Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Saylan’a tepki: Kanunsuz yasak savunulamaz

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın bir gazeteye yaptığı “Türban kapısı yasal olarak kapanmıştır. Türbanlı öğrenciler okuyamazlar. Laiklikten asla ödün verilmeyecek” şeklindeki açıklamalarına tepki gösteren Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, “Türkiye’de hâlâ başörtüsü yasağı ile uğraşıp. Laikliği İslâm’a karşı kullanmak isteyenler, sorunların artmasına hizmet etmektedirler” dedi.

Saylan’ın, açıklamasında başörtülülerin okuma hakkı olmayacağını ve laiklikten taviz verilmeyeceği iddiasını ileriye sürdüğünü söyleyen Başoğlu şöyle konuştu: “Devlet adına Sayın Saylan’ın konuşma yetkisi yoktur. Bu kendisini devlet yerine koyma alışkanlığıdır. Başörtülülerin haklarının gaspedilmesi Türkiye’nin hiçbir sorununu çözmemektedir. Başörtülü öğrencilerin yüksek öğrenimlerinin engellenmesi anayasaya aykırı bir uygulamadır.” Saylan’ın başkanı bulunduğu dernek hakkında birçok iddianın ileriye sürüldüğünü de hatırlatan Başoğlu, “Önce bunlara cevap verilmelidir. Oysa Sayın Sağlam, bu iddiaları örtbas etmek için böyle bir yol tercih etmektedir” dedi.

Recep GÖREN / ANKARA

08.08.2006


 

Saldırgana dur diyen yok

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Lübnan’daki hedeflere saldırıları genişletme konusunu savunma yet-kilileriyle görüştüğü bildirildi. İsrailli bir yetkili, dünkü toplantıda 27 gündür devam eden harekâtın daha da yoğunlaştırılması konusunda herhangi bir karar alınmadığını söyledi. Filistin ve Lübnan’ı bombalayarak Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren İsrail saldırganlığının nereye kadar süreceği merak konusu.

Sürekli saldırı izni istiyor

İsrail, BM Güvenlik Konseyinin, Lübnan topraklarındaki saldırılara son verilmesini öngören muhtemel karar tasarısında, Hizbullah’a yönelik hava akınlarına devam edilebilmesi için açık kapı bırakılmasını istiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen İsrailli hükümet yetkilisi, takviye konvoylarının vurulması ve sınıra çok uluslu kuvvet konuşlandırılmasıyla, Hizbullah tehdidinin aza indirgenebileceği düşüncesinde olduklarını söyledi. Yetkili, Güvenlik Konseyinin ilgili karar tasarısında, Hizbullah’ın silah taşıyan konvoylarına ve füze saldırısı düzenleyenlere yönelik hava akınlarına izin verilmesini istediklerini ifade etti.

/ KUDÜS

08.08.2006


 

Vekilden fındık protestosu

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, fındık taban fiyatlarının kilo başına 7 milyon lira olarak açıklanmasını sağlamak amacıyla Başbakanlık Merkez Binasının önüne aracıyla getirdiği fındıkları dökmek istedi.

Başbakanlık Merkez Binasına saat 11.00 sıralarında 06 ZPS 52 plakalı aracıyla gelen Sami Tandoğdu, Başbakanlık korumaları tarafından uyarıldı.

Tandoğdu’nun aracından inmesinden sonra bir Başbakanlık koruması Tandoğdu’nun aracını Başbakanlığın arka bahçesine götürdü. Bu arada Tandoğdu’nun aracını yumrukladığı görüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da Başbakanlık binasına gelişinde görüşmek isteyen Tandoğdu, korumalar tarafından engellendi. Daha sonra Sami Tandoğdu, aracını Başbakanlığın bahçesinden alarak tekrar Başbakanlığın önünde durdu ve fındıkları dökmek istedi. Ancak korumalar Tandoğdu’yu uyararak fındıkları buraya dökemeyeceğini ifade ettiler. Tandoğdu, bunun üzerine aracını Başbakanlığın yakınındaki Vekaletler Caddesine getirerek burada çuvallardaki fındıkları yere döktü ve harmanladı. Tandoğdu, gazetecilere fındıkları hediye ettiğini ifade ederek, fındıkları almaları için gazetecilere poşet verdi. Bu sırada Vekaletler Caddesindeki bir inşaata çalışan işçiler fındıkları çuvallara ve poşetlere doldurarak götürdüler.Bakanlar Kurulunda fındık fiyatının açıklanması için uğraş vereceğini ifade eden Tandoğdu, gazetecilere, ‘’Şimdi hepinize bu fındığı hediye ediyorum. Ben de bir poşete doldurup Başbakana götüreceğim’’ dedi. Sami Tandoğdu, ‘’Başbakandan randevu talebiniz oldu mu?’’ sorusu üzerine ‘’Hayır, maalesef ulaşmak mümkün olmadığı için. Burada biraz emrivaki oldu. Herhangi bir yasayı da çiğnemiş değilim, ama polislerin hareketlerini de anlamış değilim, mânâ veremiyorum’’ cevabını verdi.

HER GÜN EYLEME DEVAM EDERİM

Tandoğdu, fındık fiyatına ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:’’Fındık taban fiyatını 7 milyondan aşağı açıklarlarsa benim eylemim her gün devam edecektir. 8 Milyon kişiyi 11 tane aracıya peşkeş çekeceklerse ben her gün eylem yapacağım, buna yemin ettim. Yeminimin de arkasındayım. Başbakan yanıltılıyor. Başbakan da halkın seçtiği bir insan, ben de halkın seçtiği bir kişiyim. Benden 8 milyon kişi cevap bekliyor. 8 milyon kişi ‘Taban fiyat ne olacak?’ diyor. Bunun açıklanması için ricacı oluyorum. Bunda anormal bir şey yok.’’

8 MİLYON FINDIK ÜRETİCİSİ MAĞDUR

Fındıkları yola döktükten sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Sami Tandoğdu, şunları söyledi:“8 milyon fındık mağduru her gün bana, ‘Fındık fiyatı ne olacak’ diye soruyor. Başbakan’a 8 milyon fındık ürecisinden bahsediyoruz. Başbakan diyor ki, ‘8 milyon yoklar, 264 bin kişiler’... 264 bin FİSKOBİRLİK’in üyesi. Ama fındıktan geçinen insan sayısı 8 milyon. Ben halkın isteğini yerine getiriyorum. Köylüm bana Başbakanlık’a hediye etmem için 4 çuval fındık gönderdi. Bugünkü Bakanlar Kurulunda fındığın gündeme getirilerek en iyi fiyatın verilmesi için uğraş veriyoruz. Bütün Karadenizli milletvekillerinden bu desteği bekliyoruz, bilhassa AK Parti milletvekillerinden... Benimle birlikte hareket eden bir tek AK Partili arıyorum, ama yok.’’

/ ANKARA

08.08.2006


 

Silâhlara veda ettiler

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kocakonak köyünde 22 Temmuz 2006 Cumartesi akşamı bir düğünde, rastgele ateşlenen bir silah, üniversiteli bir genç kızın hayatını kaybetmesine, 5 kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.

Bu olaydan etkilenen İnegöl’e bağlı, Çerkez kökenli insanların yaşadığı 95 haneli ve 450 nüfusa sahip Hacıkara köylüleri, bundan böyle düğünlerde ve her türlü cemiyetlerde silah atmama kararı aldı.

Hacıkara köylülerinden silahı olanlar bir daha taşımamak üzere silahlarını bıraktı. İnegöl’de faaliyette bulunan Kafkas Abhaz Kültür Derneği yöneticilerinin teklifi doğrultusunda, Eskişehir, Bursa, Bilecik, Kütahya ve İnegöl Kuzey Kafkasyalılar Kültür ve Dayanışma Derneklerinin Başkanları, 31 Temmuz 2006 tarihinde, Kocakonak köyünde son meydana gelen olayda hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Sezin Akoy’un köyü olan İnegöl’e bağlı Rüştiye köyünde toplandı. Köylüler, bundan böyle düğün ve benzeri her türlü eğlencelerde silah atılmamasına, gittikleri bir düğün veya eğlencede silah atılması halinde söz konusu yeri hemen terk etme kararı aldı. Alınan bu karar, geçtiğimiz cumartesi günü akşam İnegöl’e bağlı, 16 kilometre mesafedeki Hacıkara köyünde, askere gidecek 11 genç için düzenlenen asker uğurlama eğlencesinde uygulandı.

/ BURSA

08.08.2006


 

Mersinli şehitler ağlattı

Gümüşhane’nin Şiran İlçesi dağlık arazisinde, PKK’lı teröristlerin operasyondan dönen askeri araca ateş açması sonucu şehit olan Mersinli iki askerin evine ateş düştü.

Tezkeresine iki hafta kala şehit düşen Mersinli erlerin evinde göz yaşları sel oldu. Her iki şehit evinde de PKK’ya lanetler yağarken, şehit Hüseyin Özdemir’in ailesi evlerinin balkonuna Türk Bayrağı asarak tepkilerini gösterdi.

Şehitlerden Hüseyin Özdemir’in acı haberi evde televizyon izleyen ağabeyi Hasan Özdemir’in (23), “Baba Hüseyin gitti, baba” diyerek feryat etmesiyle öğrenildi.

/ MERSİN

08.08.2006


 

Sıcaklar asabî yapıyor

Türk Psikologlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bahadır Bilgin, aşırı sıcaklar ve nemin, insanlarda öfke, karamsarlık ve bıkkınlığa sebep olabileceğini kaydetti.

İnsanların psikolojik anlamda sıcak havadan hoşlanmadıklarını, aşırı sıcakların ve nemin toplumda zaten az olan hoşgörüyü ortadan kaldırdığını söyleyen Bilgin, “Bu durum, öfke, karamsarlık, bıkkınlık, isteksizliğe, yorgunluğa ve refleks zayıflığına sebep olmaktadır” dedi. Sıcakların hormonal dengeyi, davranışı etkilediğini ve algı bozukluklarına sebep olabileceğini anlatan Bilgin, “Bu durumda sinir sistemi, ruhsal yapıyı etkileyebiliyor. Bunların sonucunda kişi panik atak, obsesyon ve depresyona varan psikolojik rahatsızlıklar yaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Yaz aylarında şiddet olayları ve trafik kazaları haberlerine sıkça rastlanmasının en büyük sebebinin sıcakta yaşanan sinir bozukluğu olduğunu söyleyen Bilgin, şöyle konuştu: “Kişi sıcak yaz aylarında ani tepkilerden kaçınmalı. Düşünerek, sabırla nefes egzersizleri yaparak sakin davranmalı.”

/ GAZİANTEP

08.08.2006


 

Karadeniz fındık-çay kıskacından kurtarılmalı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Trabzon’da yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) Sonuç Bildirisinde, bölgelerarası gelişmişlik uçurumunun Doğu Karadeniz ekonomisini fındık ve çaya mahkum ettiği ifade edilerek, ‘’Bölge ekonomisi fındık-çay kıskacından kurtarılmalı’’ denildi.

MÜSİAD, Trabzon’da gerçekleştirilen GİK toplantısının ardından sonuç bildirisi yayınladı. Bildiride, yöre halkının yıllarca fındık ve çay gibi tek ürüne dayalı üretime mahkum olmasının, tarım için kısıtlı olan toprakların yanlış kullanımının, küçük bireysel ticari işletmelerin sağlıklı oluşamamasının ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sosyo-ekonomik geri kalmışlığının hem Trabzon’u hem de bölge illerini işsizlik ve göçle karşı karşıya bıraktığı değerlendirildi.

Bildiride, göçün durması ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir eylem planı hazırlanması, ekonomik politikaların bölgelerin sorunlarına yönelik olarak yeniden şekillendirilmesi önerildi.

Bölgede büyümenin, İpek Yolu’nun tarihsel misyonunun canlandırılması ve turizmin geliştirilmesiyle mümkün olduğuna dikkat çekilirken, bu çerçevede Doğu Karadeniz Projesi’nin (DOKAP) yeniden gözden geçirilerek, bölgenin kuzey ülkeleriyle GAP ve Orta Doğu arasında köprü olmasının hedeflenmesi, Trabzon’da turizme yönelik özel bir teşvik sisteminin uygulanması gerektiği kaydedildi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

08.08.2006


 

Taşı kırıp ekmeğin arasına koyup yeyin, Irak’a gitmeyin

Irak’ta yaklaşık 3 ay önce kaçırılan ve daha sonra serbest bırakılan Türk Teknisyen Hasan Eskimutlu, Osmaniye’deki ailesine kavuşunca adak kurbanı kesti.

İmam Ali Tugayı adlı grubun yaklaşık 3 ay önce Irak’ta kaçırdığı Hasan Eskimutlu (51), serbest bırakıldıktan sonra Osmaniye’deki Raufbey Mahallesi’ndeki evine geldi. Eşi Gonca Eskimutlu (49), kızları Olcan Eskimutlu (26) ile Malika Çoban’a (25) kavuşmanın sevincini yaşayan Hasan Eskimutlu, 2 adak koyun kesti. Mutluluğunu aile ve akrabalarıyla paylaşan Eskimutlu, “Bundan güzel bir duygu olamaz. Bunu ifade etmek zaten mümkün değil” dedi.

Kaçırıldıktan sonra yaşadıklarıyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan Eskimutlu, “Ne anlatsam masal gibi gelir. Güzel desem yalan olur. Hayatımın en kötü günleriydi” diye konuştu. Eskimutlu, Irak’a gitmek isteyenlere ise şu tavsiyelerde bulundu:

“Kesinlikle yurtdışına ve özellikle Irak’a gitmesinler. Çünkü hiçbir garantileri yok. Bu herkes için geçerli. Türkiye’de her şey var. Taşı kırıp ekmeğin arasına koyup yesinler, Irak’a gitmesinler. Hiçbir hayat garantileri yok”

/ OSMANİYE

08.08.2006


 

ANAVATAN’da Yılmaz rahatsızlığı

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, merkez sağda Anavatan Partisi ile DYP’yi bütünleştirme hedefine dönük girişimleri doğrultusunda bu hafta eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerle görüşmeler yapacak.

ANAVATAN’a dönerse kendisini Yüce Divan’a gönderen milletvekilleri ile birlikte siyaset yapacak olan Mesut Yılmaz, Ağar ve Mumcu’ya rağmen sağda birlik girişimlerini sürdürmesi Anavatan’da siyaset yapanlmarı rahatsız etti. Mesut Yılmaz’ın birlik turlarından sonuç alamayıp Anavatan Partisi’nde siyaset yapması durumunda, kendisini Yüce Divan’a gönderen CHP kökenlilerin de aralarında yer aldığı milletvekilleriyle birlikte siyaset yapmak zorunda kalacağına dikkat çekiliyor. Yılmaz’ın bu girişimleri ve Anavatan Partisi’nde siyaset yapma kararı, partide tedirginliğe sebep oldu.

Yılmaz, görüşmelerini ağustos ayı boyuncada sürdürecek ve ardından eylül ayında siyasal hayatıyla ilgili kesin kararını verecek. Yılmaz ‘’Erkan Mumcu ile 5 saat görüştüğünü, aşağı yukarı her şeyde anlaştıklarını’’ söylerken, ertesi gün ‘’anlaşma’’ açıklamasına Mumcu’dan yalanlama geldi. Mesut Yılmaz, TBMM’de 13 Temmuz 2004 tarihinde Türkbank soruşturma komisyonu raporu doğrultusunda 429 oyla Yüce Divan’a sevk edildi. Oylamada sadece 15 milletvekili ret, 3 milletvekili de çekimser oy kullandı. Yüce divan’da yargılanıp beraat eden Yılmaz, mahkeme çıkışı siyasete tekrar deneceğini söylemişti.

08.08.2006


 

Nevşehir'deki İsrail'i protesto mitinginde platform çöktü

Nevşehir’de, İsrail’i protesto için düzenlenen mitingde, konuşmaların yapılacağı platformun çökmesi sonucu 2 kişi yaralandı.

Memur-Sen İl Temsilciliğince düzenlenen “İsrail’e lanet, Filistinve Lübnan’a destek’’ mitingi, Türk Telekom hizmet binası önünde başladı. Konuşmalardan önce, mitingin düzenlenmesinde katkıda bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri, Nevşehir Belediyesi tarafından hazırlanan platforma dâvet edildi. Temsilcilerle birlikte görüntü almak isteyen gazetecilerin de üzerine çıktığı platform çöktü. Çökme sonucu Eğitim-Bir-Sen üyesi olduğu öğrenilen Yusuf Karman ile gazeteci Mustafa Ferveren yaralandı. Nevşehir Devlet Hastahanesinde tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

/ NEVŞEHİR

08.08.2006


 

Sanatçı Cüneyt Arkın: Artık dünyayı kurtarmayacağım

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ‘’2. Eski Türk Sineması Geceleri’’ Cüneyt Arkın ve Fatma Girik’in başrollerini oynadığı ‘’Vatan ve Namık Kemal’’ filminin gösterimiyle sona erdi.

Eski Türk Sineması Gecelerine katılmak üzere doğum yeri Eskişehir’e gelen sinema sanatçısı Cüneyt Arkın’a hemşehrileri yoğun ilgi gösterdi. ABD sinemasının salonları ele geçirdiğini ifade eden Arkın, şöyle konuştu:’’Son olarak ‘Dünyayı Kurtaran Adam’ filmini çektik. Bakalım kaç kanal gezeceğiz? Artık dünyayı kurtarmayacağım. Dünyanın kurtarılacak hali kalmadı. Her şeyi Bush’a bıraktım. O kurtarıyor dünyayı. Afganistan’dan başladı Irak’ta devam ediyor.’’ Arkın, 1991’de Eskişehir’den milletvekili adayı olduğunu hatırlatarak, siyasete girdikten 15 gün sonra yalan söylemeyi öğrendiğini anlattı.

/ ESKİŞEHİR

08.08.2006


 

Bush ile görüşmede koordinatör atanması gündeme gelmedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasındaki görüşmede, terör örgütü ile mücadelede koordinatör atanması konusunun gündeme gelmediği öğrenildi.

Erdoğan ve Bush görüşmesinde, terör örgütü PKK ile mücadele konusunda koordinatör atanması konusunun gündeme gelmediği, bu yöndeki haberlerin doğruyu yansıtmadığı bildirildi.

Terör örgütü ile mücadele konusunda ABD tarafından güçlü bir işbirliği sözü verildiğini hatırlatan yetkililer, kimi adımların atıldığını, ancak daha somut adımların beklendiğini ifade ettiler. Yetkililer, Irak’ın kuzeyinin terör örgütleri için güvenli bir sığınak olmaktan çıkmasını istediklerini de bildirdiler.

/ ANKARA

08.08.2006


 

Yabancıya İspanyollar gibi satacağız

Yabancılara mülk satışında İspanya modelinin Türkiye’de uygulanması üzerinde duruluyor.

Türkiye’de bugüne kadar 62 bin 486 yabancı, 57 bin 472 adet taşınmaz satın aldı. Alınan bilgiye göre, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile birlikte 28-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirdiği İspanya gezisi sırasında, yabancılara mülk satışı konusunda inceleme ve temaslarda bulundu.

Maliye Bakanı Unakıtan, İspanya modelinin Türkiye’de de uygulamayakonulması konusunda bürokratlardan bir çalışma yapmalarını istedi. Bu çalışmada, modelin aynen ya da benzer şekilde ülkemize nasıl adapte edileceği araştırılacak. Daha sonra da ortaya çıkan model, hayata geçirilecek.

/ ANKARA

08.08.2006


 

Sağlıkta 953 personele soruşturma

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 953 personeli hakkında soruşturma izni verildiğini bildirdi.

Anavatan Partisi Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir’in yazılı soru önergesinin yanıtlayan Akdağ, Sağlık Bakanlığı personelinin hangi dönemde göreve geldiklerine bakılmaksızın 2003 yılı öncesi veya sonrasında şikayete konu iş ve işlemleriyle ilgili yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda, merkez ve taşra teşkilatında görevli 953 personel hakkında ‘’Soruşturma İzni Verilmesi’’, 893 personel hakkında ‘’Soruşturma İzni Verilmemesi’’nin teklif edildiğini belirtti.

Recep Akdağ, ayrıca 2791 görevli hakkında çeşitli disiplin cezaları, 2346 görevli hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığı, 497 görevli hakkında tazmin talebinde bulunulması gerektiğinin önerildiği ve bu doğrultuda işlem yapılmak üzere düzenlenen raporların yetkili mercilere gönderildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, açıklamasında ayrıca şu bilgileri verdi:’’Bazı hastanelerimizin ameliyathane veya servislerinin tadilat ve onarımları ile ilgili olarak Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığında görevli elamanlarının da katılmaları ile pazarlık usulü ile yapılan ihale işlemlerinde bir usulsüzlük olup olmadığı konusunda gerekli inceleme yapılmak üzere Bakanlığımızca Müfettiş görevlendirilmiş olup, incelemeler halen devam etmektedir. Strateji Geliştirme Başkanının açığa alınmasına ilişkin bir öneri yapılmamıştır.’’

/ ANKARA

08.08.2006


 

İsrail’in TBMM’de hâlâ dostları var

Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubunun 263 üyesinin 215’i üyelikten istifa etti.

Başkanlığını AKP Adana Milletvekili Vahit Kirişçi’nin yaptığı dostluk grubu üyeliğinden, bugüne kadar aralarında TBMM İdare Amiri Feyzi Berdibek ile CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç’un da bulunduğu 215 milletvekili istifa ederek ayrıldı.

Dostluk grubu üyeliğinden ayrılan milletvekillerinin 124’ü AKP’li, 86’sı CHP’li, 4’ü ANAVATAN’lı ve 1’i DYP’li. Türkiye-İsrail Dostluk Grubunun yönetiminde yer alan 20 milletvekilinden 14’ü de istifa eden milletvekilleri arasında yer aldı.

Başkan Kirişçi ile yönetimde yer alan AKP Ankara Milletvekili Telat Karapınar, AKP İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, AKP Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur, AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ve AKP Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun’un da aralarında bulunduğu 48 milletvekilinin üyeliği ise halen devam ediyor.

/ ANKARA

08.08.2006


 

Türkiye’yi karartmayın

Mersin’in Gülnar İlçesi’ne bağlı Büyükeceli Belediye Başkanı Kemal Güdül, Akkuyu’ya nükleer santral kurulmasının şart olduğunu belirterek, “Türkiye’nin geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

Başkan Güdül, yaptığı açıklamada, nükleer santrallerin faydalarının ve zararlarının iyi öğrenilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bir başkalarının çıkarları var. Menfaatlerine dokunan birkaç kişi, Türkiye’nin geleceği ile oynamaktadır. Dünya kuraklığa gidiyor. Enerji sıkıntısı hat safhada, ülkemizde gittikçe enerji talebi artmaktadır. Bu artışlara cevap vermemiz için nükleer santralleri bir an önce devreye sokmamız gerekir” diye konuştu.

/ MERSİN

08.08.2006


 

Havaya ateş edince göz altına alındı

Erciyes Zafer Kurultayı’nın düzenlendiği Erciyes Dağı Tekir Yaylası’nda tabancayla havaya ateş eden kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Tekir Yaylası’nda gece, kurultaya katılanların alanda bulunduğu sırada, ruhsatsız tabancayla havaya ateş eden H.S. (38), jandarma ekiplerince yakalandı. Gözaltına alınan H.S’nin İstanbul Ülkü Ocakları üyesi olduğu bildirildi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

/ KAYSERİ

08.08.2006


 

Gençler tarihle buluşuyor

Konya Gençlik Spor İl Müdürlüğü, spor yapmaya gelen gençlerin tarih bilinci kazanması için tarihi mekanlara geziler düzenliyor.

Konya Gençlik Spor İl Müdürü Muhittin Yıldız, amaçlarının sadece sporcu yetiştirmek olmadığını belirterek, “Gençlerimiz spor yaparken, aynı zamanda tarihle buluşuyor ve bu ülkenin ne zorluklarla kurtarıldığını öğreniyorlar” diyor. Bu amaçla Konya Gençlik Spor İl Müdürlüğü olarak bu yıl ilk kez 45 kişilik bir gurupla binlerce insanımızın şehit düştüğü Çanakkale’yi ziyaret ettiklerini dile getiren Yıldız, önemli bir misyon yüklendiklerine dikkat çekti.

Yıldız, “Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verdiği bilgileri biz burada tamamlamaya çalışıyoruz. Gençlerimiz tarihi sadece kitaplardan değil, gezip görerek öğreniyor. Bu sayede sporcularımızda yurttaşlık bilinci artıyor.” şeklinde konuşuyor.

Muhittin Yıldız, sporcu kişilerin alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi. Yıldız, spora değer veren vatandaşların kendilerine maddi desteği ile bir çok tesisi yenilediklerini açıklıyor.

/ KONYA

08.08.2006


 

Adliyede dâvâ dosyaları yakıldı

Sivas Adliyesi 1. Asliye Ceza Kaleminde bulunan dava dosyaları, gece adliyeye giren kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce yakıldı.

Alınan bilgiye göre, gece saatlerinde Sivas Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesinin camını kırarak içeri giren kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişiler, 1. Asliye Ceza Kaleminde masa üzerinde ve raflarda bulunan çok sayıda dava dosyasını bir araya toplayarak, ateşe verdi. Durumu fark eden gece bekçisi Recep Gülmez, bidonlarla su getirerek alevleri çevreye ve diğer dosyalara sıçramadan söndürdü. Olay sonrası çok sayıda dava dosyası zarar görürken, odadaki bazı büro malzemelerinde de hasar meydana geldi. Durumun bildirilmesi üzerine adliyeye gelen polis ekipleri, olay yerinde araştırma ve parmak izi incelemesi yaptı.

/ SİVAS

08.08.2006


 

Şemdinli’de polis noktasına saldırı

Hakkari’nin Şemdinli İlçesindeki polis noktasına, terör örgütü PKK üyelerince roketli saldırı düzenlendi

İlçe Kaymakamı Altuğ Çağlar, yaptığı açıklamada, saat 22.21 sıralarında, ilçe girişindeki polis noktasına terör örgütü PKK üyelerince iki roket atıldığını söyledi. Çağlar, roketlerden birinin yola, diğerinin polis noktası önündeki koruma duvarına isabet ettiğini belirterek, ‘’Saldırıda herhangi bir can kaybı olmadı. Sadece bir polisimiz şarapnel parçalarından etkilenmiş. Hastaneye gitmesine bile gerek duyulmadı’’ dedi. Çağlar, saldırının ardından terör örgütü üyelerinin gecenin karanlığından yararlanarak kaçtığını söyledi.

/ ŞEMDİNLİ

08.08.2006


 

Irak’tan kaçan mülteciler perişan

Hakkari’de zor şartlar altında hayat mücadelesi veren Iraklı mültecilere, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilen ücretin düşürülmesi ve ilaçlarının kesilmesi, aileleri perişan etti.

Yaklaşık 5 yıl önce Irak’ın değişik şehirlerinden kaçarak, BM tarafından Hakkari’ye yerleştirilen ve başka ülkelere gönderilmesi için bekletilen 5 aile ve 16 nüfuslu Iraklı mülteciler, ülkelerinden uzakta, yoksullukla mücadele ediyor. Mülteciler, “BM’nin, bizleri üçüncü bir ülkeye göndermesini bekliyoruz. 5 yıldır başka bir ülkeye gitmek için bekliyoruz. BM’nin bize verdiği vaatleri yerine getirmesi ve bizi başka bir ülkeye biran önce göndermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

/ HAKKARİ

08.08.2006


 

Gençler vahşeti kınadı

Türkiye Gençlik Federasyonu üyesi bir grup genç, İsrail Büyükelçiliği önünde İsrail'i protesto ederek Ortadoğu’daki savaşın bitmesi için ‘barış güvercini’ uçurdu. Saldırıları sebebiyle İsrail'i kınayan gençler, sembolik olarak parmaklarına siyah yüzük takıp elçilik önüne siyah çelenk bıraktı.

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği önünde “Yurtta sulh Cihanda sulh”, “Savaşlar bitsin çocuklar ölmesin” sloganı atan Türkiye Gençlik Federasyonu’na üye yaklaşık seksen gençten oluşan grup, Lübnan ve Filistin’de yaşanan savaşın sona ermesi temennisiyle elçilik önünde ‘beyaz güvercin’ uçurdu.

Federasyon adına yapılan basın açıklamasında, İsrail’in katliâm yaptığı dile getirildi. Açıklamada ayrıca, CHP Milletvekili Nuri Çilingir’in “İsrail haklıdır. Üç beş çocuk öldü diye İsrail suçlanamaz” sözlerine tepki gösterilerek “Hiç mi için sızlamıyor sayın milletvekili. Acaba orada ölenlerden birisi senin evladın olsaydı bu tepkiyi verir miydin?” ifadelerine yer verildi. “Bugünün gençleri yarının gençlerinin ölmesini istemiyor” yazılı pankart açan grup, elçilik önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra eylemlerine son verdi.

/ ANKARA

08.08.2006


 

Çocuklar kardeşleri için yürüdü

Özgür Çocuk Kulübü üyesi bir grup çocuk, İsrail’in Filistin’de, Lübnan’da katlettiği, yaraladığı, aç bıraktığı ve sürgüne zorladığı kardeşleriyle dayanışmak için İstanbul İsrail Başkonsolosluğu’na yürüdüler.

İsrail’i kınayan karikatürler, Filistin’i sembolize eden renklerde balonlar, dövizler ve resimler taşıyan çocuklar, “Lübnanlı Çocuklar Kardeşlerimiz”, “İşgal Olmasın, Çocuklar Ölmesin” gibi sloganlar attılar.

İsrail Konsolosluğu önünde grup adına basın açıklamasını yapan Esma Daşkın, “Haberlere bakıyoruz ve her gün Filistin’de Lübnan’da çocukların öldürüldüğünü öğreniyoruz. İsrail uçakları onların her gün evlerini, sokaklarını, caddelerini bombalıyor. Bombalar altında susuz ve aç yaşamak nasıldır diye düşünüyoruz. Ve kendimizi onların yerine koyuyoruz. O zaman uykularımız kaçıyor” dedi. Konuşmalardan sonra Özgür Çocuk Kulübü Müzik Grubu “Üzülme Ey Çocuk” ve “ “Kız Çocuğu” adlı ezgileri söylediler.

YENİ ASYA / İSTANBUL

08.08.2006


 

Emperyalizm antiemperyalizmi güçlendiriyor

Küresel BAK’ın düzenlediği Şam yolculuğundan izlenimlerin aktarıldığı toplantıda konuşan Gazeteci Mehmet Demir, “Emperyalizm antiemperyalizmi kendi elleriyle güçlendiriyor. Vahşetiyle, bizlerin yeniden yanyana gelmesini sağlıyor” dedi.

Türkiye Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yazar Yıldız Ramazanoğlu da Lübnanlıların gelecekte ne olacağının herkesin içinde ukde olduğunu söyleyerek, “Hizbullahla ilgili durum nasıl derseniz, gayet seküler görünen kızlar bile Nasrallah’ın resmi olan tişörtler giyiyor, mağazalarda Hizbullah bayrakları asılmış. Lübnan halkı tekyürek olmuş” dedi. ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi Zeynep Başar da, Şam’da kendileri için verilen yemekte, Suriyeli yetkililerin Lübnan halkıyla tam olarak özdeşleşemediği gibi bir izlenim edindiğini belirtti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

08.08.2006


 

Yurt yöneticileri eğitimde

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğünce, yurt hizmetlerini etkin ve verimli yürütmek, personel arasındaki iletişim ve işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen seminer başladı.

Seminer programının açılışında konuşan YURTKUR İstanbul Bölge Müdürü Mehmet Elmas, yurt yönetim memurlarının şartlarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Seminere katılanlara gençlik psikolojisi, stres ve kurumun mevzuatı konularında eğitim verilecek. Yurt hizmetlerini etkin ve verimli yürütmek, personel arasında iletişim ve işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen seminer, dokuz gün sürecek.

/ İSTANBUL

08.08.2006


 

Anadolu, yabancı hekime yabancı değil

TBMM’de bekleyen yabancı hekimlerin Türkiye’de çalışabilmesine olanak sağlayacak tasarının gelecek yasama döneminde öncelikli olarak ele alınması beklenirken, belgeler Anadolu’nun yabancı hekimle daha önce de tanıştığını gösteriyor.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve tıp tarihi uzmanı Prof. Dr. İlter Uzel, Hititler dönemine ilişkin belgelere göre Anadolu’ya, M.Ö 14. ve 13. yüzyıllarda Babil ve Mısır’dan hekimler getirildiğini söyledi. Uzel, “Mısır ve Babil’deki tıbbi gelişmelere ayak uyduramayan Hititler, hanedan mensuplarının tedavisi için bu ülkelerden Hattuşaş’a hekimler çağırmışlar” dedi.

/ ANKARA

08.08.2006


 

Orman yangınları bitmiyor

Yaz aylarında artan orman yangınları bu yıl da görülmeye devam ediyor. Önceki gün de Bolu, Safranbolu ve Amasya’da çıkan yangınlarda ormanlar tahrip oldu.

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde önceki gün akşam saatlerinde çıkan orman yangını, Mudurnu Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından söndürüldü. Yangının orman içerisinden geçen elektrik tellerinden çıkan kıvılcım sebebiyle başladığını belirtildi.

Karabük’ün Safranbolu İlçesine bağlı Ovacuma beldesinde kontrol altına alınan orman yangınında sekiz hektar alan zarar gördü. Amasya’da çıkan orman yangınında ise yaklaşık otuz beş hektar çam ve meşe ormanı zarar gördü. Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, Amasya ve Aydınca belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alınan yangının çıkış sebebinin soruşturulmasına devam edildiği bildirildi.

/ BOLU/SAFRANBOLU/AMASYA

08.08.2006


 

Anne sütü tabiî ağrı kesici

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türkan Patıroğlu, anne sütünün tabiî bir ağrı kesici olduğunu, aşı sonrası bebeği emzirmenin aşının verdiği ağrıyı unutturacağını belirtti.

Patıroğlu, her bebek için en ideal besinin kendi annesinin sütü olduğunu, hayatın ilk 6 ayı başka ek bir gıdaya gerek olmadığını söyledi. Anne sütü alan bebeğe D vitamininden başka bir şey verilmemesi gerektiğini ifade eden Patıroğlu, şunları anlattı: ‘’Annenin ilk sütü olan ‘kolostrum’ bebeğin ilk aşısıdır. Süregelen adetlerin aksine ilk süt her bebeğe mutlaka verilmelidir. Normal doğum yapan her annede, doğumdan hemen sonra bebeğin çıplak olarak annenin memeleri üzerine yatırılması, anne-bebek ilişkisinin hemen başlamasına, bebeğin huzurlu olmasına, emme başlayınca sütün daha erken ve bol gelmesine neden olur.’’

Anne sütünde bulunan maddelerin bebeğin enfeksiyonlara karşı daha etkili korunmasına yardımcı olduğunu ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini hızlandırdığını kaydeden Patıroğlu, mamalarda bağışıklık sistemini geliştirecek hiçbir maddenin bulunmadığını bildirdi. Patıroğlu, anne sütünün mamadan daha kolay hazmedildiğini ve muhtevasının daha çok kana geçtiğine işaret ederek, ‘’Anne sütü içerdiği bazı enzimlerle bebeğin daha kolay hazmetmesini sağlar. Anne sütü inek sütünden daha az protein içermesine karşın, içindeki tüm protein bebeğin dolaşımına geçer. İnek sütündeki proteinlerin ise yüzde 50’si atık madde olarak barsaklardan atılırlar. Demir ve çinko anne sütünün varlığında bağırsaklardan kana daha kolay geçer’’ diye konuştu.

/ KAYSERİ

08.08.2006


 

İznik’i gördünüz mü?

İznik, Bursa’ya bağlı yaklaşık 80 km bir mesafede bulunan bir ilçedir. Ülkemizin sayılı gölleri arasında bulunan İznik Gölü’nün kıyısındaki bu ilçenin tabiî güzelliklerinin doyumsuzluğu yaşanır. İznik Gölü’ne nâzır kısmının dışında kalan diğer tarafları dağlarla çevrilidir. Ormanlık bir bitki örtüsünün hakim olduğu İznik’in bir başka özelliği de tarih ve kültür bakımından da zengin oluşudur.

Roma, Yunan, Selçuklu ve Osmanlı Devletleri zamanından kalan eserlerin zenginliği, İznik’te ilk göze çarpan hususiyetler arasındadır.

İznikte göze çarpan güzel özelliklerden birisi de bazı idarecilerin çalışkan ve başarılı olmalarıdır. İznik gölünü, tabiî güzelliklerini gezip seyretmemizin yanı sıra ilçede mevcut bazı idarecileri de ziyaret ettik.

İlçe kaymakamı Hüseyin Avcı, genç ve çalışkan bir idareci. İznik’te üç yıldır birçok yeniliklere imza atmış, çevrede başarılı bir kaymakam olarak bilinmekte ve tanınmakta. İznik’te halkla çok iyi diyalogların yanı sıra bir bina yaptırarak Uludağ Üniversite’sine iki yıllık Meslek Yüksek Okulu olarak kazandırmıştır. İznik’te mevcut tarih ve kültür eserlerini de geleceğe kazandırmaya çalışmaktadır. İznik idarecilerinden biri de Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz’dır. İznik’te mevcut belediye ile alâkalı problemleri aşmada ekip ruhu içinde çalışmalara ağırlık vererek çalışmakla sevilen bir başkandır. Bir diğer taraftan ilçeye yaklaşık bir yıl önce alınan İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa Öztürkçü de çalışmalarıyla takdir topluyor. Bir tarih, kültür ve tabiî güzellikler ilçesi olan İznik’i gezerken gördüklerimdi şu anlatılanlar. Siz de İznik’i gezin ve görün diyorum.

Kazılar devam ediyor

Tarih ve kültür bakımından oldukça zengin sayılan İznik’te, mekân olduğu birçok medeniyetlere ait izleri ve eserleri gün yüzüne çıkarmak için kazılar sürdürülüyor. İznik’te Roma, Yunan, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerine rastlamak mümkün. İlçede yer altı kalıntılarının oldukça değerli olduğu söylenmekte.

Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bedri Yalman başkanlığında çalışan ekip, kazılarda çeşitli medeniyetlere ait eserleri gün yüzüne çıkarıyor.

Ahmed SAİD / İZNİK

08.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004