20 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

17 Haziran’a kadar ders

2010-2011 eğitim-öğretim yılı bugün başlıyor.

3 ay sonra ders zili çalıyor Yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen ders başı yapacak. Öğrenciler üç ay süren yaz tatilinin ardından bugün, 17 Haziran 2011’e kadar sürecek yeni eğitim öğretim yılı maratonuna başlayacak. Okul öncesi eğitimin geçen yıl zorunlu tutulduğu il sayısı bu eğitim-öğretim yılında 32’den 57’ye yükseldi. Okul öncesi eğitimin bazı illerde zorunlu tutulmasıyla okul öncesi eğitimden yararlanan çocuk sayısı 980 binden 1 milyon 100 bine ulaştı. Türkiye genelinde 2 bin 176’sı resmi ve özel anaokulu olmak üzere toplam 26 bin 681 okul öncesi eğitim kurumu bulunuyor. İlköğretime bu yıl 1 milyon 226 bin çocuk kaydolarak, ilk kez okulla tanışacak. Okula yeni başlayan çocuklar geçen hafta okula alışabilmeleri amacıyla ‘’uyum programı’’na alındı.

Okula yeni başlayacak öğrencilerin okula alışmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan programla, okul öncesi çocukları ve ilköğretim 1. sınıf öğrencilerinin okula uyumlarının sağlanması, okul kaygısının giderilmesi, sosyal ve sportif faaliyetlerle öğrenme ortamını tanıması ve sevmesi, okul kurallarını öğrenmesi ve okula iyi bir başlangıç yapması amaçlanıyor. Türkiye’de 33 bin 310 ilköğretim okulunda 10 milyon 916 bin çocuk okuyor. Bu okullarda 428 bin öğretmen görev yapıyor.

DAHA AZ DERS, DAHA FAZLA

SOSYAL FAALİYET

İlköğretim öğrencileri, yeni eğitim-öğretim yılından daha az ders işleyip, sosyal ve eğitsel faaliyetlere daha fazla zaman ayıracak. İlköğretim okullarında özellikle kırsal kesimde uygulanan taşımalı eğitim sistemine, bu yıldan itibaren yatılı ilköğretim bölge okullarının ilk 5 sınıfı da dahil edildi.

Genel ortaöğretimde ise 4 bin 67 genel lisede 2 milyon 420 bin öğrenci öğrenim görüyor. Meslekî ve teknik ortaöğretimde de 4 bin 846 lisede 1 milyon 819 bin öğrenci okuyor. 2010-2011 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 28 Ocak 2011 Cuma günü sona erecek. İkinci yarıyıl ise 14 Şubat 2011’de başlayacak ve 17 Haziran 2011’de sona erecek.

2011-2012 eğitim-öğretim yılı ise 12 Eylül 2011’de başlayacak.

Ders kitapları sıralarda hazır

MEB yeni eğitim-öğretim yılında, ilköğretim, ortaöğretim ve açıköğretim öğrencileri için toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz ders kitabı dağıtacak. Bu eğitim-öğretim yılında Ermeni okullarında okuyan öğrenciler de Ermenice hazırlanan ders kitaplarını ücretsiz alacak. Ders kitapları, okulların açılacağı yarın öğrencilerin sıralarında poşetler içinde hazır olacak. MEB Yayımlar Dairesi Başkanı Aziz Zeren, Bu sene ilköğretim, ortaöğretim ve açıköğretim öğrencileri için toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz kitabı basıldığını, özel okul öğrencileri dışında bütün okullara ders kitaplarının ücretsiz verildiğini belirtti. Basılan kitaplar için yaklaşık 317 milyon lira harcama yapıldığını anlatan Zeren, öğrenci başına kitap maliyetinin 21 lira 43 kuruşa geldiğini kaydetti. Ankara / aa

Liseler de taşımalı

eğitim kapsamında

2010-2011 eğitim öğretim yılında ortaöğretimde de bazı yenilikler uygulamaya konulacak. Yeni uygulamaların başında, özellikle kırsal kesimde uygulanan taşımalı eğitim sistemine ortaöğretim de dahil edilmesi geliyor. Bu eğitim-öğretim yılında, ilk aşamada başta kızlar olmak üzere liselerde okumak isteyen 50 bin öğrenci taşımalı eğitimden yararlanacak. Bu öğrencilerin servis ve yemek ücretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan karşılanacak. Bu yılın Aralık ayı sonuna kadar 50 bin lise öğrencisinin yemek ve taşıma bedeli olarak 30 milyon TL kaynak tahsis edildi. Ortaöğretimde yeniden yapılanma çerçevesinde Türkiye’deki bütün genel liselerin Anadolu ve mesleki teknik liselerine dönüştürülmesi uygulamasına da devam edilecek. MEB geçen eğitim-öğretim yılında konuya ilişkin yayımladığı genelgede bütün genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararı almış ve bu kapsamda yaz döneminde çalışmalar yürütülerek, fiziki altyapısı uygun 300’e yakın genel lise statü değişirmişti.

20.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman Tır'ı Marmara Bölgesinde

  Demokratik açılım Bediüzzaman’ın yüz yıllık reçetesi

  17 Haziran’a kadar ders

  Saldırılarda aynı silâhlar kullanılmış

  Başbakanlık’ta güvenlik zirvesi

  Zeynep’in hesabını kim verecek?

  Bu millete hainlik para etmez

  Bahçeli, protokolden ayrı oturdu

  Kimse çocuklar üzerinden siyaset yapmasın

  Köylülerin su kavgası: 5 ölü

  AKP binasına ses bombası

  Selimiye Camii’nde define aramışlar

  Gelin ile damat feci kazada yanarak can verdi

  Akdamar'da 95 yıl sonra ayin

  Ordudan niye atıldım?

  Kopya iddiasında 19 zanlı adliyeye sevk edildi

  Bakan Ergin: Türkiye, düne göre daha ileride

  İpek: İlk işimiz uyum paketi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.