Güncel |
MSB’den YAŞzedelere red |
Millî Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilen askerlerin dilekçesine ret cevabı verdi. Bakanlık, anayasa değişikliğinden önce ordudan atıldıkları için itirazlarıyla ilgili bir işlem yapılmayacağını savundu. Bu arada, CHP, 1971 ve 1980 darbeleri ile 28 Şubat sürecinde ‘disiplinsizlik’ gerekçesiyle ordudan atılan ve yargı yolu kapatılan binlerce YAŞ mağdurunun haklarının iade edilmesi için kanun teklifi hazırladı. YAŞ mağdurlarına red
Mİllî Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararıyla ordudan ihraç edilen askerlerin dilekçesine ret cevabı verdi. Bakanlık, anayasa değişikliğinden önce ordudan atıldıkları için itirazlarıyla ilgili bir işlem yapılmayacağını savunurken, hukukçular söz konusu sorunun çözülebilmesi için hükümetin acilen uyum yasalarını çıkarması gerektiğine dikkat çekiyor. Zaman’ın haberine göre, Eski Kıdemli Binbaşı Turgay Göncü ile eski Kıdemli Başçavuş Vahit Kaya, anayasa değişikliğinden sonra özlük haklarını alabilmek için 8 Ekim 2010’da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ile Milli Savunma Bakanlığı’na itiraz dilekçesi verdi. Bakanlık 1 Aralık 2010’da ilgililere gönderdiği cevapta, orduyla ilişiğinin anayasa değişikliğinden önce kesildiği için itirazıyla ilgili bir işlem yapılmayacağı notuyla birlikte ret yazısı iletti. Aynı gerekçe Vahit Kaya’ya da gönderildi. Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Hâkim Albay Ahmet Çetindağ imzasını taşıyan cevapta şu ifadelere yer verildi: “İnceleme neticesinde söz konusu değişiklikle Anayasa’nın 125. maddesine eklenen hükmün değişiklikten önce ilişiği kesilenlere uygulanacağına dair gerek Anayasa’da gerekse diğer yasalarda herhangi bir hüküm bulunmadığı görülmektedir. Bu kapsamda hakkınızda tesis edilen idari işlemin söz konusu anayasa değişikliğinden önce tamamlanmış olması nedeniyle dilekçenize herhangi bir işlem yapılması mümkün görülmemektir.” Bunu emsal göstererek, özlük haklarını alabilmek için itiraz eden bütün YAŞ mağdurlarına da aynı cevabın verileceği ifade ediliyor.
“BİR AN ÖNCE UYUM YASALARI ÇIKMALI” YAŞ mağdurlarının avukatı emekli Tetkik Hakim Albay Hasan Tüysüzoğlu, bakanlığın cevabının kendilerini bağlamadığını belirtiyor. “İdarenin tasarrufudur bu. Ne AYİM ne de bizi bağlar. Bizi ilgilendiren AYİM kararıdır” diyen Tüysüzoğlu, bu tartışmalara son vermek için hükümetin bir an önce uyum yasaları çıkarması gerektiğini belirtiyor. Tüysüzoğlu, “YAŞ mağdurlarından endişe ve tedirginliğe son verecek bir yasa yapsınlar. Bu tartışmalara da son verilmiş olur” ifadelerini kullanıyor.
“BELİRSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI” Mağdur avukatlarından Mehmet Katar da AYİM’in de buna benzer bir karar vermesinden endişe duyduklarını anlatıyor. YAŞ mağdurlarının bakanlık ve AYİM’e bırakılmadan geliştirilecek bir model üzerinden haklarının verilmesini istiyor: “Aksi halde mağduriyet ikiye katlanacaktır. Bu belirsizliği ortadan kaldırmak için bir an önce uyum yasaları çıkarılmalıdır.” Bursa ASDER Şube Başkanı emekli Binbaşı Arif Çelenk de yazının, MSB’nin bilgisi dışında hazırlanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. YAŞ mağdurlarının özlük haklarının iade edilmesi konusunda hükümete güvendiklerini belirten Çelenk, “Uyum yasalarının bir an önce çıkarılması gerekiyor. Geliştirilecek modelde YAŞ mağdurları ne AYİM’e ne de ilgili bakanlıklara bırakılsın” diye konuşuyor. Emekli Askeri Yargıç Faik Tarımcıoğlu, YAŞ mağdurlarına gönderilen cevabi yazının izahının mümkün olmadığını söyledi. Tarımcıoğlu, “Böyle bir gerekçe olmaz. Bu ‘ipe un serme’ cevabıdır, zaman kazanmak için verilmiştir. İdare mutlaka surette çözüm bulmalıdır. Aksi halde kusurlu olur.” diye konuştu.
CHP, YAŞ MAĞDURLARI İÇİN KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI
CHP, 1971 ve 1980 darbeleri ile 28 Şubat sürecinde “disiplinsizlik” gerekçesiyle ordudan atılan ve yargı yolu kapatılan binlerce Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) mağdurunun haklarının iade edilmesi için kanun teklifi hazırladı. 12 Eylül’de yapılan halk oylaması sonucu kabul edilen anayasa değişikliği ile YAŞ kararıyla ordudan atılanların yargıya başvurmasının önü açılmıştı. CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır’ın yanı sıra 8 CHP üyesinin imzasını taşıyan teklifte 1971 muhtırasında 600 civarında, 1980 darbe döneminde 573, 28 Şubat 1997 postmodern müdahalesinin ardından re’sen ordudan atılan bin 750 subay ve astsubayın bugünkü emsalleriyle eşdeğer hakların iadesi öngörülüyor. Teklifte, “Bu kanun kapsamına giren subay, astsubay ve askerî memurların emsallerinin statüsüne intibakları yapılır. Emsallerinin hizmet süresi ile unvan, rütbe, derece ve kademesi üzerinden emekliliğini hak etmiş sayılır” hükümleri yer alırken, teklifle, aynı dönemlerde askeri okullarla ilişiği kesilen öğrencilerin tazminatlarının geri verilmesini de amaçlıyor. YAŞ mağdurlarından vefat etmiş olanların maaşlarının ise dul ve yetimlerine ödenmesi isteniyor. |
11.12.2010 |