Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Geriye nefret ve umutsuzluk kaldı

İsrail saldırıları, Birleşmiş Milletler’in aldığı ateşkes kararı ile “şimdilik” sona ererken, geriye yakınlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmiş Lübnan halkı ve İsrail’e olan nefretleri kaldı. Birçok kişi ise hâlâ savaşın bitmiş olabileceğine inanmıyor ve tepkisi “Hep öyle diyorlar” şeklinde dile getiriyor.

Güney Lübnanlılar, BM’nin ateşkes kararının uygulanmaya başlanmasının ardından evlerine konvoylar halinde dönmeye başladı. Şiddetli çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerinde ise, Lübnanlıları yıkık evlerinden başka birşey beklemiyor. Özellikle sınır bölgeleri Mercayun ve Aytaşşab’da evlerin tamamı kullanılmaz halde. Bölgede tank ve top mermileriyle delik deşik olmuş, uçaklardan atılan füzelerle yıkılmış evler göze çarpıyor. Vurulan evlerin enkazlarında ise, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile İran’ın dini liderlerinin fotoğrafları görülüyor.

Ateşkesten sonra Lübnan’ın güneyindeki köylere giden gazetecileri, evlerini terk edemeyen yaşlılar ve özürlüler karşılıyor. “Kimsesiz kaldık. Bize ilaç ve yemek verin” diyen Fatma adlı kadın, evine dâvet ettiği gazetecilere şeker hastalığı sebebiyle bacaklarını kaybeden kocasını gösteriyor. Bir poşet dolusu ilaç kutularını gösteren kadın, “Koyunlarımız da öldü. Böyle yaşamaktansa ölelim, daha iyi” diyor. Gazetecilere, “İçeri gelin, uçaklar sizi vurmasın” diyen Fatma, savaşın bittiği söylendiğinde ise, “Hep öyle diyorlar” sözleriyle karşılık veriyor.

Lübnan’ın güney bölgelerinde bu manzara sık sık tekrarlanıyor. “Cehennemi yaşadık” diyen yaşlı bir kadın, “Füzeler her taraftan geliyordu. Gençler kaçtı, biz yaşlılar burada kaldık” sözleriyle bir aydır yaşadıkları dramı özetliyor.

HIRİSTİYAN AİLE ATEŞKESTEN

ÖNCEKİ GECE VURULMUŞ

İsrail’in bir ay süren saldırılarından fazla etkilenmeyen Hıristiyan Lübnanlılardan bazıları ise, tankların önceki gece üzerlerine mermi yağdırmasına bir anlam verememiş. İsrail saldırısına uykuda yakalanan Hıristiyan ailenin reisi, “Saldırının başlamasıyla kiliseye sığındık. Bizi 1 ay boyunca vurmamışlardı. Şimdi neden vurdular, anlayamadık” diyor. Çevrelerindeki 20’den fazla evin tahrip olduğunu aktaran Hıristiyan Arap, “Bu kısımlarda Hizbullah’ın adamları yok. Son gece bize de saldırdılar” diye konuşuyor.

İSRAİL BİRLİKLERİ LÜBNAN

TOPRAKLARINDAN AYRILMADI

Birleşmiş Milletler’in ateşkes kararında İsrail’den Lübnan topraklarını derhal terk etmesi istenmiyor. İsrail ordusu, uluslararası güç konuşlandırılıncaya kadar bölgeden çekilmeye yanaşmıyor. Lübnan’ın güneyinde, İsrail sınırına yakın bölgelerde İsrail tankları göze çarpıyor. Bu arada, İsrail askerleri ateşkes kararından sonra 2 Lübnanlıyı vurdu. İsrail Ordusu’nun “‘tehditkâr bir şekilde yaklaşmak”la suçladığı Lübnanlılardan biri hayatını kaybetti.

/ SUR / BEYRUT

16.08.2006


 

Independent: İsrail’in kararı; Savaşı kaybettik

Lübnan’da ateşkes önceki gün yürürlüğe girerken, İngiliz Independent gazetesi, dinlenen İsrail askerlerinin fotoğrafına “İsrail’in kararı: Savaşı kaybettik” başlığını attı.

Gazete, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, 34 gün süren çatışmaların ardından, kendi siyasî kariyerini sürdürebilmek maksadıyla “bazı yanlışlar yaptık” demeye mecbur kaldığını yazdı.

“5 ay önceki seçimle iktidara gelmesinden bu yana en ciddi siyasî krizle karşı karşıya kalan Ehud Olmert, tüm operasyonun sorumluluğunu üstlendi. Ancak ateşkesin ne kadar hassas olduğunu, uygulamanın başlamasından bu yana meydana gelen dört olayda İsrail askerlerinin 6 Hizbullah militanını öldürmüş olması gösteriyor. İsrail ordusu ise, askerlerin kurallara uygun biçimde hareket edip ateşkese zarar vermekten yana olmadıklarını belirtti. Olmert’e hem sağ, hem de sol çevrelerden gelen eleştiriler ise, Globes Smith’in yaptığı bir kamuoyu yoklamasında da ortaya çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 52’si İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Lübnan’da başarısız olduğu görüşünde.”

“LÜBNANLILAR’IN GÜNEYE AKINI”

Bu arada, hemen tüm İngiliz gazetelerinde, ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından evlerini terk etmek zorunda kalan Lübnanlılar’ın akın akın güneye dönüşüne ilişkin haberler ve fotoğrafları yeraldı.

Financial Times, “Lübnan’da binlerce insan, evlerinin henüz güvenli olmayabileceği uyarılarına kulak asmayarak konvoylar halinde güneyin yolunu tuttu. Bu insanların pek çoğu döndüklerinde kendilerini neyin beklediğinden habersiz.” diye yazdı.

16.08.2006


 

İsrailliler ataşkesten memnun değil

İsrailliler’in 3’te 2’si, BM Güvenlik Konseyi’nin, İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın derhal sona ermesi çağrısında bulunulan Lübnan ile ilgili kararından memnun değil.

İş dünyası gazetelerinden Globes’in yaptırdığı araştırmaya göre, İsrailliler’in yüzde 66’sı bu kararın İsrail için iyi olmadığı görüşünde. Araştırmaya katılan İsrailliler’in yüzde 31’iyse kararın İsrail için en iyi çözüm olduğunu düşünüyor.

Bu arada 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre İsrailliler, İsrail’in 12 Temmuz’da başlattığı operasyonun sonuçlarından da memnun değil. İsrailliler’in yalnızca yüzde 3’ü, operasyonun İsrail’in hedeflerinin çoğuna ulaşmasını sağladığını belirtirken, yüzde 58’i İsrail’in hedeflerinin bir kısmına ulaştığı görüşünde.

/ KUDÜS

16.08.2006


 

BM Barış Gücü komutanı: Acilen takviye gönderin

BM’nin Lübnan’daki geçici barış gücü UNIFIL’in komutanı Fransız Tümgeneral Alain Pellegrini, takviye güçlere acilen ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Lübnan’a takviye güçlerinin mümkün olduğunca kısa sürede gönderilmesi gerektiğini belirten Pellegrini, ancak bundan önce Lübnan ordusunun bölgeye bir an önce konuşlandırılması gerektiğini kaydetti. Pellegrini, bölgenin, ‘’her şeyi mahvedecek’’ bir kışkırtmaya açık olduğu uyarısında bulundu.

Takviye güç 10 gün sonra

Bu arada, BM’nin barışın devamının sağlanmasından sorumlu operasyonlar şefi Jean-Marie Guehenno, geçici barış gücü UNIFIL’a ilk takviye askerlerin ‘’10 güne kadar’’ Lübnan’ın güneyine ulaşmasını umduklarını söyledi.

Fransız radyosu Europe 1’e açıklamalarda bulunan Guehenno, bazı lojistik sorunların bulunduğunu belirterek, ‘’Aslında gerçek sorun siyasî olan sorundur. Bu, BM himayesinde Lübnan’ın güneyine birlik verecek her bir ülkenin kararıdır’’ dedi ve yeni UNIFIL’ın başına geçeceği sanılan Fransa’nın önemli bir rol oynayacağını belirterek, ‘’Ancak Fransa yalnız olmak istemiyor, bu da normal’’ diye konuştu.

/ PARİS

16.08.2006


 

Ölen çocuklar militan değil, öğrenciymiş

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Sri Lanka ordusunun öne sürdüğü, Pazartesi günkü hava bombardımanlarında ölen onlarca çocuğun Tamil Kaplanları olarak yetiştirilen öğrenciler olduğu iddiasını destekleyecek bir kanıt bulamadıklarını bildirdi.

UNICEF’in Sri Lanka temsilcisi Joanna van Gerten, UNICEF’ten bir grubun ülkenin kuzeyindeki Mullaitivu eyaletini ziyaret ettiğini ve gördükleri katliam karşısında dehşete düştüklerini belirtti. Gerten yaptığı açıklamada, “Ölenler, 2 gün süren ilk yardım seminerleri için çevre okullardan getirilen çocuklardı” diye konuştu. UNICEF, ellerinde Tamil Eelam Bağımsızlık Kaplanları (LTTE) adlı örgütün çocukları eğittiklerine dair deliller olduğunu ancak, Pazartesi günü gerçekleşen bombardımanda ölen ve yaralanan çocukların LTTE öğrencileri olmadıklarını belirtti.

Pazartesi günü havadan gerçekleştirilen bombardımanda bir yetimhanenin vurulması sonucu 61 öğrencinin öldüğü, 150’sinin de yaralandığı belirtilmişti. Hükümet, bombaladıkları yerin bir yetimhane olmadığını, LTTE örgütünün eğitim merkezi olduğunu, ölenlerin de militanlar tarafından yetiştirilen çocuk savaşçılar olabileceğini öne sürmüştü.

/ COLOMBO

16.08.2006


 

İsrailli ilgisi Ahmedinejad blogunu çökertti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın sesini halkına daha hızlı ve doğrudan duyurmak için açtığı internet günlüğü (blog), önceki gün aşırı yüklenme nedeniyle kilitlendi. Özellikle de İsrailli bilgisayar kullanıcılarının, İran Cumhurbaşkanı’nın internet günlüğünün kısa süreliğine çökmesine yol açtığı öne sürüldü.

www.ahmadinejad.ir adresine önceki gün girmeye çalışan kullanıcılar, hata mesajıyla karşılaştı. İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, bu durumu İsrailli kullanıcıların siteye aşırı yüklenerek çökertmesine bağladı. Gazeteye göre, binlerce İsraillinin organize olarak aynı anda girmesi sonucu site çöktü. Önceki akşam saatlerinde yeniden yüklenen site, şu an yayınına devam ediyor. Sitede; Ahmedinejad’ın kaleme aldığı hayat hikâyesi Farsça, Arapça, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 4 dilde yayınlanıyor.

16.08.2006


 

İsrail Genelkurmay BaşkanıHalutz’un borsa vurgunu

İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’un İsrail’in, Lübnan’a saldırılarının başlamasından bir kaç saat önce borsadaki hisse senetlerini sattığı bildirildi.

İsrail’de günlük olarak yayınlanan Maariv gazetesi, savaşın başlaması ile birlikte borsanın tepetakla olduğunu belirterek, Halutz’un hisselerini, Hizbullah militanlarının sınır ötesi bir operasyonla 2 İsrail askerini kaçırmasından 3 saat sonra sattığını yazdı.

/ KUDÜS

16.08.2006


 

Annan: Misilleme yapmayın

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, Lübnan ve İsrail liderlerine mektup göndererek tarafları ateşkesin şartları uymaları konusunda uyardığı bildirildi.

Genel Sekreter, taraflardan birine diğerinin ateş açması durumunda, ateş açılan tarafın kendini savunmasını gerektiren ivedi haller dışında, karşılık vermeden derhal BM’yi bilgilendirmesini istedi. Annan, böyle bir ateşkes ihlali durumunda BM’nin Güvenlik Konseyi’ni tarafsız bir şekilde derhal bilgilendirmesi yükümlülüğünde olduğunu belirtti. Annan mektubunda ayrıca taraflardan silahlı kuvvetlerinin gücünde, oluşumunda ya da konuşlandıkları yerde hiçbir değişiklik yapmamalarını da istedi.

/ NEW YORK

16.08.2006


 

Bush’a göre Hizbullah yenildi

ABD Başkanı George W. Bush, İsrail-Hizbullah savaşında Hizbullah’ın yenilgiye uğratıldığını savundu. Başkan Bush, “Hizbullah krizi başlattı ve bedelini de ödedi” ifadelerini kullandı.

Hizbullah ve İsrail arasında 34 gün süren savaş dünkü ateşkesle sona ererken, her iki taraf da kendisinin savaşı kazandığını ilan etmişti.

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrail ile yapılan savaşın Hizbullah’ın zaferiyle sonuçlandığını bildirdiler.

/ WASHINGTON

16.08.2006


 

Etiyopya'da yeni sel felâketi: 125 ölü

Etiyopya’nın güneyinde meydana gelen seller 125 kişinin ölümüne sebep oldu.

Etiyopya’nın güneyini etkileyen şiddetli yağışların önceki gün Omo nehrinin taşmasına yol açması sonucu 5 köy sular altında kaldı. Başkent Addis Ababa’nın 700 kilometre güneyinde meydana gelen felakette 125 kişi öldü, yüzlerce büyükbaş hayvan telef oldu. Seller, ekili alanlara da büyük zarar verdi. Bölgede kurtarma çalışmaları botlarla yürütülmeye çalışılıyor.

Bu arada, ülkenin doğusundaki Dire Dava’yı geçen hafta vuran sel felaketinde ölü sayısı 256’ya yükseldi. Doğu Afrika ülkesinin kuzeyindeki bir nehrin taşması sonucu Çarşamba günü de 5 kişi ölmüştü.

/ ADDİS ABABA

16.08.2006


 

Çin’deki tayfunun bilançosu ağır: 255 ölü, 160 kayıp

Çin’in güneydoğusunu vuran Saomai tayfununda ölenlerin sayısı 255’e yükselirken, en az 160 kişi ise kayboldu.

Geçen hafta ülkeye inen Saomai tayfunundan dolayı güneydoğudaki Fucien, Cıcian ve Cianşi eyaletlerinde hayatın felç olduğu ve sadece Fucien eyaletinde çoğunluğu balıkçı olmak üzere 166 kişinin öldüğü, 86 kişinin kaybolduğu ve 1350 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Yetkililer, daha önce 214 olarak açıkladığı ölü sayısının Fucien eyaletinde ölen balıkçıların cesetlerinin bulunmasından sonra hızla arttığını söyledi. 1956 yılındaki tayfundan dolayı 5 bine yakın kurban veren Cician eyaletinde ise ölü sayısının 87’ye çıktığı, kaybolan 52 kişiden halen haber alınamadığı kaydedildi. Cianşi’de ise 2 kişi ölürken, 1 kişinin kaybolduğu bildirildi.

Yetkililer, son 50 yıldan buyana Çin’i vuran en şiddetli 8. tayfun olan ve adını Vietnamcada Venüs gezegeninden alan Saomai’nin verdiği ekonomik zararın milyarlarca dolar olduğunu belirtti. Saatte 216 kilometre hızla bölgeyi vuran Saomai tayfunu, çok sayıdaki teknesinin batmasına ve 50 binden fazla evin yıkılmasına neden olurken, tayfundan dolayı 2 milyondan fazla kişi ise güvenli yerlere tahliye edildi.

/ PEKİN

16.08.2006


 

Siviller yardım bekliyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (UKK) Başkanı Jakob Kellenberger, ateşkese karşın Lübnan’daki sivillerin halen acil yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi. Jakob Kellenberger, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’olumlu gelişmelere karşın bölgedeki durumun son derece zor olduğunu’’ söyledi.

Kellenberger, ‘’Karşılanması gereken acil yardım ihtiyacı var. Günlerce bekleyemeyiz, mümkün olduğunca kısa sürede yardımı ulaştırabilmemiz gerek’’ dedi. Yaralıların hastaneye götürülmesi, mezar kazmayı sürdürme, su, yiyecek, yakıt ve ilaç ihtiyaçlarının karşılanmasının en acil işlerden bazıları olduğunu belirten Kellenberger, ‘’Bu yeni gelişmelere karşın, her zaman sivil halkın haklarına saygı göstermenin gerekliliği konusunda ısrarcı olunmalı’’ diye konuştu. Bu arada UUK, bölgeyi terketmek zorunda kalan binlerce sivilin evlerine dönme yolu aradığını, diğer sivillerin ise çatışmaların çıktığı bölgelerde mahsur kaldığını belirterek, 400-550 bin kişinin halen insani yardıma muhtaç olduğunu kaydetti.

/ CENEVRE

16.08.2006


 

NASA: ‘Ay’da çekilen görüntüler kayıp

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, insanın aya ilk ayak bastığı 1969’da çekilmiş orijinal görüntüleri arıyor, ancak bulamıyor.

NASA sözcüsü Grey Hautaloma, Apollo 11 astronotları Neil Armstrong ile Buzz Aldrin’in Ay’da yürürken çekilen, tüm dünyanın izlediği o ünlü görüntülerini bir yıldır aradıklarını, ancak bulamadıklarını bildirdi. Apollo’nun Ay seyahatiyle ilgili 700 kutu görüntü bandının kayıp olduğunu söyleyen Hautolama, ‘’Bunları bir süredir görmedik. Bir yıldır arıyoruz, ancak bulamadık’’ dedi.

Kayıtlar arasında ayrıca, astronotların sağlık durumları ve uzay aracının durumu hakkındaki bilgiler bulunuyor. Ancak Hautolama, yine de bantlardaki bilgiye şu ya da bu şekilde sahip olduklarını söyledi. NASA’nın elinde, televizyon yayınlarının kopyalarının bulunduğu belirtiliyor, ancak bu görüntülerin kalitesinin, kayıp olan manyetik bantlarda kayıtlı orijinallerinden daha düşük olduğu bildiriliyor. Kayıp bantların Millî Arşiv tarafından NASA’ya 1970’lerde teslim edildiği belirtiliyor.

/ WASHINGTON

16.08.2006


 

Dell, pilleri geri topluyor

Dünyanın önde gelen bilgisayar üreticisi Dell, yangın ihtimaline karşı 4.1 milyon dizüstü bilgisayarının pilini geri çağırdı.

Firmanın geri istediği pillerin kullanıldığı bilgisayarların büyük bölümünün Amerika’da olduğu ancak 1 milyonunun bu ülke dışında olduğu bildirildi. Dell, Japon Sony firması tarafından üretilen pillerde geçtiğimiz Aralık ayından bu yana 6 kez aşırı ısınma ya da yanma olayı ile karşılaşıldığını açıkladı. Amerika’daki tüketici güvenliğinden sorumlu yönetim, elektronik ürünler için bunun en büyük çağrı olduğunu açıkladı. Tüketici güvenliğinden sorumlu yönetimin sözcüsü Scott Wolfson, Dell’in geri çağırdığı bilgisayarları kullananların kablo ile bilgisayarlarını kullanmalarını istedi.

16.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004