Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Elektriğe zamlar yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tarafından hazırlanan tasarıya göre konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden ise 5 YTL aylık sabit genel aydınlatma ücreti alınması öngörülüyor. Aydınlatma zammı anlamına gelen bu uygulamaya ek olarak yürürlüğe giren, elektrik piyasasında tarifeler yönetmeliğinde yapılan değişiklik de elektriğe dolaylı zam yolunu açıyor.

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) alacaklarının önemli bir bölümünün genel aydınlatmadan kaynaklanan belediye borcu olduğunu belirtirken, bu sorunun çözümü için Meclis açılır açılmaz Ekim ayında TEDAŞ’ın bu yöndeki alacaklarının tahsiline ilişkin bir yasal düzenleme çalışması içinde bulunduklarını bildirdiler.

Enerji KİT’leri arasındaki nakit akışını sağlamada zorlanılmasının ana sebebi TEDAŞ’ın abonelerden alacaklarını tahsil edememesi belirtiliken, yasal düzenleme çalışmasında, ‘’Belediye Tüketim Vergisinin’’ de TEDAŞ’ta kalmasına dair bir madde öngörülüyor. Halen elektrik tüketim faturaları düzenlenirken sanayi abonelerinden yüzde 1, diğer abonelerden de yüzde 5 oranında Belediye Tüketim Vergisi alınıyor.

Bu arada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından geçen Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, elektrik piyasasında tarifeler yönetmeliğinde yapılan değişiklik de elektriğe dolaylı zam yolunu açıyor.

Enerjide borç sarmalı

Elektrik Üretim Anonim Şirketinin (EÜAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’ne (BOTAŞ) olan borcunun asıl kaynağının, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) alacaklarını tahsil edememesi olduğu belirtiliyor. TEDAŞ’ın dağıttığı elektrik karşısında abonelerinden alacağını alamaması, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinden (TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine sebep oluyor. Bunun üzerine TETAŞ’ta EÜAŞ’tan aldığı elektriğin parasını ödeyemiyor, EÜAŞ de elektrik üretmek için BOTAŞ’tan aldığı doğalgazın parasını ödeyemiyor. Bu borç zinciri de enerji KİT’lerinin nakit performansı dengesinin bozulmasına sebeb oluyor.

/ ANKARA

16.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Elektriğe zamlar yolda

  Avrupalının tepsisi Kırşehir’den

  TMSF’den Hazine’ye 200 milyon dolar

  Fındıktan 1.9 milyar dolar

  IT pazarı 3 milyar doları aşacak

  TZOB’dan çifçiye kanola tavsiyesi

  Hekimoğlu Un, Piyale Un’u satın aldı

  Yeni kurulan şirket sayısında artış

  Kastamonu Entegre OSB’de düğmeye bastı

  Çanakkale’ye rüzgâr santralı

  Narenciye bol, fiyat düşük

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004