27 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

İnce kabuklu ceviz, görenleri şaşırtıyor

TOKAT’IN Yeşilyurt ilçesine bağlı Karaoluk Köyündeki bir ceviz ağacında yetişen, dışarıdan iç kısmı gözüken ve kırmaya gerek olmayan ince kabuklu ceviz, görenleri şaşırtıyor.

Ceviz ağacının yetiştiği bahçenin sahibi 64 yaşındaki Hüseyin Güler, yaptığı açıklamada, 20 yıl önce köylerine Gaziantep’ten gelen bir öğretmenin verdiği yeşil kabuklu cevizi bahçesine diktiğini söyledi. Bir süre sonra ceviz ağacının yetiştiğini ve büyüdükten sonra ürün vermeye başladığını anlatan Güler, ‘’Hanım fırına giderken görmüş ‘bizim ceviz ağacında ceviz var’ dedi. Ben de ‘ne arasın onda ceviz’ dedim. Gittim baktım her yer ceviz’’ diye konuştu.

Zamanı geldikten sonra cevizi topladıklarını anlatan Güler, ‘’Kabuğu yok cevizin, her halde olmamış dedik, şaşırdık. Bu sene böyle olsun yetişmeden topladık diye düşündük. Seneler geçti böyle. Meğer türü böyleymiş’’ dedi. Senelerdir bu cevizden faydalandıklarını anlatan Güler, ‘’8 sene önce kilosunu 10 liraya sattım. Ondan sonra hiç satmadım. Gelen arkadaş ‘ben dikeceğim biraz ver’ diyor, dağıtıyorum’’ ifadesini kullandı.

Yetkililerin köye gelerek ceviz ağacında inceleme yaptıklarını anlatan Güler, şunları kaydetti: ‘’İlçe Tarım Müdürlüğünden köyümüze gelerek inceleme yaptılar. Aldılar üniversiteye götürdüler. Araştırma yaptılar, sonuç olarak hiçbir karar veremediler. ‘Türkiye genelinde böyle bir ceviz yok’ diyorlar. Cevizin içi gözüküyor. Cevizi kırmaya gerek yok. Dışında yeşil kabuk da oluyor. Ceviz ağacının silkelemesi de kolay. Silkeledin mi hepsi düşüyor. Köyümüzde sadece benim diktiğim ağaç böyle ceviz veriyor. Üniversiteden gelenler incelemek için ağacın dallarından götürdüler.’’

Karaoluk köyü muhtarı Yusuf Ayten ise bu cevizin uzun süredir köylerinde olduğunu, yetişmiş bir ağacın bulunduğunu belirterek, ‘’Ama çoğaltma çalışmamız başladı, yetiştirdiğimiz ağaçlar iki yılda ceviz verecek hale gelecek. Bize gelip araştıranlardan öğrendiğimiz bilgilere göre Türkiye’de böyle bir şey bundan başka yok. Bunun da nasıl oluştuğunu bilmiyorlar’’ dedi. Cevizle ilgili çalışmalarıyla tanınan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ise bu konunun bilimsel olarak arzuladıkları bir durum olmadığını belirterek, ‘’Gıda güvenirliği yönünden uygun değil. Cevizi hemen kabuktan ayıracaksın çünkü küflenme olmaması için. İyice kurutmak lâzım’’ diye konuştu.

27.10.2010


 

Tehlikeli yola, merdivenli koruma

ANKARA’NIN Çankaya Belediyesi, çıkış kapısı çift yönlü trafiğin olduğu yola açılan Turhan Dökmeci İlköğretim Okulunun önüne, öğrencileri muhtemel kazalardan korumak için 2 metre genişliğinde merdiven yaptı, demir korkuluklar için de çalışmalara başlandı.

Çankaya’ya bağlı Akpınar Mahallesi’ndeki Akpınar İlköğretim Okulunun mevcut haliyle bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermemesi üzerine ‘’Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası’’ çerçevesinde Ankara Valiliği ile hayırsever Turhan Dökmeci arasında 2007 yılında imzalanan protokol gereği yapılan ve 18 Ekimde eğitim öğretime açılan 24 derslikli Turhan Dökmeci İlköğretim Okulu’nun önünden geçen ve çift yönlü trafiğe açık olması dolayısıyla öğrencileri tehlikeye düşüren yolla ilgili, Çankaya belediyesi harekete geçirdi. Belediye ekipleri, okulun çıkış kapısının önüne 2 metre genişliğinde yaptırılan merdivenin inşası tamamlanırken, merdivenin kenarları da, öğrencilerin yola çıkmasını engelleyecek şekilde demir parmaklıklarla çevrilecek.

27.10.2010


 

MSA’dan köylülere tarımsal bilgi desteği

SİİRT'TE MSA Eğitim ve Danışmanlık firması, köyleri gezerek çiftçilere Türkçe, Kürtçe ve Arapça tarımsal bilgi veriyor.

MSA Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim M. Sıddık Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uygulamasının tarımda bir devrim niteliğini taşıdığını ifade etti. Artık eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin özel sektör tarafından verildiğine işaret etti. M. Sıddık Aydın, “Firma olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvurarak, tarımsal danışmanlık hizmeti desteği isteyen bin 300 çiftçimize 6 ay boyunca eğitim ve kullanacakları ilâçları da ücretsiz veriyoruz. Bu eğitimleri her hafta köyleri tek tek ziyaret ederek yapıyoruz. İlimizin özelliği gereği, bu eğitim ve danışmanlık hizmetlerini Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak veriyoruz. Bu şekilde vatandaşımızla daha yakın bir diyalog kurabilme imkânı buluyoruz. Vatandaşımız yöresel dilde bildiği hastalıkların belirtilerini daha rahat anlatabiliyor. Eğitimlerimiz daha yararlı oluyor. Vatandaş en fazla bildiği dilde sıkıntısını, öğrenmek istediği konuyu aktarıyor, biz de cevaplandırıyoruz. Çiftçilerimize küçükbaş hayvan bakımı besleme ve hastalıklar ile bitkisel ürünler hakkında bilgi veriliyor. Karşılaştıkları sorunları birlikte çözmeye çalışıyoruz. Ekibimizde 4’ü veteriner hekim, 5’i ziraat mühendisi olmak üzere 19 danışman görev yapıyor” diye konuştu.

27.10.2010


 

Otoparka silâhlı saldırı: 3 yaralı

KOCAELİ’NİN Gebze ilçesinde meydana gelen silâhlı saldırıda üç kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Gebze’nin Eskihisar Köyündeki feribot girişinde bulunan otoparka kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce silâhla ateş açıldı. Saldırıda otoparkta bulunan işletme yetkililerinden Saygın Karaca, kardeşi Olcay Karaca ve İrfan Özkan çeşitli yerlerinden yaralandılar. Yaralılar kaldırıldıkları Gebze Fatih Devlet Hastanesine tedavi altına alındı. Jandarma, zanlı ya da zanlıların yakalanması için çalışma başlattı.

27.10.2010


 

Bebeğini bırakıp 4 saat sonra geldi, gözaltına alındı

MERSİN’DE 3 aylık bebeği yemek yediği restorana hemen geri geleceğini söyleyerek bırakan kadın, yaklaşık 4 saat sonra bebeği almaya gelince gözaltına alındı.

Esra Saman, 3 aylık Umutcan isimli bebekle balık restoranına geldi. Yemek yedikten sonra ‘’Hemen geliyorum’’ diyerek giden kadın dönmeyince polise haber verildi. 4 saat sonra gelen kadın gözaltına alındı.

27.10.2010


 

Toprak altında kalan kişi öldü

SİVAS’IN Divriği ilçesinde, yol çalışmaları sırasında yamaçtan kayan taş ve toprak yığını altında kalan kişi öldü.

Alınan bilgiye göre, Sivas-Arapgir karayolunda yol genişletme çalışmalarında kamyon kullanan Tekin Taşdemircanan (33), Selimoğlu Köyü yakınlarında kamyonunu yol kenarına park etti. Kamyonun arka kısmında aracın lastikleriyle ilgilenen Taşdemircanan, kepçenin çalışma yaptığı yamaçtan kayan toprak ve taş yığınlarının altında kaldı. Çalışmayı yürüten taşeron firmanın ortaklığını da yaptığı öğrenilen Taşdemircanan, olay yerinde öldü.

27.10.2010


 

Şüpheli paketlerden müzik seti ve bir çift ayakkabı çıktı

BEYOĞLU’NDA İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu ve TRT İstanbul Stüdyoları yakınında aynı saatlerde bulunan şüpheli paketlerden müzik seti ile bir çift ayakkabı çıktı.

Alınan bilgiye göre, Tepebaşı semti Meşrutiyet Caddesi’nde bulunan İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğunun bitişiğindeki bir binanın doğal gaz kutusunun üzerine bırakılan şüpheli paketi gören görevliler, polise haber verdi. Polis ekipleri, güvenlik tedbiri alarak, Tepebaşı’ndan Taksim’e çıkan yolları trafiğe kapattı. Bu sırada paketin patlama ihtimaline karşı İGDAŞ ekiplerine haber verildi. Bomba imha ekiplerinin özel elbiselerini giyerek incelediği paketten müzik seti çıktı. Aynı saatlerde, Odakule Asmalımescit Sokak’taki TRT İstanbul Stüdyoları binasının depo çıkışında şüpheli paket olduğu ihbarını alan polis ekipleri, sokağı trafiğe kapattı. Özel kıyafetli uzman ekip tarafından incelenen çantadan bir çift ayakkabı çıktı.

27.10.2010


 

Yalnız yaşayan kadına ev yaptırıldı

ANTALYA’NIN Akseki ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, evi kullanılamaz durumda olan ve yalnız yaşayan 39 yaşındaki kadına yeni ev yaptırdı.

Akseki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca hazırlanan ‘’Barınma Yardımı Projesi’’ kapsamında, Sinanhoca Köyünde yaşayan Şengül Büyükarslan’a yardım yapıldı. Evi kullanılamaz durumda olan Büyükarslan için, vakıf kaynaklarından 20 bin TL harcanarak yeni bir ev yaptırıldı. Ev, Büyükarslan’a teslim edildi. Akseki Kaymakamı Kamil Aksoy, yaptığı açıklamada, Sinanhoca Köyünde yalnız yaşayan Şengül Büyükarslan’ın daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için ahşap ve oturulamaz durumdaki evinin yıkıldığını ve yerine yenisinin yapıldığını kaydetti. Şengül Büyükarslan, anne ve babasının yıllar önce vefat ettiğini, herhangi bir yerden gelirinin olmadığını söyledi.

27.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.