25 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Ev hanımları kışa hazırlanıyor

YAKLAŞAN kış öncesi özellikle ev hanımları, yaz aylarında daha ucuza temin edebildikleri yiyecekleri, eski bir gelenek olan imece usûlü ile kış ayları için hazırlıyorlar.

Yazın bolluğundan faydalanan kadınlar, birbirlerine yardım ederek, salça, erişte, yufka, turşu gibi yiyecekler hazırlıyorlar. Alınan bilgiye göre, Anadolu’daki kışlık yiyecek hazırlama geleneği devam ediyor.

Her bölgeye göre farklı ürünlerin hazırlandığı bu gelenekte, genelde kış aylarında pahalı olan ürünler şimdiden salamura veya kurutma şeklinde hazırlanarak saklanıyor.

Yaz mevsimindeki meyve ve sebze bolluğunu kışa taşımak isteyen kadınlar, bunu da birbirlerine yardım ederek, imece yöntemi ile gerçekleştiriyor. Hazırlanan ürünler arasında ise reçel, pekmez, kayısı kurusu, yufka, salça, mantı, erişte, turşu, salamura yaprak, kurutulmuş sebze ve meyveler yer alıyor.

Kurutulan sebzeler arasında ise dolmalık biber, patlıcan, sivri biber, bamya, fasulye dikkati çekiyor. Kurutmanın yanı sıra kadınlar taze olarak semt pazarlarından aldıkları ürünleri de birer pişirim halinde temizleyip poşetleyerek derin dondurucularda, kış aylarında yemek yapmak için muhafaza ediyor.

EGE’DE ZEYTİN, AKDENİZDE SALÇA

Tahıl ambarı olarak bilinen İç Anadolu’da reçel ve kurutulmuş sebzelerin yanında kadınlar genelde, yufka, erişte, mantı gibi hamur işlerine ağırlık veriyor. Ege Bölgesi şehirlerinde ise zeytinyağı, yeşil zeytin, salamura yaprak ön plana çıkıyor. Karadeniz’de ise kışlık sebze kurutmanın yanında soğuk günlerde öğütülüp taze olarak tüketilmek istenen mısırlar kurutuluyor, yöreye özgü ekmekler hazırlanıyor. Genelde saklanan ürünler benzerlik gösterse de kışlık olarak hazırlanan reçellerde bölgelere göre farklılıklar gösteriyor. Kayısının çok yetiştiği bölgede kayısı reçeli, gülün çok yetiştiği bölgede gül reçeli, vişnenin çok yetiştiği bölgede ise vişne reçeli daha çok yapılıyor. Kışlık hazırlamanın en yoğun yaşandığı bölgeler olan Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da ise bugünlerde en fazla yoğunluk salça yapımında yaşanıyor. Oluşturulan biber pazarlarından ihtiyaçları kadar biber alan kadınlar, birlikte temizledikleri biberlerden salçalarını kendileri yapıyor. şehir merkezlerinde oturanların çoğu da kışlık olarak tüketecekleri kuru bakliyatları memleketlerinden temin etme yolunu seçiyor.

25.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.