöntemi gösterebilir. El yıkama sağlıklı bir toplum için hayatî önem taşımaktadır. Bu da doğru ey yıkama yöntemi ile mümkündür.”

İŞTE DOĞRU EL YIKAMA YÖNTEMİ

El yıkamanın bir tekniği ve süresi olduğunun altını çizen Bostancı, doğru el yıkama yöntemini şöyle açıkladı:

-Varsa saat ve takılarınızı çıkartın.

-Önce ellerinizi suyla iyice ıslatın (mümkünse ılık su).

-Sıvı ya da kalıp sabunu bileklerinize kadar iyice sürün.

-Sabun ile ellerinizi en az bir dakika ovalayın.

-Ovalarken avuç içi, parmak uçları ve bileklerinizi ayrıca ovalamaya özen gösterin.

-Ellerinizi dirseklerinizden aşağıya tutun, kirli suyun kollarınıza sızmasına izin vermeyin.

-Ellerinizi iyice durulayın, hiçbir şekilde sabun artığı kalmasına izin vermeyin.

-Tuvaletten sonra yıkama işlemini iki kez tekrar edin.

-Ellerinizi mutlaka kurulayın, nemli ve ıslak el bakteri bulaşmasını kolaylaştırır.

-Mümkünse kâğıt havlu tercih eden, ya da şahsî bez mendilinizi kullanın, ortak havlu kullanmayın.

17.09.2010


Öğretmenlerde ses kısıklığı yaygın

Amerikan Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölüm Şefi Doç. Dr. Tan Ergin, “Profesyonel iş hayatında yoğun olarak sesini kullanan öğretmenlerde; ses kısıklığı, ses tellerinde şişme (ödem), nodül ve polip gibi hastalıklara sıkça rastlanmaktadır” dedi.

Sigara kullanımı, kronik üst solunum yolları enfeksiyonu ve reflü hastalığı, ses kısıklığı sorununu ön plana çıkaran etkenler olduğunu kaydeden Doç. Dr. Tan Ergin, “Ortamda tebeşir tozu gibi boğaz ve ses tellerini irite edecek faktörlerin bulunması da sorunları arttırmaktadır. Özellikle yüksek tonda uzun süreli konuşmaların yapılması, ses tellerinde şişmeye (ödem) ve küçük kanamalara yol açmaktadır. İlerleyen durumlarda ise ses tellerinde nodül veya polip gibi iyi huylu ancak sürekli ses kısıklığına yol açabilecek rahatsızlıklarla karşılaşmak mümkün olmaktadır” diye konuştu. Doç. Dr. Ergin, ses hastalıklarına karşı koruyucu tedbirler alınabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bir kısmında cerrahî müdahalenin gerekebileceği bu tür hastalıklarla karşılaşmamak için ses kullanımına dikkat edilmeli, uzun süreli konuşmaların yapıldığı durumlarda zaman zaman konuşmaya kısa aralar verilerek su içilmelidir. Tüm diğer sağlık problemleri gibi bu tür rahatsızlıklardan korunmak için sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır. Bir haftayı aşan ses kısıklıklarında ise bir KBB uzmanına başvurarak sorun ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir.”

Recep Bozdağ / İstanbul

17.09.2010


Fonex’ten yeni antibakteriyel ürünler

Fonex, antibakteriyel ürünleriyle hijyen sağlayarak çocukları mikroplara karşı koruyor. Fonex’in bakterilere karşı etkili koruma özelliğine sahip “Vire-X Anti-bakteriyel” ürünleri okul çantalarındaki yerini alıyor.

Okulların açılmasıyla birlikte aileler, çocuklarını mikroplardan, bulaşıcı hastalıklardan korumanın pratik yollarını arıyor. Çocukları temizlik konusunda eğiterek, hijyen sağlayıcı ürünlerin kullanımına alıştırmak onları hastalıklardan korumanın ilk adımı. Fonex, Vire-X Anti-bakteriyel ürünleriyle mikrobik üremenin ve yayılmanın en yüksek olduğu okul, dershane, kantin, yemekhane, gibi alanlarda hijyen sağlamada önemli bir katkı ortaya koyuyor.

17.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.