Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Müzeler nasıl korunuyor?

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in ‘’müzelerin güvenliğine ilişkin’’ soru önergesini cevaplandırdı. Bakanlığa bağlı 93 müzenin tamamında depo bulunduğunu belirten Koç, müzelerin koleksiyonlarında bulunan taşınır kültür varlıklarının teşhir ve tanziminin uzmanlarca, dünyadaki gelişmeler de takip edilerek sık sık güncellendiğini vurguladı.



UNESCO uyardı: Tarihî yerleri vurmayın

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, İsrail ve Hizbullah’a, dünya mirası tarihî yerleri vurmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu. UNESCO Genel Müdürü Koiçiro Matsuura, yayımladığı açıklamada, “Paha biçilmez değerdeki bu kültürel varlıkları korumak için gerekli tüm terbirlerin alınmasını istiyoruz” dedi.



“Çektikleri” birinci oldu

National Geographic tarafından yerel edisyonların işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları belli oldu. “Doğa-Yaban Hayatı”, “Gezi-Kültür” ve “İnsan” olmak üzere 3 kategoride düzenlenen yarışmanın “İnsan” kategorisinde, Türkiye’den Erdal Kınacı birinci oldu.



Devlet, stajyer sanatçı alıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, koro ve topluluklarda boş bulunan sanatçı kadroları için stajyer sanatçı alınıyor. Sınava girecek olan adayların sözlü ve uygulamalı olarak 2 daldaki yetenekleri değerlendirilecek. Bu kapsamda Türkiye genelinde sınava girecek adaylar arasından ancak 68 stajyer kadro alacak.



Altınoluk

Altınoluk’un bu ayki kapak başlığı “Faziletli bir toplum için...”. Ahmet Taşgetiren, yazısında şu ifadelere yer veriyor: “Yüreği sevgi ile dolu olan insanla, kin ve öfke tufanı insan fazilet farkı yaşıyor. Haya sahibi ile hayasız insanlık kıstasında bir değil. İnfak edenle, elini sımsıkı tutan, cömertle, müsrif ya da cimri bir değil. Şefkat sahibi ile insafsız aynı insan kalitesini sergilemiyor. İnsafsız, vicdansız bir toplumu düşünün, eli nasıl da kanlanır onun! Nasıl da vahşileşir.”



Fusûsu’l-Hikem

İslâm düşünce tarihinin en önemli entelektüel geleneklerinden birisinin kurucusu olan İbnü’l-Arabi’nin en önemli eseri olan Fusûsu’l-Hikem, Ekrem Demirli’nin çeviri ve şerhi ile okuyucularının karşısında. Bu yeni çevride Arabi’nin çetrefil metninin çok daha kolay nüfuz edilebilir hale getirilmiş. Gerek bölüm sonlarındaki notlar, gerekse kitabın ikinci kısmını oluşturan şerhin rehberliğinde Arabi’nin karmaşık gibi görünen düşünsel sisteminin düğüm noktaları çözülüyor.



Baburnâme

Baburnâme dünya literatüründe Augustinus’un İtirafları’yla yan yana anılan, ‘tarih’ten ziyade hayatı kaydetme çabası olan ve onbeşinci yüzyıl sonu onaltıncı yüzyıl başında yaşadığı coğrafyada hayatın nasıl olduğuna dair canlı ve keyif veren bir eserdir. Babur, 1483’ten 1530’a kadar süren hayatını, padişah olduğu 1494 yılından başlayarak ölümüne dek Çağatay Türkçesiyle kaleme aldığı hatıratına nakşetmiştir. Eser, günümüz Türkçesine Prof. Reşit Rahmeti Arat tarafından tercüme edilmiş.



İstanbul’da müzik müzesi kurulacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul’da Müzik Müzesi kuracak. İstanbul’da Müzik Müzesi Müdürlüğü kurulmasına dair Bakanlar Kurulu, Resmi Gazetede yayımlandı.



 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004