Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lübnanlılar: Elli yıl geriye gittik

İsrail’in Lübnan’a saldırmasından bir hafta sonra Beyrut’tan kaçan Slim ailesi, Hatay’ın İskenderun ilçesinde konuk oldukları akrabalarının yanında, İsrail saldırılarının sona ermesini bekliyor. Saldırıların ardından zorunlu olarak yurtlarından göç ettiklerini ve İskenderun’daki akrabalarının evine sığındıklarını ifade eden Slim ailesi, İsrail’in artık durdurulması gerektiğini belirterek, duyarlı her kesimin yaşanan vahşete son verilmesi için çaba göstermesi çağrısında bulundu.

Bankadan emekli olduğunu belirten baba Kemal Slim ise Lübnan’da çocukları Velit ve Muna’nın yaşam mücadelesi verdiklerini ifade ederek, ‘’Görevleri gereği gelemediler. Ülkem için üzülüyorum. Ülkemin yerle bir olduğunu, insanların öldürüldüğünü izledikçe kahroluyorum. Daha şimdiden 50 yıl geriye döndüğümüzü görüyorum’’ diye konuştu.

/ İSKENDERUN

14.08.2006


 

Bilanço ağır

İsrail’in Lübnan’a karşı giriştiği saldırıda pek çoğu sivil olmak üzere en az 1130 kişi hayatını kaybetti, 3600 kişi yaralandı.

12 Temmuzda başlayan saldırı, BM’den çatışmaların durdurulması yönünde karar çıkmasına rağmen devam ediyor. AFP’nin derlediği verilere göre, İsrail’in saldırılarına Hizbullah’ın verdiği cevap da 133 kişinin hayatına mal oldu.

Lübnan’da ölenlerin 1025’i sivil, bunların üçte biri 12 yaşından küçük çocuklar. Ayrıca 312 asker ve jandarma hayatını kaybetti. Enkaz altından çıkarılamayan çok sayıda ceset olduğu da sanılıyor.

Hizbullah 61, müttefiki Emel hareketi 7, Suriye yanlısı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de 1 militanını kaybetti. Saldırılarda 4 BM gözlemcisi ve 1 BM askeri öldü. İsrail’de 40 sivil Hizbullah’ın roket saldırılarında hayatını kaybederken çatışmalarda da 93 asker öldü. Çatışma 915 bin kişinin evini barkını terk etmesine yol açtı, bunların 220 bini Lübnan’ı terk etti.

6 MİLYAR DOLAR

Ekonomi uzmanı Mervan İskender, İsrail’in taarruzunun Lübnan’da 6 milyar dolarlık hasara yol açtığını belirtti.

Lübnanlı yetkililere göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında şimdiye kadar aralarında Beyrut havalimanı, limanlar, su ve arıtma tesisleri, elektrik santralleri gibi hayati önem taşıyan 29 tesis kısmen ya da tamamen tahrip edildi.

Bombardımanlarda 630 km karayolu, 23 benzin istasyonu, 145 köprü, 7 bin evle 900 fabrika, işyeri ve çiftlik yine tamamen ya da kısmen imha edildi.

/ BEYRUT

14.08.2006


 

Saldırıları birlikte planladılar

The New Yorker dergisi son sayısında İsrail’in, Lübnan Hizbullah savaşçılarına yönelik askeri operasyonlarının planlanmasına ABD hükümetinin yakından dahil olduğunu yazdı.

Dergide yazısı yayınlanan Pulitzer ödüllü ABD’li gazeteci Seymour Hersh, ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Hizbullah’a yönelik İsrail bombardımanının, İsrail’in güvenlik endişelerini hafifleteceği görüşünde ikna olduklarını ve planlamanın Hizbullah savaşçılarının 2 İsrail askerinin kaçırmasından önce başladığını belirtti.

12 Temmuz’da Güney Lübnan’da Hizbullah savaşçılarının 2 İsrail askerini kaçırması üzerine İsrail, Lübnan’a hava, kara ve deniz saldırılarını başlatmıştı.

Seymour Hersh’e göre, Başkan Bush ve yardımlcısı Cheney; ayrıca İsrail’in Lübnan’a saldırıları, ABD’nin İran’a öncelikli bir saldırı düzenleyerek nükleer tesislerini ortadan kaldırması için potansiyel bir fırsat meydana getiriyor.

İsmi açıklanmayan bir Ortadoğu uzmanından alınan bilgilere göre yazılan haberde; İsrail’in, Hizbullah’a saldırı için bir plan hazırladığı ve bunu, İsrail askerlerinin kaçırıldığı 12 Temmuz’dan çok önce Bush yönetimi yetkilileri ile paylaştığı ifadelerine yer veriliyor.

/ NEW YORK

14.08.2006


 

Annan: İsrail ve Lübnan anlaştı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan ve İsrail’in çatışmaları bugün sona erdirecekleri konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Annan yaptığı yazılı açıklamada ‘’Her iki liderin de, çarpışmalardan uzak durmak ve çatışmaların 14 Ağustos TSİ 07.00’da durdurulması konusunda anlaştıklarını ilân etmekten mutluluk duyuyorum’’ ifadelerini kullandı.

Her iki taraftan da çatışmaları hemen durdurmalarını isteyen Annan, Lübnan ve İsrail’e, karadaki BM gücünün, önceki gün onaylanan BM Güvenlik Konseyi’nin çarpışmaları kesmek konusundaki kararına tarafların uyup uymadıklarını izleyeceği konusunda teminat verdi.

Annan açıklamasında ‘’Çatışmanın, sivillerin hayatlarını korumak ve her iki taraftaki sivillerin acılarını ve çektiklerini sona erdirmeyi amaçlayan Konsey kararının ruhuna ve amacına saygı göstermek amacıyla şu an durdurulması tercih edilir’’ dedi.

/ WASHINGTON

14.08.2006


 

İngiliz kamuoyu terör paniğine şüpheyle bakıyor

İngiliz polisinin, ortaya çıkardıktan sonra ‘’Eşi benzeri görülmemiş kanlı saldırı olacaktı’’ diyerek takdim ettiği teröristlerin uçakları düşürme planına, kamuoyunun bir kısmı şüpheyle bakıyor.

İnternette BBC başta olmak üzere medya organlarının tartışma sayfalarında ve gazetelerin okuyucu köşelerinde dile getirilen görüşler, terörle mücadelede açılan bu yeni sayfaya ve resmi yetkililerin açıklamalarına insanların pek de inanmadığını gösteriyor.

BBC’nin internet sitesindeki ‘’Have Your Say’’ forumuna görüşünü bildiren John Byng, şüphesini, ‘’Ortada tuhaf bir durum var. Tehdit olduğunu biliyorlardı, aylardır takipteydiler, ama en büyük silahlarını çekip bütün havaalanlarında panik yarattılar’’ sözleriyle dile getirdi. ‘’Terör saldırısı ihtimalini küçümsüyor değilim’’ diye yazan Byng,’’Ama başımın üzerinden şüphe bulutları dağılmıyor. Kullandıkları taktik, bir vahşeti önleme girişiminden ziyade insanların yüreğine korku salma çabasını andırıyor...’’ diye yazdı.

Bu görüş, internet sitesinde en fazla oyu aldı. Gazetelere gelen okur mektublarında da benzer görüşler yer aldı.

/ LONDRA

14.08.2006


 

Ramsey: Tarih boyunca bu kadar düşmanımız olmadı

Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 10 bin Amerikalı gösterici, başkent Washington’da Beyaz Saray’ın önünde toplanarak, ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki eylem ve politikalarını protesto etti.

Beyaz Saray’ın karşısındaki Lafayette parkında toplanan göstericiler, ABD’nin Irak’taki askeri varlığını ve İsrail’in Lübnan ve Filistin’e karşı düzenlediği operasyonları kınadı. ABD’deki bazı Müslüman ve Arap kuruluşlarının yanı sıra ANSWER adlı sol eğilimli koalisyonun düzenlediği gösteride yer alan protestocular, ‘’işgal suçtur’’ diye bağırdılar.Müslüman Amerikan Toplumu adlı kuruluşun başkanı Esam Omeş, ‘’kutsal topraklardaki şiddet ve cinayetlere karşı birlikte ayağa kalkıyoruz’’ dedi.

Gösteride konuşan ABD’nin eski adalet bakanlarından Ramsey Clark, Başkan Bush’un görevden alınması çağrısında bulununca protestoculardan büyük alkış aldı. Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i savunmasıyla da tanınan Ramsey, ‘’George Bush’un başkanlığı sırasında, bütün tarihimiz boyunca olduğundan daha fazla düşman topladık’’ dedi. ANSWER koalisyonunun üyesi Alicia Jrapko da ‘’Ortadoğu’da olanlardan utanç duyuyorum’’ dedi.

/ WASHINGTON

14.08.2006


 

İKÖ’nün ateşkes memnuniyeti

İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Lübnan ile ilgili 1701 sayılı kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

İhsanoğlu, yazılı açıklamasında, bu kararın Lübnan’a güvenlik ve istikrar getirmesine yardımcı olmasını beklediklerini belirterek, uluslararası camianın da Lübnan’ın yeniden yapılanmasında ve yerinden edilen Lübnanlıların evlerine dönmeleri sürecinde aktif rol üstlenmesinin beklendiğine işaret etti.

/ ANKARA

14.08.2006


 

İsrail son gün bile kan kustu

İsrail ve Lübnan’ın, ateşkesin bugün yürürlüğe girmesi kararına rağmen, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar dün de devam etti.

İsrail, dün Lübnan’ın kuzey, güney ve doğu bölgelerindeki hedefleri vurdu. İsrail jetleri şafaktan önce ülkenin kuzeyinde, Suriye sınırındaki Akkar bölgesinde bulunan Halba kasabasındaki bir köprüyü vurdu. İsrail uçaklarının, Bekaa Vadisi’nde bulunan Ali Nehri bölgesine de saldırılar düzenlediği belirtildi.

Şahitler, ayrıca vadinin batısındaki Ayta El Fuhar’da bir İsrail pilotsuz uçağının Lübnan askeri aracına füze saldırısı düzenlediğini, saldırıda araçtaki 2 kişinin yaralandığını kaydetti. Bir başka hava akınında ülkenin güneyindeki liman kenti Sur yakınlarındaki bölgeleri hedef alan İsrail, Burc El Cemali’deki bir binayı imha etti. Lübnan televizyonu LBC, Burc El Cemali’deki saldırıda 1 kadınla 3 çocuğun öldüğünü haber verdi. İsrail kara birliklerinin de Litani nehri boyunca bazı mevzilere ateş açtığı belirtildi. İsrail, Hizbullah gerillalarına ait hedeflerle onlara malzeme ikmali yapılan yolları hedef aldığını belirtiyor.

/ BEYRUT

14.08.2006


 

AB Lübnan’a asker gönderecek

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Lübnan’ın güneyine, aralarında bazı AB ülkelerinden askerlerin bulunacağı güçlü bir uluslar arası gücün ‘’çok çok hızlı’’ biçimde konuşlandırılabileceğini söyledi.

Kudüs’te bulunan Solana, gazetecilere açıklamasında, “bütün gün ve gece boyunca bazı ülkelerle görüşmeler yaptığını ve Lübnan’ın güneyine konuşlandırılacak uluslar arası kuvvetin güçlü olmasını garanti edebilecekleri düşüncesinde olduğunu’’ ifade etti.

Solana, uluslararası güç için Avrupa’dan askerlerin güney Lübnan’a“çok çok hızlı’’ gidebileceğini söyledi, ancak bu gücün konuşlandırılmasına ilişkin bir zaman belirtmedi.

/ KUDÜS

14.08.2006


 

Çin'de nehre petrol döküldü

Çin’de bir nehre petrol döküldü. İşçiler, 9 km uzunluğa erişen petrol tabakasını temizlemeye çalışıyor.

Yeni Çin haber ajansına göre, kuzeybatıdaki Zidan kantonunda bulunan Yongning Drilling şirketinin petrol depolarının temizliği sırasında nehre petrol aktı. Zu nehrine dökülen petrolün miktarı bilinmiyor. Kuzeydoğudaki Songhua nehrine geçen kasımda da 100 ton kimyasal madde dökülmüş, kirlilik Çin-Rusya sınırındaki Amur nehrine kadar ilerlemişti.

/ PEKİN

14.08.2006


 

İran: Eski tekliflere bakabiliriz

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, ülkesinin nükleer sorununun çözümüne ilişkin daha önce hazırlanmış bazı planlar olduğunu belirterek, müzakere zemininin sağlanması halinde eski önerileri tekrar ele alabileceklerini söyledi.

Asefi, haftalık basın toplantısında, nükleer programa ilişkin gelişmeleri değerlendirirken, İran’ın nükleer dosyasının bir çıkmazda olmadığını, müzakereyle çözülecek ‘’basit bir konu’’ olduğunu ifade etti. Sorunun çözümü için Rusya’nın ortak uranyum zenginleştirme önerisi gibi birtakım planlar olduğunu anımsatan Asefi, önerilerle ilgili sürecin düzenlenmesi gerektiğini, müzakere zemininin sağlanması durumunda bu önerileri tekrar ele alabileceklerini kaydetti.

/ TAHRAN

14.08.2006


 

Londra’da İslâm eserleri sergisi

Londra Merkez Camisi’nde açılan ve 9 gün sürecek olan sergiyi, çoğunluğu Müslüman, binlerce ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

100 ila 800 yıllık onlarca el yazması ve altın süslemeli Kur’ân-ı Kerim’in de sergilendiği faaliyette, organizatörler özellikle Kur’ân-ı Kerim’in mesajlarına dikkat çekmek istediklerini belirtti. Sergide ayrıca; âyetlerin yer aldığı afişler, oymalı rahleler, oyma yazı ve süsler ile, üzerlerinde âyetlerin bulunduğu resimler, kabartma panolar, vazo ve tabaklar yer aldı. Ziyaretçilere Kur’ân-ı Kerim’in ve İslâmiyet’in de anlatıldığı sergide sinevizyonla sûre ve âyetler okunuyor.

Yetkililer, dünyanın birçok farklı ülkesinden getirilen eserlerin, tamamen kişisel koleksiyonların parçası olduğunu ve sergi için özel izin alınarak bir araya toplandığını belirtti. İspanya, Çin ve Afrika’dan eserlerin bulunduğu sergide, Türkiye’den de el yazması bir Kur’ân-ı Kerim yer alıyor.

İslâm eserleri sergisi yetkililerinden Şahid Münir, serginin asıl amacının, Kur’ân ile ilgili tarihî bilgileri ve bugüne kadar nasıl korunduğunu gösterebilmek olduğunu belirterek, serginin sadece Müslümanların değil, Londra’daki farklı dinî inançlardan kişilerin de dikkatini çektiğini ifade etti. Münir ayrıca, sergi süresince Londra Başpiskoposu dahil birçok kişinin sergiyi ziyarete geleceğini açıkladı.

Yüzlerce eserin yer aldığı İslâmî eserleri sergisi, 20 Ağustos tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

/ LONDRA

14.08.2006


 

Çin’de ikiz panda dünyaya geldi

Çin’de geçen hafta ikiz pandaların her birinin ikiz doğurmasından sonra iki ikiz panda daha dünyaya geldi.

Yeni Çin Haber Ajansı, Wolong Dev Panda Koruma ve Araştırma Merkezindeki Çian Çian adlı pandanın ikiz doğurduğunu duyurdu. Çin’in güneybatısındaki ana panda yetiştirme ve araştırma merkezi Volong’da da 6 yaşındaki Cang Ka isimli panda, hafta başında 218 gramlık bir yavru doğurmuştu. Çin’de 2002’de yapılan bir sayımda tabiatta yaşayan pandaların sayısının sadece bin 596 olduğu belirlenmişti.

/ PEKİN

14.08.2006


 

Grönland’daki erime giderek hızlanıyor

Uydu görüntüleriyle Grönland’daki buzul erimesini takip eden bilim adamları, erimenin giderek hızlandığını açıkladı.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) yaptığı uydu gözlemleri, Grönland’daki buzul erimesinin 2004 yılından bu yana büyük bir ivme kazandığını gösteriyor. Doğu Grönland’daki buzulların büyük çoğunluğu eridi bile.

Grönland’daki buzulların tatamı erirse, deniz seviyelerinde 6.5 metrelik bir yükselişe yol açacak. Buzul tabakalarının erimesi her yıl deniz seviyelerini yaklaşık 1 milimetre yükseltecek.

14.08.2006


 

Netten ilâç alırken dikka

Doktorlar, İngiltere’de internetten satın aldığı ilâç sebebiyle hayatı boyunca göz doktorlarının kontrolü altında kalacak bir kadının örneğini vererek internetten ilâç satın alanları uyardı.

İngiliz The Lancet dergisi, 64 yaşındaki kadının, merkezi Tayland’da bulunan bir şirketten internet aracılığıyla satın aldığı ilâç sebebiyle gözünde çift taraflı katarakt ve göz tansiyonu geliştiğini yazdı.

14.08.2006


 

Pakistanlı öksüz leopar New York’ta

Pakistanlı öksüz yavru kar leoparı Leo, bakımının sürdürülmesi için ABD’ye gönderildi.

Yavru sayesinde kar leoparlarının korunması konusunda Pakistan’la ABD arasında bir ikili anlaşma yapıldı. Leo’nun yol masrafları da ABD hükümeti tarafından karşılandı. 13 aylık Leo, Pakistan depremini atlatıp annesini kaybettikten sonra geçen yıl Pakistan’ın kuzeyinde bir çoban tarafından yalnız başına karlar içinde bulundu. Pakistanlı çoban bu küçük öksüz kar leoparını bağrına basıp, ölmemesi için elleriyle beslemiş. Kar leoparı dünyada soyu tükenme tehdidiyle karşı karşıya bulunan kedigiller listesinin en başında yer alıyor.

14.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004