31 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

İç güvenlik İçişleri’ne verilsin

Stratejİst ve Savunma Ekonomisi Uzmanı emekli Binbaşı Yakup Evirgen, iç güvenlik görevinin İçişleri Bakanlığı’na devredilmesi ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın Genelkurmay Başkanlığı ile organik bağlantısının kesilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’nin benimsendiği Millî Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) sonra ortaya çıkan süreci değerlendiren emekli Binbaşı Evirgen, süreci olumlu bulduğunu ifade etti. Evirgen, bundan sonra yapılması gereken ilk işin, iç güvenlik görevinin Türk Silâhlı Kuvvetleri’nden (TSK) alınıp İçişleri Bakanlığı’na devredilmesi ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın, Genelkurmay Başkanlığı ile olan organik bağlantısının kesilmesi olduğunu kaydetti. Jandarmanın sorumluluk alanları ve görevlerinin azaltılarak teşkilât yapısının küçültülmesi gerektiğini vurgulayan Evirgen, aşamalı olarak jandarmanın yetki alanının da polise devredilmesi gerektiğine işaret etti.

“SİLÂHLI KUVVETLERİN SİYASETİN

DIŞINA ÇIKARILMASI ELZEM”

Evirgen, Silahlı Kuvvetlerin siyasetin dışına çıkarılmasının elzem olduğunu belirterek, Yeni Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yazılmasına paralel olarak, MGK’nın ve Yüksek Askerî Şûrâ’nın yapısının da değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

“Kırmızı Kitap” olarak bilinen Millî Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yeniden yazılmasına ilişkin ortaya çıkan süreci olumlu bulan Evirgen, bundan sonra yapılması gereken ilk düzenlemenin, iç güvenlik görevlerinin TSK’dan aşamalı şekilde alınması olduğunu belirtti. Evirgen, iç güvenlik görevinin tamamen İçişleri Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğini belirterek, “Silâhlı terörün dış destek, üs ve bağlantıları ile mücadelede ihtiyaç duyulması halinde terörle mücadele teknik ve taktiklerine uygun olarak yetişmiş ve tecrübeli profesyonel personelden oluşmuş birlikler kullanılmalıdır. Askerlik yükümlüleri bu görevlerde kullanılmamalıdır” diye konuştu.

“JANDARMA YENİDEN

YAPILANDIRILMALI”

Jandarma Genel Komutanlığı’nın, Genel Kurmay Başkanlığı ile olan organik bağlantısının kesilmesini de isteyen Evirgen, şöyle devam etti: “Jandarma Genel Komutanlığı’nın mülkî, adlî ve askerî görevleri yeniden belirlenmelidir. Profesyonel personelinin Silâhlı Kuvvetler bünyesinde yetiştirilmesinden vazgeçilmelidir. Silâhlı Kuvvetler’den önce tamamen profesyonel bir yapıya sür'atle geçirilmelidir.”Evirgen, Jandarma Genel Komutanlığı’nın fazla personelinin Silâhlı Kuvvetler’e kaydırılması gerektiğini ifade ederek, “Askerlik yükümlülerinin jandarma bünyesinde görev yapmasına son verilmelidir. Böylece TSK’nın asker ihtiyacı çok hızlı karşılanmış olacaktır. Unutulmamalıdır ki Jandarma Genel Komutanlığı her celp döneminde, Kara Kuvvetleri’nin aldığı asker sayısına yakın yükümlüyü silâh altına almaktadır.” diye konuştu. Jandarma’nın sorumluluk alanları ve görevlerinin azaltılarak, teşkilât yapısının küçültülmesi gerektiğini vurgulayan Evirgen, “Belediyesi olan yerleşimlere ilâve olarak, uygun olan kırsal yerleşimlerdeki sorumluluk alanlarını polise devretmelidir” dedi.

31.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Genç nüfus’umuz tehdit altında

  Belediyeler insan odaklı çalışmalı

  Avrupalı kurumlarla ‘altın çocuklar’ işbirliği

  18. Eğitim Şûrâsı yarın toplanıyor

  Erzincan’da yasaklı resepsiyon

  MAĞDURLARDAN ÖZÜR DİLEMELİYİZ

  Başörtüsünde çözümün adresi Meclis

  KÜRT SORUNUNA “GÖNÜL ELÇİSİ” ÇÖZÜMÜ

  Türk-Yunan sınırındaki AB devriyesi başlıyor

  AKP İstanbul İl Teşkilatı Oktay Ekşi’yi kınadı

  Cumhuriyet dar kalıplara sokulamaz

  Youtube'da yasağı kalkıyor

  RÜTBELİ ASKERLER SALONU TERK ETTİ

  İç güvenlik İçişleri’ne verilsin

  Yabancı okullara arazi vizesi

  Saatinizi geri aldınız mı?

  BDP Kars İl Başkanı tutuklandı

  Çelikkol Tayland’a atandı

  Polis otosu devrildi: 1 şehit

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.