Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail’den yeni vahşet: 40 ölü

İsrail yine sivilleri katletti. İsrail uçaklarının Lübnan’ın güneyindeki Hula köyüne düzenlediği hava saldırısında 40’tan fazla sivilin öldüğü bildirildi. Katliamı doğruluyan Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, yaptığı açıklamada, bunun vahşet olduğunu dile getirdi.

Öte yandan başşehir Beyrut’un 83 kilometre güneyindeki kıyı şehri Sur’un da İsrail bombardımanından ötürü ülkenin geri kalanıyla bağlantısı kesildi.

08.08.2006


 

Cenazeler defnedilemiyor

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un 83 kilometre güneyindeki kıyı kenti Sur’un İsrail bombardımanından ötürü ülkenin geri kalanıyla bağlantısı kesildi.

Görgü tanıkları ve polis, İsrail savaş uçaklarının kentin kuzeyindeki El Kasmiye’de derme çatma bir köprüyü imha ettiklerini ve kenti güneye bağlayan karayolunun da aralıksız topçu bombardımanı altında bulunduğunu belirttiler. BM sözcüsü Miloş Strugar da, kentin kuzeyinde Litani Nehri üzerinde bulunan ve bölgeyi Sayda’ya bağlayan geçici köprünün kesik olduğunu, yoğun bombardıman sebebiyle Sur’un güneyinde Nakura’yı Sur’a bağlayan yolda da trafiğin durduğunu kaydetti.

Cenazeler defnedilemiyor

Sur kentinde, Kana saldırısında hayatının kaybeden 27 kişinin de aralarında bulunduğu 90 Lübnanlının cenazesi devlet hastanesi önündeki soğutuculu TIR’larda defnedilmeyi bekliyor. İsrail’in Kana’ya düzenlediği saldırının üzerinden 9 gün geçmesine rağmen, İsrail’in yoğun bombardımanı sebebiyle cenazeler defnedilemiyor.

/ SUR

08.08.2006


 

Arap dünyası nihayet

Arap ülkeleri liderlerinin, bu hafta Suudi Arabistan’da, Lübnan sorununun ele alınacağı bir toplantı düzenlemeye hazırlandıkları bildirildi.

Lübnan’ın haber kanalı LBC-Hayat, Suudi kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal’ın, Lübnan’ın başşehri Beyrut’ta yapılacak Arap ülkeleri dışişleri bakanları olağanüstü toplantısında, söz konusu zirvenin düzenlenmesi çağrısında bulunacağını duyurdu. Lübnan’ın Essefir gazetesinin haberinde de Mekke’de zirve düzenlenmesi konusunda çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Gazete, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın, Arap ülkelerinin zirve toplantısı düzenlenmesi konusunda prensipte anlaştıklarını söylediğini duyurdu. Öte yandan, Arap Birliği üyesi ülkelerin Lübnan'a destek amacıyla düzenlediği dışişleri bakanları toplantısı Beyrut'ta yapıldı.

/ BEYRUT

08.08.2006


 

Independent: Ortadoğu yanıyor, dünya seyrediyor

İngiltere’de yayınlanan Independent gazetesi dün, “Birleşmiş Milletler oyalanırken Ortadoğu hızla yanıyor” manşetini kullandı.

Çatışmaları durdurmak amacıyla BM’nin bir karar açıklamasının beklendiğini yazan gazete, başyazısında ise bu kararın bölgede akan kanı durdurmayacağını belirtti. BM Güvenlik Konseyi’nin çıkaracağı kararın ateşkes değil ‘şiddetin durdurulması’ çağrısında bulunduğunu yazan gazete, “Kalıcı bir anlaşmanın sağlanabilmesi için tek yol, her iki tarafı da acil ve şartsız bir ateşkese zorlayıcı bir karar çıkarılması. Ayrıca bölgeye gönderilmesi düşünülen barış gücüyle ilgili herhangi bir görüşmeye bile başlanmadı.

Her şey çok yavaş ilerliyor.” ifadelerine yer verdi.

Guardian Gazetesi de Güvenlik Konseyi kararını başyazısında değerlendirdi. “Dengesiz ilerleme” başlıklı yazısında Guardian, karar metnindeki dengesizliklere dikkat çekerek, “İsrail’den sadece ‘askeri hücum operasyonlarını’ durdurması istenmekte. Ancak İsrail zaten başından beri, ölçüsüz derecedeki saldırılarının hücum değil savunma amaçlı olduğunu söylüyor.

Kaçırılmaları çatışmaların başlamasına neden olan iki İsrail askerinin serbest bırakılması talep edilirken aynı karar metninde İsrail’in elindeki Lübnanlı esirlerden hiç söz edilmiyor.

İsrail birlikleri yakın gelecekte Lübnan sınırları içinde kalmaları öngörülürken, Lübnanlıların şikayetçi oldukları, işgal altındaki Şebaa Çiftlikleri’nden bahsedilmiyor” yazdı.

/ LONDRA

08.08.2006


 

Hizbullah İsrail’i bunalttı

İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter, İsrail ordusunun bir numaralı amacının İsrail’e yönelik roket saldırılarını durdurmak olduğunu söyledi.

Hizbullah saldırılarında dün 12’si asker 15 İsraillinin öldürülmesinin ardından devlet radyosuna yaptığı açıklamada Dichter, ‘’Bir numaralı amaç, roket saldırılarını durdurmak ya da en aza indirmek’’ dedi. Bu amaç için orduya zaman sınırı getirilmediğini söyleyen Dichter, ayrıca ‘’yıpratma savaşının Lübnan’a, İsrail’e olduğundan çok daha pahalıya patlayabileceğini’’ belirtti. Saldırıların başladığı 12 Temmuz’dan bu yana İsrail’e yaklaşık 3 bin roket saldırısı düzenlendi.

08.08.2006


 

“İsrail varken huzur gelmez”

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ‘’İsrail varken Orta Doğu’ya barış ve huzurun gelmeyeceğini’’ söyledi.

Mutteki, başkent Tahran’da düzenlenen ‘’Siyonist Rejimin Saldırılarının Bölgesel ve Uluslararası Sonuçları’’ konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, İsrail’in Lübnan ve Filistin’e yaptığı saldırıları kınadı. ‘’İsrail varken bölgeye barış ve huzur gelmez’’ diyen Mutteki, ‘’İsrail’in Orta Doğu’daki barış ve güven için bir tehdit olduğunu’’ savundu.

‘’İngiltere ve ABD desteğiyle yapılan saldırıların bir an önce durdurulmasını’’ isteyen Mutteki, BM’yi de eleştirdi. Mutteki, BM’nin Lübnan’a ilişkin yaptığı bütün toplantılarda İsrail lehine kararlar alındığını, Güvenlik Konseyinin de saldırılar karşısında etkisiz kaldığını söyledi. BM Güvenlik Konseyinin Lübnan kararına değinen Mutteki, ‘’İsrail’in yaptığı askeri bir saldırı, bu karar ise siyasi bir saldırıdır. Bu karar İsrail’i koruyan tek taraflı bir karardır’’ görüşünü dile getirdi.

/ TAHRAN

08.08.2006


 

Kadınlar Suriye’de doğum yapıyor

İsrail saldırıları sebebiyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalan hamile kadınlar Suriye’de zor şartlar altında doğruyor.

İki hafta önce Şam’da dünyaya getirdiği kızını bağrına basan Ahlam Bazzi, kızına ‘’El vaad el sadık’’ adını koydu. ‘’El vaad el sadık’’ (Sözüne sadık), Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail’e karşı başlattığı harekatın adı. Ahlam, ‘’Ona el vaad el sadık adını vermek istedim, çünkü Seyid Hasan (Nasrallah) sözünü tuttu’’ dedi.

/ ŞAM

08.08.2006


 

Filistin Gönüllüleri Suriye’ye gidiyor

İstanbul’dan Öz Bey-Tur otobüsü ile yola çıkan 45 kişilik Filistin Gönüllüleri Düzce’de mola verdi.

Filistinlilere destek vermek amacı ile İstanbul’dan yola çıkan 45 kişilik grup, 3 gün içinde Suriye’nin Başkenti Şam’a ulaşacak ve 5 gün süre ile Şam’da bulunan Filistinli ve Lübnanlı mültecilerle birlikte olacaklar.

/ DÜZCE

08.08.2006


 

Bulgaristan’ın yüzde 90’ı yoksul

Avrupa Birliğine (AB) önümüzdeki yıl katılacak Bulgaristan’da halkın yüzde 90’ının yoksulluk içinde yaşadığı açıklandı.

Milli İstatistik Enstitüsünün (NSİ) araştırmasına göre, nüfusu 7,7 milyon olan ülkede sadece 771 bin kişi zengin sınıfına girerken, nüfusun geri kalanı geçim sıkıntısı içinde yaşıyor.

AB’nin en yoksul ülkesi olacak Bulgaristan’da nüfusun yüzde 10’unuoluşturan zenginlerin kişi başı aylık gelirinin 6600 leva (3300 avro, yaklaşık 6500 YTL) olduğu bildirildi. Halkın en yoksul yüzde 10’luk kesiminin kişi başına aylık gelirinin ise 71 leva olduğu belirtildi.

/ SOFYA

08.08.2006


 

‘Barış annesi’ gösterilerine yeniden başladı

ABD’de geçen yıl düzenlediği Irak savaşı karşıtı eylemleriyle sivil barış hareketinin önderi haline gelen Cindy Sheehan, Başkan George W. Bush’un Texas’taki çiftliğinde tatile çıkması üzerine yine çiftliğin önünde protesto gösterilerine başladı.

Asker oğlunu Irak savaşında kaybeden Sheehan, Bush’un Crawford’daki çiftliğinin önünde bu yıl düzenlediği ilk eylemde, elinde ‘’bir numaralı savaş suçlusu Bush’’ yazan bir pankart taşıyarak, ‘’Bush oğlumu öldürdü’’ diye bağırdı. Sheehan, geçen yıl reddedilen Başkan ile görüşme talebini de yineledi. Bu yıl Bush’un çiftliğinin hemen yanındaki araziyi de satın alan Sheehan, artık gösterilerini ‘’yerleşik’’ olarak sürdüreceğini söyledi.

Uzmanlar, başı Irak ve diğer Orta Doğu sorunlarıyla dertte olan Bush’un aldığı halk desteği oranındaki hızlı düşüşte, Sheehan’in büyük ilgi çeken gösterilerinin de rolünün olduğunu belirtiyor.

/ WASHINGTON

08.08.2006


 

BM Konseyi karar vermeli

Lübnan karar tasarısını BM Güvenlik Konseyine geçen Cumartesi günü sunan Fransa’nın Daimi Temsilcisi Jean Marc de la Sabliere, ‘’Konseyin karar verme zamanının geldiğini’’ belirtti.

Fransa’nın BM Daimi Temsilcilik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Fransız Büyükelçi Pazar günü Amerikalı, Rus, Çinli, İngiliz meslektaşları ve Genel Sekreter Kofi Annan’la tasarı hakkında istişarelerde bulundu. Fransız kaynaklara göre, istişareler daha çok Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’nın tasarıyla ilgili endişelerinin üzerinde yoğunlaştı.

Fransız diplomatik kaynaklar, Büyükelçi Sabliere’nin tasarı ve toplantılarla ilgili olarak ‘’Kararın etkili olmasını sağlayacak metnin mantığını koruyarak, herkesin endişelerini dikkate almalıyız. Konseyin karar verme zamanı artık geliyor’’ dediğini belirttiler.

/ NEW YORK

08.08.2006


 

Şüpheli zarf

Ramallah’ta, Filistin Başbakanı İsmail Haniye’ye gelen bir zarfı açan 5 Filistinli devlet memuru, mektubun içinden çıkan toz parçacıklarından etkilenerek hastaneye kaldırıldı.

Maddenin ne olduğu ya da zarfı kimin gönderdiği bilinmiyor.

/ RAMALLAH

08.08.2006


 

Etiyopya'da sel felâketi: 200 ölü, 300 kişi kayıp

Etiyopya’da haftasonu aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 200’e yükseldi.

Yakınlarını arayanlar 300 kişinin kayıp olduğunu bildirirken, bazı cesetlerin ise tanınamaz halde olmalarından dolayı kimliklerinin tespit edilemediği açıklandı. Kurtarma ekipleri şu ana kadar 3 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını bildirdi. Ölenlerin en az 39’unun 7 yaşın altındaki çocuklar olduğunu belirten yetkililer, ölü sayısının 200’ü geçebileceğini ifade etti.

/ ADIS ABABA

08.08.2006


 

Kızılay, yardımı Lübnan’a ulaştı

Türk Kızılayı, Lübnan halkına ulaştırılmak üzere gıda, temizlik maddeleri, yatak, su ve ilaçtan oluşan 13 TIR dolusu malzemeyle Lübnan’a ulaştı.

Trablusgarp bölgesindeki Abudiye Sınır Kapısı’ndan Lübnan’a giriş yapan Türk Kızılayı, yardım TIR’larındaki malzemeyi Lübnan Kızıl Haç yetkililerine teslim edecek. Lübnan’a giden Türk Kızılayı ekibinden bir görevli, “Türk Kızılayı ekibi olarak, Türk Kızılayı’nın sevgi ve şefkat elini Lübnan’daki savaş mağduru insanlara ulaştırıyoruz. 13 TIR malzeme ve 1 milyon 165 bin dolar değerinde yardım getirdik. Malzemelerin içinde 202’i tonu gıda olmak üzere temizlik maddeleri, yatak, su ve ilaç var” diye konuştu. Kızılay görevlisi, yol güvenliklerinin İsrailli yetkililere bilgi veren ve bu konuda izin alan Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlandığını da sözlerine ekledi.

/ TRABLUSGARP

08.08.2006


 

İpek Yolu, dünya mirası oluyor

Çin’den başlayıp Avrupa’ya kadar uzanan 7 bin kilometre uzunluğundaki tarihi İpek Yolu’nun Dünya Mirasları Listesi’ne alınması için başvuru yapıldı.

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan Özerk Bölgesi’nin Turfan şehrinde İpek Yolu’nun Dünya Mirasları Listesi’ne başvurusu için uluslar arası istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Dünya Mirasları Merkezi’nden gelen 50’den fazla temsilci katıldı. Toplantıda “İpek Yolu’nun Dünya Mirasları Listesi’ne çokuluslu ortak başvurusuna ilişkin Turfan Eylem Planı” oluşturuldu.

/ PEKİN

08.08.2006


 

Arşimed’in elyazmalarına inceleme

Antik Çağ’ın en önemli bilim insanlarından matematikçi Arşimed’in elyazmaları, özel X-ışınları kullanılarak yeniden yapılandırılıyor.

Arşimed’in keçi derisi üstüne işlediği elyazmaları, bilim tarihinde ilk matematik hesapları olarak kabul ediliyor. Elyazmaları arasında Arşimed’in Suyun Kaldırma Kuvveti başlıklı tarihi makalesi de bulunuyor. Arşimed’in Dünya’yı rakamlarla ifade ettiği yazıları kapsayan elyazmaları, matematiğin başlangıcı sayılıyor. Araştırmayı yürüten Baltimore’daki Walters Sanat Müzesi küratörü Will Noel, elyazmalarının yeniden yapılandırılması “Antik Çağ’dan bir faks mesajı almak gibi” sözleriyle betimliyor.

/ LONDRA

08.08.2006


 

150 milyon yaşında silikonlaşmış ağaç

Çin’in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yer alan İli Nehri vadisinde yapılan araştırmalarda çok sayıda silikonlaşmış ağaç bulundu.

Silikonlaşmış ağaçların denizden yaklaşık bin 200 metre yüksekte yer alan 200 hektarı aşkın bir alanda bulunduğu ifade edilirken, ağaçların büyük çoğunluğunun iyi korunduğu açıklandı. Çin Radyosunda, 150 milyon yıl önce yetişen bitkilerin fosili olan silikonlaşmış ağaçların, yüksek bilimsel ve sanatsal değer taşıdığı ve Çungarya Havzası’nın, Asya’da silikonlaşmış ağaçların en çok oluştuğu bölge olma özelliğine sahip olduğu kaydedildi.

/ PEKİN

08.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004