23 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

Mevsimlik işçiler için beş yıldızlı konaklama!

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, ‘’Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi’’ (METİP) kapsamında Ankara’nın Polatlı ilçesine günde 20 lira kazanmak için zor şartlarda 100’lerce kilometre yoldan gelen mevsimlik tarım işçileri için ‘’5 yıldızlı’’ konaklama alanı kurdu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çeşitli illerinden projede pilot bölge seçilen Polatlı’ya bağlı Sarıoba Köyüne gelen mevsimlik tarım işçileri, kendilerine gösterilen ilgiden oldukça memnun. Çoğunluğu göçebe yaşayan, kış aylarında Adana’ya, yaz aylarında ise Polatlı’ya gelen işçiler, Sarıoba’da aileleriyle birlikte kendilerine has bir hayat sürdürüyor. İşçiler için köyde sabah saat 05.00’da başlayan hayat, hava kararana kadar zor şartlarla mücadeleyle geçiyor. Günün erken saatlerinde tarlalarda alışmaya başlayan ailelerin tek eğlencesi, akşam 20.00 civarında döndükleri çadırlarında toplanıp sohbet etmek...

DÜZENLİ YERLEŞİM PLANI

METİP projesi kapsamında pilot bölge olarak seçilen Sarıoba’da işçiler için yoğun bir çalışma sürüyor. Polatlı Kaymakamlığının takip ettiği projede, işçilerin çadırlarının kurulu olduğu alan, baştan oluşturuluyor. Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, işçilerin çadırlarının kurulduğu alanı baştan aşağı düzenlediklerini bildirdi. Tarlaların arasında dağınık halde duran çadırları yerlerinden kaldırarak, oluşturdukları oturma planına göre düzenli bir şekilde yerleştireceklerini anlatan Bilgin, şunları kaydetti: ‘’Burada altyapı çalışmalarını hemen hemen bitirdik. Alana içme suyu, elektrik ve kanalizasyon sistemi getirdik. İşçilerle birlikte hareket ederek köy muhtarı, kaymakamlıktan görevli bir müdür ve işçi çavuşlarının katılımı ile çadır yönetimi oluşturduk. Alana seyyar tuvaletler, mutfaklar, banyolar gibi tesisler kurduk. Amacımız yılın belirli dönemlerinde de olsa burada yaşayan mevsimlik işçilerin hayat standartlarını yükseltmek.’’

ÇADIR OKULDA EĞİTİM

METİP Projesi Polatlı Koordinatörü Hasan Çetin de, Sarıoba’da yaşayan işçilerin çocuklarının eğitimlerinin yarım kalmaması için çadırların bulunduğu alanda kurdukları ‘’çadır okul’’u hizmete açtıklarını hatırlatarak, bunun yanında 200’er metrekare büyüklüğünde iki çadırı daha işçilerin kullanımına sunacaklarını söyledi. Çadırlardan birinin mescit olacağını aktaran Çetin ayrıca, işçilerin çocukları için ‘’çadır okul’’un arka tarafında bir oyun alanı da kurulacağını sözlerine ekledi.

“KEŞKE HER YERDE YAPILSA”

SARIOBA’YA 8 kişilik ailesiyle birlikte Şanlıurfa’dan gelen Mehmet Ali Buz da tarlalarda çalışmak için çok erken yola düştüklerini, hava kararana kadar da çalıştıklarını söyledi. Mevsimlik işçilerin çoğunun kendi illerinde iş bulamadıkları ve kendilerine ait tarlaları olmadığı için buraya geldiğini anlatan Buz, ‘’Buraya geliyoruz, çünkü başka çaremiz yok. Aslında burada da bir birikim yapamıyoruz, ama çocuklarımıza bakabilmek için karın tokluğuna çalışıyoruz. Başka çaremiz yok’’ dedi. Sarıoba’da kendileri için yapılan hizmetleri çok beğendiklerini belirten Buz, ‘’Devletin bize sahip çıkmasından çok mutlu olduk. Keşke diğer yerlere de aynı şeyler yapılsa. Çocuklarımız okullarına gidebilecek, parkta oynayabilecek. Elektrik, su ve kanalizasyon getirildi. Bunu yapan herkese teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.

23.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevsimlik işçiler için beş yıldızlı konaklama!

  Üç HES hakkında iptal kararı verildi

  Kaz Dağlarında elma hasadı

  Domuz zannedip komşusunu vurdu

  Sarp’ta kaçak et operasyonu

  Kenan Evren’in heykeli kaldırılıyor

  Çanakkale’de büyük gözaltı

  Feke’ye 18 yataklı devlet hastanesi

  Hazır kıyma uyarısı

  RTÜK’e tecavüz şikâyeti yağıyor

  Medyadaki intihar haberleri artışta

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.