26 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Hamas’la El Fetih el sıkıştı

Suriye’nin başkenti Şam’da bir araya gelen Hamas ve El Fetih yetkilileri uzlaşma sinyali verdi. Hamas ve El Fetih arasında anlaşma sağlanması için Mısır tarafından hazırlanan planın bazı noktaları üzerinde mutabakata varıldığı duyuruldu.

Hamas - El Fetih uzlaşıyor mu? HAMAS ve El Fetih arasında uzlaşının sağlanması için Mısır tarafından hazırlanan uzlaşı planının bazı noktaları üzerinde anlaşma sağlandığı duyuruldu. Azzam El Ahmed başkanlığındaki El Fetih heyeti, Hamas’ın siyasî büro şefi başkanı Halid Meşal başkanlığındaki Hamas heyeti ile yaklaşık 4 saat süren görüşme yaptı. Görüşmenin tamamlanmasının ardından basına kısa bir açıklama yapan Hamas siyasî büro başkan yardımcısı Musa Ebu Marzuk, ‘’Hamas ve El Fetih yetkililerinin Mısır tarafından hazırlanan Filistin ulusal uzlaşı belgesinin sorunlu noktalarını değerlendirdiklerini’’ söyledi. Ebu Marzuk, ‘’aynı belgenin uzlaşı sağlanamayan noktalarının ele alınması için ileride bütün Filistinli grupların katılacağı bir toplantı daha düzenlenmesi’’ konusunda mutabık kalındığını kaydetti. Düzenlenmesi kararlaştırılan ikinci toplantıda alınacak kararların Filistinli gruplar arasında birliğin sağlanmasına ilişkin süreçte bağlayıcı olacağını vurgulayan Ebu Marzuk, dün gece yapılan görüşmede hangi noktalarda uzlaşı sağlandığına ilişkin bilgi vermedi.

El Fetih Merkez Yürütme Komitesi üyesi Azzam El Ahmed başkanlığındaki El Fetih heyeti, merkezi Şam’da bulunan Arap Parlamentolar Birliği’nin dâveti üzerine önceki gün Şam’a gelmişti. Halid Meşal başkanlığındaki Hamas heyeti ile dün akşam saatlerinde biraraya gelen El Fetih heyetinin, Mısır arabuluculuğunda bir süre devam eden, ancak dondurulan Filistinliler arasında uzlaşının sağlanmasına ilişkin sürecin yeniden canlandırılması konusunda mutabık oldukları kaydedildi.

Hamas ve El Fetih yetkililerinin bu görüşmesinin Mısır’ın arabuluculuğunu devre dışı bırakmadığı, aralarındaki uzlaşmazlık noktalarını en aza indirdikten sonra Mısır’ın arabuluculuğunda görüşmelere devam etmeyi amaçladıkları belirtildi.

İşgal bitmeden anlaşma zor olur

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Yahudi yerleşim birimleri inşasını “tamamen dondurmayı” garanti etmeyen her türlü anlaşmayı reddettiğini bildirdi. Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, BM Genel Kurulu’nun düzenlendiği New York’ta yaptığı açıklamada, “Filistin topraklarında ve Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimleri inşasının tamamen dondurulması durumunun korunması gerektiğini, tüm kısmı çözümleri reddettiklerini” belirtti. Rudeyna, kısmî çözümlerin görüşmelerin devamı için uygun ortamı oluşturmadığını ifade etti.

MUSA’DAN UAEK’A TEPKİ

Bu arada Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, BM Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta yaptığı açıklamada, İsrail’in işgal atındaki Filistin toprağı Batı Şeria’da yeni Yahudi yerleşim birimleri inşasını durdurmasıyla ilgili kısmî yasağı uzatmaması durumunda, Filistin ile barış görüşmelerinin sona ereceğini söyledi. Musa ayrıca, Viyana’da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel kurul toplantısına Arap ülkelerinin sunduğu, İsrail’i Nükleer Silâhların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olmaya ve nükleer tesislerini denetime açmaya çağıran karar tasarısının reddedilmesine de sert tepki gösterdi.

26.09.2010


 

Irak ve Suriye büyükelçileri yeniden gönderiyor

IRAK ve Suriye daha önce karşılıklı olarak çektikleri büyükelçililerini geri gönderme kararı aldı.

BM toplantısı münasebetiyle New York’da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim; İran, Türkiye, Almanya, Belçika, Irak gibi bir çok ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya geldi. Muallim, Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. Zebari, Irak hükümetinin daha önce çekilen büyükelçisini Şam’a gönderme kararını muhatabına iletti.. Zebari, “Irak hükümeti yakın bir zamanda Şam’a büyükelçisini gönderecek” dedi.

Suriye ile Irak’ın yeniden diplomatik ilişki kurması anlamındaki bu kararın bölgede istikrarın sağlanmasına da büyük katkı sağlaması bekleniyor.19 Ağustos 2009 tarihinde Irak’ın başşehri Bağdatta düzenlenen bombalı saldırılarda 95 kişi ölmüş 600’ü aşkın kişi yaralanmıştı. Irak yönetimi, saldırılardan sorumlu tuttuğu Irak Baas Partisi’nin iki lideri Muhammed Yunus elAhmed ve Sattam Farhan’ı Suriye’den istemişti. Şam yönetimi ise talebi kabul etmemiş ve şahısların suçlu olduklarına dair delilleri istemişti. Karşılıklı açıklamalarla tırmanan gerginlik üzerine iki ülke, 25 Ağustos 2009’da büyükelçilerini geri çekmişti.

26.09.2010


 

Çin ile Japonya arasındaki gerginliğe sağduyu çağrısı

JAPONYA Başbakanı Naoto Kan, Pekin ile Tokyo arasındaki tartışmalı Doğu Çin Denizi’ndeki Diayu adası açıklarında 7 Eylülde bir Çin balıkçı teknesinin Japon deniz devriyesi tarafından alıkonulmasıyla başlayan gerginlik sebebiyle ‘’Çin-Japon ilişkilerinde soğukkanlı olunması’’ çağrısında bulundu.

Kan, ‘’her iki ülkenin de çok önemli uluslar arası sorumlulukları bulunduğunu’’ söyledi. Krizin para piyasalarını etkilemesi konusunda Kan, Japon yenine geçen hafta yapılan müdahelenin gerekli olduğunu savunarak, ‘’ancak Çin balıkçı teknesinin gözaltına alınmasından sonraki süreçte doların yene karşı ani yükselişi konusunda bilgisi bulunmadığını, ülkesinin para haraketiyle ilgili fazla birşey söylemek durumunda olmadığını’’ söyledi. Bazı ekonomi çevreleri, krizin Japon Merkez Bankası tarafından yenin değerinin düşürülmesi amacıyla kullanıldığını öne sürmüştü. Öte yandan, tekne krizi dolayısıyla Çin Başbakanı New York’ta Japon Başbakanı ile görüşmezken, Pekin de Tokyo ile bakanlar düzeyindeki görüşmeleri askıya aldı. Japonya, söz konusu teknenin mürettebatından 14’nü daha önce serbest bırakırken, teknenin kaptanını da serbest bıraktığını açıklamıştı.

26.09.2010


 

Madenciler belli sırayla çıkarılacak

ŞİLİ'DE yerin 700 metre altında 7 haftadır mahsur bulunan 33 maden işçisini kurtarma operasyonunda önce “becerikliler, sonra zayıflar, en son da en kuvvetliler” yukarı çıkarılacak.

San Jose’deki madende yeryüzündeki kurtarma ekibinin sağlıkçı üyesi Dr. Jorge Diaz, bütün kurtarma operasyonlarında uygulandığı gibi, bunda da çıkış sırasında herhangi bir sorunla karşılaştıklarında en iyi tepkiyi verebilecek “becerikli” olanların ilk önce yukarı çıkarılacağını belirterek, bunu 19 ila 64 yaşlarındaki 33 madenci arasında bir sağlık sorunu olabilecek “zayıfların” izleyeceğini kaydetti. Madenden son olarak, bu uzun bekleyişe en dayanıklı olan “en kuvvetliler” çıkarılacak.

26.09.2010


 

Çin’de yağmur hız kesmedi

ÇİN'İN güneyini hafta başından beri etkisi altında tutan şiddetli yağmurlar sonucu ölü sayısı 71’e yükselirken, 65 kişiden de haber alınamıyor.

Guangdong’da etkili olan şiddetli yağmurlar can ve mal kaybına sebep olmaya devam ediyor. Maoming, Yangjiang, Yunfu şehirlerinde şiddetli yağışlar dolayısıyla, ölü sayısının 71’e yükseldiği bildirildi. Çin’in resmî Halk Net ajansının haberine göre, felâket sonucu 65 kişinin de halen kayıp. Yaralı sayısı hakkında net bir bilgiye ulaşılamazken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

26.09.2010


 

Pakistan’da camiye saldırı

PAKİSTAN'IN doğusunda bir camiye giren silâhlı saldırganlar, ibadet edenlerin üzerine ateş açarak 2 kişiyi öldürdü.

Polis, Bahavalpore kentinde Sünnîlerin gittiği camiye düzenlenen saldırıda 7 kişinin de yaralandığını bildirdi. Mezhep çatışmalarının sık görüldüğü ülkedeki son saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

26.09.2010


 

Haiti’deki fırtınada 5 depremzede öldü

HAİTİ'NİN başşehri Port-au Prince’de etkili olan şiddetli fırtınada, Ocak ayında meydana gelen 7 şiddetindeki depremin ardından kurulan çadır şehirlerde yaşayan en az 5 kişi öldü.

Yetkililer, ağaçların ve çadırların devrilmesine sebep olan fırtınada ölenlerin 2’sinin çocuk olduğunu bildirdi. Haiti’de binlerce kişinin öldüğü ve milyonlarca kişinin etkilendiği depremin ardından evsiz kalan çok sayıda kişi çadır şehirlerde yaşıyor.

26.09.2010


 

Bombalı saldırıda 2 NATO askeri öldü

AFGANİSTAN'DA düzenlenen bombalı saldırıda 2 NATO askerinin öldüğü bildirildi. NATO’dan yapılan açıklamada, ülkenin doğusunda düzenlenen saldırıda 2 askerin öldüğü kaydedildi, ancak konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Bu arada, yine ülkenin doğusunda Afgan ve koalisyon kuvvetlerinin düzenlediği ortak operasyonda 30 militanın öldürüldüğü belirtildi. NATO, operasyonda sivil kayıp olmadığını duyurdu. Öte yandan Pakistan sınırı yakınlarındaki Host vilayetinde düzenlenen bir başka operasyonda Hakkani örgütünün, Afgan yetkililere saldırılara karışan bir komutanının yakalandığı belirtildi.

26.09.2010


 

Gözaltındaki üç gazeteci serbest

AFGANİSTAN'DA NATO ve Afgan güvenlik güçleri tarafından ‘’Taliban’ın propaganda ağıyla ilgileri olduğu’’ gerekçesiyle gözaltına alınan 3 gazetecinin serbest bırakıldığı bildirildi.

Ülkedeki NATO öncülüğündeki koalisyon güçlerinin iletişim sorumlusu Tuğamiral Gregory Smith, NATO güçleri tarafından gözaltına alınan Muhammed Nadir ve Rahmetullah Naikzad’ın, sorgulamalarının ardından, güvenlik sorunu olacak bir durum görülmediğini ifade ederek, serbest bırakıldığını söyledi. NATO yetkilileri, ayrıca Kabil’in kuzey kesimindeki Kapisa bölgesinde Afgan güçlerince gözaltına alınan bir diğer gazeteci Huccetullah Mujadadi’nin de serbest bırakıldığını kaydetti.

26.09.2010


 

Çin’de yeni çocuk politikası

ÇİN'İN güneyindeki Guangdong eyaleti yetkilileri, 30 yıldır devam eden tek çocuk politikasını gevşeteceklerini bildirdi.

Eyalet Nüfus ve Aile Planlaması Komisyonu Başkanı Zhang Feng, “Guangdong eyaleti, kademeli olarak 2020’den sonra evli çiftlerden birinin ailenin tek çocuğu olması halinde, ikinci çocuğa sahip olmalarına müsaade edecek” dedi. Çinli yetkili, yapacakları uygulamanın amacının yaşlı toplumun üstündeki yükü hafifletmek olduğunu belirtti. Eyalette geçen yılsonuna kadar 60 yaşın üzerindeki nüfusun 10 milyondan fazla olduğu ve bunun eyalet nüfusunun yüzde 10’unu oluşturduğu kaydedildi. 1.3 milyar nüfuslu Çin’in nüfusu yılda 16-17 milyon artıyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmada, Çin’de 60 yaş ve üzerindeki nüfusun 2015’te 200 milyonu, 2025’te ise 280 milyonu bulmasının beklendiği kaydedilmişti.

26.09.2010


 

ATEİZME İSYAN DİNE DÖNÜŞ

Bulgaristan’ın başşehri Sofya’da binlerce kişi, Ortodoks Kilisesinin zorunlu din dersi girişimine destek için sokaklara döküldü. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösteride “66 yıllık ateizm yeter” sloganları atıldı. Bulgaristan’da din dersleri seçmeli olarak veriliyor. Din dersini seçmeli alanların yüzde 80’den fazlasını ise Müslümanlar oluşturuyor.

İSTEYENE HIRİSTİYANLIK, İSTEYENE İSLÂM

DERSİ

Kilise, okullarda Ortodoks veya Katolik Hıristiyanlık ya da İslâm derslerinden birinin zorunlu hale getirilmesini talep ediyor. Bu seçeneklerden hiçbirini tercih etmeyen öğrencilere ise zorunlu ahlâk dersleri verilmesi isteniyor. Söz konusu talebe destek verenlerin imzaladığı dilekçeler eylemin ardından hükümete ve parlamentoya sunuldu.

26.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.