23 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kurbandan önce ette tedbir alınmalı

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, et sektöründe taşların henüz yerine oturmaması dolayısıyla fiyatlarda istikrarsızlığın, bayramı öncesinde kurbanlık sıkıntısına sebep olabileceğini söyledi.

KTB Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, açıklamasında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yıl başına kadar et ithalatına izin vermesinin ve ithal etteki vergileri düşürmesinin sorunu kalıcı olarak çözemeyeceğini belirtti. Taşkın, “Et ithal etmek yerine, 150-200 kilogram ağırlığındaki besi hayvanları ithal edilmeli ve yerli üretici desteklenmeliydi. İthal et, ancak artan et fiyatlarının durmasını sağlamaya yetecektir” diye konuştu.

“KARKAS ET FİYATLARI ARTTI”

Ramazan Bayramı öncesinde 13-14 TL civarında olan karkas etin fiyatının, aradan geçen kısa sürede 17-18 TL’yi bulduğunu ifade eden Taşkın, şunları kaydetti: “Et fiyatlarındaki bu yükseliş, talebin fazla olmasına karşılık yeterli üretimin olmamasından kaynaklanmaktadır. Besiciliğin ve süt sığırcılığının desteklenmesi gerekmektedir. Et fiyatlarının yükselmeye başladığı ilk günden bu yana yerli üreticinin desteklenmesi gereklidir. Et fiyatı bir buçuk ay içerisinde 4-5 TL birden yükseliyorsa bu, besicinin büyük bir zarar içerisinde olduğunu ve bu zararın tüketiciye de yansıyacağını göstermektedir.’’ Türkiye’nin, 19 bin ton et ithal etmesi yönünde talepleri olduğunu ileri süren Taşkın, Türkiye’nin 1986 yılından bu yana ilk kez hafif dondurulmuş et ithalatını serbest bıraktığını söyledi. Taşkın, bu kararın hem sağlık hem de ekonomik açıdan riskli ve yanlış olduğunu, kesilmiş ve hafif dondurulmuş etin Türkiye’ye nasıl gireceği, tahlillerin nasıl olacağı yönünde de bir açıklama yapılmadığını ifade etti.

“KURBANLIK SIKINTISI YAŞANABİLİR”

Bir çok besi işletmesinin, besilerini kesime göndermek yerine Kurban Bayramı için çardakta beslemeyi tercih ettiğini belirten KTB Yönetim Kurulu Üyesi Taşkın, fiyat artışında bunun da etkili olduğunu belirtti. Bayram öncesinde besicilerin yaptığı hazırlıklara rağmen kurbanlık sıkıntısı yaşanabileceğini vurgulayan Taşkın, bayramda sorun yaşamamak için şimdiden tedbir alınması gerektiğini dile getirdi. Et ithalatı veya etlik canlı hayvan ithalatı yerine 150-200 kilogram ağırlığındaki besi hayvanı ithal edilerek, Türkiye’de yerli besiciliğin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Taşkın, şunları kaydetti: “Et fiyatındaki yükselmenin temelinde, yerli üretimin az olması ve talebi karşılayamaması geliyor. Besiciler, şimdiden Kurban Bayramı’na yönelik hazırlık yapmaya başladı. Çardaklarda Kurban Bayramı için kurbanlık hayvanlar besleniyor. Fakat geçen yıllarda yaşanan besi bolluğu bu yıl olmayacak. Çünkü yeterli miktarda besi hayvanımız yok. Kurban Bayramı’nda belki kurbanlık bulmakta dahi zorlanacağız. Her kurban bayramında büyükbaş besi hayvan varlığının yaklaşık yüzde 20’si kurban olarak kesiliyor. Kurbanlık hayvan varlığının bir bölümü ithalatla karşılanacak. Ancak, kesimler nedeniyle ithalata rağmen bayramdan sonra et fiyatının tekrar artması bekleniyor. Hayvancılık sektöründe et fiyatı ile başlayan kriz, şap hastalığı ve kurbanlık hayvan bulamama krizi ile artmaya başlamıştır.’’

23.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  TESK: Sıkıntı olabilir

  Kurbandan önce ette tedbir alınmalı

  EKO66 yüzde 20 tasarruf sağlıyor

  İkinci el eşyaya öğrenci dopingi

  Balık bu sene ucuz olacak

  Doğum yapan sigortalıya 4 yıl borçlanma hakkı

  Brüksel’de Türkiye ekonomisi tartışıldı

  İstihdam paketi yolda

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.