25 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Babacan: Sıcak para ağırlıklı bir yapı var

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizin ikinci safhasına geçildiğini belirterek, ‘’Şu anda maalesef sıcak para ağırlıklı bir yapı var. ‘Maalesef’ diyorum çünkü doğrudan yatırımlar azaldı" dedi.

Krizin ikinci safhasına geçildi DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizin ikinci safhasına geçildiğini belirterek, krizin birinci safhasını daha çok finans krizi ve bu krizi önlemek için devletlerin aldığı tedbirlerin oluşturduğunu, krizin ikinci safhasında ise devletlerin kredibilitesinin sorgulanmaya başlandığını söyledi. Babacan, Bloomberg HT’de katıldığı programda, ABD’nin bir bakıma finansal krizin doğduğu ülke olduğunu ifade ederek, ABD’nin en önemli eksiğinin finans piyasasıyla, finans kuruluşlarıyla alakalı denetim ve gözetimde, yapılması gerekenleri zamanında yapmaması olduğunu kaydetti. ‘’En önemli eksikliği orada görüyoruz’’ diyen Babacan, ABD’de bankacılık sisteminde hiçbir zaman dış göz olmadığını, ABD’nin son krize kadar buna izin vermediğini anlattı. Babacan, krizin ‘’denetim ve gözetimi her ülke kendi içinde yapsın, ama bir de ülkeler bağımsız ve detaylı bir şekilde değerlendirilsin ve açıklansın. En azından uyarıcı raporlar yazılsını’’ ortaya çıkarttığını kaydetti.

Babacan, ABD’de yaşananın kısa süren bir mutluluk oyunu olduğuna dikkat çekerek, problemlerin halının altına süpürüldüğünü, risklerin büyüdüğünü, dengesizliklerin oluştuğunu, birçok göstergenin sürekli daha farklı noktalara gittiğini ve sonunda mutluluk oyununun bittiğini, büyük bir krizle karşı karşıya kalındığını söyledi.

Şimdi krizin ikinci safhasına geçildiğini belirten Babacan, şöyle konuştu: ’’Krizin birinci safhasını daha çok finans krizi olduğunu ve bu krizi önlemek için devletlerin aldığı tedbirler olarak görüyorum. Fakat krizin ikinci safhasında devletlerin kredibilitesi sorgulanmaya başladı. ‘Devletler kamu borçlarını ödeyebilecek mi ödeyemeyecek mi’ sorusu daha sık sorulmaya başlandı. Bugün ABD’nin borç stoku çok hızlı artıyor. Onun üzerinde bir bütçe açığı var, bu açık her sene borcun üzerine ekleniyor. Şu ana kadar açıklanan programlarda bu borcu nasıl kontrol altında tutarız diye hiçbir yaklaşım yok.’’

Babacan, altının birkaç gündür rekor kırdığını hatırlatarak, dünyada sağlam para birimi kalmayınca piyasaların eskiden beri çok klâsik olan ve sağlam yatırım aracı olarak kabul edilen altına yöneldiğini söyledi. Babacan, ‘’Zaten piyasaların altına yöneldiği dönemlerde risklerin çok olduğunu görüyoruz’’ dedi. Bugüne kadar krizin ikinci safhasında da ABD’nin iyi bir sınav vermediğini kaydeden Bababcan, ABD’de bankacılıkta son atılan adımlar doğru ama gecikmiş adımlar olduğunu bildirdi.

Doğrudan yatırımlar arzu

ettiğimiz noktalarda değil

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, ‘’Şu anda maalesef sıcak para ağırlıklı bir yapı var. ‘Maalesef’ diyorum çünkü doğrudan yatırımlar azaldı. Şu anda kısa vadeli kaynakların Türkiye’ye girdiğini görüyoruz’’ dedi. Babacan, Bloomberg HT’de katıldığı programda soruları cevapladı. Babacan, ‘’IMF’de bizim liderliğini çektiğimiz grup başkanı olma şansımız, ihtimalimiz var mı?’’ şeklindeki soru üzerine, IMF İcra Direktörleri heyetinin 24 kişiden oluştuğunu, masada bu ülkelerin bazılarının sürekli, bazılarının da dönüşerek oturduğunu belirtti. Babacan, şu anda G20 üyesi olup IMF İcra Direktörleri heyetinde kendisi oturmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti. Başbakan Yardımcısı Babacan, ‘’Türkiye’ye nasıl bakılıyor’’ sorusu üzerine, şunlarıkaydetti: ’’Türkiye’ye giren sermaye ki şu anda maalesef sıcak para ağırlıklı bir yapı var. ‘Maalesef’ diyorum çünkü doğrudan yatırımlar azaldı. Geçen sene iyi bir noktada değildik. Geçen sene küresel kriz şu bu, ama bu sene de pek arzu ettiğimiz noktalarda değil doğrudan yatırımlar. Şu anda kısa vadeli kaynakların Türkiye’ye girdiğini görüyoruz. Dünyada olup bitenle alakalı ama bizim de tabii Türkiye içinde neler yapmamız gerektiğini tekrar gözden geçirmemiz gerekecek.”

25.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Babacan: Sıcak para ağırlıklı bir yapı var

  Topraksız ortamda sebze üretilecek

  Et bulamayan yumurta yesin

  Bakan: İthal et konusunda kaygıya hiç gerek yok

  ET İTHALATINA SICAK BAKMIYORUZ

  GSM şirketinin aldığı “cayma bedeli’’ haksız

  ÖİV ile 30 milyar lira para toplandı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.