Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Duâ niyetine şiir

Türkiye Yazar Birliği İstanbul şubesi tarafından düzenlenen “Filistin şiir akşamı” adlı etkinlik yoğun bir katılımla Sultanahmet’te bulunan Kızlarağası medresesinde gerçekleştirildi. Yazarlar birliği İstanbul şube başkanı, Ali Ural’ın açılış konuşmasını yaptığı gece, Nurettin Durman’ın söz almasıyla başladı.

Şairlerin toplumsal sorumluluğuna değinen Durman, şairlerin susmaması gerektiğini söylerken, şairlerin Beyrut, Filistin, Bağdat, için şiir yazmalarını gerektiğini vuguladı. Bizler şair sorumluluğunu yerine getirmezsek, kim getirecek diyen Durman, okuduğu şiirle, “Hepimiz Filistinliyiz, Lübnanlıyız”dedi.

Nurettin Durman’ın ardından kürsüye çıkan Cihan Aktaş kısa bir süre önce çıktığı Ortadoğu seyahatinden notlar aktararak mülteci kamplarında edindiği izlenimleri aktardı. Dünyanın Filistin ve Lübnan’da yapılanlara sessiz kalmasını eleştiren Aktaş, demokrasi ve insan hakları altında Ortadoğu’da katliâmlar yapıldığını ve aydınların şu sıralar büyük bir sınavdan geçtiğini söyledi. Aktaş, Suriyeli şair Nizar Kabbani’nin “Kırmızı Kırmızı Kırmızı” adlı şiirini okudu.

Aktaş’tan sonra söz alan Mustafa Miyasoğlu,”Türk aydınlarının ses vermekte geciktiklerini” belirterek, yaşanan olaylardan Amerika’da yaşayan Musevilerinde memnun olmadığını söyledi. Mustafa Miyasoğlun’dan sonra, sırayla Olcay Yazıcı, Şeref Akbaba, Ali Ural’ın şiirleriyle katıldığı gecede, Ahmet Varol’da Akif İnan’ın Mescid-i Aksa şiirini okudu. Sözlerini Mescid-i Aksa’nın bir gün özgürlüğüne kavuşması dileğiyle sürdüren Varol, okuduğu bir Arapça şiirle de dinleyicilerin büyük beğenisini topladı.

“Ben Kenanlı Vaad” şiirini okurken ağlayan Adem Turan’da duygularını “Lübnan için çok daha fazlasını yapmalıyız” diyerek dile getirdi.

Gece, bir başka faaliyette buluşmak üzere, son buldu.

14.08.2006


 

Dünyanın en ilginç on otelinden biri Ürgüp’te

New York Times gazetesinin Cumartesi günkü gezi ekinde, “TripAdviser” sitesinin dünyanın en ilginç 10 oteli sıralamasında sekizinci sırada Ürgüp’ün “Yunak Evleri”ne yer verildi.

“TripAdviser” (www.tripadviser.com) sitesinin dünyanın en ilginç 10 oteli sıralamasının yayınlandığı New York Times gazetesinin gezi ekinde, Kapadokya’da bulunan Yunak Evlerinden de bahsedilerek “Eğer artık butik otellerde kalmaktan sıkıldıysanız, bu ilginç otellere gitmenizi öneriyoruz” denildi. Listenin ilk sırasında Kanada Quebec’deki Ice Hotel (Buz Ev) yer alırken, sekizinci sıradaki Yunak Evleri’nden ve Ürgüp’ten övgüyle söz edildi.

Gezi ekinde, “Eğer kapalı yerde kalma korkunuz yoksa Yunak Evleri’ne mutlaka gitmelisiniz” denilerek, Yunak Evleri’nin altı tane mağara evden oluştuğu ve evlerin labirent gibi dar geçitlerle birbirine bağlandığı belirtildi.

TripAdviser’ın web sitesinde sekizinci sırada bulunan Yunak Evleri’nde tatil yapanların, otelden çok memnun kaldıkları ve “gerçek dışı bir tecrübe yaşadıklarını” söyledikleri belirtiliyor.

14.08.2006


 

Türk sineması yeni filmlere yelken açtı

Eylül ayından gelecek yılın ortalarına kadar beyazperdede Türk filmleri rüzgârı esecek. İşte, Türk Sineması’nın yeni sezon filmlerinden bazıları: * Dondurmam Gaymak: Çekimleri Muğla’da yapılan ve yöre halkının rol aldığı filmin yönetmeni Yüksel Aksu. Yapım, 13 Ekimde seyirci karşısına çıkacak.

* Sınav: ‘’G.O.R.A’’ filminin yönetmeni Ömer Faruk Sorak’ın bu projesi 20 Ekimde sinemalarda. Film, hikâyesinin merkezine gençlerin tam anlamıyla korkulu rüyası haline gelen ÖSS’yi yerleştiriyor.

* Kumdan Kale: Yönetmenliğini Oğuz Makal’ın üstlendiği film, İzmir’de geçiyor. Oyuncularının büyük kısmı Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri olan film, 12 Eylül dönemini anlatıyor. Yapım, Ekim ayında gösterime girecek.

* Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu: Yönetmenliğini Kartal Tibet’in üstlendiği film, 1982 yapımı ‘’Dünyayı Kurtaran Adam’’ filminin devamı niteliğini taşıyor. Çekimleri Nisanda başlayan ve 20 Ekimde gösterime girmesi planlanan filmde, Cüneyt Arkın, Mehmet Ali Erbil, Burcu Kara, Deniz Seki, Burak Sergen, Pakize Suda ve Ayşen Gruda rol alıyor.

* Hokkabaz: Ali Taner Baltacı ve Cem Yılmaz’ın kamera arkasına geçtiği yapımın çekimleri sürüyor. Cem Yılmaz’ın senaryosunu kaleme aldığı ve başrolünü üstlendiği filmin diğer oyuncuları Mazhar Alanson, Özlem Tekin, Tuna Orhan, Tuncer Salman, Ayçe Abana, Bahtiyar Engin, Caner Alkaya, Gürgen Öz, Kemal İnci, Bahri Beyat ve İpek Bilgin.

* Eve Dönüş: Son dönemde Türk Sineması’nın büyük ilgisini çeken 12 Eylül filmlerinden biri de ‘’Eve Dönüş’’. Ömer Uğur’un yönettiği yapımda, Mehmet Ali Alabora, Sibel Kekilli, Savaş Dinçel ve Altan Erkekli rol alıyor. Film, Kasım ayında vizyona girecek.

* Gomeda: Tan Tolga Demirci’nin yönettiği fantastik gerilim, Kasım 2006’da izleyiciyle buluşacak.

* Eve Giden Yol: Semir Aslanyürek’in yönettiği film, Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı’na girdiği dönemde Anadolu’nun güney ve güneydoğusunda ve bugünkü Suriye topraklarında yaşanan bir öyküyü anlatıyor.

* Küçük Kıyamet: Durul-Yağmur Taylan kardeşlerin çektiği film, Kasım 2006’da izleyiciyle buluşacak.

* Enternasyonel: Yıl sonunda gösterime girmesi planlanan filmin yönetmeni Sırrı Süreyya Önder ile Muharrem Gülmez. 1982 yılında bir güney kasabasında askeri yönetim şartlarına uyum sağlamaya çalışan halk ile bir müzik grubunun hikayesini anlatan filmde, Cezmi Baskın, Özgü Namal, Nazmi Kırık, Meral Okay, Bahri Berat, Dilber Ay ile Umut Kurt rol alıyor.

* Polis: Haluk Bilginer, Özgü Namal ve Ragıp Savaş’ın başrolünü üstlendiği filmin çekimlerine 28 Ağustosta başlanacak.

14.08.2006


 

Kemeraltı’nın tarihi canlanıyor

Tarihî Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Necati Ortabaş, Kemeraltı Çarşısı’nın tarihî yapılarının restore edilerek yeniden canlandırılması için ellerinden geleni yapacaklarını, bu amaçla, 3 ay önce tarihi Alipaşa Şadırvanından çalınan tunçtan yapılmış olan ay yıldızı ve kubbesindeki kurşunları geri getiren kişiyi ödüllendireceklerini söyledi.

Tarihî Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Necati Ortabaş, Kemeraltı Çarşısı’nın Anadolu’nun bir uzantısı olduğunu, doğuyla batının kesiştiği ve yaklaşık 5 bin yıllık ticarî geçmişi bulunduğunu bildirdi. Çarşıdaki tarihî yapılarının restore edilerek yeniden canlandırılması için esnaf olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirten Ortabaş, sivil toplum örgütleri, belediyeler ve özel kuruluşlardan bu konuda kendilerine destek olunmasını istedi.

Kemeraltı Çarşısı’nın tarihî mekânlarının restore edilmesi kadar korunmasının da önemli olduğuna dikkati çeken Ortabaş, şöyle konuştu:

‘’Eski Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi tarafından 3 yıl önce restore edilen Alipaşa Meydanındaki Alipaşa Şadırvanının tunçtan yapılmış ay yıldızı ve kubbesindeki kurşunlar, 3 ay önce çalındı. Yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip şadırvandaki bu parçaların çok küçük paralar karşılığında hurdacılara satılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Böyle tarifsiz bir olayla karşı karşıyayız. Kemeraltı’ndaki tarihi dokuyu korumak amacıyla Alipaşa Şadırvanından çalınan bu parçaları getiren kişiyi Kemeraltı esnafı olarak ödüllendireceğiz.’’

Ortabaş, Kemeraltı esnafı olarak tarihe çok duyarlı davrandıklarını, bu tarihi çarşının gerçek kimliğine yeniden kavuşmasını istediklerini bildirdi.

14.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004