20 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

ABD, Afganistan’dan çekilecek mi?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Geoff Morrell, ABD’nin Afganistan’daki güvenliği sağlama görevini, 2014 yılı sonunda Afgan güçlerine teslim etmeyi düşündüğünü söyledi.

Morrell, ‘’Hedefimiz, güvenliği sağlama sorumluluğunu Afgan güçlerine 2014 yılının sonunda transfer etmektir’’ dedi. Morrel, görevi teslim etmenin, ülkede güvenliği sağlama görevinin tamamen Afgan güçlere bırakılacağı, ABD veya koalisyon güçlerine mensup askerlerin tamamının ülkeden çekileceği anlamına gelmediğini de belirtti. Morrel, ‘’Her şey, çatışma sahalarındaki şartlara ve Afgan güçlerinin görevi devralma kapasitelerine bağlıdır. Afganların ihtiyacına göre, belli miktarda asker Afganistan’da kalabilir. ABD’nin umudu, Afgan güçlerinin güvenliği sağlama sorumluluğuna tamamıyla sahip çıkabilmeleridir’’ diye konuştu.

YOLSUZLUK

Fransız gazetesi ‘’La Croix’’nın sorularını cevaplayan BM Genel Sekreteri’nin Afganistan Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da ‘’Afganistan’daki yolsuzluğu yok etme hedefinin, gelecek 10 yılın hedefi olduğunu’’ belirtti. Ülke yönetimi ve Devlet Başkanı Hamid Karzai ile ilgili bir soruyu cevaplayan Mistura, ‘’Afganistan’a, ABD’deki 11 Eylül 2001 terör saldırılarından dolayı geldik, Afganistan’ı mükemmel yönetilen, yolsuzluğun olmadığı ve insan haklarına saygı gösterildiği, İsviçre benzeri bir ülkeye çevirmek için değil’’ diye konuştu. Mistura, ‘’Bu demek değil ki bir gün yolsuzluğu bu ülkeden tamamıyla söküp atamayacağız, şimdilik, yolsuzluğu yok etme hedefi gelecek 10 yılın hedefi olarak karşımızda duruyor’’ dedi. “Talibanlar iktidardayken, yolsuzluğa bulaşmamışlardı ve Mercedes almıyorlardı, ama halkın ihtiyaçlarına da cevap veremiyorlardı’’ diyen Mistura, ‘’Bugün, yolsuzluk Afgan hükümeti için büyük bir engel, ama ülkede, Taliban dönemine nazaran daha fazla okul ve hastane var’’ ifadelerini kullandı. Mistura, şu anki hedefin, Afganistan’a yapılan uluslar arası yardımı kontrol etmek ve sözleşmelerin imzalanmasını sağlamak olduğunu belirtti.

STK’LAR: SİVİLLER DAHA

İYİ KORUNSUN

Afganistan’da görev yapan 30 kadar sivil toplum kuruluşu, NATO ülkelerine, Afgan sivilleri, askerlerin kötü muamelesine karşı daha iyi korunmalarını sağlayacak ‘’acil tedbirler’’ almaları için çağrıda bulundu. STK’ların yayımladığı ortak yazılı açıklama, birçok Afgan sivillin, son 9 yıl içerisinde, hiçbir zaman olmadığı kadar yaralandığı, öldürüldüğü öne sürüldü, sivillerin maruz kaldığı şiddetin gitgide arttığının altı çizildi. Açıklama, acil önemler alınmadığı takdirde, 2011’de durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunuldu. STK’lar, NATO ülkelerini özellikle, eğittikleri Afgan güçlerini kontrol etmeye çağırdı.

20.11.2010


 

Kolera salgını dolayısıyla BM barış gücüne saldırı

HAİTİ'DEKİ kolera salgınının bir türlü önlenememesine tepki gösteren halk, salgının sorumlusu olarak gördükleri BM barış gücü askerlerinin araçlarına saldırdı.

Protestocular başkent Port Au Prince’de yolları kapatarak, bin 100’den fazla kişinin öldüğü hastalığı yaydıklarını düşündüğü BM barış gücü askerlerinin araçlarına saldırdı. Bazı göstericilerse Devlet Başkanı Rene Preval’in Birlik Partisi’nin binasına taş attı, seçim kampanyasında kullanılan posterlerini yırttı. Haiti’de 6 yıldır görev yapan ve ülkedeki en önemli güvenlik gücü olan BM İstikrar Gücü (MINUSTAH), salgından sorumlu olduğu iddialarını reddetti. Göstericiler, BM barış gücünde yer alan Nepal birliğinin başşehrin ortasından geçen Artibonite ırmağı vasıtasıyla kolera hastalığını Haitililere yaydığını düşünüyor. Bazı BM sağlık uzmanları da göstericilerle aynı görüşü paylaşıyor. Koleraya Haiti’de daha önce pek rastlanmadığı bildirilirken, ülkedeki kötü tuvalet ve sağlık şartlarına rağmen vak'aların bu yıl tepe noktasına erişmesinin beklenmediği bildiriliyor. Bu arada yardım kuruluşları Haiti’deki karmaşanın koleraya yakalanan onbinlerce kişiyi tedavi etme çabalarına zarar verdiğini belirtti. Avrupa Komisyonu’ndan Haiti'ye yardım çağrısı AVRUPA Komisyonu, AB hükümetlerine, kolera salgınıyla boğuşan Haiti’ye yardım yapmaları çağrısında bulundu. AB İnsanî Yardım Komiseri Kristalina Georgieva, Haiti’de bir aydır süren kolera salgınında 1100 kişinin öldüğünü, 18 binden fazla kişinin de hastanelere kaldırıldığını belirtti. Georgieva, AB’nin, kolerayla mücadele etmesi için Haiti’ye doktor, yatak, ambulans, ilâç ve diğer yardım malzemeleri göndermesi gerektiğini kaydetti. AB Komiseri, Haiti’nin, Haitililer ve sağlık çalışanlarının, hakkında çok az şey bildiği kolera hastalığıyla mücadele etmek için yeterince bilgi, ilâç ve malzeme donanımına sahip olmadığını da belirtti.

20.11.2010


 

İKT, dinî özgürlükler raporunu olumlu buldu

İSLÂM Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından açıklanan “2010 Dini Özgürlükler Raporu”nu memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Rapora ilişkin yazılı açıklama yapan İhsanoğlu, “Dinî özgürlüklerin temel insan hakları bağlamında” değerlendirildiği raporu olumlu bulduğunu ifade etti. İhsanoğlu, Clinton’ın “Dinsel özgürlük, hem temel bir insan hakkı hem de istikrarlı, barışçıl ve gelişen bir toplumun temel bir unsurudur” ifadelerine katıldığını belirtti. İKT Genel Sekreteri, dünyanın çeşitli bölgelerindeki hoşgörüsüzlük örneklerine yer veren Clinton’un, “Bazı Avrupa ülkeleri, dinsel ifade özgürlüğüne karşı sert sınırlamaları uygulamaya koydu” yorumunu da paylaştığını bildirdi. Dinî azınlıklara yönelik şiddeti kınadığını yineleyen İhsanoğlu, Ekim ayında Bağdat’ta bir kiliseye düzenlenen terörist saldırıyı kınadığına ilişkin açıklamasını da hatırlattı. Raporun, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler arasında, din ve etnik yapıya ilişkin artan tahrik ve nefret yönelimine karşı acil tedbir alınması konusundaki inancını arttırdığını kaydeden İhsanoğlu, bu yönelime karşı somut tedbirler alınması amacıyla İKT üyesi ülkelerin, ABD, AB ve BM’deki üyelerle yakın bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

20.11.2010


 

İsrailli savaş suçlularını yayınlayan siteye engel

İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaklaşık iki yıl önce gerçekleştirdiği ve bin 400 dolayında Filistinlinin vefat ettiği Dökme Kurşun Operasyonunda görev alan Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin de aralarında bulunduğu kuvvet komutanları ile değişik rütbelerdeki toplam 200 askerin kimlik bilgilerini ve resimlerini yayımlayan siteye ulaşıma engel kondu.

Sitenin “http://israeliwarcriminals.zzl.org/” adlı link adresinde, daha önce var olduğu bildirilen verilere ulaşılamıyor. Öte yandan, Kadima milletvekillerinden Mecelli Vehbi, İsrail Başsavcılığını ve polisini göreve çağırarak, söz konusu sitenin arkasında kimlerin bulunduğunun soruşturulmasını istedi.

20.11.2010


 

"ABD’den sonra Irak’ta şiddet artmaz"

ABD Savunma Bakanlığı Ortadoğu’dan sorumlu üst düzey yetkilisi Colin Kahl, ABD güçlerinin gelecek yıl sonunda Irak’tan çekilmesinden sonra, bu ülkede şiddet olaylarında çarpıcı bir artış olmasının beklenmediğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ne bilgi veren Kahl, “Medyada yer verilen, Irak’ın bir kargaşaya düşeceği yönünde genellikle abartılı yorumlara karşın, ülkedeki temel güvenlik koşulları güçlü olmayı sürdürmektedir” dedi. El Kaide tarafından Irak’ta düzenlenen çeşitli saldırılara karşın, bu örgütün, geniş kapsamlı bir isyan ve iç savaş hedefinde başarıya ulaşamadığını belirten Kahl, ABD askerinin Irak’taki duruma etkisinin geçmişe göre çok zayıf olduğunu, kalan askerlerin de çekilmesinin, ülkede şiddetin çarpıcı biçimde yükselmesi gibi bir sonucunun olmayacağını ifade etti. Irak’taki etkili siyasal güçler arasında yeni güç paylaşımı anlaşması yapılması ve hükümetin kurulması konusunda mutabakata varılması öncesinde, Amerikalı üst düzey yetkililer, çekilmeden sonra ülkenin istikrarsızlığa düşebileceği yorumu yapıyordu.

20.11.2010


 

Clinton: Yetki devrine 2011’de başlamak istiyoruz

NATO zirvesi için Lizbon’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan’da NATO’ya bağlı olarak görev yapan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) kontrolü altında olan yetkilerin yerel güvenlik güçlerine devredilmesine 2011 yılında başlamak istediklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, “Afgan hükümetinin ve halkının egemenliğine saygı gösterilmesinin bir öncelik olduğunu” belirtti. Clinton, “Biz, Afganistan hükümetinin ve halkının endişelerinin çözümlenebilmesi için onların sesine kulak vermenin önemli olduğuna inanıyoruz” derken, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile sürekli temas halinde olduklarını ifade etti.

20.11.2010


 

Obama: Afganları tek başına bırakmayacağız

ABD Başkanı Barack Obama, şu anda uluslar arası birliklerin sağladığı güvenliğin sorumluluğunu 2014’te Afgan ordusuna devrettikten sonra, Afganlıları kendi başlarına bırakmayacaklarını belirtti.

Portekiz’in başşehri Lizbon’da düzenlenen NATO zirvesi dolayısıyla Publico gazetesine demeç veren Obama, Afganları ülkelerinin genelinde kendi güvenliklerini sağlama sorumluluğunu almaya götürecek geçiş sürecini başlatacak biçimde bir yaklaşım elde etmeye çalışacaklarını ifade etti. Obama, bu yaklaşımın zirvede, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin bu sürecin 2014’te tamamlanmasına yönelik talebiyle de harmanlanacağını kaydetti. ABD Başkanı Obama, her ne kadar birliklerin azaltılması ve söz konusu geçiş gelecek Temmuzda başlayacak olsa da NATO’nun ve ABD’nin Afganları kendi başlarına bırakmayacak şekilde kalıcı bir ortaklık oluşturmak istediğini bildirdi.

20.11.2010


 

Barak’a da dâvâ

‘GAZZE için Özgürlük Filosu’na katılan dört Belçikalı kadın, saldırıdan sorumlu tuttukları İsrailli yöneticiler aleyhine dâvâ açtı.

İsrail ordusunun 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze’ye insanî yardım göndermek için yola çıkan 6 gemiden oluşan uluslar arası insanî konvoya düzenlediği silâhlı saldırı sonucu Mavi Marmara gemisinde 9 kişi ölmüş, 50’den fazla kişi ise yaralanmıştı. ‘Gazze için Özgürlük Filosu’na katılan dört Belçikalı kadının açtığı dâvânın İsrail’e karşı insan hakları ihlâl dâvâsı olduğu kaydedildi. Dâvâcı oldukların arasında İsrail askeriyesi, General Gabi Ashenazi ve dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak bulunuyor. İsrail tarafından saldırı emrini kimin verdiğinin net olarak tesbit edilmediği ve bunun İsrail kaynaklarınca öğrenilemediğinin altı çizilen dâvâda, suçlananların sadece birkaç askerle sınırlı kalmaması talep edildi. Suçluların tesbit edilmesi istenirken Belçika makamların da dâvâyı uluslar arası alanda savunulması istendi.

20.11.2010


 

Ukrayna ordusu küçülecek

UKRAYNA Genelkurmay Başkanı Grigoriy Pedçenko, asker sayısının 5 yıl içerisinde 200 bin kişiden 160 bine indirileceğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Pedçenko, basın açıklamasında önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ukrayna silâhlı güçlerin sayısı 40 bin kişi azaltılmasını öngördüklerini belirtti. Pedçenko, aynı zamanda Ukrayna Silâhlı Kuvvetlerin idarî kadrosunun da yüzde 20 oranında küçültüleceğini bildirdi.

20.11.2010


 

Castro bırakıyor

KÜBA devriminin lideri, eski devlet başkanı Fidel Castro, Küba Komünist Partisi liderliğinden kaynaklanan yetkilerini devrettiğini açıkladı.

Castro, olumsuz sağlık şartları dolayısıyla “Parti Birinci Sekreteri” olarak elinde tuttuğu yetkileri devrettiğini bildirdi. Castro, Devlet Başkanlığı yetkilerini 2006’da kardeşine devretmiş, 2008’de de Devlet Başkanlığı görevinden ayrılmıştı.

20.11.2010


 

Yeni Zelanda’da maden patlaması

YENİ Zelanda’daki bir madende meydana gelen patlamadan 2 kişinin kurtulduğu bildirildi. Maden şirketinden yapılan açıklamada, geri kalan 30 kadar madenciyle irtibat sağlanamadığı belirtildi.

Kaza adanın güneyindeki batı sahilinde bulunan Grey District şehrinde meydana geldi.

20.11.2010


 

Çölde kurban sevinci yaşandı

Yokluklar ülkesi Çad’ın çöl ve yarı çöl konumundaki 9 yöresinde hayat mücadelesi veren yoksulların yüzü, Türkiyeli hayırseverlerin kurban bağışlarıyla güldü.

Elektriğin lüks olduğu, içme suyunun ancak kısıtlı miktardaki kuyulardan temin edilebildiği; cami, okul ve hastanenin bulunmadığı zorlu hayat şartlarına sahip bu coğrafyadaki ihtiyaç sahiplerinin sınırlı sayıdaki kısmına Türk halkı şefkat elini uzattı. Kurban Bayramı boyunca başşehir Encemine başta olmak üzere ülkenin değişik bölgelerindeki 9 noktada 143 büyükbaş hayvan kesildi. Kurban etleri binlerce yoksulun kısa süreliğine de olsa yüzünü aydınlattı. İnsanî Yardım Vakfı (İHH), Çadlı partneri Yoksullukla Mücadele ve Kalkınma Derneği’nin (ADLM) desteğiyle toplam 1001 hisselik kurban bağışını, bu ülkedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. İHH ekibi, ayrıca bazı yoksul aileleri evlerinde ziyaret ederek nakdî yardımda bulundu. Yetim ve öksüz çocukların bulunduğu iki aileye de para yardımı yapan İHH ekibi, şeker ve balon dağıttığı çocukların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Ekip, balon, lokum ve şekerlerle çocuklara bayram sevinci yaşattı.

20.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.