20 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Ordudan niye atıldım?

Yıllardır ordudan neden atıldığını araştırdığını ve hâlâ bunu bilmediğini, kimsenin de ‘Sen şundan dolayı ayrıldın’ demediğini belirten YAŞ mağdurlarından Kıdemli Üstçavuş Sinan Kalkan, anayasa değişikliğinin Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından açacağı dâvâda hakime “Ordudan neden atıldım, bunu bilmiyorum” diye soracağını söyledi.

Niye atıldıklarını öğrenecekler Anayasa değişikliğinin 12 Eylül’deki referandumda kabul edilmesi, en çok Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ) kararlarıyla ordudan atılanları sevindirdi. YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasıyla birlikte mağdurlar, ordudan neden atıldıklarını öğrenebilecek. YAŞ mağdurlarından Kıdemli Üstçavuş Sinan Kalkan, Anayasa değişikliğinden önce ordudan neden atıldığını öğrenmek için bilgi edinmeye başvurdu; ancak “70 milyon ver, neden atıldığını söyleyelim” cevabını aldı. Kalkan, Anayasa değişikliği sayesinde artık atılma gerekçesini para ödemeden öğrenebilecek. Kalkan, Anayasa değişikliğinin Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından açacağı dâvâda hakime “Ordudan neden atıldım, bunu bilmiyorum?” diye soracağını söyledi. Yıllardır öğrenemediği atılma gerekçesini para ödemeden öğrenme yolunun açıldığını vurgulayan Kalkan, şunları söyledi: “Yıllardır ordudan neden atıldığımı araştırıyorum. Hâlâ bunu bilmiyorum. Şu ana kadar bana kimse ‘sen şundan ayrıldın’ demedi. Sebebini öğrenmek için 1999’lı yıllarda bilgi edinmeye başvurdum. Bilgi edinmeye internetten başvurduğumda bana cevaben o zamanın parasıyla ‘75 milyon para yatır, söyleyeceğiz’ dediler. Maddî durumum yeterli olmadığı için 75 milyonu yatırmadım ve onu da tam öğrenemedim. Mahkeme yolumuz kapalı dendi. İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaktık. O zaman bizden sadece çeviri için 200 dolar istediler. Maddî durumum müsait olmadığı için veremedim. OYAK’tan halen maaşımdan kesilen parayı almış değilim. Bir savunma dahi vermedim. Herkes irtica nedeniyle atıldığını söylüyor, ama hiçbir Allah’ın kulu çıkıp da televizyonda ‘irtica şudur’ demedi. Ben sözcük anlamına baktım, irtica sadece ‘geri kalmak, geriye dönmek’ anlamında. Bu Peygamber Efendimiz (asm) zamanında puta tapanlara denen irticaymış. İrtica puta tapanlara deniyor.”

TARIMCIOĞLU: YÜKSEK ASKERÎ İDARE

MAHKEMESİ’NE BAŞVURABİLİRLER

Emeklı Askerî Hakim Faik Tarımcıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun resmî sonuçları açıklamasının ardından Resmî Gazetede yayınlandıktan sonra referandum sonuçlarının kesinleşeceğini söyledi. O güne kadar bir dâvâ açmanın söz konusu olmadığını dile getiren Tarımcıoğlu, YAŞ mağdurlarının Yüksek Askerî İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti. Tarımcıoğlu, şunları kaydetti: “Geriye dönüşü olmamak üzere ‘yarbayken binbaşıyken ordudan atıldım, şimdi general olacaktım’ diyemezler. Ancak bu atılma tasarrufunun haksız olduğunu ispat edebilirse bir tazminat kazanabilir. Geriye dönüşü sağlayan bir Anayasa değişikliği olmadığı için geriye doğru yürümez. Binbaşının albay, yarbay olması mümkün değil. Ancak o mağduriyetten dolayı devlet aleyhine tazminat açabilirler. Mevzuat değişirse Danıştay İdare Mahkemesi’ne de dâvâ açma imkânı doğabilir.” Şahısların savunma hakkı verilmeden ordudan atıldığının altını çizen Faik Tarımcıoğlu, mutlaka bu savunmanın verilmesi gerektiğini vurguladı. Savunmalarında iftira, yalan, husûmetten dolayı atıldıklarını ispatlayabileceklerini dile getiren Tarımcıoğlu, “O zaman da idare haksız tasarrufta bulunduğunu kabul eder, bunun karşılığı da tazminattır. Kendini savunma ve bilgi alma, insan hakkıdır. Aksi buna aykırıdır” diye konuştu.

20.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman Tır'ı Marmara Bölgesinde

  Demokratik açılım Bediüzzaman’ın yüz yıllık reçetesi

  17 Haziran’a kadar ders

  Saldırılarda aynı silâhlar kullanılmış

  Başbakanlık’ta güvenlik zirvesi

  Zeynep’in hesabını kim verecek?

  Bu millete hainlik para etmez

  Bahçeli, protokolden ayrı oturdu

  Kimse çocuklar üzerinden siyaset yapmasın

  Köylülerin su kavgası: 5 ölü

  AKP binasına ses bombası

  Selimiye Camii’nde define aramışlar

  Gelin ile damat feci kazada yanarak can verdi

  Akdamar'da 95 yıl sonra ayin

  Ordudan niye atıldım?

  Kopya iddiasında 19 zanlı adliyeye sevk edildi

  Bakan Ergin: Türkiye, düne göre daha ileride

  İpek: İlk işimiz uyum paketi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.