Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Sakın imtihanımız duâ olmasın

Her gün Filistinli Lübnanlı kardeşimizi içimizi parçalayan görüntülerini yüreğimiz kan ağlayarak izliyoruz. Gücümün yetersizliği bizi aciz bırakıyor. Bu yüzden ancak duâ ile yardım edebiliyoruz. Sevgili okurlarımız çocuklarımızı savaş görüntüleri karşısında ürken yüzlerden kurtarmak için sizleri duâ silâhına sarılmaya dâvet ediyorum. “Mü’minin en büyük silâhı duâsıdır”, hadisinden hareketle, Rabbimize evde en çok duâsı makbul olan çocuklarımızla ve yaşlılarımızla beraber Filistin ve Lübnan için duâ edelim. Bizler halkalar halinde yayılan tesbihatları ile tüm Dünya’ya manen “Allahu Ekber “ dedirtiyoruz her gün. Bu seferde unutmadan, atlamadan, aceleye getirmeden tam bir kalbi teslimiyet ile her gün akşam namazı sonrasında hep bir ağızdan, yine kocaman bir halka olup “Kardeşlerimizin imtihanını kolay kıl. Yahudi’yi ıslâh Ya Rabbi.” duâsını edelim.

Kim bilir belki de bizim imtihanımız da duâ silâhını kullanıp kullanmayacağımızdır.

Her haftaya bir duâ

İçinde bulunduğumuz üç ayları en iyi şekilde istifade ile geçirmeyi hepimiz canı gönülden istiyoruz. Bizde aile sayfası olarak Ramazan ayı sonuna kadar sürecek bir duâ çalışması başlatıyoruz. Bu üç ay boyunca her hafta Peygamberimizin alışkanlık haline getirdiği duâlardan birini yayınlayacağız. Peygamber Efendimiz (asm) Recep Ayı boyunca hangi duâyı ederlerdi? Receb-i Şerîf girdiği zaman Nebiyy-i Ekrem (asm):

“Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” diye duâ ederdi.

Feyza Keleş GİZLİGİDER

09.08.2006


Leblebi

Leblebinin yapımı: Nohut taş, toprak, çöp gibi artıklardan kurtulması için kalburdan geçirilir. Eleme işlemi yapıldıktan sonra, nohut el eleği ile boylarına göre ayrılır. Tavlama denilen birinci kavurmadan sonra, sıcak olarak naylon olmayan çuvallara konularak iki gün dinlendirilir. Bu sürede nohutlar birbirini pişirir. İkinci kavurma yapılarak yine çuvallarda iki gün daha bekletildikten sonra kuru bir yere serilerek 15-20 gün dinlendirmeye bırakılır. Bu dinlendirme süresi az olursa, nohut leblebi olunca lezzetsiz olur. Birinci tavlamada yeterli şekilde kavrulmayan nohut son kavrulmada bölünerek kırığı çok olur. Bu kırık nohut tekrar kavrularak kırık leblebi olarak satılır. Son tavlamada, bir teneke nohut alınarak üzerine bir miktar su serpilerek çuvala konulur. Nemlendirilmiş nohut çuvalda bir gün bekler ve üçüncü kez kavrulur. Bu kavurmada nohudun kabukları soyulur ve buna tek kavurma leblebi denilir. Bir veya iki gün sonra istek ve satışa göre bu leblebi yeniden kavrularak tam leblebi olur ve yenilecek kıvama gelir.

09.08.2006


Yeni doğan bebek neden kusar?

Yeni doğan bebek doğumdan önce yuttuğu maddeleri çıkarmak için ilk günlerde kusabilir. Bu gayet normaldir. Her beslenmeden sonra emdiği sütün bir kısmı ağzından akabilir. Eğer beslenmeden sonra ağzında kalan süt çıkarılmadan yatırılırsa, bebek bu ağızda kalan sütle beraber yuttuğu sütü de çıkarır. Fışkırır gibi kusuyorsa ya da her beslenmeden sonra kusuyorsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Fatma KARAKISA

09.08.2006


NURDAN

Kadınlar yuvalarından çıkıp beşeri yoldan çıkarmış; yuvalarına dönmeli.

Mimsiz medeniyet, taife-i nisâyı yuvalardan uçurmuş, hürmetleri de kırmış, mebzul metâı yapmış. Şer’-i İslâm onları

Rahmeten davet eder eski yuvalarına. Hürmetleri orada, rahatları evlerde, hayatı âilede. Temizlik ziynetleri.

Haşmetleri hüsn-ü hulk, lütf-u cemâli ismet, hüsn-ü kemâli şefkat, eğlencesi evlâdı. Bunca esbab-ı ifsat, demir sebat kararı

Lâzımdır, tâ dayansın. Bir meclis-i ihvanda güzel karı girdikçe, riyâ ile rekabet, haset ile hodgâmlık depretir damarları.

Yatmış olan hevesat birden bire uyanır. Taife-i nisâda serbestî inkişafı, sebep olmuş beşerde ahlâk-ı seyyienin birden bire inkişafı.

Bediüzzaman Said Nursî/Sözler

09.08.2006


BİR BAKIMLIK

Deri gözeneklerinin sıkıştırılması için:

Ezilmiş taze muşmula yaprağı, 20 dakikalık kompres olarak uygulanır.

Dilimlenmiş havuç, hıyar veya domates, 15-20 dakika süreyle problemli bölgeye yatırılır.

Bal maskesi, 20-25 dakika süreyle uygulanır. Yüz ılık sütle yıkanır ve soğuk suyla güzelce durulanır.

Atkuyruğu çayı, 10-15 dakikalık kompres olarak uygulanır.

Ceviz yaprağı çayı, 10 dakikalık kompres olarak uygulanır.

09.08.2006


Tıraşın püf noktaları

Tıraş hakkında bunları biliyor musunuz?

Yüzünüzde ortalama 15.000 kıl bulunur, bu kıllar günde 38 mm. uzar. 15 yaşın üzerindeki erkeklerin % 90’ı düzenli olarak tıraş olur. Tıraş ortalama 3 dakika sürerken, bir tıraş bıcağı da maksimum 9 kez kullanılır. Bu rakamlar kullanıma ve cilt özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu ortama erkek ömrünün 3350 saatini, yani 139 gününü alır. Ve erkeklerin %70’i ıslak traşı tercih eder.

Doğru tıraş için pratik bilgiler

Islak ya da kuru tıraş, her ikisi de cildi kurutur. Özellikle ıslak tıraşta, yani tıraş bıçağı ile tıraşta kıl kökleri, foliküller daha çok travmaya maruz kalır. Bunun sonucunda kıl dönmeleri ve iltihaplar ortaya çıkar. Bu cildi rahatsız eder ve dış etkenlere karşı hassaslaştırır. Bu problemleri doğru bir bakım ile en aza indirmek için her şeyden önce hijyene dikkat edilmesi gerekir. Kullanacağınız ürünlerin çok az alkol içermesine ve tıraş kreminin ya da köpüğünün cilt tipine uygun olmasına dikkat etmek gerekir.

Öncelikle sağlıklı bir tıraş, dolayısıyla sağlıklı bir cilt için hijyene çok önem verilmeli.

Tıraş takımlarının temizliğine özellikle dikkat edilmeli. Tıraş öncesi cilt temizliğine önem verilmeli. Hem daha rahat bir tıraş, hem de hijyen açısından tıraştan önce yüz ılık su ile bolca yıkanmalı. Böylece sakallar yumuşayacak, ciltteki gözenekler açılacaktır.

Tıraş sırasında sıcak su kullanılırsa sakalların yumuşaması, gözeneklerin açılması ve cildin temizlenmesi sağlanacaktır. Eğer vakit varsa duştan çıktıktan sonra tıraş olunması tavsiye edilebilir.

Tıraş kremi, tıraş köpüğü ya da tıraş jeli cildin tipine göre belirlenmeli. Her erkeğin farklı bir cilt yapısı olduğu unutulmamalı.

Cilde göre belirlenen tıraş kremi, tıraş köpüğü ya da tıraş jeli, ılık suyla köpürtülerek ve yüze masaj yapılarak sürülmeli. Böylece sakallar ve cilt yumuşayacaktır. Tıraş köpüğünün yüzde bir süre bekletilmesi tavsiye edilebilir. Böylece su ve köpük cilde nüfuz etmiş olacaktır.

Tıraş bıçağı kullanımı

Tıraş sırasında da, sonrasında da tıraş makinesi sık sık temizlenmeli. Tıraş makinesinin bıçaklarının sık sık yenilenmesi hem rahat bir tıraş için hem de cildin sağlığı için çok önemlidir. Tıraş bıçağına çok fazla baskı yapılmamalıdır, yoksa ciltte tahriş olma ve çizikler oluşabilir. Her zaman bıçak yüzde yavaşça gezdirilmelidir. Tıraş olurken cildin daha az tahriş olması için sakalların çıkış yönüne çok dikkat edilmeli.

Tıraş bittikten sonra cilt bolca soğuk su ile durulanmalı. Böylece ciltte açılan gözenekler kapanacak ve cilt tabiî dengesine kavuşacaktır. Tıraştan sonra yüz yumuşak ve temiz bir havlu ile kurulanmalı. Tıraştan sonra cilde uygun bir ürün ile bakım uygulanmalı.

Tıraş sonrası

Tıraş sonrası cilde sıradan kolonyalardan sürmek doğru değildir. Yüze sürülen sıradan bir kolonya ciltte kızarıklıklara ve tahrişlere yol açabilir.

Tıraş öncesi bakım gibi tıraş sonrası bakım da önem taşır. Birçok erkek dezenfektan olsun diye kolonya ya da alkollü after shave kullanır; bu cilde faydadan çok zarar verir. Çünkü alkol hücre öldürücü etkisi ile tıraşta meydana gelen muhtemel kesiklerin iyileşmesini geciktirir.

Tıraştan sonra cilt tipine uygun bir after shave hem cildi dinlendirir, hem de besler.

09.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004