24 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

İTHAL ETTE KESİM ŞARTI AÇIKLANSIN

HÜKÜMETİN kırmızı et fiyatlarının ucuzlaması için ithalatına izin verdiği kırmızı et ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Avrupa’daki kesimhanelerde büyükbaş hayvan ile domuzların aynı alanda kesilmesi vatandaşların kafasını karıştırıyor. Vatandaş, hükümetten ithal etin kesim şartları konusunda net açıklama bekliyor.

Artan et fiyatları sonrası önce Et-Balık Kurumu canlı hayvan ithalatı yaptı. Hükümet, fiyatların düşmemesi üzerine özel sektörün de karkas et ithal etmesine izin çıkardı. Hal böyle olunca nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de vatandaş, “gelecek ithal et helâl mi?” endişesi yaşamaya başladı. Dünya Helâl Gıda Birliği Derneği Başkanı Raşit Nogay, ithalatın fiyatları dengeye getirip getirmeyeceğinin belli olmaması, üreticinin zarar edeceği, et ithal etmenin geçici bir çözüm olduğu, sürdürülebilir bir fiyat istikrarı sağlanamayacağı gibi endişeler için hükümetin net olarak açıklama yapması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin ithal edeceği etle ilgili standartların anlaşılabilir biçimde açıklanmasını isteyen Raşit Nogay şunları söyledi:

“Hükümet, ithal edeceği ette hangi kriterleri aramaktadır. Bunların kamuya açıklanması gerekmektedir. İthal etin helâl kesim şartlarını taşıyıp taşımadığı açıklanmalıdır. Etleri tüketecek fertlerin büyük çoğunluğunun inanç hassasiyeti taşıdığı düşünüldüğünde, getirilecek kriterler arasında en önemlisi helâl yani temiz olma özelliğidir. Kesim hangi şartlara, hangi prosese göre yapılıyor. İçeriği açıklanırsa endişeler giderilir. Hayvanları Müslüman mı kesiyor? Hijyenik, güvenli ortamda mı kesiliyor, bilemiyoruz.”

Hükümetin getirilecek etlerin “helâlliği” konusunda net açıklama yapmamasını yadırgadığını anlatan Raşit Nogay, “Milyonlarca vejetaryen, ömrü boyunca et yemediği halde yaşamını sürdürmektedir. Fiyatları artan eti vatandaş yemese veya ithal et şartları açıklanıncaya kadar üç beş gün et yemese bir şey olmaz. Bunu protesto anlamında söylemiyorum, ama halk tercihini kullanırsa piyasadaki fiyatlar da düşer” diye konuştu.

“İTHAL ETE İMZA ATANLAR

O ETİ YİYEBİLECEK Mİ?”

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar ise ithal etin hangi şartlarda kim tarafından nasıl kesileceği yönünde açıklama yapılmamasını eleştirdi. Kısa bir süre önce Hollanda, Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkelerdeki helâl kesim yapıldığı iddia edilen yerleri gezdiğini aktaran Prof. Dr. Tayyar, bu konudaki kuşkularını şu sözlerle dile getirdi:

“İranlı bir sakallının eline bıçak veriyorlar. O kesilen eti helâl diye satıyorlar. O mezbahanelerin hemen yanında da domuz kesimi yapılıyor. Yani söylendiği gibi helâl kesimin olmadığını gördük. Bize gelecek ithal etin hangi şartlarda kesileceğini, kimin keseceğini kim denetleyecek? Acaba ithal ete izin veren, o imzayı atanlar gelecek ithal eti yiyebilecek mi? İthal et, fiyatları da düşürmeyecek. Çünkü gelecek et tüketimin çok altında olacak. Bu düzenleme ancak bazı fırsatçılara kapı aralayacak. Avrupa’da hayvan yemi kullanımında tüketilen etler Türkiye’de insanlara sunulursa büyük sıkıntı olur.”

Bursa Veteriner Odası Başkanı Sinan Sağlam da ithal etin kontrolünün hayatî önem taşıdığını ifade etti. Sağlam, “Parçalanan etin kontrolü daha zordur, endişemiz bu. Umarız ilgililer tedbirini alır, herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmayız.” dedi.

24.09.2010


 

Yolcu otobüsü araziye savruldu

TOKAT’IN Niksar ilçesinde, yolcu otobüsünün araziye savrulması sonucu 19 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Van’ın Erciş ilçesinden İstanbul’a giden Vahyettin Yılmaz (49) yönetimindeki 34 YJ 0265 plâkalı yolcu otobüsü, D-100 karayolu Gürçeşme beldesi yakınlarında, sağanak dolayısıyla kayganlaşan yolda kontrolden çıkarak bir tarladaki ağaçlık bölgeye savruldu. Otobüsün devrilmeden araziye girdiği kazada sürücü Vahyettin Yılmaz ile otobüste bulunan yolculardan Hatun Kaya (61), Necati Sevinç (28), Erol Karakoç (36), Bülent Gezer (22), Turgay İşleyen (23), Mehmet Dayı Özal (28), Selami Dikkat (22), Recep Dağtekin (33), Melek Biçer (77), Mehmet Çınarkaya (34), Ahmet Demir (33), Kadir Ekinci (26), İhsan Kayacı (43), Ahmet Acı (87), Ömer Ekinci (26), Musa Aras (18), Ekrem Aras (32) ve Erkan Acar (78) yaralandı. Niksar Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan sağlık durumu ciddî olan Ekrem Aras’ın ameliyata alındığı, Erkan Acar’ın ise buradaki müdahalenin ardından Tokat Devlet Hastanesi’ne sevk edildiği öğrenildi.

24.09.2010


 

Deniz yüzbaşı, lojmanda intihar etti

HEYBELİADA Deniz Lisesi Komutanlığında görevli Deniz Yüzbaşı D. İ, lojmanda tabancayla intihar etti. Alınan bilgiye göre, Heybeliada Deniz Lisesi Komutanlığı’nda öğretmenlik yapan Yüzbaşı D. İ, akşam saatlerinde Heybeliada’daki askerî lojmanda tabancayla kendisini vurarak intihar etti.

Askerî savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı. Yüzbaşı D. İ’nin cesedi, otopsi yapılmak üzere Adlî Tıp Kurumuna kaldırıldı.

24.09.2010


 

Yeni organ nakli merkezleri için kamuya öncelik

SAĞLIK Bakanlığı, yeni organ nakli merkezi açılmasına izin verilecek illerde önceliği eğitim ve araştırma hastaneleri ile kamuya ait üniversite hastanelerine tanıyacak.

Buralardan başvuru olmazsa özel hastanelerden yapılan başvurular değerlendirilecek. Sağlık Bakanlığı, yeni organ nakli merkezlerinin, ihtiyaç duyulan yerlerde açılmasını öngören, organ nakli merkezleri ile ilgili yönergedeki değişiklik çerçevesinde 2011 yılına ilişkin planlamasını yaptı. Planlamaya göre; Bursa, Trabzon, Van, Şanlıurfa ve Hatay’da birer, Diyarbakır’da iki böbrek; Diyarbakır, Van, Bursa ve Samsun’da birer karaciğer ve Bursa’da bir kalp nakli merkezi için ruhsat verilmesi kararlaştırıldı. Bu illerde merkez açmak isteyenler, 1 Ocak-28 Şubat 2011 tarihleri arasında Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvurabilecek. Başvurular Sağlık Bakanlığınca değerlendirilecek. Kamu hizmetlerinin sürekliliği ve sürdürülebilirliği ile uzman hekim eğitimi bakımından, öncelikle kamuya ait üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinin başvuruları dikkate alınacak. Buralardan başvuru yapılmaması halinde özel hastanelerin başvuruları değerlendirilecek. Belirlenen sayının üzerinde başvuru olması halinde, hak sahibi noter huzurunda yapılacak kur'a ile belirlenecek. Hak sahibi hastaneye merkez açma nihaî başvurusu yapmak üzere ön izin verilecek. Merkez açma ön izni alan hastane, iki ay içinde yönergeye uygun olarak merkez ruhsat başvurusunda bulunacak. Bu süre içinde başvuruda bulunmayan hastanenin ön izni iptal edilecek. Yeni hak sahibi, daha önce yapılan noter kur'asındaki sıraya göre belirlenecek.

24.09.2010


 

Bayraklı Belediyesi’nden ilâç bağışı kampanyası

İZMİR’İN Bayraklı ilçesinde belediye tarafından, kandan sonra ilaç bağışı kampanyası da düzenlendi. Kullanılmayan, fazla ve son kullanma tarihi geçmemiş ilâçları kabul eden Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü, hepsini tek noktada toplayarak üç merkezde bulunan sağlıkevlerine dağıtacak.

Sağlıkevleri yakınlarında kurulacak ilâç depolarından ihtiyaç sahibi hastalara, reçetelerindeki ilâçları ücretsiz verilecek. Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Merkezi’yle de işbirliği içinde olan belediye, ilâçların toplanmasının ardından çalışmalarını Eczacılar Odası’yla birlikte yürütecek. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bayraklı’nın ihtiyaç sahibi vatandaşların yoğunlukta olduğu bir ilçe olduğunu belirterek, “Vatandaşlarımızdan fazla, kullanılmayan ve son kullanma tarihi geçmemiş ilâçları toplayıp bir eczane düzeni içinde ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak vereceğimiz bir sistem kuracağız. Bu iki aşamalı bir proje. İlk olarak ilâçları toplayıp sonra da dağıtımı için duyuru yapacağız. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız, doktorlar tarafından yazılan reçeteleriyle Bayraklı’nın üç noktasına kurulacak eczane türevi merkezlerden ilâçlarına ulaşabilecek. Bağış yapacak vatandaşlarımız 341 31 31 numaralı telefona bildirirse kapılarının önüne kadar gidip ilâçları alıyoruz” diye konuştu.

24.09.2010


 

Elektrik telleri koptu 1 hektar orman zarar gördü

MERSİN’DE çıkan yangında, bir hektarlık orman alanının zarar gördüğü bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Aydıncık ilçesi Karatepe mevkiinde, elektrik tellerinin şiddetli rüzgâr dolayısıyla kopması sonucu yangın çıktı. Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 2 helikopter, 8 arazöz ve 100 orman işçisiyle müdahale edilen yangın, kısa sürede kontrol altına alındı. Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, erken müdahaleyle yangının söndürüldüğünü, bir hektarlık genç ormanın tahrip olduğunu kaydetti.

24.09.2010


 

E-5 ulaşıma açıldı

PENDİK’TE önceki gün metro çalışmaları sırasında meydana gelen göçüğün ardından kapanan D-100 Karayolu, çalışmaların tamamlanmasından sonra tekrar ulaşıma açıldı.

Alınan bilgiye göre, İstanbul metrosu Kartal-Kadıköy inşaatının Kaynarca-Pendik arasında tünel kazı çalışmaları sırasında meydana gelen toprak kayması sebebiyle D-100 karayolu iki yönlü trafiğe kapatıldı,3 aşamalı yürütülen çalışmalar dün saat 02.30’da tamamlandı. D-100 Karayolu, çalışmaların tamamlanmasının ardından tekrar ulaşıma açıldı.

24.09.2010


 

Cep telefonundan yardım talebi hayat kurtardı

KAYSERİ’DE yaylaya giden 19 kişi, burada yedikleri peynirli gözlemeden zehirlendi.

Başının döndüğünü hisseden bir kişinin cep telefonuyla yardım istemesi üzerine zehirlenenler tedavi altına alındı. Kapuzbaşı Köyünden 19 kişi, Divriği mevkiindeki Uzunca Yaylası’nda bulunan bahçelerine ceviz toplamaya gitti. Burada kendi yaptıkları peynirli gözlemeleri yiyen köylülerden bır kısmı, kısa bir süre sonra bayıldı. Kendisinin de başının döndüğünü hisseden köylülerden Mehmet İbili, cep telefonuyla köyden Mehmet Harun’a ulaşıp, yardım istedi. 112 Acil Servis’i arayan Mehmet Harun, ardından motosikletle köye 15 kilometre uzaklıkta bulunan yaylaya gitti. Harun, olay yerine gittiğinde herkesi baygın bulduğunu belirterek, olayı şöyle anlattı: ‘’Hepsinin ağzı kapalıydı ve dişleri kilitlenmişti. Ehliyet almak için gittiğim sürücü kursunda gördüğüm ilk yardım derslerini hatırlayarak, baygın yatanların zehirlendiklerini anladım ve parmağımı zorla boğazlarına sokarak kusturdum. Sonra hepsinin kafalarına su döktüm. Bu müdahalenin ardından köylü hemşehrilerimin teker teker ayıldıklarını gördüm. Daha sonra ambulansların ve sağlık ekiplerinin gelmesini bekledik. Yahyalı ve Develi’den gelen sağlık ekipleri, ambulanslarla gelerek zehirlenenleri Yahyalı Devlet Hastanesine kaldırdı.’’ Ambulanslarla Yahyalı Devlet Hastanesine getirilen 19 kişi,buradaki ilk müdahalenin ardından yine ambulanslarla Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 11, Tıp Fakültesi Hastanesinde ise 8 kişi tedavi altına alındı.

24.09.2010


 

Giresun, Mastır Planı’na tepkili

GİRESUN Belediye Başkanı Kerim Aksu, Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planında Trabzon ve Rize ön plana çıkarılırken Giresun’un ‘’es geçildiğini’’ öne sürdü.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, bir firma tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan planda Giresun’un sahipsizliğinin her zaman olduğu gibi bir kez daha görüldüğünü savundu. Mastır Planı ile ilgili süreçte görüş ve tekliflerinin dikkate dahi alınmadığını ifade eden Aksu, şu ifadelere yer verdi: ‘’Giresun Belediyesi olarak plan eleştirilerini yazılı olarak Giresun Valiliği’ne ve Trabzon’da düzenlenen değerlendirme toplantısında sunmamıza rağmen eleştiri ve tekliflerimizin hiçbirinin planda yer almadığını gördük. Planda düzeltilmesi istenen politikalar bir yana, ilçelerimizin adının yanlış yazılması gibi yazım hataları bile düzeltilmemiştir.’’ Aksu, bir süredir Giresun’un devlet yatırımlarını alamaz, sadece ‘geçilen şehir’ durumuna getirildiğini öne sürerek, ‘’Doğu Karadeniz Turizm Master Planında Trabzon ve Rize ön plana çıkarılırken Giresun’un es geçilmesi bizleri üzmüştür. Plan hazırlığı sürecinde Giresun’un kurum ve kuruluşları ile yeterli bilgi alış verişlerinde bulunulmamıştır. İlimiz kuruluşları bu plana gönüllü olarak ve ancak ısrarla takip ederek katkılarını sunabilmiştir” diye konuştu.

24.09.2010


 

Biyolojik çeşitlilik için vizyona ihtiyaç var

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, biyolojik çeşitliliğin korunması ve tabiî kaynakların sürdürülebilir kullanımı için uzun vadeli taahhütlere ve bir vizyona ihtiyaç olduğunu belirtti.

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, BM 65. Genel Kurulu 20 Eylülde, 2015 yılına kadar dünyada yoksulluk ve açlıkla mücadele, temel eğitim, sürdürülebilir çevre gibi Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılmasında gelinen noktayı değerlendirme amacı taşıyan ‘’BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi’’ ile başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığındaki heyette yer alan Bakan Eroğlu, önceki gün BM Genel Kurulu’nun Biyolojik Çeşitlilik konulu Yüksek Düzeyli Toplantısı’na katılarak konuşma yaptı. Toplantıda, dünyanın ekosistemlerinin bize eşsiz faydalar sunduğunu, ancak mevcut biyolojik çeşitlilik kaybının ve çevrede buna bağlı değişimlerin, insanlık tarihinde daha önce hiç olmadığı kadar hızlı olduğunu vurgulayan Eroğlu, biyolojik çeşitliliğin korunması ve tabiî kaynakların sürdürülebilir kullanımı için uzun vadeli taahhütlere ve bir vizyona ihtiyaç olduğunu söyledi. Biyoçeşitliliğin korunması ve yönetimi konusunda yürütülen projelerle ilgili bilgi veren Eroğlu, bunlardan birinin 2007 yılında kullanıma açılan ‘’Nuh’un Gemisi Biyoçeşitlilik Veritabanı-Türler, Habitatlar ve Alanlar’’ projesi, diğer projenin ise ‘’Orman Korunan Alanlarının Etkin Yönetiminin Güçlendirilmesi’’ projesi olduğunu belirtti.

24.09.2010


 

Gönen Kaplıcaları şifa sunuyor

HAVA sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte, deniz kenarındaki tatil beldeleri yerine kaplıcalar tercih ediliyor.

Ülkemizde kaplıca çeşidinin zengin olması sayesinde kaplıca severlerin alternatifleri artıyor. Bunlardan biri de dünyaca ünlü Gönen kaplıcaları.

Balıkesir’in Gönen İlçesinde bulunan kaplıca, birçok hastalığa iyi geliyor. Gönen kaplıcaları; kadın hastalıkları, idrar yolları hastalıkları, kalp damar hastalıkları, damar sertliği, sindirim sistemi hastalıkları, kolitis ve solunum sistemi hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor.

KRALLAR DA TERCİH EDERDİ

KAPLICALAR dolayısıyla Gönen’in antik çağdaki adı olan Asepsus, sonraları Artemea adı ile anıldı. Yıllarca Bizanslıların elinde bulunan Gönen, Sultan Orhan Gazi zamanında 1334 yılında, Türklerin egemenliğine girdi. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Gönen’in Bursa krallarından Mihaliç’in şehri olduğu ve bakımlı, kırmızı kiremitli yapılardan oluştuğu kaydediliyor. Bursa’daki kralların da yaz aylarında Gönen’e gelerek tatillerini geçirdikleri ve şifalı sularından yararlandıkları Gönen’de yapılan kazılarda ortaya çıktı. Gönen, şifalı suları ve tabiî güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

24.09.2010


 

Yerebatan Sarnıcına 1.111.111. ziyaretçi

YEREBATAN Sarnıcı’nın 1 milyon 111 bin 111’inci şanslı ziyaretçisi Hong Konglu editör Cin Kwok oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’den yapılan açıklamada, İstanbul’un en önemli tarihî ve turistik mekânlarından Yerebatan Sarnıcı’nın bu yılki 1 milyon 111 bin 111’inci ziyaretçisinin Hong Kong’da editör olarak çalışan Cin Kwok’un olduğu belirtildi.

Açıklamada, Kültür A.Ş.’nin geleneksel olarak düzenlediği ödül töreninde şanslı ziyaretçi Kwok’a eskimeyen İstanbul kitabı ve sertifika verildiği kaydedildi.

24.09.2010


 

Yedigöller’de sarı bahar

TABİî güzellikleri ile ünlü Yedigöller Tabiat Parkı, sonbaharın sembolü sarı rengine büründü.

Bolu’ya yaklaşık 42 kilometre uzaklıkta bulunan Yedigöller’de, sonbaharın gelmesiyle birlikte yemyeşil ağaçlar, renk değiştirerek sarı ve kahverengi tonları almaya başladı. Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl olmak üzere birbirleriyle bağlantılı göllerden oluşan Yedigöller Tabiat Parkı, sessiz ve sakin ortamı, farklı arazi şekilleri, şelâleleri, yürüyüş yolları, çeşitli cins ve türde bitki ve ağaçlarla süslü çevresiyle mükemmel bir piknik, dinlenme, sakinlik, ferahlık, fotoğraf çekme, spor ve kamp yapma yeri olarak ilgi görüyor. Her dönem güzelliğiyle ziyaretçilerini büyüleyan Yedigöller, tertemiz havasıyla sonbaharda da iş stresinden uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor.

24.09.2010


 

100 kiloluk bomba mahalle boşalttırdı

MACARİSTAN'IN başşehri Budapeşte’de İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma 100 kiloluk bomba, bir mahallenin boşaltılmasına sebep oldu.

Macaristan Savunma Bakanlığı yetkilileri, başşehrin ikinci bölgesinde inşaat çalışmaları sırasında patlamamış bombanın bulunduğunu, mühimmat etkisiz hale getirilmeden önce bütün mahalle sakinlerinin tahliye edildiğini açıkladı. Alman ordusuna ait olduğu tahmin edilen bombanın etkisiz hale getirilmesi çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

24.09.2010


 

Yörük çadırında kahvaltı

DOĞU Akdeniz’in sahil şehirlerinden Mersin’de, Yörük çadırlarındaki kahvaltı, turizmi çeşitlendirirken, yerli turistlerin yanı sıra başta Araplar olmak üzere şehre gelen yabancıların da ilgisini çekmeye başladığı bildirildi.

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı balığı ile ünlü Narlıkuyu beldesinde, Cennet Cehennem Mağaraları yolu üzerinde sıralanan Yörük çadırlarındaki kahvaltı turizmi yöre ekonomisine katkı sağlıyor. Karpuz kabuğu reçelinden organik domatese kadar 20’yi aşkın kahvaltılığın bulunduğu Yörük çadırında kahvaltı yapmanın bedeli ise kişi başı 10 lira. Bütün kahvaltılıkların organik ve sınırsız sunulduğu deniz manzaralı Yörük çadırlarında kahvaltı yapan turistler, damak zevkinin yanı sıra göze de hitap eden yer sofrasının tadını çıkarıyorlar. Yörük çadırı işletmecilerinden Özlem Eser, aile işletmesi olarak verdikleri hizmette en büyük kozlarının sofralarındaki organik ürünler olduğunu, özellikle büyük şehirlerden gelen turistlerin kahvaltılıklardan satın almak istediklerini söyledi.

24.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.