24 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Camisiz başşehirde 700 bin Müslüman

Kathİmerİnİ gazetesinde yayımlanan haberde, Atina ile Pire şehirlerinin de içinde yer aldığı Atika bölgesinde yaşayan 700 bin Müslümanın büyük bölümünü Arap, Pakistan ve Bangladeşli göçmenlerin oluşturduğu bildirildi.

Haberde yaklaşık 100 noktada da gayriresmî ibadet yeri bulunduğu kaydedildi. Başşehir Atina’nın dahil olduğu Attika bölgesinin toplam nüfusu 5 milyon civarında bulunuyor. Haberde ayrıca, Atina’da cami olmadığı için meydanlarda namaz kılınmasının, bir protesto olmasının yanı sıra barışçı ve sesli bir güç gösterisi olduğu değerlendirmesinde bulunuldu. Bu arada ünlü mimar Zaha Hadid’in, Votanikos bölgesinde inşa edilecek 500 kişilik caminin planını ücret almadan çizme isteğini dile getirdiği bildirildi. Başşehir Atina’da binlerce Müslüman, bayram namazını şehrin çeşitli meydanlarında toplanarak kılmıştı. Müslümanların Atika bölgesinin yaklaşık 15 farklı noktasında bir araya gelmeleri, ibadet etmeleri ve aşırı sağcı gruplar tarafından rahatsız edilmemeleri için polis geniş güvenlik tedbirleri almıştı.

KARAR VAR, İLERLEME YOK

Yunanİstan’da son 12 yıldır başehir ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadet edebilmeleri için cami ve mezarlık yapılması planları tartışılıyor. Bu konuda parlamentonun bir karar alması ve Kilisenin desteklemesine karşın henüz bir ilerleme kaydedilmedi. Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis da Atina’da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söylemişti. Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin Votanikos semtinde inşa edileceğini, Deniz Kuvvetleri mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağını belirtmişti. Cami projesinin ayrıntılarının Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos’un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği bakanlarının katılacağı bir heyet tarafından belirleneceği kaydedilmişti. Atina’da cami yapımı işlemlerinin hızlandırıldığına işaret edilen haberlerde, bu proje tamamlandığında caminin Müslümanlara ait, iki asır sonra faaliyete geçecek ilk resmî ibadet yeri olacağı belirtilmişti. Eğitim Bakanlığı ile Atina Çevre Planlama Kuruluşu arasında varılan anlaşma sonucunda caminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın tedarik edeceği bir alanda inşa edilmesine karar verildiği kaydedilen haberlerde, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılacak maliyetinin 2,5 milyon avro tutarında olacağı ifade edilmişti. Harcamaların Devlet Yatırım Programından karşılanacağı, caminin toplam 840 metrekarelik bir alanı kaplayacağı kaydedilmişti. Hükümet yetkililerinin değerlendirmelerinde, ‘’caminin Yunan inşaat şirketleri tarafından yapılmasının hedeflendiği ve bu yapının İslami gelenek ile Akdeniz ülkeleri kültürünü birlikte barındırmasının ümit edildiği’’ belirtilmişti.

24.11.2010


 

Festival izdihamında ölü sayısı artıyor

Kamboçya’da bir festivalde çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 378’e yükseldi. Ayrıca yaralı sayısında da son rakamın 755 olduğu ifade ediliyor.

Ölü ve yaralı sayısının artmasında endişe ediliyor. Devlet televizyonu, izdihamın, üç gün süren su festivalinin son gününde, başşehir Phnom Penh’i kutlamaların olduğu Mekong Nehri üzerindeki Diamond Adasına bağlayan köprüde çıktığını duyurmuştu. Festival sırasında bazı kişilere elektrik çarpması, binlerce kişinin paniğe kapılmasına yol açmış, çıkan izdihamda ölenlerden çoğunun ezilerek ve boğularak öldüğü bildirilmişti.

24.11.2010


 

Madencilerden ümit kesilmek üzere

Yenİ Zelanda’da Cuma günü bir madende meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında kaybolan madencileri bulması yollanan uzaktan kumandalı askeri robotun bozulduğu bildirildi.

Madencileri kurtarma operasyonlarının eşgüdümünü sağlayan polis şefi Gary Knowles yaptığı açıklamada, “Bu çok vahim bir durum, zaman kaybettikçe, madencileri sağ bulma umudumuz da tükeniyor, gerçekçi olalım” diye konuştu. Komutan Knowles, yerin yaklaşık 150 metre altında mahsur kalan madencilerle bağlantı kurabilmek için yollanan robotun, tünelde 550 metre ilerledikten sonra bozulduğunu belirtti. Patlama sonucu çıkan yangının sebep olduğu zehirli gaz, kurtarma ekiplerinin madene girmesini engelliyor.

24.11.2010


 

Wikileaks’ten 7 kat belge daha

Wikileaks internet sitesi, daha önce Irak savaşıyla ilgili olarak yayınladığı gizli belgelerin 7 katı büyüklüğünde yeni belgeler yayınlayacağını açıkladı.

Wikileaks, Twitter’da takipçilerine gönderdiği kısa mesajda, Irak savaşıyla ilgili olarak yayınladığı belgelerden 7 kat fazla yeni belge yayınlayacağı haberini verdi. Mesajda, yayınlanacak belgelerin içeriği ve ne zaman yayınlanacağına ilişkin bilgi verilmedi.

24.11.2010


 

Kral ABD’de

Belde disk kayması teşhisi koyulan Suudi Arabistan Kralı Abdullah, tedavi için ABD’nin New York şehrine geldi.

Suudi Arabistan resmî haber ajansı SPA, Kral Abdullah’ın tekerlekli sandalyede uçaktan inerken bir fotoğrafını yayınladı. Kral Abdullah, Riyad’dan ayrılmadan önce, Velihat Prens Emir Sultan Bin Abdul Aziz’e vekâlet yetkisi vermişti. Saudi Gazette’de yayımlanan bir haberde, Kral Abdullah’ın yetkilerini Prens Emir Sultan’a devretmesinin ardından, bir süreden beri Fas’ta tedavi gören Emir Sultan’ın Pazar gecesi Riyad’a döndüğü belirtildi.

24.11.2010


 

İsrail’den referandum kararı

İsraİl parlamentosu (Knesset), ülke egemenliği altındaki topraklardan çekilme konusunda alınacak bir kararın referanduma sunulmasını öngören yasayı kabul etti.

Parlamentodan 33’e karşı 65 oyla geçen yasa, hemen yürürlüğe girdi. Yasanın, sadece İsrail’in egemenliği altındaki topraklardan söz etmesi sebebiyle işgal altındaki Batı Şeria’dan bir geri çekilmenin referandum gerektirmediği belirtiliyor. Buna karşın, İsrail’in işgal edip ilhak ettiği Golan Tepeleri veya Doğu Kudüs’ten çekilme konusunda alınacak bir karar referandumun konusu olacak. Batı Şeria’daki topraklar ise ilhak edilmediği ve bir sivil yönetimin; Filistin Özerklik Yönetimi’nin idaresinde bulunduğu için, buradan yapılacak geri çekilmeler referanduma sunulmayacak.

24.11.2010


 

İki Kore kapıştı: Ölü ve yaralı var

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginlik, topçu atışlarıyla sıcak çatışmaya dönüştü. Çatışmada bir G. Kore askeri ölürken içlerine sivillerin de olduğu 13 kişi yaralandı. ABD, K. Kore saldırısını şiddetle kınarken, Rusya çatışmanın derhal durdurulmasını istedi.

İki Kore arasında çatışma Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginlik, Kuzey’den yapılan topçu atışlarıyla sıcak çatışmaya dönüştü. Kuzey Kore’nin Güney Kore’nin Yeonpyeong adasını top ateşi ile vurması sonucu 2 askerin öldüğü bildirildi. Güney Kore Savunma bakanlığı olayda 17 asker ve 3 sivilin yaralandığını duyurdu. Kuzey Kore’nin 200 top ateşi yaptığı ifade edilirken, alarma geçen Güney Kore de 80 top ateşi ile karşılık verdiğini bildirdi. Yeonpyeong adasında saldırı sonucu çıkan yangının kontrol edilemediği ifade edilirken, yetkililer ada halkını güvenli bir yere taşıyor. Güney Kore YTN televizyonu, yetkililerin güvenlik sebepleri ile Yongbyong Adası yakınlarındaki Pekyrung Adasını da saldırı ihtimaline karşı boşaltma emri verdiğini aktardı. F-16 savaş uçaklarının da adanın batı kıyısına gönderildiği belirtildi. Seul / cihan

1953’TEN SONRA YİNE

SİVİLLER VURULDU

Kuzey Kore’nin Güney Kore’nin Yeonpyeong Adasını top ateşine tutmasının, 1953’te imzalanan ateşkes antlaşmasından sonra sivillerin zarar gördüğü ilk saldırı olduğu bildirildi. Özellikle 60’lı senelerde 38. paralelde iki taraf arasında sıcak çatışmalar olmuştu. Çatışmalarda askerler yaralanırken, son saldırılarda ilk defa sivillerin zarar gördüğü aktarıldı. ABD, GÜNEY’E GARANTİ VERDİ ABD, Kuzey Kore’den yapılan top atışlarının ardından Güney Kore’ye güçlü destek verdi. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, topçu saldırısı kınanırken, bu eyleme son verilmesi istendi. Açıklamada, ABD’nin Güney Kore’nin savunulmasına ve bölgesel barış ve işbirliğine bağlı olduğu vurgulandı. Beyaz Saray ayrıca Güney Kore ile yakın temasların sürdüğünü duyurdu.

24.11.2010


 

RUSYA’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Rusya, Kore Yarımadası’nda güç kullanımının kabul edilemez olduğunu belirterek Güney ve Kuzey Kore’ye itidal çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili Rusya’nın resmî haber ajansı İtar-Tass’a yaptığı açıklamada, “Biz güç kullanımının kabul edilemez bir yol olduğunu düşünüyoruz. Güney ve Kuzey arasındaki her türlü sorun siyasî ve diplomatik yollardan çözülmeli” dedi. Moskova’nın, taraflardan itidal göstermesini istediğini belirten yetkili, “Çatışmadaki tarafların yanı sıra, Kore sorununun çözümü müzakerelerine katılan ülkelerin bölgede gerginliğin artmasını önlemek ve durumun normale dönmesini sağlamak için kararlı tedbirler alması gerekiyor” ifadesini kullandı.

24.11.2010


 

AB, KUZEY’İ KINADI

Avrupa Birliği, Güney Kore’ye top ateşi açarak 2 askerin ölümüne ve bazı asker ve sivillerin yaralanmasına sebep olan Kuzey Kore’yi şiddetle kınadı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore Yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore’ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu. Ashton, yazılı açıklamasında, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak’ın itidal çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını, “Kore Yarımadasında barış ve istikrarın bölge ve dünya için elzem olduğunu” vurguladı.

24.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.