11 Aralık 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

İkbal duâlarla anılıyor

Fİkİrlerİ ve şiirleriyle Pakistan’ın bağımsızlığa kavuşmasında büyük rol oynayan şair, filozof ve siyaset adamı Muhammed İkbal, 133. doğum yıldönümünde, ülke genelinde düzenlenen törenlerle anılıyor.

İlk tören, ‘’Doğunun büyük şairi’’ olarak bilinen İkbal’in Lahor şehrindeki mezarında yapıldı. Öğrenci, öğretmen, siyasetçi ve askerlerin akınına uğrayan mezarda, Kur’ân-ı Kerim ve duâlar okundu. İkbal’in 133. doğum yıldönümü için, Pakistan’ın çeşitli şehirlerinde programlar, seminerler, konferanslar ve paneller düzenlendi. Ayrıca federal hükümet ve eyalet hükümetleri, resmî programlarla İkbal’i andı. Pakistan devlet televizyonu ve özel televizyonlar da, özel yayınlarında İkbal’in hayatını, düşüncelerini ve eserlerini anlattı. Hükümet, İkbal’in 133. doğum yıldönümü dolayısıyla bir günlük resmî tatil ilân etmişti. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari de İkbal’in doğum günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, İkbal’in Hint Alt Kıt'ası’nda yaşayan esir Müslümanlar için ‘’bağımsız vatan’’ fikrini ortaya attığını ve bu fikir uğrunda olağanüstü mücadele verdiğini hatırlatarak, ‘’Bugün ülkeyi tehdit eden aşırılık, terörizme ve bölünmüşlüğe karşı İkbal’in evrensel İslâm dinini en güzel şekilde yorumlayan öğreti ve felsefesine ihtiyaç duymaktayız’’ dedi.

MUHAMMED

İKBAL KİMDİR?

1873 yılında İngiliz sömürgesi Hindistan’ın Siyalkot şehrinde dünya gelen İkbal, ilk eğitimini İslâmî ilimler üzerine aldı. Hocalarının teşvikiyle edebiyata yönelen İkbal, Lahor’daki Doğu Dilleri Fakültesi’nde yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra, 1905 yılında felsefe ve hukuk eğitimi almak üzere İngiltere’ye gitti. Felsefe üzerine Almanya’da doktora yapan İkbal, 1908’de ülkesine döndü ve Hindistanlı Müslümanların bağımsızlık mücadelesi fikrini ortaya atarak, siyasete başladı. İkbal’in çağdaş Urdu ve Fars edebiyatının önemli eserleri olarak kabul edilen coşkulu şiirlerinin, Müslüman halkın İngiliz sömürgeciliğine başkaldırmasında ve Pakistan’ın kuruluşunda büyük etkisi oldu. Benliğin Sırları, Aşk ve Tutku, Doğudan Esintiler, Cibril’in Kanadı, Esrar–ı Rumuz ve Şarktan Haberler gibi birçok esere imza atan İkbal, Pakistan’ın bağımsızlığını göremeden, 21 Nisan 1938 tarihinde Lahor’da vefat etti.

11.12.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Müzikle tedâvi, psikiyatri hastalarına olumlu etki yapıyor

  Ezansız Semtler-Yahya Kemal Beyatlı

  İkbal duâlarla anılıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.