24 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

İsrail vahşeti BM raporuyla belgelendi

BM uzmanları, İsrail’in, Gazze Şeridi’ne yardım konvoyuna baskında ve sonrasında “uluslar arası insan hakları yasası” da dahil uluslar arası hukuku ihlâl ettiğini bildirdi.

İsrail’in yaptıkları vahşet düzeyinde BM İnsan Hakları Konseyinin bilirkişi heyeti, İsrail’in, insani krizin yaşandığı bir dönemde Filistin toprağına deniz ablukası uygulamasının “yasa dışı” olduğunu belirtti. Üç uzmandan oluşan heyet, İsrail’in yardım filosuna verdiği askerî karşılığın “orantısız” ve “kabul edilemez gaddarlık düzeyinde” olduğunu kaydetti. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yardım götüren filodan Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskında 9 Türk vefat etmişti. Cenevre / aa

“TÜRK TARAFI HAKLI”

BM İnsan Hakları Konseyi’nin, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak açıkladığı raporda, “Türk tarafının bu konuyla ilgili olarak tüm dediklerinin ve haklı olduğunu anlattığı her şeyin yer aldığı” belirtildi. Diplomatik kaynaklar, BM İnsan Hakları Konseyi’nin raporunun sonuçlar bölümünün son derece önemli olduğunu, burada ‘’İsrail’in uluslar arası insan hakları hukuk ve uluslar arası insancıl hukuku ihlâl ettiğinin kuvvetli ifadelerle vurgulandığını’’ bildirdiler. 4. Cenevre Sözleşmesinin 147. maddesi uyarınca kasten öldürme, işkence, insan bedenini kasten ciddî yaralama gibi suçların kovuşturulmaya tabi tutulması için açık delil bulunduğunun da raporda tesbit edildiğini kaydeden kaynaklar, aynı raporda, ‘’bütün mağdurların haklarının güvence altına alınması gerektiğinin, bu ciddî cinayetlerin faillerinin kimliklerinin İsrailli yetkililerin desteği olmadan belirlenemeyeceğinin’’ de yer aldığını ifade ettiler. Diplomatik kaynaklar, raporda İsrail’in Konsey ile işbirliği yapmaktan kaçındığının da yer aldığını, İsrail hükümetinin en hızlı şekilde harekete geçerek İsrail silâhlı kuvvetlerinin gayri hukukî faaliyetleri sonucunda ölenlerin yakınlarına yeterli ve en hızlı şekilde tazminat sağlanması gerektiğinin vurgulandığını belirttiler. Kaynaklar, raporun son derece açık olduğunu ve Türk tarafının görüşlerini desteklediğini belirterek, Türk tarafının bu konuyla ilgili olarak bütün dediklerinin ve haklı olduğunu anlattığı her şeyin raporda yer aldığını, Türkiye’nin başından beri Konsey ile işbirliği yaptığını ve kendinden istenen her türlü belge ve bilgiyi verdiğini söylediler.

İSRAİL İÇİN

YENİ BİR

MAHCUBİYET

BM raporuna yer veren İngiliz The Guardian gazetesi, raporun İsrail için uluslar arası alanda yeni bir mahcubiyet olduğunu yazdı. Birçok Avrupa ülkesinin, BM İnsan Hakları Komisyonu’na çoğunlukla gelişmekte olan ülke temsilcilerinden oluştuğu için kuşkuyla baktığını yazan The Guardian, raporun konvoya yapılan saldırıdan sonra İsrail için yeni bir mahcubiyet olduğu yorumunu yaptı. Raporu son dakika haberi olarak aktaran BBC kanalı ise BM İnsan Hakları Komisyonu’nun raporu hazırlarken İngiltere, İsviçre ve Ürdün’den çok sayıda görgü şahidinin görüşlerine başvurduğunu ancak İsrail’in bunun dışında tutulduğunu iddia etti.

Davutoğlu: Tarafsız bir rapor, memnunuz

New York’ta temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in 9 Türk’ün ölümü ile sonuçlanan Mavi Marmara baskınını “Yasa dışı, orantısız ve kabul edilemez gaddarlık” olarak niteleyen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin raporunu değerlendirdi. Davutoğlu, “Gerçekten son derece objektif bir şekilde, tarafsız bir şekilde kaleme alınmış. Rapor bir kere sağlam delillere dayanıyor. Tamamıyla hukukî bir dil kullanılmış. Olayın politik yanından daha çok hukukî arka planı üzerinde durulmuş” dedi. Türkiye’nin raporu takdirle karşıladığını vurgulayan Davutoğlu, “Bu raporun tabiî belli bir yankısı olacak. Türkiye olayın gerçekleştiği 31 Mayıs’tan bu yana hep uluslar arası hukuk dilini kullandı. Hep en doğal haklarını koruyacağını ifade etti, ama bunu da rasyonel, tamamiyle uluslar arası toplumun vicdanını ve uluslar arası normları yanına alarak yaptı. Biz tarafsız bir komitenin oluşmasına büyük önem veriyorduk. İnsan Hakları Konseyi’nin oluşturduğu komisyonun da sağlam delillerle güçlü bir rapor çıkaracağını bekliyorduk. Bu anlamda bizim beklentilerimizi karşılayan bir rapor” diye konuştu. İSRAİL DIŞİŞLERİ: BİZİM İÇİN SÜRPRİZ DEĞİL İSRAİL Dışişleri Bakanlığı, BM İnsan Hakları Konseyi’nin, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırıyla ilgili raporunda “taraflı, siyasî ve aşırıcı yaklaşım sergilediğini” öne sürdü. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andy David, Konseyin soruşturmadan önce de İsrail’i suçladığını hatırlatarak, “soruşturmadan sonra da İsrail’i kınamasının sürpriz olmadığını” söyledi. Bakanlık açıklamasında, “İsrail’in, uluslar arası hukuku dikkatle gözeten ve gerektiğinde kendisiyle ilgili soruşturma yapabilen demokratik ve yasalara uyan bir ülke” olduğu savunularak, İsrail’in her zaman bu şekilde hareket ettiği, Gazze’ye düzenlenen Kurşun Dökme operasyonundan sonra da soruşturmaların bu şekilde yürütüldüğü ifade edildi. Bu arada, Gazze’nin kontrolünü elinde tutan Hamas’ın sözcüsü Fevzi Barhum, raporun, İsrail’in Filistin topraklarını işgalinin, sadece Filistin halkının değil, aynı zamanda Filistin halkına dayanışmasını göstermek için gelen masum insanların da haklarını ihlâl ettiğini vurguladığını belirtti. Barhum, artık raporun uygulamaya konulması ve işgalci komutanların işledikleri suçlar için yargılanmalarını sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini ifade etti.

24.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail vahşeti BM raporuyla belgelendi

  ‘Kur’ân yakma’ kınansın

  Katin’de yeni belgeler

  Beyaz Saray’daki iç savaş kitap oldu

  Barışı Rus Yahudileri engelliyor

  Kara Kıt’a yoksulluğu yenemiyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.