26 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Vaadler afişlerde kalmasın

BEDENSEL engelli olarak dünyaya gelen Tuğba Ak, tekerlekli sandalyesi yüzünden, kazandığı Anadolu Lisesi’ne gidebileceği bir servis bulamadı. Antalya’da bel kemiğine baskı yapan bir kist ile dünyaya geldiği için doğuştan itibaren yüzde 95 oranında engelli olan 14 yaşındaki Tuğba Ak, Kepez Anadolu Lisesi’ni kazandı.

İlköğretim eğitimini evlerinin yakınındaki bir okulda tamamlayan Tuğba Ak’ın yaşadıkları yerden kilometrelerce uzakta bir okulu kazanması ise ulaşım açısından sorun oldu.

Kızının tekerlekli sandalyesi yüzünden okul servislerine alınmadığını belirten anne Güneş Ak, ‘’Okul açıldığından beri her sabah eşimle birlikte kendi otomobilimizle Tuğba’yı okula getiriyoruz. Akşam üzeri okul çıkışında da alıyoruz. Eşim bu yüzden işinde verimli olamıyor’’ dedi.

Antalya Millî Eğitim Müdürlüğü’ne sorunlarının çözümü talebiyle başvurduklarında, Tuğba için bagajı geniş özel bir servis aracı tutmaları teklifinde bulunulduğunu iddia eden Güneş Ak, şunları söyledi: ‘’Çözüm yok, akıl veren çok. Kızımın, arkadaşlarıyla birlikte normal şekilde okula gidip gelmesini istiyorum. Kazandığı okul, engelli bireylere göre düzenlenmiş. Okulun içinde çok rahat hareket eden, her teneffüs arkadaşlarıyla bahçeye çıkabilen Tuğba, okuluna da arkadaşlarıyla ulaşabilmeli.’’

Güneş Ak, Türkiye’de engellilerle ilgili söylemlerin afişlerinde kalmaması, engellilerin hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin yhayata geçirilmesi çağrısı yaptı. Başarılı bir öğrenci olan Tuğba Ak ise bu sorunun kısa sürede çözülmesini ve arkadaşlarıyla aynı serviste okula gidip gelebilmeyi istediğini söyledi.

BİR SORUN VAR,

SORUMLUSU YOK

ANTALYA Millî Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da, ‘’Tuğba’nın okulunda da her türlü fizikî altyapı var. Yani engelli çocuklar okulun kapısından girdiği andan itibaren sorumluluk bana ait. Ulaşım sorununa ise karışamam’’ dedi. Gülay, Tuğba Ak’ın ailesinin, Türkiye’de il ve ilçelerde yaşayan diğer bedensel engelli çocukların aileleri gibi belediyelerin bünyesindeki UKOME birimleri ve Servisçiler Odası ile ulaşım sorununu çözmeleri gerektiğini belirtti. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Nazif Altınpınar ise görev ve sorumluklarının okul servislerine güzergah belgesi vermekle sınırlı olduğunu söyledi. Altınpınar, önümüzdeki birkaç yıl içinde AB’ye uyum çerçevesinde Türkiye’deki ulaşım araçlarının tamamının engellilerin de yararlanabileceği şekilde dizayn edilmiş olacağını ifade etti. Antalya Servisçiler Odası Başkan Vekili Mehmet Uç ise, Tuğba Ak’ın servisle taşınması için araçtaki çift kişilik koltuklardan birinin sökülmesi gerektiğini belirterek, ‘’Servisçiye de günah. Çocuğun velisi de buraya kadar iki kez geldi. Bir çözüm bulamadık’’ diye konuştu.

26.09.2010


 

“Hediye kazandınız” mesajlarına dikkat!

SON günlerde kimliği belirsiz kişi veya şebekelerce cep telefonlarına gönderilen ‘’hediye kazandınız’’ mesajlarında artış olduğu belirtilerek, gönderilen bu mesajlar ile tüketiciye hediye kazandığının ifade edildiği, geri dönüş yapıldığında ise tüketicinin kredi kartı ve şahsî bilgilerinin elde edilmeye çalışıldığı bildirildi.

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sami Çaprak, yaptığı açıklamada, cep telefonlarına gelen ‘’hediye kazandınız’’, ‘’faturanızdan indirim kazandınız’’ gibi kaynağı belli olmayan mesajları değerlendirdi. Son günlerde kimliği belirsiz kişi veya şebekelerce cep telefonlarına gönderilen hediye mesajlarında artış olduğunun görüldüğünü belirten Çaprak, ‘’Bu mesajlar ile tüketiciye hediye kazandığı bildirilmekte, geri dönüş yapıldığında ise tüketicinin kredi kartı ve şahsî bilgileri elde edilmeye çalışılmaktadır’’ dedi. Çaprak, şöyle konuştu: "Dolandırıcılık teşebbüsü olan bu uygulamaları yapan şirketler, toplu olarak satın aldıkları mesajlar ile numaralarını nasıl elde ettikleri bilinmeyen tüketicilerin cep telefonlarına (fatura indirimi, kol saati, para vb) hediyeleri kazandıklarını belirten mesajlar yolluyorlar. Şirketler, böylelikle hem tüketiciyi ödül ile kandırmakta, hem de elde ettikleri bilgiler ile haksız menfaat sağlayarak dolandırıcılık suçunu işlemektedirler. GSM operatörlerinin de ismi kullanılarak böyle bir mesaj gelmesi durumunda tüketiciler muhakkak ilgili operatörle iletişime geçmeli ve mesajın doğruluğunu sorgulamalıdır. Çünkü birçok kişi, bu mesajların GSM operatöründen geldiği zannı ile sorgulama yapmadan mesajda belirtilen numarayı aramaktadır. Tüketiciler, bu tür mesajlara karşı uyanık olmalı ve bu tür mesajlarla mağdur edilmemiş olsalar bile bunun dolandırıcılığa teşebbüs olduğunun bilincinde olmalıdır.’’ Çaprak, tüketicilerden bilgisi dahilinde gelmeyen bu mesajları silmemelerini, bu şekilde yapılan dolandırıcılık teşebbüsünü en kısa sürede Cumhuriyet Savcılıklarına bildirmelerini de istedi.

26.09.2010


 

Bu domatesler kanseri önlüyor

KONYA’NIN Çumra ilçesinde deneme ekimi yapılan yüzde 100 yerli ‘’Yerlikaya’’ tohumlarından çıkan domateslerin içerisindeki kanseri önleyici maddenin, diğer cinslerden 4 kat daha fazla çıktığı belirtildi.

Çumra Domates Üreticileri Kooperatifi İkinci Başkanı Mevlüt Demirci, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde tohumların büyük bölümünün İsrail’den geldiğini, üreticinin de bu tohumları kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Sofraların vazgeçilmezi olan domatesin tohumlarının da İsrail’den geldiğini ifade eden Demirci, ‘’Bu tohumlardan yetişen domateslerin lezzeti, rengi ve raf ömrü istediğimiz gibi olmuyordu. Zaten insanlar da bu ürünleri görünce hemen fark ediyor’’ dedi. Demirci, İsrail tohumlarına alternatif olarak bir firma tarafından ‘’Yerlikaya’’ isminde yüzde 100 yerli domates tohumu geliştirildiğini öğrendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ’’Yerlikaya’yı ilk defa bu yıl denedik. Çok iyi sonuçlar aldık. Domatesler rengi, lezzeti, kokusu ve uzun raf ömrü açısından İsrail tohumlarından yetişen domateslerden çok daha iyi. İsrail tohumları dayanıklılık açısından da çok iyi değildi. Bu yıl ülke genelinde domatesler bir hastalık nedeniyle tarlada çürüdü. Bizim deneme ikimini yaptığımız Yerlikaya domateslerinde böyle bir hastalığa rastlamadık. Çok dayanıklı.’’

26.09.2010


 

Havalimanında kaçak bitkisel ilâç yakalandı

ESENBOĞA Havalimanında, yurda kaçak yollardan sokulmak istenen, yaklaşık 4 milyon 500 bin TL piyasa değerinde, 1 ton 947 kilogram ağırlığında bitkisel içerikli ilâç yakalandı.

Alınan bilgiye göre, ‘’Alo 136 Gümrük İhbar Hattı’’na gelen bir ihbarı değerlendiren Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, Hong Kong’dan havayoluyla İstanbul’a, İstanbul’dan da karayoluyla Esenboğa Havalimanı gümrüğüne getirilen 90 koli malzemeyi incelemeye aldı. Yapılan arama sonucu, U.Y’nin sahibi olduğu, Ankara’da kurulu bir şirket adına gönderilen kolilerde, toplam 1 milyon 589 bin 900 adet yabancı menşeli ve ithalatı Sağlık Bakanlığı’nın iznine bağlı bitkisel muhtevalı ilâç bulundu.

26.09.2010


 

Bir imzanız çok şeyi değiştirebilir

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) küresel ölçekte açlıkla mücadele için başlattığı imza kampanyasıyla, 1 milyar insanın açlık sorununun çözümü için dikkat çekmeye çalışıyor.

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Program Koordinatörü Siham Drissi, yaptığı açıklamada, FAO’nun küresel ölçekte açlıkla mücadele için mayıs ayı başında başlattığı ‘’1 Milyar Aç İnsan’’ kampanyasının 16 Ekim’de sona ereceğini söyledi. Drissi, imza kampanyası ile halen dünya üzerinde 1 milyar insanın açlık sorununu, hükümetler başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin öncelikli gündem maddesi haline getirmeleri için gerekli etkinin meydana getirilmeye çalışıldığını vurguladı.

26.09.2010


 

Tarihî Şifahiye Medresesi’nin restorasyonu durduruldu

SİVAS tarihî Şifahiye Medresesi’nin restorasyon çalışmaları yeniden durdu.

İşçiler, yüklenici firmadan maaşlarını alamadıkları için çalışma yapmazken, tarihî medresenin kapısına da kilit vuruldu. 1217 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılan Anadolu Selçuklu hastanelerinin en eskisi ve en büyük boyutlusu olduğu belirtilen Şifahiye Medresesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlanamıyor. 10 Aralık 2007 tarihinde onarım ihalesi yapılan ve 2009 yılında restorasyonu tamamlanması gereken Şifahiye Medresesi’nde çalışmalar yeniden durdu. Bu kez, tarihî medresenin girişi ağaçtan kanatlı bir kapı ile kapatılarak üzerine de asma kilit takıldı. Yüklenici firmanın, yaşadığı ekonomik sıkıntılar dolayısıyla personeline para vermediği ve bu sebeple medresede görev yapacak bekçi bile bulamadığı için tarihî medresenin kapısına kilit vurulduğu iddia edildi. Ayrıca, restorasyon çalışmaları sırasında Şifahiye Medresesi içerisinde bulunan ve yaklaşık 800 yıllık taş eşiklerin kırılarak, aralarından elektrik kablosu geçirildiği iddialar arasında yer alıyor. Her taşında ayrı bir önem bulunan Şifahiye Medresesi’nde ‘bir duran bir başlayan onarım çalışmaları’nın ne zaman tamamlanacağı ise bilinmiyor. Selçuklu Park içerisinde yer alan ve 1217 yılında Selçuklu Sultanı 1. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan tarihî Şifahiye Medresesi, Anadolu Selçuklu tıp okullarının ve hastanelerinin en eski, ayrıca en büyüklerinden olma özelliğini taşıyor. Bununla birlikte ailesi ile beraber 1. İzzettin Keykavus’un Türbesinin de yer aldığı tarihî medrese taç kapı, cephesi, pencereleri ve ana eyvan cephesi iç içe geçmiş yıldız biçiminde eşsiz motiflerle kaplı.

26.09.2010


 

Beş ilde operasyon

YALOVA ve Kocaeli’de eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda 4 tabanca, 1 av tüfeği ve 153 mermi ele geçirildi.

Operasyonda, 5 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Yalova’nın Çınarcık ve Altınova ile Kocaeli’nin Gebze ilçelerinde oturan Mithat F. (44), Mithat S. (47), Recep B. (37), Gökhan S. (33) ve Serkan A’nın (35) silâh kaçakçılığı yaptıkları ihbarını alan Yalova İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, ev ve iş yerlerinde yapılan aramada, biri ‘’glock’’ marka 4 ruhsatsız tabanca, 1 av tüfeği ve 153 mermi ile 280 gram esrar ele geçirilen 5 kişi, gözaltına alındı. Zanlılar, sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edildi. Öte yandan Samsun, Ankara ve Kırıkkale’de silâh kaçakçılığı ve ticareti yapanlara yönelik olarak düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 29 kişi, Çarşamba Adliyesine getirildi. Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Samsun il merkezi, Çarşamba, Ladik, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme ve Ayvacık ilçeleri ile Ankara ve Kırıkkale’de 26 adrese eş zamanlı olarak düzenlediği operasyonda silâh kaçakçılığı ve ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve Samsun’a getirilen 29 kişinin Emniyet Müdürlüğündeki sorguları tamamlandı. Zanlılar, sabah saatlerinde Çarşamba Adliyesine sevk edildi. Uzun süre yapılan fizikî takip ve soruşturma sonucu önceki gün Samsun, Ankara ve Kırıkkale’de düzenlenen operasyonda 16 ruhsatsız tabanca, 1290 tabanca fişeği, 10 ruhsatsız av tüfeği ile 2 ruhsatsız pompalı tüfek, 1’i uzi görünümlü toplam 7 adet kuru sıkı tabanca ile silâh tamir ve tadilatında kullanılan çok sayıda yedek parça ele geçirilmişti.

26.09.2010


 

Tokat'ta, Bafra koyunu yetiştirme hazırlığı

TOKAT Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘’Sosyal Riski Azaltmada Mikro Hayvan Kredisi Projesi’’ kapsamında, yörede süt verimi yüksek olan ve çoklu doğum yapan bir ırk olan Bafra Koyunu yetiştirilmesi planlanıyor.

GOPÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, yaptığı açıklamada, 5 yıldır köyleri dolaştığını belirterek, Tokat’ın hayvancılık açısından çok güzel meraları ve yaylaları bulunmasına rağmen, köylerdeki ihtiyaç sahibi insanların büyük çoğunluğunun üretici konumda olmadığını belirtti. Ulutaş, ‘’Bu insanlar için bir şeyler yapmak gerekiyor diye düşündük. Biz de kafamızda bir proje geliştirdik. Hayvana bakabilecek, merası olan bir köy, kışlık yiyeceğini çıkarabilecek ama hayvanı olmayan yetiştiricileri belirleyelim istedik’’ dedi. Proje için bir köy belirlediklerini anlatan Ulutaş, ‘’Köyü belirledikten sonra, o köye yönelik bir proje yaptık. Bu projemizle, fakir yetiştiricilere ulaşmaya çalıştık. Sosyal Riski Azaltmada Mikro Hayvan Kredisi Projesi adıyla yürüttüğümüz bu çalışmayı yerli ırkların melezlenmesi, yani Sakız ve Karayaka’nın melezlenmesi ile elde edilmiş bir Bafra Koyunu ırkı üzerine yaptık. Bafra Koyunu ırkı hızlı gelişen, süt verimi yüksek ve çoklu doğum yapan bir hayvan ırkı’’ diye konuştu.

26.09.2010


 

Mersin’de okullaşma oranı hızla artıyor

MERSİN'DEKİ okullaşma oranlarının yüzde 99.5’e ulaştığı bildirildi. İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Gül, yaptığı açıklamada, şehrin geçmiş yıllarda yoğun şekilde göç aldığını, bu nedenle başta eğitim olmak üzere birtakım sorunların gündeme geldiğini söyledi.

Eğitim alanındaki sorunları çözme gayretinde olduklarını ifade eden Gül, ‘’Sorunların başında, okullaşma oranı geliyordu. Şu an için sorunu büyük ölçüde çözdük’’ dedi. Hayata geçirdikleri projelerin meyve vermeye başladığını dile getiren Gül, şunları kaydetti: ’’5 yıl önce yüzde 87 civarında olan okullaşma oranı, bugün itibarıyla yüzde 99.5’e ulaştı. Yani kent genelinde 800 civarında okula kazandırılmayı bekleyen çocuğumuz kaldı. Yıl içerisinde de onları ilgili kurumlara kazandırmak için bir dizi çalışma yapacağız.’’ Okul öncesi eğitimin, sağlıklı bireylerin gelişmesine katkı sağladığını anlatan Gül, bu kapsamdaki çalışmalarla da ana sınıfı okullaşmasının yüzde 65’e ulaştığını bildirdi. Bina sıkıntısının özellikle okul öncesi eğitimde yaşandığına dikkati çeken Gül, ‘’Aslında bu okulların inşa edilmesi diğerlerine göre daha ucuz. O nedenle hayırseverlerimizin özellikle bu konuda desteğine ihtiyacımız var’’ diye konuştu.

26.09.2010


 

Hırsızlıktan 84 sabıkası olan 3 kişi yakalandı

KIRIKKALE'DE müşteri gibi girdikleri sarraf dükkânından bir şey çalamadan kaçan ve hırsızlıktan toplam 84 sabıkası bulunan 3 kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre, Zafer Caddesi’ndeki bir kuyumcu dükkânına müşteri gibi giren D. Ö, A. Ö. ve K. K, üst bölümdeki rafta bulunan Cumhuriyet altınını çalmak istedi. Ancak bu sırada dükkân sahibinin durumu fark etmesi üzerine 3 kişi dükkândan çıkarak otomobile binip kaçtı. Esnafın durumu polise bildirmesi üzerine, biri kadın 3 kişi yakalandı. Emniyet Müdürlüğündeki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edilen 3 kişi tutuklandı. Bu kişilerin, başta İstanbul olmak üzere birçok ilde yaptıkları hırsızlık dolayısıyla toplam 84 sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.

26.09.2010


 

Taş ocağında göçük: 1 ölü

SULTANGAZİ'DE bir taş ocağında meydana gelen göçükte, toprak altında kalan iş makinesi operatörü öldü.

Alınan bilgiye göre, İkinci Cebeci Yolu’ndaki taş ocağında göçük meydana geldi. Olay sırasında çalışan Emin Kılıç (35) adlı operatör, iş makinesiyle birlikte toprak altında kaldı. Olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edilirken, yaklaşık 1.5 saatlik çalışma sonucu Kılıç’ın cesedine ulaşıldı. Kılıç’ın yakınları, itfaiyenin çalışması sırasında sinir krizi geçirdi. İki çocuk babası Emin Kılıç’ın cesedi, Sultangazi Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. İş arkadaşları, göçük sırasında çalıştığı iş makinesiyle birlikte yaklaşık 40-50 metre yükseklikten kayan toprakla birlikte düşen Kılıç’ın, son anda araçtan atladığını, ancak kurtulmayı başaramadığını ifade ettiler.

26.09.2010


 

Hacı adaylarına aşı uyarısı

BURSA il Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, hacı adaylarının, kutsal topraklara gitmeden önce bazı aşıları yaptırmak zorunda olduklarını söyledi. Müftülüklerin düzenlediği seminerlerle artık son hazırlıklarını yapan hacı adaylarına bir uyarı da aşı konusunda geldi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, bazı aşıların Suudi Arabistan Hükümeti’nce zorunlu tutulduğunu ifade etti. Dr. Akan, “Hacı adaylarına uygulanması zorunlu olan aşılar menenjit aşısı ve oral polio aşısıdır. Ayrıca, mevsimsel grip aşısı, adayların kendilerinin istemesi ve temin etmesi halinde uygulanacaktır. Uygulama, Bursa merkezde Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi’nde (Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım), diğer ilçelerde Toplum Sağlığı Merkezi’nde yapılacaktır. Hacı adaylarımızın mağdur olmaması için bu aşıları yaptırmaları gerekiyor” dedi.

26.09.2010


 

Bilim sokağa iniyor

Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Bilim Sokağı” projesi Türkiye de bir ilki gerçekleştiriyor ve sokaklara, halkın arasına iniyor.

27 Eylül – 9 Ekim 2010 tarihleri arasında Bayrampaşa’nın 11 mahallesinde 11 gün boyunca çeşitli bilimsel faaliyetler gerçekleştirilecek. Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik alanlarında yapılacak ve bütün Bayrampaşalılara açık olacak faaliyete Bayrampaşa’daki ilköğretim ve liselerden toplam 8 bin 500 öğrenci katılacak.

26.09.2010


 

Pakistanlı çocukların yüzleri onlarla gülüyor

SEL felâketi dolayısıyla zor günler yaşayan Pakistan halkı için harekete geçen Konya’daki kurum ve kuruluşlar, kısa süre içinde başta çocuklar olmak üzere bölgedeki insanlar için 7 milyon liraya yakın yardım gönderdi.

Yaklaşık 40 milyon insanın etkilendiği, 2 binden fazla can kaybının yaşandığı Pakistan’daki sel felâketinin ardından harekete geçen Türk halkı, farklı kurum ve kuruluşlar aracılığıyla ulaştırdığı yardımlarla Pakistan halkının sevgisini kazanmayı başardı. Konya, afetzedeler için açılan kampanyalara gönderdiği bağış miktarlarının nüfus bazında fazlalığıyla duyarlılığı gösterdi. Diyanet İşleri Başkanlığının Pakistan’daki afetzedeler için başlattığı kampanya kapsamında 2 cuma namazı ile Ramazan Bayramı namazının ardından camilerde toplanan yardım miktarının fazlalığıyla Konya, Türkiye genelinde birinciliğe oturdu. Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, seller dolayısıyla 2 binden fazla can kaybının yaşandığı milyonlarca insanın evsiz kaldığı Pakistan için, Konya’daki camilerde 3 defa yardım toplandığını bildirdi.

26.09.2010


 

Siirt halkı Pakistan’a 120 bin lira gönderdi

PAKİSTAN'DA yaşanan sel felâketinin ardından Siirt Müftülüğü tarafından başlatılan yardım kampanyası tamamlandı.

Pakistan’da yaşanan sel felâketi için 3 defa düzenlenen kampanyada 125 bin TL yardım toplandığı bildirildi. Siirt Müftüsü Faruk Arvas, vatandaşların yaptıkları yardım çağrılarına kulak verdiğini belirterek, “Pakistanlı kardeşlerimizin Kurtuluş Savaşı'ndaki duyarlılıklarını unutmayan Siirtli hemşehrilerimiz yardım çağrımıza duyarsız kalmadı ve güçleri oranında yardımda bulundu. Üç hafta Cuma namazının ardından yaptığımız yardım toplama faaliyetinde vatandaşlarımız 125 bin lira bağışladı. Bu yardımlar yaraların sarılması amacıyla başkanlığımız aracılığıyla Pakistanlı kardeşlerimize ulaştırılacak” dedi. Siirt’in kardeşliğin en güzel örneğini gösterdiğini belirten Arvas, önemli olanın yardım duygusunu, yardımseverliği ve kardeşliği yaşamak ve bu yardım ahlâkını gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

26.09.2010


 

Depreme dayanıklı ahşaba ilgi az

DEPREM bölgesi olan Türkiye’de ahşap iskeletli yapıların önemini vurgulamak amacıyla yapılan araştırmaya göre, ahşap yapıların depremde daha güvenli yapı sistemleri olmasına rağmen gerekli önemin verilmediğinin belirlendiği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürsel Çolakoğlu’nun danışmanlığını yaptığı, araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi Cenk Demirkır’ın hazırladığı, ‘’Ahşap İskeletli Yapıların Deprem Performansı’’ konulu çalışmada, geçmişte dünyanın farklı bölgelerinde meydana gelen depremlerde bu tür yapıların gösterdiği performanslar incelenerek, Türkiye için ahşap çerçeveli yapıların anlamı ortaya çıkartıldı. Prof. Dr. Çolakoğlu, depreme dayanıklı yapılar konusunda mühendislik disiplinleri arasında çok özverili çalışmalar yapıldığını ve ortak çözümler üretildiğini belirterek, ‘’Özellikle ahşap ve ahşaptan üretilmiş levhaların yapı içerisindeki kullanım oranının yüzde 90’a ulaştığı bina tasarımlarında, çok daha şiddetli depremlerde meydana gelen kayıplar çok daha az olmaktadır. Bunu sadece ABD’de olan depremlerdeki ahşap yapıların durumuna bakarak da görmek mümkündür’’ dedi.

26.09.2010


 

Plastik kapaklar tekerlekli sandalyeye dönüştü

EGE Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında desteklediği ‘’Tane Tane Kapakları Toplayalım, Adım Adım Engelleri Aşalım’’ kampanyasında toplanan plastik su şişesi kapakları, engellilere tekerlekli sandalye olarak dönüyor.

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar, İstanbul’daki bir belediyenin Katı Atıklar Müdürlüğü’nün yaptığı bir projenin öğrencileri tarafından kendilerine getirildiğini ve kendilerinin de bu kampanyaya destek olarak çalışma başlattıklarını anlattı. Öğrencilerin internette de sayfa açarak hem Türkiye’ye, hem de dünyaya bu kampanyayı duyurduğunu dile getiren Prof. Dr. Toygar, ‘’Diyarbakır’dan, Hakkâri’den, cezaevlerinden, Almanya’dan, ABD’den, Hollanda’dan, İngiltere, İsveç’ten kampanyamıza destek yağıyor. Buralardan kuryelerle okulumuza plâstik kapak geliyor’’ dedi. Toygar, plâstik su şişesi, gazlı içecek kapaklarının toplanarak katı atık yapan bir firmaya gönderildiğini ve oradan da her 250 kiloluk plâstik kapağa bir tekerlekli sandalye verildiğini ifade etti.

26.09.2010


 

Leblebi, 35 çeşidiyle damaklara hitap ediyor

LEBLEBİ diyarı olarak bilinen Çorum’da üreticiler, tuzlu, çıtır, beyaz, soslu-baharatlı, çikolatalı, şekerli, kaplamalı, ballı-susamlı, sade ve cips leblebi olmak üzere 35 çeşidi bulunan meşhur ‘’Çorum Leblebisi’’ni daha kaliteli üretmek için çaba gösteriyor.

Leblebiciler ve Kuruyemişçiler Odası’nın, 2008 yılı içerisinde üye sayısının düştüğü gerekçesiyle kapatılmasının ardından bireysel olarak çalışmalarını sürdüren üreticiler, kendi girişimleriyle daha kaliteli ürün çıkarmaya çalışıyor. Yıllık yaklaşık 3 bin tona yakın leblebinin üretildiği Çorum’dan başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkeleri, Avustralya, Amerika, Kanada ve Asya ülkelerine ise talepler doğrultusunda leblebi ihracı yapılıyor. Şehirde kuru yemiş ve leblebi satıcısı olarak 200 iş yeri bulunuyor. Bunlardan 55’i kendi ürettiği leblebiyi satarak Türkiye pazarının yüzde 25’ine hitap ediyor. Çorum leblebisinin, yıllardır babadan oğula geçen ‘’kavurma ustalığı’’ sonucu aldığı tat dolayısıyla kazandığı ünü, her geçen gün kendini geliştirerek daha geniş alanlara yayılıyor.

26.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.